Arago Fotowoltaika 2022 – opinie i recenzja

Liczba inwestorów prywatnych i firmowych, która każdego roku decyduje się na zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej, rośnie niezwykle dynamicznie. Odnawialne źródła energii z fotowoltaiką na czele stały się nie tylko sposobem na uniezależnienie od podwyżek cen prądu i zadbanie o środowisko naturalne, ale także rentowną inwestycją. Jedną z firm, która postanowiła profesjonalnie zająć się doradztwem, sprzedażą i montażem instalacji fotowoltaicznych, jest Arago Fotowoltaika z Brodnicy. Kto może skorzystać z oferty instalatora i jakie rozwiązania proponuje firma?

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Arago Fotowoltaika – fotowoltaika i elektromobilność

Arago to firma, która w swojej ofercie wychodzi zdecydowanie naprzeciw najnowszym osiągnięciom w zakresie OZE. Choć to fotowoltaika stanowi główny segment działalności instalatora, to w jego serwisie internetowym można znaleźć także propozycję dostawy pełnej infrastruktury stacji ładowania pojazdów elektrycznych – od doradztwa w zakresie projektu technicznego, przez dostarczenie gotowych rozwiązań informatycznych i pomoc w utrzymaniu infrastruktury, na wsparciu w pozyskaniu finansowania inwestycji w stację ładowania pojazdów elektrycznych kończąc. Dodatkowo, Arago zwraca także w swojej ofercie uwagę na magazyny energii, a także pompy ciepła (które stanowią doskonałe uzupełnienie instalacji PV) oraz Energię i Gaz (Arago dla klientów biznesowych przygotowały pakiety prądu z OZE oraz gaz).

W zakresie fotowoltaiki Arago proponuje kompleksową usługę, której wykonanie rozpoczyna konsultacja z klientem. W związku z panująca pandemią, doradcy firmy proponują możliwość wyceny on-line, ale są również otwarci na spotkanie w siedzibie klienta. Taka elastyczność i doradcze podejście od samego początku współpracy z pewnością zasługują na pochwałę. Wśród pozostałych atutów Arago, które instalator komunikuje w swoim serwisie internetowym znalazły się:

szybkie i dogodne terminy realizacji zleceń;
doświadczeni monterzy, posiadający niezbędne uprawnienia;
wsparcie w staraniu się o uzyskanie dofinansowań i ulg systemowych;
opieka w postaci serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego.


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 3.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź ofertę fotowoltaiki

Kto może skorzystać z oferty Arago Fotowoltaika?

Wśród korzyści zainwestowania w panele fotowoltaiczne i pozyskiwania za ich pomocą energii słonecznej, Arago wymienia dbałość o zasoby środowiska naturalnego. wygodę użytkowania instalacji fotowoltaicznej oraz w pewnym stopniu uniezależnienie się od cen prądu 2022, które proponują zewnętrzni sprzedawcy.

W praktyce, po korzyści te może sięgnąć właściwie każdy: zarówno odbiorcy indywidualni, jak i rolnicy, czy klienci biznesowi.  Fotowoltaika Arago sprawdzi się zatem m.in. jako:

fotowoltaika dla domu – odbiorcy prywatni, którzy za pomocą przydomowej mikroelektrowni mają szansę zaoszczędzić na rachunkach za prąd nawet do 80% w skali roku;
fotowoltaika dla firmy – odbiorcy biznesowi, którzy w zależności od rocznego zapotrzebowania przedsiębiorstwa na energię elektryczną i odpowiedniego zaprojektowania instalacji fotowoltaicznej, mogą osiągnąć znaczne oszczędności w kosztach stałych prowadzenia działalności.

Dużą zaletą, którą warto zaznaczyć w przypadku Arago Fotowoltaika jest fakt, że firma udostępnia w swoim serwisie Ogólne Warunki Umowy (OWU) zarówno dla klientów indywidualnych, jak i biznesowych. Dzięki temu inwestor prywatny może dowiedzieć się na przykład, że umowa z Arago obejmuje między innymi takie działania, jak:

uzgodnienie przez instalatora projektu instalacji z rzeczoznawcą ppoż.;
zawiadomienie organów Państwowej Straży Pożarnej, jeżeli moc instalacji przekroczy 6,5 kW;
zgłoszenie do OSD przyłączenia instalacji do sieci;
wsparcie w zakresie zmiany umowy kompleksowej;
wypełnienie i złożenie w imieniu i na życzenie inwestora wniosku o uzyskanie dofinansowania z programu “Mój Prąd”.

Podobne działania ze strony Arago, są także przedmiotem umowy w przypadku klienta biznesowego. Świadczy to o rzetelnym podejściu firmy do potencjalnych klientów oraz o skrupulatnym wypełnianiu przez instalatora założeń kompleksowości oferty.

Arago Fotowoltaika – cena instalacji PV

Wstępna wycena fotowoltaiki od Arago odbywa się zwykle podczas pierwszego spotkania (on-line lub osobistego) z klientem. Wiążący koszt usług może zostać wyliczony jednak dopiero po etapie projektowym systemu – zważywszy na mnogość zmiennych, które mogą wpłynąć na ostateczną cenę instalacji fotowoltaicznej. Dlatego, Arago zdecydowało się nie podawać w swoim serwisie internetowym nawet przybliżonych kosztów swojej usługi w tym zakresie. By poznać cenę fotowoltaiki Arago trzeba skontaktować się z firmą. Służy do tego krótki i prosty formularz.

Arago - wycena fotowoltaiki

Źródło: https://arago.green/

Pamiętajcie, że na cenę fotowoltaiki od Arago (i nie tylko) wpływa wiele czynników, które w przypadku każdego inwestora mogą się mniej lub bardziej różnić. Pierwszą informacją, która pozwala instalatorowi rozeznać się w mocy instalacji, jaką będzie musiał zaplanować dla klienta, jest zużycie prądu w gospodarstwie domowym lub przedsiębiorstwie za ubiegły rok. Dodatkowo, konieczne jest określenie, czy inwestor planuje instalację na dachu budynku, czy też fotowoltaikę na gruncie. Zazwyczaj ta druga jest droższa, gdyż wymaga zastosowania specjalnych stelaży do montażu paneli fotowoltaicznych oraz prac ziemnych.

Do kolejnych czynników wpływających na ostateczną wycenę instalacji fotowoltaicznej od Arago należy także rodzaj pokrycia dachu w nieruchomości inwestora. Od tego parametru zależy bowiem sposób montażu, jaki będą musieli zastosować instalatorzy. Na cenę instalacji będzie wpływała też jej lokalizacja, a więc budynek mieszkalny, budynek przemysłowy, budynek gospodarczy, bądź wspomniany wcześniej grunt. Na koniec pozostają kwestie logistyczne związane z możliwością i sposobem przeprowadzenia montażu instalacji. Arago może Was zatem poprosić o informację, czy dostęp do nieruchomości klienta możliwy będzie za pomocą dźwigu, rusztowania, a może drabiny.

Arago Fotowoltaika – finansowanie inwestycji

Koszt instalacji fotowoltaicznej często przekracza możliwości finansowe inwestora. Z tego względu wiele firm fotowoltaicznych zdecydowało się na udzielenie wsparcia bądź pośredniczenie pomiędzy klientem a instytucją finansową, która może udzielić mu kredytowania na wspomnianą inwestycję. Nie inaczej jest w przypadku firmy Arago, która oferuje swoim klientom pomoc w zakresie ubiegania się o finansowanie instalacji fotowoltaicznej. Co więcej, recenzowany instalator w Ogólnych Warunkach Umowy wskazuje, że za jego pośrednictwem inwestorzy mogą skorzystać z dwóch form finansowania, takich jak kredyt na fotowoltaikę, czy leasing na fotowoltaikę. Jeżeli finansowanie usług Arago będzie miało miejsce w całości ze środków zewnętrznych, klient nie musi wpłacać zaliczki.

Fotowoltaika od Arago może także skorzystać z dofinansowania do fotowoltaiki ze środków publicznych. Doradcy instalatora oferują pełne wsparcie w staraniu się o uzyskanie dofinansowania z programu “Mój Prąd”. Nie tylko podpowiadają jak wypełnić wniosek, jakie dokumenty przygotować, ale właściwie wyręczają klientów w całej procedurze, wliczając w to samo złożenie wniosku w imieniu inwestora. Jest to niezwykle dobry standard postępowania firmy, szczególnie w przypadku klientów, którzy na zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej zdecydowali się po raz pierwszy i nie mają doświadczenia w procedurach towarzyszących temu przedsięwzięciu.

Fotowoltaika Arago – instalacja krok po kroku

Firma Arago przedstawiła swoją ofertę w serwisie internetowym w sposób jasny i przejrzysty, a przebieg procesu współpracy z klientem starała się ująć w kilku prostych krokach. Niektórzy inwestorzy mogą bowiem odczuwać niepokój związany z ilością zadań, które czekają na nich czy to na etapie dopełniania formalności, czy już na etapie samego montażu instalacji. Większość z tych działań pracownicy firmy Arago włączyli do własnej odpowiedzialności, chcąc możliwie najbardziej odciążyć klienta. Cały proces przedsięwzięcia zmierzającego do korzystania przez inwestora z przydomowej (bądź firmowej) elektrowni, Arago ujęło w trzech krokach:

1. Spotkanie z doradcą – to czas na rozwianie wszelkich wątpliwości klienta oraz poinformowanie go o sposobie funkcjonowania instalacji fotowoltaicznych i oszczędnościach, jakie się z tym wiążą;

2. Projektowanie instalacji – na tym etapie specjaliści Arago wykonują projekt instalacji dla klienta oraz przygotowują wycenę. Dodatkowo, klient otrzyma wizualizację obrazującą instalację zamontowaną w jego nieruchomości;

3. Montaż – zespół montażystów przyjeżdża do klienta po uprzednim uzgodnieniu z nim odpowiadającego mu terminu, przy czym Arago stara się by był to możliwie szybki termin wykonania instalacji.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Zalety i wady Arago Fotowoltaika

Zalety fotowoltaiki od Arago:

Wsparcie w uzyskaniu finansowania inwestycji
Doświadczeni montażyści z niezbędnymi uprawnieniami
Oferta dla klientów indywidualnych i firm
Pomoc w uzyskaniu dofinansowań
Szybki montaż instalacji
Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny
Przejrzyste zasady współpracy określone w OWU
Różnorodność oferty w obszarze OZE

Wady fotowoltaiki od Arago:

Brak orientacyjnych kosztów usług

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
Fotowoltaika od Arago to gwarancja nowoczesnego podejścia do klienta z uwzględnieniem jego potrzeb. Instalator z pewnością zasługuje na pochwałę w zakresie świadomości dotyczącej najnowszych rozwiązań z kategorii OZE, które umieszcza w swojej ofercie. Z pewnością czyni go to konkurencyjnym podmiotem na rynku fotowoltaiki. Do zalet Arago trzeba zaliczyć dążenie do pełnej kompleksowości usług, wyręczenie klienta w mogących mu sprawiać trudność formalnościach oraz gwarancyjną jak również pogwarancyjną opiekę serwisową nad instalacją inwestora. Choć w serwisie Arago brakuje choćby szacunkowych kosztów usług, to możliwość wykonania wyceny instalacji przez formularz w dużym stopniu to rekompensuje. Z pewnością warto przyjrzeć się bliżej ofercie firmy Arago.
4.4
Nasza ocena
Informacje o autorze

Marta Kazimierska

Specjalistka digital marketingu i zagadnień z dziedziny UX oraz SXO, znajdująca się na liście TOP 100 kobiet polskiej branży SEO. Zaangażowana w analizowanie wiedzy przedsiębiorców na temat znaczenia poszczególnych narzędzi marketingowych w osiąganiu sukcesu biznesowego. Szczególnie zainteresowana badaniem poziomu samoświadomości ekonomicznej Polaków. Entuzjastka propagowania rozwiązań z dziedziny energii odnawialnej i dbałości o środowisko naturalne.

Dodaj komentarz
guest
44 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin
Marcin
30 grudnia 2021 09:47

Polecam w pełni firmę Arago. Najlepsi przedstawiciele z jakimi mieliśmy do czynienia wszystko dobrze wyjaśnione i profesjonalne podejście. Panele premium działają świetnie jesteśmy zadowoleni, Sąsiad ma stara technologie i ciągle narzeka, serwis przyjechał w 48 godzin tak jak to było powiedziane przez przedstawiciela. Polecamy z czystym sercem

Iza
Iza
27 grudnia 2021 13:41

Niestety, moja opinia o firmie, niepochlebna. Zaznaczam, o firmie, a nie o produkcie.Przedstawicielka, Pani Natalia, przestała być opiekunem z chwilą zamontowania paneli. Obiecała bonusy, które do tej pory nie dotarły i chyba już nie dotrą. Nie wszystko przy montażu było tak, jak powinno. Pani Natalia nie odpowiada na telefony i SMSy. BOK jest biurem obsługi tylko z nazwy. Dziesiątki telefonów, kilka maili i żadnej kompetentnej osoby, która doprowadzi sprawę do końca. Jako klient, czuję się oszukana, jako człowiek, zniesmaczona. Mam nadzieję, że moja opinia da do myślenia potencjalnym przyszłym klientom firmy Arago.

Arek
Arek
21 listopada 2021 19:37

Jak najbardziej polecam firme Arago. 100% zadowolenia, profesionalna obsluga, szybki montaz. Pozdrawiam

Marcin
Marcin
18 listopada 2021 10:59

Pełen profesjonalizm, bardzo dobre produkty z górnej półki, jedyna firma która pokazała za co płacę, bezproblemowy kontakt z doradcą
Serdecznie polecam Pana Karola z biura w Ostrowie Wielkopolskim, mam instalację od ponad roku i bez żadnych niespodzianek jest tak jak mi obiecano

Henryk
Henryk
17 listopada 2021 00:31

Zostałem poproszony o wystawienie opinii przez mojego doradcę Pana Michała. Czytam opinie i nie rozumiem skąd takie nastawienie ja jestem bardzo zadowolony z procesu i przede wszystkim z obsługi. Pierwsza firma, która pokazała instalacje premium. Dotychczas każdy próbował wcisnąć najtańsze instalacje na sofar.

Zygmunt
Zygmunt
16 listopada 2021 19:48

Witam jesli chodzi o opinie ktore widze jedne prawdziwe drugie widac ewidentnie ze napisane specjalnie
Ja moge wyrazic jedynie po swoim doswiadczeniu byly u mnie 2 firmy i wybralem Arago przez pryzmat doradcy (jego kompetencje byly wieksze niz poprzednikow) sprzęt jest ok jak i mikroinwentery , wszystko działa , aplikacja tez .
Co do montazu przebieglo wszystko dobrze nawet pojawił się pan ktory nam to przedstawial
Ogolnie polecam

enerad.pl
enerad.pl
17 listopada 2021 09:02
Odpowiedz do:  Zygmunt

Panie Zygmuncie,

w naszym serwisie dokładamy wszelkich starań, aby publikowane komentarze były wiarygodnym źródłem informacji. Przed publikacją każdy przechodzi moderację – robimy wszystko, co możliwe, aby eliminować nieprawdziwe lub dodawane przez konkurencję opinie.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Jarek
Jarek
16 listopada 2021 17:56

U mnie wszystko ok. Panele szybko zamontowane. Papierki z PGE załatwione. Mi osobiście ta firma odpowiada.

Michał
Michał
16 listopada 2021 17:44

Witam , ciekawe podejscie tutaj widze konkurencji chyba gdyż jestem zadowolony z obslugi firmy , na spotkaniu doradca wszystko tłumaczy bez presji mialem czas na podjecie decyzji i po 1 miesiącu uważam ze slusznie , instalacja podpięta i czekam na odbiór . Polecam ze względu na normalne podejście , przedstawiciel oddzwania i mozna normlanie porozmawiac , mialem problem z aplikacja i zostal szybko rozwiazany wiec na PLUS .

enerad.pl
enerad.pl
17 listopada 2021 09:06
Odpowiedz do:  Michał

Panie Michale,

wszystkie komentarze publikowane w naszym serwisie przechodzą moderację. Dokładamy wszelkich starań, aby pojawiające się w naszym serwisie komentarze były wiarygodnymi opiniami i nie były efektem działań konkurencji.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Dariusz
Dariusz
16 listopada 2021 13:07

Wszystko ok, szybki montaż i zdrowe podejście do klienta. Polecam

Mateusz
Mateusz
11 listopada 2021 21:03

Witam, nie wiem która konkurencja pisze tutaj te negatywne opinie, ale w rzeczywistości jestem bardzo zadowolony z usługi. Przede wszystkm podejście doradcy do klienta profesjonalne rozmowa na audycie w sposób ludzki nie żeby za przeproszeniem wcisnąć produkt na “chama”. Kosztorys wykonany prawidłowo, krótki czas wykonania montażu bez żadnych komplikacji, instalacja aktualnie jest do odebrania przez tauron i nie ma żadnych problemów. Polecam z korzystania usług tej firmy i nie rozumiem tych negatywnych komentarzy.

Krzysztof
Krzysztof
22 października 2021 01:02

Witać ze te komentarz pozytywne sa kupowane lub pisane przez pracowników firmy. Ja na szczęscie wypowiedziałam umowe z ta firma a handlowiec wydzwaniał i przyjezdzał i probował przekabacic. Nie dajcie sie oszukiwać!

Pit
Pit
10 listopada 2021 07:59
Odpowiedz do:  Krzysztof

Wita, też dałem się nabrać, ale po wypowiedzeniu umowy przysłali fakturę na prawie 2 tys. za rzekomo przygotowanie instalacji a upłynęły zaledwie 2 dni robocze. Omijajcie z daleka.

PiT
PiT
10 listopada 2021 10:11
Odpowiedz do:  Pit

Najprawdopodobniej sprawa zakończy się w sądzie.

Karol
Karol
11 listopada 2021 20:28
Odpowiedz do:  Krzysztof

Ja mam i jestem bardzo zadowolony, produkcja lepsza niż na

Czesław
Czesław
21 października 2021 17:13

Panie Patryku, niech Pan napisze prawdę – inwentery Hoymiles to typowa chińszczyzna i każdy to może sprawdzić w Internecie. Panele najsłabsze w swojej klasie. Po co te kłamstwa i ratowanie fatalnej opinii o waszej firmie ? Inwerter to koszt 1600 zł + 4 panele po 700 zł to 4400 zł a wy wyceniacie to na 20000 !!! Niech ludzie wiedzą i nie dają się naciągać. NIE POLECAM !!!

Patryk
Patryk
21 października 2021 13:17

Super technologia na instalacji Premium na włoskich panelach i mikroinwenterach niemieckiej technologi. Jestem mega zadowolony . Za jakość się dopłaca , a jeśli ktoś chce mieć taniej to niech montuje chińskie i wymienia za 10 lat panele. Polecam ich profesjonalizm

Czesław
Czesław
20 października 2021 20:39

Omijajcie z daleka !!! Dałem się nieźle naciągnąć na tą ich gadkę o wersji premium – i mam najdroższą instalację w całym województwie, a może i w kraju !!! (premium jest tylko cena nie elementy instalacji) Jeszcze teraz mnie ,,siedzenie” boli jak o tym pomyślę. A teraz jak było: Zamówiłem, zapłaciłem i zamontowali po miesiącu. Ekipa powiedziała – teraz tylko szybko zgłosimy do energetyki i będzie się Pan cieszył ,,darmowym prądem”. Na tym dobre się kończy…. Instalację zgłosili dopiero po miesiącu, szybciej nawet energa zadziałała, bo niecałe 2 tyg i odebrali. Aplikacja zadziałała po kolejnym miesiącu po moim telefonie do bok. Po przeanalizowaniu moim okazało się że 10 paneli to dla mnie za mało i zadzwoniłem do nich, że chcę dołożyć jeszcze 4 panele. Wycena – 12 tysięcy !!!! Czyli znowu usiadłem. Negocjacje oczywiście nie wchodzą w grę. Moim zdaniem to firma ,,krzak”, jak się obłowią to znikną i tyle. Sprawdźcie na mapach google ludzikiem jak wygląda siedziba – warto ! Pamiętajcie o mnie gdy w drzwiach stanie ich przedstawiciel…

Paweł
Paweł
29 października 2021 09:06
Odpowiedz do:  Czesław

Wczoraj byli i mnie szybko chcieli podpisać umowę żeby sprawdzić zdolność kredytową kiedy zapytałem czy nie można sprawdzić bez umowy rozmowa już nie robiła sie przyjemna chyba udało sie i nie popełniliśmy błędu

Czesław
Czesław
29 października 2021 14:40
Odpowiedz do:  Paweł

Cieszę się, że nie dał się Pan naciągnąć. Ja delikatnie mówiąc jestem 10000 w plecy porównując do innych i już pierwsze problemy z falownikiem…

Tadeusz
Tadeusz
18 października 2021 11:48

Córka kupiła u nich instalacje 5kwp za 43tys na najtańszych chińskich podzespołach. U konkurencji taka sama instalacje mozna kupic za 22-25tys.. Handlowiec kłamał na spotkaniu nie dal sie zostanowić tylko szybko kazał podpisywać umowe. Nie polecam!

Ewelina
Ewelina
5 października 2021 09:36

Polecam z całego serca firmę montaż ekspresowo wszystkie kwestie dokumentów załatwiane przez firmę co na bardzo duży plus bo nie trzeba się niczym przejmować. Profesionalny montaż estetycznie i szybko. Naprawdę polecem.

Mateusz
Mateusz
1 października 2021 12:10

Polecam.

Wojtek
Wojtek
23 września 2021 09:21

Ekstra firma, świetny kontakt z doradcą i szybkie wykonanie. Polecam każdemu, żeby trafił na taką firmę, a o to teraz nie jest łatwo!

grzegorz
grzegorz
27 lipca 2021 10:57

panele zamontowane sprawnie i szybko podłączone przez energetyke.po tygodniu przestaje działać jeden panel, awaria zgłoszona do bok.arago green i po pięciu dniach od zgłoszenia zero reakcji od serwisu.jeżeli to ma działać w taki sposób to nie polecam montażu paneli przez firme arago green.

Agnieszka
Agnieszka
8 lipca 2021 22:52

Nie polecam panele od dwóch miesięcy na dachu lecz nie działają Energetyka odmówiła odbiory i zero kontaktu z firmą odsyłają od jednego do drugiego a następnie nie odbierają telefonu na E-mail też zero odpowiedzi .

Katarzyna
Katarzyna
24 sierpnia 2021 16:45
Odpowiedz do:  Agnieszka

z jakiego powódu energetyka odmówiła obioru ?

Jacek
Jacek
8 lipca 2021 21:45

Polecam jak najbardziej wszystko sprawnie bez problemów . Super doradca Pani Dominika przedstawiła ofertę zrozumiale i wyjaśniła wszystkie moje wątpliwości. Firma Arago załatwia wszystkie formalności bez wychodzenia z domu. Montaż paneli profesjonalnie i szybko a cała procedura do uruchomienia trwała trzy tygodnie.

Jacek

Wojciech
Wojciech
15 czerwca 2021 22:29

Dopóki byłem potencjalnym inwestorem – “full wypas” obsługa, codzienne telefony od przedstawiciela, smsy, maile, zdjęcia, spotkania w każdym czasie, błyskawiczny montaż po wpłacie.
I zaczęły się problemy, najpierw jakieś dziwne operacje przy fakturowaniu i niejasne tłumaczenia ze strony księgowości firmy. Potem kiedy okazało się, że mam problemy z zasięgiem wi-fi i poprosiłem o przeniesienie modułu z oprogramowaniem w inne miejsce (sam nie mogę tego zrobić bo to spowoduje utratę gwarancji). Poprosiłem o pomoc przedstawiciela, który sprzedał mi instalację. Okazało się, że firma ma na takie zgłoszenia procedury, które muszą potrwać. Mija już trzeci tydzień załatwiania mojej sprawy. Nie otrzymuję informacji. Przedstawiciel odpisuje i na smsy, że jest na urlopie i skontaktuje się w przyszłym tygodniu. Przyszły tydzień już w połowie i echo…. pisz na przysłowiowy Berdyczów. W międzyczasie dostałem dwa smsy ponaglające o zapłatę za polisę ubezpieczenia instalacji, która w ofercie miała być w gratisie. Oczywiście nie płacę bo wygląda to na naciąganie naiwnego klienta. Od trzech tygodni instalacja owszem, działa ale nie mam żadnej wiedzy na temat jej sprawności i efektywności bo nie mam zasięgu. Wykonawcy to zupełnie nie interesuje bo to moja sprawa. Już nie jestem atrakcyjnym potencjalnym klientem, tylko uciążliwym petentem. Nie jestem jakimś upierdliwcem tylko zrównoważonym facetem, jaki cierpliwie liczył na wsparcie od firmy, która jeszcze wczoraj zabiegała o moje pieniądze a dzisiaj totalnie mnie lekceważy. Nie polecam i odradzam współpracę z ARAGO ze względu na złą obsługę użytkownika instalacji. Co do samego sprzętu, na dzisiaj nie mogę ocenić jego jakości i pracy bo nie mam dostępu do aplikacji. Pozdrawiam wszystkich przyszłych inwestorów z powiatu śremskiego i życzę lepszych doświadczeń niż moje.

Beruderes
Beruderes
7 lipca 2021 16:47
Odpowiedz do:  Wojciech

zgadza się również nie polecam panele włoskie exe solary tani chiński badziew i tyle moge powiedzieć…. a co do koloru to są i niebieskie fioletowe i kilka czarnych ,

Wojciech
Wojciech
8 lipca 2021 20:14
Odpowiedz do:  Wojciech

Nie narzekam na zbyt dużo wolnego czasu i dopiero wczoraj, już bez pośrednictwa napisałem do biura obsługi klienta firmy. Dzisiaj przyjechała ekipa i temat zamknięty, szybko i fachowo bez dodatkowych kosztów. Mój błąd od początku polegał na załatwianiu sprawy przez przedstawiciela, który sprzedał mi instalację. Wystarczyło wejść tutaj: arago.green i napisać co jest do zrobienia. Reakcja natychmiastowa. Wcześniej napisałem “po złości”. Teraz na spokojnie, dziękuję i polecam.

Lech
Lech
10 czerwca 2021 13:27

Montaż po 4 dniach od podpisania umowy. Doradztwo na najwyższym poziomie bardzo dużo informacji się dowiedzieliśmy na spotkaniu. Polecam jako zadowolony klient

Filip
Filip
9 czerwca 2021 10:28

Wszystko zgodnie ze sztuką. Szybki montaż, opieka po sprzedażowa to mistrzostwo świata. Polecam

Andrzej
Andrzej
19 maja 2021 14:38

Instalacja montowana 2 lata temu w Maju, mega pozytywnie oceniam sam proces montazu jak i pana Dominika z Gdanska ktoryw wykazal sie swietna wiedza techniczna. Fotowoltaika dziala wzorcowo, polecam każdemu, rachunki za prad zmniejszone do poziomu praktycznie zerowego. Pozdrawiam

Monika
Monika
18 maja 2021 09:20

Skorzystałam z oferty firmy Arago, ponieważ mają innowacyjne rozwiązania i długie okresy gwarancyjne. Proces po sprzedaży przebiegał bardzo sprawnie – świetny kontakt, szybki realizacja! Polecam serdecznie! 😉

kazimiera
kazimiera
3 lipca 2021 22:40
Odpowiedz do:  Monika

a otrzymała już Pani dotację , bo ja umowę mam 08.12.2020 i teraz dopiero na 3edycję gdzie już 2tys. jest w plecy, a obiecanki były na 5tys.

Łukasz
Łukasz
18 maja 2021 07:43

Polecam firmę Arago, szybki Montaz doradca bardzo szczegółowy i bardzo dobrze wytłumaczył zasady współpracy i gwarancje. Dobra robota Arago!

Dariusz
Dariusz
17 maja 2021 20:49

Gorąco polecam. Sprawny montaż, kontakt bez problemu.

Rober
Rober
10 maja 2021 22:03

U mnie przez ponad godzina rozmowę z konsultantem nawet nie dowiedziałem się wstępnych kosztach instalacji.
Moc potrzebna ± 20 % zero informacji?
Jakie panele? Sprawność które?
Warunki finansowania zero informacji?
Wstępna kalkulacja + dofinansowanie zero informacji
Po 3 dniach roboczych na mailu 0 info.
Nie polecam.

Ania #AtagoTeam
Ania #AtagoTeam
12 maja 2021 15:50
Odpowiedz do:  Rober

Panie Robercie, prosimy o kontakt z doradcą z Biura Obsługi Klienta tel. (+48) 600 991 359 Potraktujemy ofertę dla Pana priorytetowo.

Klaudia
Klaudia
4 maja 2021 17:06

Nie polecam! A nawet odradzam. Kalisz, okolice. Zatrudniają do montażu niekompetentne “firmy”. Źle podłączyli panele, brak zamontowania piorunochronu, z trzech mikroinwerterów działa tylko jeden. Panele wcale nie ładują. Porażka!

Ania #AragoTeam
Ania #AragoTeam
12 maja 2021 15:49
Odpowiedz do:  Klaudia

Pani Klaudio, prosimy o kontakt z naszym Biurem Obsługi Klienta tel. (+48) 600 991 359; e-mail: kontakt@aragoservices.com. Dołożymy wszelkich starań, żeby jak najszybciej usunąć nieprawidłowości, aby Pani instalacja była w pełni funkcjonalna.

Ania #AragoTeam
Ania #AragoTeam
12 maja 2021 22:16
Odpowiedz do:  Klaudia

Pani Klaudio, prosimy o kontakt z naszym Biurem Obsługi Klienta tel. (+48) 600 991 359; e-mail: kontakt@aragoservices.com Dołożymy wszelkich starań, żeby jak najszybciej usunąć nieprawidłowości, aby Pani instalacja była w pełni funkcjonalna.