Columbus Energy opinie 2021: Fotowoltaika, Pompy ciepła, Magazyny energii

Columbus Energy to jedna z najbardziej znanych w Polsce firm zajmujących się montowaniem instalacji fotowoltaicznych. Jednak oprócz najwyższej jakości paneli fotowoltaicznych Columbus Energy posiada w swojej ofercie również powietrzne pompy ciepła skandynawskiej marki NIBE oraz magazyny energii. Co należy wiedzieć o Columbus Energy? Już sprawdzamy!

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Columbus Energy – zakres działalności


Fotowoltaika
Tak
Pompy ciepła
Tak
Magazyny energii
Tak
Stacje ładowania
Tak

Fotowoltaika od Columbus Energy – cena, warunki

Z usług Columbus Energy z powodzeniem może skorzystać każdy zainteresowany produkowaniem zielonej energii ze słońca, przede wszystkim zaś trzy, główne grupy docelowe, czyli gospodarstwa domowe, firmy oraz rolnicy. Jak wygląda fotowoltaika od Columbus Energy dla każdej z nich?

Fotowoltaika dla domu od Columbus Energy

Dla odbiorców indywidualnych Columbus Energy przygotował trzy warianty oferty.

  • Go Green – opiera się na panelach fotowoltaicznych marki Sunport wykonanych w technologii MWT o mocy 360 Wp w wersji Full Black oraz inwertera Solis. Do tego, klient ma otrzymać montaż instalacji w 10 dni (licząc od momentu dostarczenia komponentów), kredytowanie inwestycji kredytem z RRSO 4,5% i stałą ratą przez 10 lat oraz monitoring instalacji 24/7. Dodatkowo Columbus udziela tzw. Totalnej Gwarancji na 15 lat, obejmującej wszystkie urządzenia.

    Columbus - oferta Go Green

    Źródło: columbusenergy.pl

  • Go Free – w tym przypadku oferta składa się z nie tylko z instalacji fotowoltaicznej, ale również magazynu energii dostosowanego do niej pod względem mocy. Również i tu można liczyć na panele Full Black MWT 360 Wp, montaż do 10 dni, monitoring, Gwarancję Totalną oraz dedykowaną formę finansowania.

    Columbus - oferta Go Free

    Źródło: columbusenergy.pl

Uzupełnieniem dla obu tych ofert, jest oferta Go Comfort, która obejmuje projekt i montaż pompy ciepła – w przypadku Columbus będzie to urządzenia firmy Nibe. Na urządzenie przewidziane jest 5 lat gwarancji.

Columbus - oferta Go Comfort

Źródło: columbusenergy.pl

Columbus Energy – fotowoltaika dla firm

Na ofertę fotowoltaiczną od Columbus Energy mogą również liczyć przedsiębiorstwa. Na co mogę one liczyć? Przede wszystkim niezależność energetyczną i niższe koszty prowadzenia działalności, dzięki obniżeniu rachunków za prąd.

Dla klientów biznesowych, firma przygotowała dwa typy rozwiązań:

  • instalacja fotowoltaiczna na własność, gdzie inwestor ponosi koszt budowy instalacji, zyskując jednocześnie finansowanie dostosowane do potrzeb. Przedsięwzięcie może być sfinansowane dedykowaną oferta leasingu na fotowoltaikę;
  • dostęp do zielonej energii bez inwestycji – na podstawie umowy PLA (Power Lease Agreement), gdzie inwestor udostępnia firmie Columbus miejsce do budowy instalacji, a następnie płaci regularnie ustalonej wysokości czynsz.

Fotowoltaika w Columbus Energy dla rolnika

Ostatnią grupą, do której skierowana jest oferta firmy są rolnicy. Ze względu na zróżnicowane potrzeby poszczególnych gospodarstw, firma w tym przypadku stawia na indywidualne podejście – przy zastosowaniu wspomnianych już wcześniej podzespołów (czyli m.in. modułów full black).

Skorzystanie z fotowoltaiki, chociażby tej od Columbus Energy może przynieść rolnikom wymierne korzyści. Zyskują oni nie tylko na zmniejszeniu rachunku za prąd (który w gospodarstwie mogą wynieść nawet 20% całkowitych kosztów działalności), ale również na możliwości odliczenia kosztów instalacji od podatku rolnego (nawet 25% kosztów inwestycji).


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 5.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź ofertę fotowoltaiki

Rozwiązania Columbus Energy – abonament na słońce i bilansowanie 1:1

Jeszcze do niedawna jednym z mocnych atutów firmy było rozwiązanie znane jako “Abonament na słońce”, gdzie koszty inwestycji były pokrywane przez oszczędności generowane z pomocą fotowoltaiki. Teraz firma stawia na ofertę “Prąd jak powietrze – fotowoltaika z bilansowaniem 1:1”. Na czym polega to rozwiązanie?

Firma zobowiązuje się do bezpłatnego magazynowania nadwyżek energii produkowanych przez instalację i oddawania konsumentowi 100 nadprodukcji, bezterminowo. Miałoby to stanowić alternatywę dla systemu opustów przewidzianego w ustawie, gdzie 20% lub 30% nadwyżek zostanie pobranych jako “opłata” za magazynowanie przez operatora. Warunkiem skorzystania z rozwiązania “Prąd jak powietrze” jest podpisanie z firmą umowy

Usługa “Prąd jak powietrze” jest skierowana do odbiorców indywidualnych (obecnych i nowych klientów firmy posiadających Columbus Care), korzystających z taryfy G (konkretnie – G12w). Oferta ta jest obecnie na etapie pilotażu, docelowo ma objąć jednak również pozostałe taryfy i strefy. Na koniec firma chce wprowadzić tokenizację energii.

Czy rozwiązanie to jest korzystne dla klienta? W teorii owszem – odzyskuje on bowiem całość wyprodukowanej energii – ma więc dodatkowe oszczędności. Według ekspertów, wypowiadających się m.in. na konferencji Solar +, z punktu widzenia dystrybutora rozwiązanie to nie jest korzystne ekonomicznie. Pozostaje więc pytanie, czy ostatecznie klient nie będzie musiał (w taki czy inny sposób) ponieść kosztów bilansowania.

Fotowoltaika Columbus Energy – ceny

Na całkowity koszt instalacji, również tej od Columbus Energy, składa się wiele czynników, przede wszystkim jednak wielkość instalacji, użyta technologia i charakterystyka miejsca montażu (np. dach mocno skośny, pokryty blachodachówką).

Niestety, firma nie udostępnia na swojej stronie żadnych narzędzi do oszacowania kosztów przedsięwzięcia. Jednak według danych pozyskanych od klientów firmy, cena fotowoltaiki Columbus Energy na przełomie 2020 i 2021 roku wyglądały następująco:

  • dla instalacji o mocy 3,96 kW w pakiecie Go Green – całkowity koszt montażu wyniósł 26.860 zł brutto. W przeliczeniu na 1 kWp, daje to 6.783,82 zł, czyli więcej niż w przypadku przeciętnej oferty rynkowej.

Wysoka cena instalacji fotowoltaicznej od Columbus Energy to temat poruszany przez klientów. Według Columbus Energy cena ma być jednak odzwierciedleniem jakości podzespołów i oferowanych usług.

Jak skorzystać z fotowoltaiki w Columbus Energy?

Interesuje Cię fotowoltaika od Columbus Energy? Aby skorzystać z oferty musisz przejść kilka prostych kroków.

  1. Kontakt z doradcą energetycznym – przedstawiciel firmy, po Twoim uprzednim kontakcie, umówi się z Tobą na spotkanie, w dogodnym terminie. Na podstawie Twoich rachunków za prąd i warunków montażowych, specjalista opracuje najkorzystniejszą dla Ciebie ofertę.
  2. Podpisanie umowy – jeśli zaproponowane przez doradcę warunki będą dla Ciebie satysfakcjonującej będzie mógł od razu podpisać umowę. Po wypełnieniu formalności firma umówi się z Tobą na montaż instalacji. Uwaga! Zanim zdecydujesz się na złożenie podpisu, dokładnie zapoznaj się z treścią umowy. Nie podejmuj decyzji pod wpływem emocji – daj sobie czas na rozważenia za i przeciw oferty.
  3. Realizacja inwestycji – budowa instalacji, w zależności od miejsca montażu oraz rodzaju systemu fotowoltaicznego powinna zająć od 1 do 2 dni. Po założeniu konstrukcji, pracownicy firmy powinni upewnić się, że każdy jej element jest właściwie zamontowany i zabezpieczony. Powinni również wyjaśnić Ci, jak działa falownik i jak możesz kontrolować pracę swojej instalacji fotowoltaicznej.
  4. Zgłoszenie instalacji – po zakończeniu prac technicznych Columbus Energy w Twoim imieniu zgłosi fotowoltaikę do operatora, by ten mógł zainstalować Ci licznik dwukierunkowy. Uwaga! Gdy otrzymasz potwierdzenie zgłoszenia, skontaktuj się z firmą Columbus Energy, a ta pomoże Ci w uzyskaniu dopłaty z programu “Mój prąd”.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Pompy ciepła Columbus Energy – cena, warunki

W odpowiedzi na potrzeby dynamicznie rozwijającego się w Polsce rynku odnawialnych źródeł energii, Columbus Energy poszerzył swoją ofertę o nowe urządzenia. W ramach bowiem pakietów Go Green, Go Free i Go Comfort, oprócz samego montażu instalacji PV, wszyscy zainteresowani mogą zamontować magazyn energii lub niezawodną pompę ciepła NIBE. Wszystko po to, by jak najbardziej obniżyć rachunki w swoim gospodarstwie domowym.

Pompy ciepła od Columbus Energy – dla kogo?

Pompy ciepła uważane są obecnie za najbardziej efektywny i ekologiczny sposób ogrzewania budynków oraz przygotowywania ciepłej wody użytkowej. Natomiast w połączeniu z fotowoltaiką pompa ciepła tworzy duet idealny. Dlaczego? Ponieważ wybór tego właśnie rozwiązania jest nie tylko korzystny dla środowiska, ale i dla naszego portfela. W ten sposób można bowiem ograniczyć rachunki do minimum i co ważne, uniezależnić się od rosnących cen prądu w przyszłości. Ponadto pompa ciepła z fotowoltaiką przynosi wymierne korzyści nie tylko w sezonie grzewczym, ale i w pozostałych miesiącach, kiedy to zasilana energią z fotowoltaiki może pracować zarówno na potrzeby przygotowywania c.w.u., jak i skutecznie chłodzić pomieszczenia w upalne dni.

Tak samo, jak w przypadku fotowoltaiki od Columbus Energy, również z oferty pomp ciepła skorzystać mogą zarówno klienci indywidualni, jak i przedsiębiorcy oraz rolnicy. Opcja Go Comfort obejmuje:

  • dobór i wycenę instalacji podczas jednego spotkania;
  • audyt i projekt instalacji;
  • pompę ciepła NIBE;
  • kompleksowy montaż pompy ciepła do istniejącej instalacji CO;
  • złożenie wniosku o dotację Czyste Powietrze (do 14.100 zł);
  • korzystne finansowanie (4,5% RRSO. stała rata na 10 lat);
  • gwarancję producenta wynoszącą 5 lat.

Pompy ciepła od Columbus Energy – oferta

Jak już wiemy, oprócz znakomitych paneli Sunport 360 w technologii MWT, pakiet Go Comfort obejmuje również powietrzną pompę ciepła cenionej szwedzkiej firmy NIBE. Urządzenia tego producenta zapewniają idealny komfort w każdym domu i zawsze są gwarancją najwyższej jakości. Służą one zarówno do ogrzewanie pomieszczeń zimą, chłodzenia latem, jak i produkcji ciepłej wody użytkowej (to wszystko w ramach zasilania energią ze słońca). Warto podkreślić, że nowoczesne i wydajne pompy ciepła NIBE pozwalają na zmniejszenie kosztów ogrzewania domu i produkcji c.w.u. nawet do 75 proc., stosunkowo więc wysoki koszt zakupu i montażu tego urządzenia grzewczego szybko się zwraca.

Produkowane przez koncern NIBE pompy ciepła znajdują zastosowanie zarówno w nowych, jak i poddanych modernizacji obiektach mieszkalnych i komercyjnych. Firma NIBE oferuje obecnie największy na rynku wybór powietrznych pomp ciepła dostosowanych do pokrycia różnego rodzaju potrzeb grzewczych. Columbus Energy proponuje swoim klientom dwa modele tych urządzeń:

  • powietrzną pompę ciepła NIBE F2120 typu monoblok, dostępną w czterech rodzajach mocy (8, 12, 16 i 20 kW), którą można dobrać w zależności od potrzeb i wielkości budynku. Ten flagowy model szwedzkiego koncernu wyróżnia się ponadprzeciętną efektywnością (o współczynniku SCOP powyżej 5.0), co oznacza niższe zużycie energii potrzebnej do pracy urządzenia;
  • powietrzną pompę ciepła NIBE F2040, typu monoblok z modulowaną mocą grzewczą i wbudowaną funkcją chłodzenia, która także dostępna jest w czterech rodzajach mocy (6, 8, 12, 16 kW).

Zarówno powietrzne pompy ciepła NIBE F2120, jak i powietrzne pompy ciepła NIBE F2040 dedykowane są zarówno dla nowych, jak i starszych budynków mieszkalnych jednorodzinnych. Cechuje je:

  • modulowana moc grzewcza;
  • minimalna temperatura powietrza jako dolnego źródła ciepła -25°C;
  • prosta i niewymagająca dodatkowych elementów budowa;
  • wyjątkowo cicha praca od 39 dB(A) (w odległości 2 m, wg EN 11203);
  • wysoka temperatura zasilania COP 5 (wg EN 14511, przy A7/W35);
  • wbudowana funkcja chłodzenia aktywnego;
  • sezonowy współczynnik efektywności SCOP (klimat umiarkowany, 35°C) do 5,05 (zależnie od mocy), a więc na tym samym poziomie, co pompy ciepła gruntowe;
  • klasa energetyczna A++ (zgodnie z ErP, przy temperaturze zasilania 55°C);
  • centrala wewnętrzna ze zintegrowanym zbiornikiem c.w.u.;
  • możliwość łączenia w kaskadę maksymalnie 8 jednostek;
  • praktycznie bezkosztowe działanie w połączeniu z fotowoltaiką.

Pompa ciepła Columbus – cena

Aby instalacja była ekonomiczna i efektywna, to konieczne jest jej dopasowanie do potrzeb użytkownika. W tym celu dobrze jest skorzystać z fachowej pomocy jednej z firm montujących pompy ciepła (zapraszamy do naszego rankingu ofert i firm montujących pompy ciepła). Całkowity koszt pompy ciepła, również tej od Columbus Energy, zależy m.in. od powierzchni grzewczej budynku, technologii budowania domu, zapotrzebowania na energię grzewczą i ciepłą wodę użytkową, ceny energii elektrycznej, czy też sposobu ogrzewania w budynku (ogrzewanie podłogowe potrzebuje niższej temperatury zasilania niż tradycyjne grzejniki).

Tak samo, jak w przypadku fotowoltaiki od Columbus Energy, również jeśli chodzi o montaż pompy ciepła, firma nie podaje na swojej stronie informacji odnośnie kosztów pakietu Go Comfort, na który oprócz nowoczesnej powietrznej pompy ciepła NIBE, składają się najwyższej jakości panele PV Sunport 360 w technologii MWT. Przy czym, jak wynika z danych uzyskanych od klientów firmy, całkowity koszt instalacji o mocy 3,96 kW w pakiecie Go Green wynosi 26.860 zł brutto. Natomiast cena:

  • powietrznej pompy ciepła NIBE F2120 kształtuje się od 28.000 zł netto za model o mocy 8 kW (plus centrala wewnętrzna ze zintegrowanym wężownicowym zbiornikiem c.w.u. za 10.000 zł netto) do 38.000 zł netto za model 20 kW (plus centrala wewnętrzna ze zintegrowanym, przepływowym zbiornikiem c.w.u. i sterownikiem za 20.000 zł netto);
  • powietrznej pompy ciepła NIBE F2040 wynosi od 13.500 zł netto (plus centrala wewnętrzna ze zintegrowanym wężownicowym zbiornikiem c.w.u. za 10.000 zł netto) za do model o mocy 6 kW do 26.500 za model 16 kW (plus centrala wewnętrzna ze zintegrowanym, przepływowym zbiornikiem c.w.u., sterownikiem i licznikiem ciepła za 16.500 zł netto).

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Magazyny energii Columbus Energy – cena, warunki

W zeszłym roku Columbus Energy poszerzył swoją ofertę dla prosumentów, wprowadzając do sprzedaży nie tylko pompy ciepła, ale i magazyny energii, dzięki którym można przechowywać energię elektryczną wytworzoną przez instalację fotowoltaiczną, w taki sposób, by możliwe było jej spożytkowanie później.

Magazyny energii Columbus – dla kogo?

Wraz z rosnącym zainteresowaniem odnawialnymi źródłami energii, użytkownicy instalacji fotowoltaicznych coraz częściej decydują się również na magazyn energii. Dlaczego? Ponieważ w przeciwieństwie do net-meteringu urządzenie to pozwala na wykorzystanie całkowitej nadwyżki, a nie tylko 70 bądź 80 proc. przy mocy instalacji 10 – 40kW. Ponadto fotowoltaika z magazynem energii powoduje, że ich właściciel odporny jest m.in. na awarie zasilania, anomalie pogodowe, czy inne niespodziewane wydarzenia (ofertę najlepszych akumulatorów do fotowoltaiki znajdziecie w naszym rankingu magazynów energii). W ofercie Columbus Energy znajdują się magazyny energii które znakomicie sprawdzą się zarówno w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, jak i w niewielkich obiektach komercyjnych.

Magazyny energii od Columbus Energy – oferta

Pakiet Go Free od Columbus Energy obejmuje nie tylko moduły fotowoltaiczne (technologia mono 360 Wp MWT Full Black), ale i:

  • magazyn energii marki Pylontech, która jest globalnym pionierem na rynku tych urządzeń;
  • inwerter hybrydowy;
  • montaż instalacji fotowoltaicznej w 10 dni;
  • korzystne finansowanie – 4,5% RRSO. stała rata na 10 lat;
  • e-monitoring instalacji 24/7;
  • Gwarancję Totalną 15 lat.

Należy tu podkreślić, że Pylontech jest pionierem globalnego rynku ESS (Energy Storage Systems) od 2013 roku, tworząc swoje produkty od podstaw. Klienci Columbus Energy mogą wybierać między dwoma modelami magazynów energii od tego producenta. Pierwszy z nich z serii US2000 dla instalacji jednofazowych, to niskonapięciowy system magazynowania energii przeznaczony dla zastosowań domowych. Umożliwia on wykonanie przynajmniej 6.000 pełnych cykli ładowania, przy zachowaniu min. 90 proc. pojemności. Ponadto:

  • pojedynczy moduł (2,4 kWh) dostarcza do 5 kW, jednak jego konstrukcja pozwala podłączyć równolegle wiele urządzeń (zwiększając tym samym pojemność magazynu);
  • wyróżnia się bardzo długą żywotnością ogniw i bezpieczeństwem, które jest charakterystyczna dla technologii LiFePO4;
  • posiada kompaktową i nowoczesną obudowę (jego waga to tylko 24 kg);
  • posiada system zabezpieczający przed nadmiernym rozładowaniem, przeładowaniem oraz wysoką i niską temperaturą;
  • system może automatycznie zarządzać stanem ładowania i rozładowania oraz równoważyć prąd i napięcie każdego ogniwa;
  • posiada tryb samoczynnego chłodzenia, który szybko redukuje hałas całego systemu;
  • posiada szeroki zakres temperatur pracy od -10℃ do 50℃,
  • posiada certyfikat bezpieczeństwa TüV CE UN38.3;
  • posiada 10 lat gwarancji producenta.

Natomiast Force H2 dla instalacji trójfazowych jest najnowszą wersją wysokonapięciowego magazynu energii w ofercie Pylontech. Co ważne, znajdzie on zastosowanie nie tylko w domach jednorodzinnych, ale i w obiektach komercyjnych. Cechuje się on:

  • pojemnością do 14,21 kWh, bazującą na technologii LFP, z gwarancją 6.000 cykli ładowania, (co powinno wystarczyć nawet na 30-40 lat użytkowania);
  • modułowym designem umożliwiającym pionowe podłączenie wielu urządzeń, co zwiększa pojemność magazynu (projekt przypomina mebel pasujący zarówno do instalacji wewnętrznej, jak i zewnętrznej);
  • funkcją backupu, reagującą na przerwę w zasilaniu z sieci w czasie zaledwie 40 milisekund;
  • normą szczelności IP55;
  • niezawodnością i wydajnością;
  • szerokim zakresem temperatur pracy od -20℃ do 60℃;
  • systemem szybkich złącz, aby zaoszczędzić czas instalacji;
  • sprawdzonym systemem BMS z najszerszą kompatybilnością z falownikami;
  • 10 latami gwarancji producenta.

Magazyn energii Columbus – cena

Pomimo tego, że magazyny energii są tańsze niż kiedykolwiek, to i tak ich zakup wiąże się ze sporym wydatkiem. To, ile za niego zapłacimy zależy m.in. od pojemności akumulatora (cena rośnie wraz z jego wielkością). Niestety Columbus Energy nie informuje swoich klientów o całkowitym koszcie jego zakupu. Jednak jak już wiemy w skład pakietu Go Free wchodzą panele PV (koszt instalacji o mocy 3,96 kW w pakiecie Go Green wynosi 26.860 zł brutto). Natomiast cena:

  • modułowej baterii litowo-jonowej Pylontech US 2000 2,4 kWh wynosi ok. 4.470 zł netto (5.500 brutto)
  • jednego akumulatora Force L2 14.2 kWh Pylontech, to ok. 3.300 zł netto (4.059 zł brutto).

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Ładowarki do samochodów elektrycznych

Według Licznika, uruchomionego przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych oraz Polski Związek Przemysłu Motoryzacyjnego, po Polsce pod koniec 2020 roku jeździło ponad 10.000 samochodów elektrycznych. Poruszanie się jednak autem tego typu wymaga zaplanowania sesji ładowania akumulatorów. Część osób korzysta z ogólnodostępnych stacji ładowania pojazdów elektrycznych w miastach i przy trasach szybkiego ruchu (obecnie w kraju jest w sumie 2.641 punktów ładowania), inni natomiast decydują się na ich ładowanie w domu. Oprócz fotowoltaiki, pomp ciepła i magazynów energii Columbus posiada również ładowarki do samochodów elektrycznych.

Ładowarki EV od Columbus – dla kogo?

Columbus Home posiada w swojej ofercie ładowarki do samochodów Go Power 7 o mocy 7 lub 11 kW. Znajdą one zastosowanie nie tylko w obiektach prywatnych, ale i publicznych, takich jak: parkingi przy spółdzielniach mieszkaniowych, biurowcach, restauracjach, kinach, hotelach, siłowniach, ośrodkach sportowych, obiektach sakralnych czy budynkach administracji publicznej, czy przy flotach samochodowych.

Ładowarki do samochodów elektrycznych od Columbus – oferta

Ładowarki do samochodów Go Power o mocy o mocy 7 i 11 kW, posiadają uniwersalne złącze Type 2, które obsłuży dowolny samochód. Ponadto modele te cechuje:

  • kompaktowy rozmiar oraz nowoczesny i stylowy design dzięki czemu doskonale wkomponuje się w każdą przestrzeń;
  • łatwość montażu – na ścianie (wallbox) lub w formie wolnostojącej (słupek);
  • sygnalizacja LED;
  • brak konieczności zwiększania mocy przyłączeniowej;
  • czytnik kart RFID;
  • czas ładowania, który dla modelu Go Power 7 wynosi ok. 6-7 godzin, a dla Go Power 11 ok. 5-6 godzin;
  • to, że w większości przypadków ich montaż nie będzie wymagał zwiększania mocy przyłączeniowej.

Ładowarki EV od Columbus – cena

Podobnie, jak ma to miejsce przy fotowoltaice, pompach ciepła i magazynach energii, również i w tym przypadku firma Columbus nie posiada na swojej stronie cennika dotyczącego ładowarek do samochodów Go Power.

Columbus Energy 2021 – zalety, wady

Zalety Columbus Energy:
Ugruntowana marka
Gwarancja Totalna – 15 lat na wszystkie komponenty i 25 lat na panele fotowoltaiczne
Dogodne formy finansowania
Innowacyjne usługi – np. bilansowanie 1:1
Columbus Care – monitorowanie wydajności instalacji i wysokości rachunków przez rok
Dostępne rozwiązania komplementarne – m.in. pompy ciepła

Wady Columbus Energy:

Brak szczegółowego cennika
Opóźnienia w rozpoczęciu realizacji
Niejasne zasady współpracy

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Instalacje fotowoltaiczne
Pompy ciepła
Magazyny energii
Obsługa klienta
Montaż instalacji
Oferta
Zarówno fotowoltaika od Columbus Energy, jak i oferowane przez nią pompy ciepła i magazyny energii są rozwiązaniami skierowanymi przede wszystkim do osób, którym zależy na renomowanej firmie. Co ważne, Columbus Energy przeprowadza klienta przez wszystkie etapy realizacji inwestycji – od zaplanowania instalacji, aż do momentu zgłoszenia jej do operatora. Na plus trzeba policzyć innowacyjne podejście oraz dedykowane formy finansowania. Klienci narzekają jednak na wysokie ceny i niejasne warunki współpracy. Zanim podpiszecie umowę dokładnie przeanalizujcie jej treść i sprawdźcie, czy jej zapisy na pewno Wam odpowiadają.
3.8
Nasza ocena
Informacje o autorze

Emila Biernaciak

Ukończyła Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. Niespokojny duch, wciąż szukający nowej wiedzy i doświadczeń. Zapalona badaczka zagadnień związanych z finansami, energetyką oraz marketingiem w sieci. Szczera fanka fotowoltaiki i innych ekologicznych rozwiązań, które mogą zmienić świat na lepsze. W wolnym czasie czyta powieści Stephena Kinga i śledzi trendy motoryzacyjne.

Dodaj komentarz
guest
298 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Jarek
Jarek
24 maja 2021 12:38

Firmę Columbus Energy polecił nam znajomy. Oprócz doradcy z Columbus Energy zapoznaliśmy się z oferta konkurencji (konkretnie trzy firmy) i w zasadzie bez dłuższego namysłu zdecydowaliśmy się na Columbus Energy.
Sposób prezentacji przez doradcę informacji na temat paneli i działania całego systemu był na tyle przejrzysty, że nie mieliśmy żadnych wątpliwości. Panele założyliśmy w listopadzie zeszłego roku, sam montaż przebiegł bardzo sprawnie, montażyści uwinęli się w jeden dzień, wszystko z zachowaniem estetyki, co miało dla nas duże znaczenie. Serdecznie polecamy współpracę z Columbus Energy.

Mariusz
Mariusz
14 maja 2021 11:05

Firma jest godna polecenia wszystko na czas i niema problemu z serwisem jest błyskawiczna

Andrzej
Andrzej
9 maja 2021 16:28

Nie polecam. Handlowcy columbusa to […] do mnie pszyszedł taki filip puźniej przszo jeszcze dwuch jego kolegów iw trzech tyle mi na obiecali że się zgodziłem na podpisanie umowy a teraz napisze w ilu punktach nie spełniono tego co mi obiecano 1 zaraz miałem dostać zwrot dofinansowania 5000 ty zł myślę że dostanę za rok 2dostane od columbusa wołczerem na 5000ty zł to z tych pieniędzy będę mógł dołożyć 4 panele do tych 10 które mi wcześniej założyli, gdy chciałem skorzystać z wołczera to ten sam handlowiec Filipek powidzia) mi rze przepisy w columbuśie się zmieniły i źeby skorzystać z wołczera muszę dołożyć asz 12 paneli 3,obiecał mi 2x po 500 zł że namówłem dwóch znaiomych na fotowoltaike bo mają na to fundusze oczwiście też mi nie wpłacił tych pieniędzy 4,odsetki kredytu miały być z jch współpracujocym banku na 4% a okazało się że są 5,2 %, jest to najdrosza firma w Polsce.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Darek
Darek
6 maja 2021 11:14

Zalecam wszystkim ostrożność podczas necocjacji przed podpisaniem umowy. Wszystko pięknie w opowieściach… ale gdy chciałem potwierdzeń na pismie, zaczęły się schody. Przez wiele dni nie otrzymałem wiarygodnych potwierdzeń dla składanych przez Columbusa obietnic, Na temat sprzętu i działania instalacji nie wypowiem się, gdyż rozstalismy się na etapie uzgodnień i potwierdzeń.

Jagoda
Jagoda
28 kwietnia 2021 08:51

Jak najdalej od Columbusa! Od roku się z nimi męczymy, wpierw nie przesłali dokumentów o dofinansowanie ze środków unijnych (mieliśmy zawarte w umowie, że oni się tym zajmą), okazało się, że wystawili źle fakturę (kredyt na jednego małżonka, faktura na drugiego) i nie możemy odpisać paneli od podatku. Oczywiście nie chcą rozwiązać problemu. Serdecznie nie polecam!

Jacek
Jacek
28 kwietnia 2021 07:14

Trzymajcie sie od nich jak najdalej. Moj ojciec chcial zalozyc pompe ciepła. Przyjechal przedstawiciel Columbusa i dawaj go urabiać. Nagadał mu jaką dotację dostanie po załóżeniu pomby ciepła. Ojciec podpisał umowę i pompa została założona i działa. Po sporządzeniu wniosku o dotację wyszło że otrzyma ok. 13 000 (pompa kosztowała ok. 59 000 zł) zwrotu ale pod wrunkiem że złomuje stary piec węglowy.i zaślepi otwór w kominku.. Tę informację zataił przedstawiciel Columbusa przed podpisaniem umowy. Ojciec chciał aby pracownicy Columbusa ,,odcieli” stary piec i zamknęli cała instalacje CO aby nie ciekła. Początkowo mieli to zrobić ale ostatecznie okazało się żę tego nie zrobią. Ojciec nie zdecyduje sie na ,,odcięcie” pieca przez kogoś innego ponieważ może dojść do uszkodzenia pompy ciepła za 58 000 zł. Tak więc nie otrzyma zwrotu dotacji bo nie złomuje pieca. Tak firma Columbus dba o ochronę środowiska. Jeżeli piec zostanie i kominek nie będzie zaślepiony to w dalszym ciągu mozna w tym piecu palić i w kominku.
Nie wpuszczajcie przedstawicieli tej firmy do domu chyba żę lubicie problemy bo to pewne.
Fruktus

Katarzyna
Katarzyna
27 kwietnia 2021 16:22

Uprzedzam wszystkich przed tą firmą, kontakt super do momentu założenia paneli potem można wysyłać sobie maile albo zdawkowo odpowiedzą albo i nie, zero zainteresowania klientem. Obiecują załatwienie wszelkich formalności a zostawiają bałagan w dokumentach w energetyce nie dopilnowane płaciłam podwójne rachunki, wniosek o dofinansowanie obiecane miałam że oni składają nie to że nie wysłali dokumentów to nawet mnie o tym nie poinformowali przez co czekałam na dotacje na którą nic nie było złożone. Zanim uporałam się z uporządkowaniem papierologi było więcej zamieszania niż bym miała to sama załatwić a firma uważa że nie ma sobie nic do zarzucenia. Odradzam, fatalny stosunek do zdobytego klienta.

Ewa
Ewa
22 kwietnia 2021 20:31

Czy to jest normalne, ze przedstawiciele firmy wchodza do domu potencjalnych klientow w dobie koronawirusa? Narazajac inne, czesto starsze osoby?

jOLANTA
jOLANTA
21 kwietnia 2021 10:52

Witam ! Moja instalacja uległa uszkodzeniu z przyczyn mi nie znanych , technik z firmy columbus ! Przyjechał dopiero po 5 dniach od zgłoszenia usterki , stwierdził awarię falownika !!! i to wszystko . Miał do zgłosić- wymianę falownika lecz dni płyną instalacja nie działa a firma Columbus nic z tym nie robi . Mimo zapewnień podczas podpisywania umowy o stałym monitorowaniu instalacji i jej serwisowaniu i usuwaniu w razie potrzeb zaistniałych usterek w ciągu 24 godzin , Firma Columbus jest bardzo opieszała i nie wywiązuje się z obowiązków serwisanta , Rzeczywistość znowu okazuje się czarna i pokazuje że nie można wierzyć pięknym stroną internetowym i umieszczonych w nich cudownych opiniach o firmie . Fałsz i zakłamanie Czekam na odpowiedz firmy ! Nie interesuje mnie informacja typu ,Mamy dużo zgłoszeń i duży teren do obsługi . Szanująca się Firma sprzedająca urządzenia z serwisem gwarancyjnym powinna stanąć na rzęsach i usunąć usterkę w przedstawianym w prawie konsumenckim czasie !!!! .

Basia
Basia
20 kwietnia 2021 11:19

Musiałam niestety zrezygnować z umowy z powodów osobistych. Umowa była skonstruowana w taki sposób, ze trochę się martwiłam jak to sie potoczy. Jednak muszę powiedzieć, ze Panie, z którymi miałam telefoniczny kontakt były bardzo życzliwe i wyrozumiałe. Moj przypadek został potraktowany w sposób indywidualny i po kilku telefonach moja umowa została rozwiązana. Tam pracują ludzie, tacy jak my, a rozmowa zawsze jest najlepszym rozwiązaniem różnych sytuacji.

Kuba
Kuba
19 kwietnia 2021 09:21

Omijać z daleka jak chcesz mieć spokój w przyszłości .
Panele zainstalowane od października z innej firmy bo Columbus
był strasznie drogi . Nie przeszkadza im to jednak dzwonić nadal
nachalnie ze swoją ofertą , przy dwóch pierwszych telefonach
starałem się grzecznie wytłumaczyć sytuację i prosiłem o
wykreślenie mojego nr telefonu z ich bazy danych ale po kilku następnych dałem sobie spokój .
Jeśli oni nie potrafią zaktualizować swojej bazy danych i
już na etapie marketingu wprowadzają w błąd klienta to czego się
spodziewać po instalacji za 30 tys. zł ? Do napisania tej opinii nie skłonił mnie ” czarny pijar konkurencji ” tylko działania ich telemarketingu .

ReQ
ReQ
31 marca 2021 20:59

Nie polecam firmy ze wzgledu na […]
1. Zamontowałem specjalnie więcej paneli o 1 szt. Czyli 10 aby była dopasowana instalacja do rozbudowy czyli dodania paneli. Wydali mi taki inwenter który ledwo obsłuży mi 10 paneli które mam i teraz okazuje się jak będę chciał dołożyć panele to muszę wymieć inwenter na swój koszt 😐😐Paranoja.😡😡😡😡 Ja mam palene dopiero miesiąc a już taki niewypał…. Przedstawiciel usprawiedliwia się tym że jego wprowadzili w błąd i nie pomoże. Bo musi wydać osobę która go okłamała. A jak wyda straci pracę…. .
2. Kolega zamontowal taka samą instalacje jak ja przez inną firme i zapłacił 15500zl a ja zabuliłem 23000 zł.7500 w błoto

Cyrk. Oczywiście przedstawiciel mówił że oferta którą mi proponują jest ważna tylko kilka dni.

Columbus!!!
Czekam aż wymienicie mi inwenter na mocniejszy czyli taki taki powinien być. A za […] i przepłacenie żądam 2szt. Paneli extra na wasz koszt….
Chyba że wolicie się sądzić 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

enerad.pl
enerad.pl
1 kwietnia 2021 10:53
Odpowiedz do:  ReQ

Szanowny Panie,

dodaliśmy Pana komentarz po edycji niektórych słów. Naruszały one nie tylko nasze Zasady komentowania, ale również dobre imię firmy Columbus Energy.

Prosimy Pana oraz innych Użytkowników o nienadużywanie sformułowań, które nie mają umocowania w wyroku sądowym. Rozumiemy, że niezadowolenie z wykonanej usługi może budzić negatywne emocje, ale prosimy o zachowanie większej powściągliwości w doborze słów.

Nasz serwis to przestrzeń do dialogu – zapraszamy do dzielenia się opiniami na temat usług/produktów, ale zależy nam na merytorycznych i kulturalnych wypowiedziach. Enerad to także miejsce, w którym wspieramy naszych Użytkowników w decyzjach konsumenckich, ale nie będziemy mogli realizować naszej misji, jeśli będziemy musieli poświęcać czas na sprawy sądowe, które wytaczać nam będą firmy za pomówienia/oszczerstwa znajdujące się komentarzach.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
8 kwietnia 2021 14:06
Odpowiedz do:  ReQ

Dzień dobry,

przykro nam, jeśli spotkały Pana jakiekolwiek nieprzyjemności związane z naszą firmą. Zewnętrzny portal niekoniecznie jest jednak najskuteczniejszą formą kontaktu z firmą – bardzo prosimy o maila pod adres bok@columbusenergy.pl.

Tylko mając Pana dane możemy sprawdzić, czy opisywana sytuacja miała miejsce i rozwiązać sprawę.

Pozdrawiamy serdecznie!

Aaa
Aaa
13 kwietnia 2021 12:41
Odpowiedz do:  Columbus (oficjalnie)

Pytanie do Columbus oficjalnie: czy nie uważacie Państwo że tak istotne informacje jak typ i marka falownika, marka paneli, ich ilość oraz miejsce usytuowania nie powinny być zapisane w umowie? W przeciwnym wypadku prowadzi to do możliwych nadużyć nieporozumień i oskarżeń przez którąkolwiek ze stron.

Michał
Michał
30 marca 2021 22:44

Cześć wszystkim.
Znajomy miał sytuację, że przyszedł przedstawiciel z Columbusa i wyliczył mu ile potrzebuje kWp. Na następny dzień miał dwa spotkania z przedstawicielami z dwóch innych firm i, jak się okazało, dwie pozostałe były o 1kw mniejsze wyliczone. I to już z zadatkiem 1 panelu więcej.
Nie wiem czy się ktoś pomylił czy był to sposób na “extra” zarobek, ale mało profesjonalne.
Sprawdziliśmy to wyszło, że na dziś zużycie jest takie, że o 1,6kW mniejsza instalacja wystarczy.
Jak na to, że na 1kW wyszło w Columbusie najdrożej, to już w ogóle plama.
Z tego doświadczenia korzystając, nie polecam.

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
8 kwietnia 2021 14:04
Odpowiedz do:  Michał

Dzień dobry,

nieco trudno odnieść się nam do tej sytuacji. Jeżeli jednak Pana znajomy znajdzie czas, to będziemy wdzięczni za kontakt pod adres bok@columbusenergy.pl. Wtedy będziemy w stanie dokładnie zbadać sprawę i sprawdzić, co możemy poprawić.

Pozdrawiamy serdecznie!

Emilka
Emilka
27 marca 2021 22:41

Panie Wojciechu, proszę nam wytłumaczyć jak Panu się to opłaca? Panele założył Pan na zużycie bieżące, nie uwzględniając pompy ciepła? Robiąc jakikolwiek plan na przyszłość miał Pan w głowie założenie pompy ciepła. Ze swojego doświadczenia wiem , że popma ciepła pochłania drugie tyle energii, co domowe potrzeby. A bilansowanie 100%, proszę zapoznać się na jakich zasadach, warunkach a i godziny w których można odbierać energię.

Sylwester
Sylwester
26 marca 2021 18:38

Jedyna firma, która rzetelnie przygotowała ofertę. Zdecydowałem się na umowę z nimi i w ciągu 2 tygodni od podpisania umowy miałem zrobiony audyt z gościem, który naprawdę zna się na rzeczy. Do tego szybko załatwione finansowanie – leasing 101% . Specyfikacja zrobiona naprawdę z głową i w profesjonalnym narzędziu. Doradca też spoko – nie męczył mi głowy, jak niektórzy przedstawiciele innych firm, że muszę tu i teraz podpisać umowę – bekę mam z takich ludzi, ale żal mi tych, którzy tak podpisują umowy. Na spokojnie miałem czas na przeczytanie umowy, która ma ledwo 4 strony z czego 2 tak naprawdę trzeba przeczytać.
Ja jestem mega zadowolony – instalacja 9,66kW śmiga aż miło 🙂
Pozdrawiam i polecam

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
8 kwietnia 2021 14:02
Odpowiedz do:  Sylwester

Dzień dobry,

dziękujemy za miłą opinię i cieszymy się, że jest Pan zadowolony – to zawsze jest naszym celem 🙂

Serdecznie pozdrawiamy!

Michal
Michal
26 marca 2021 13:05

Nie polecam firmy pod żadnym względem jak i wykonania jak i usług jakie świadczą wszystko mija się z prawdą. Przedstawiciele mówią pięknie a z czasem wychodzi coś innego. Pieniądze wywalone w błoto tylko problemy. Jeśli ktoś chce zakładać panele to tylko nie firma COLUMBUS

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
8 kwietnia 2021 14:01
Odpowiedz do:  Michal

Dzień dobry,

przykro nam, jeśli spotkały Pana jakiekolwiek nieprzyjemności związane z naszą firmą. Czy możemy prosić o kontakt pod adres bok@columbusenergy.pl? Tylko mając Pana dane możemy sprawdzić, czy sytuacja miała miejsce i rozwiązać sprawę.

Pozdrawiamy serdecznie!

Piotr
Piotr
25 marca 2021 22:25

Ja także nie polecam tej firmy .Przedstawiciel mówi co innego,biuro także.Masakra 25 styczeń podpisana umowa panele założyli dopiero 10 marca i oczywiście zamiast na drugi dzień wysłać do energetyki pismo po wielu telefonach wysłali dopiero 25 marca .Tyle nerwów to już dawno nie miałam .Jutro idę do rzecznika praw konsumenta w tej sprawie.

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
30 marca 2021 07:18
Odpowiedz do:  Piotr

Dzień dobry,

przykro nam, jeśli spotkały Pana jakiekolwiek nieprzyjemności związane z naszą firmą. Czy możemy prosić o kontakt pod adres bok@columbusenergy.pl? Tylko mając Pana dane możemy sprawdzić, czy sytuacja miała miejsce i rozwiązać sprawę.

Pozdrawiamy serdecznie!

Wojciech
Wojciech
25 marca 2021 21:08

Jestem klientem firmy Columbus od lipca 2019r (Bieszczady wysokie) posiadam instalację fotowoltaiczną na dachu 45 st. płd-zach. instalacja 4,88 kWp moc wytworzona w roku ubiegłym to 4880kWp cena montażu to 29 000 zł. (w 2019r) Jestem bardzo zadowolony z ww. firmy, żadnych problemów z montażem (10 dni od podpisania umowy), opieka sprzedawcy i serwisu bardzo dobra (do dziś utrzymuje z nimi bardzo dobry kontakt). Od dzisiaj działa u mnie już pompa ciepła KAISAI 16 kW tez zainstalowana przez Columbus Energy i również bez problemowo. Poleciłem firmę kilku znajomym są bardzo zadowoleni z szybkiego montażu i pełnej obsługi. Nie wiem skąd takie negatywne komentarze na temat tej firmy. Duża firma z ugruntowaną pozycją posiada znaczny kapitał co gwarantuje, że nagle nie zniknie z rynku. Ciągle rozwija swoją ofertę. Czekam na uruchomienie oferty ,,Prąd jak powietrze” – fotowoltaika z bilansowaniem 1:1”.

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
30 marca 2021 07:21
Odpowiedz do:  Wojciech

Bardzo dziękujemy za tę miłą opinię! 🙂

Aaa
Aaa
13 kwietnia 2021 09:11
Odpowiedz do:  Wojciech

Witam, jakie panele i ile sztuk? Bo 4880Wp nijak nie chce się podzielić na 360W (a takie panele CE sprzedaje).

adam
adam
25 marca 2021 14:25

Posiadam instalację fotowoltaiki zamontowaną przez firmę Kolumbus, według danych poiwnna produkować 5,2 Kw w ciągu roku, ale po 10 mies. na liczniku jest niestety tylko 2,8 kw, a gdzie pozostałw kwp nie wiem i chyba nikt z Kolumbusa mi nie podpowie co się stało z ich wyliczeniem.
pozdrawiam

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
30 marca 2021 12:29
Odpowiedz do:  adam

Dzień dobry,

czy możemy prosić o kontakt pod adres bok@columbusenergy.pl?

Pozdrawiamy serdecznie!

Aaa
Aaa
11 kwietnia 2021 22:11
Odpowiedz do:  adam

Czy przypadkiem w słoneczne dni inwerter nie wyłącza się automatycznie? Dzieje się tak gdy sieć nie jest w stanie przyjąć wyprodukowanego prądu.

marek
marek
22 marca 2021 23:25

Uwaga na ofertę “bilansowanie 100%” Przez telefon wszystko super, aż za pięknie. Fakt, że dość drogo i warunki kredytowania słabiej niż przeciętne ale zdecydowałem się na kontynuowanie wstępnych negocjacji. W końcu to nie firma krzak. Zrobiłem sobie kalkulację – drogo ale ew. do zaakceptowania (bo 100% bilans i dobra gwarancja). W między czasie na ekranie pojawiły się reklamówki. Zajrzałem i zapaliło się CZERWONE ŚWIATŁO. Bilansowanie a owszem, 100% ale, UWAGA !!! w godzinach 13.00 – 15.00 oraz 22.00 – 06.00 a także weekendy. Krótko mówiąc odbiór nadwyżek wtedy kiedy najwięcej produkuję a nie kiedy potrzebuję, kiedy nie ma mnie w domu lub śpię. Dzisiaj miła pani zadzwoniła ponownie. Jak podniosłem tę kwestię obiecała zaraz przesłać mi wyjaśnienia na mail. “zaraz” dawno minęło. Zatajenie tej informacji uważam za grubą nieuczciwość, wręcz próbę naciągnięcia.

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
30 marca 2021 07:23
Odpowiedz do:  marek

Dzień dobry,

takie bilansowanie będzie dotyczyć I etapu wprowadzania naszej usługi. Szczegóły znajdzie Pan na stronie pradjakpowietrze.pl 🙂

Pozdrawiamy!

piOtr
piOtr
1 maja 2021 14:00
Odpowiedz do:  Columbus (oficjalnie)

proszę nie oszukiiwać ludzi, i zmienić treść reklam w takim razie..

Krzysztof
Krzysztof
16 marca 2021 17:11

firmie zależy na kliencie???? dziwne bo moja reklamacja została sprowadzona do dwóch zdań. Że panele działają prawidłowo, i produkcja jest właściwa przy zakładaniu paneli południowy-wschód, północny -zachód. Dodam, że reklamacja dotyczyła zupełnie czego innego, a mianowicie, że rozmieszczenie jest dla nas nie korzystne, gdyż wytwarzana produkcja z tych paneli w ogóle nie pokrywa naszego zapotrzebowania i prosiliśmy o ich zmianę. Widać wybitnych fachowców firma posiada, które nie umieją czytać ze zrozumieniem. Sprowadzają się do kontaktów e-mail, nic od siebie nie wykazująć.

Małgorzata
Małgorzata
10 marca 2021 10:56

Witam mam bonus do śmiechu firma Columbus i jej obsługa serwisowa woda mi się leje od 5 dni czyli od 5 marca serwis będzie 16 marca nie wiem czy się śmiać Kpina z klientów sprawdźcie państwo swoje umowy. Czas obsługi serwisowej. NIE POLECAM FIRMY COLUMBUS NIKOMU

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
30 marca 2021 07:24
Odpowiedz do:  Małgorzata

Dzień dobry,

przykro nam, jeśli spotkały Panią jakiekolwiek nieprzyjemności związane z naszą firmą. Czy możemy prosić o kontakt pod adres bok@columbusenergy.pl? Tylko mając Pani dane możemy sprawdzić, czy sytuacja miała miejsce i rozwiązać sprawę.

Pozdrawiamy serdecznie!

Kam
Kam
24 kwietnia 2021 08:14
Odpowiedz do:  Małgorzata

Ma Pani panele na wodę? Takie właśnie opinie są na tej stronie!!

Małgorzata
Małgorzata
9 marca 2021 09:41

Witam po stokroć NIE POLECAM firmy Columbus pół roku przepychanki o uszkodzony panel fotowoltaiczny w między czasie złączka i wyciek glikolu teraz instalacja solarna i zbiornik. Można zgłaszać usterkę reakcja żadna zgłoszenie przyjęte i nic się nie dzieje. Nie miejcie państwo złudzeń.
Dawno już nie miałam do czynienia z firmą tak zlewającą klientów. NIE POLECAM

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
10 marca 2021 11:17
Odpowiedz do:  Małgorzata

Dzień dobry,

przykro nam, jeśli spotkały Panią jakiekolwiek nieprzyjemności związane z naszą firmą. Czy możemy prosić o kontakt pod adres bok@columbusenergy.pl? Tylko mając Pani dane możemy sprawdzić, czy sytuacja miała miejsce i rozwiązać sprawę.

Pozdrawiamy serdecznie!

Andrzej Nowak
Andrzej Nowak
8 marca 2021 11:12

Witam, mam instalację od columbusa i wczoraj przeglądałem z kuzynem komentarze tutaj zamieszczone, nie wiem skąd one się biorą. Jestem w pełni zadowolony, mój doradca zadzwonił do mnie nawet i poinformował o bilansowaniu 1:1 niedawno… Cena jest wyższa ale jak coś jest tanie to jest drogie. Wybierając instalacje patrzyłem pod kątem pewności, że firma nie zniknie zaraz z rynku, przynajmniej mam polisę ubezpieczeniową w razie czego. Podsumowując, jak ktoś chce dobry sprzęt to mogę szczerze polecić, wielu znajomych przejechało się na “tanich firmach”.

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
10 marca 2021 11:16
Odpowiedz do:  Andrzej Nowak

Bardzo dziękujemy za miłą opinię! Zdecydowanie staramy się konkurować nie tyle ceną, co jakością 🙂

marek
marek
22 marca 2021 23:29
Odpowiedz do:  Andrzej Nowak

Proszę rzucić okiem na warunki bilansowania 100% – czas i godziny odbioru. W południe i w nocy :)))

Emilka
Emilka
8 marca 2021 02:22

Witam. P. Leonie gdześ już słyszałem te słowa. DORADCA ENERGETYCZNY to samo mi wmawiął. LUDZIE, ZASTAWNÓWCIE SIĘ Z KIM PODPISUJECIE UMOWE . Macie 14 dni na odstąpienie od umowy, są wątpliwości zadzwonie do UZRĘDU PRAW KONSUMENTA. Pzdrawiam

Leon Sarzak
Leon Sarzak
3 marca 2021 08:06

Negatywne komentarze w każdej firmie to chleb powszedni, ale fakt że mniej więcej połowa osób się tutaj wypowiadających nie ma instalacji od Columbusa, a drugie pół po wypowiedzi się tylko kompromituje śmierdzi mi działaniami trolli i konkurencji.
Ja sam osobiście od dwóch lat mam instalacje CE, wczoraj podpisałem umowę na rozbudowę i pompę ciepła. Firma opiekuje się mną od dwóch lat i nigdy nic nie schrzanili, mało to biorę udział w polecaniu firmy i jak do tej pory żaden z moich znajomych na nic nie narzeka, a jest ich parunastu. Do ludzi co mówią, ze za drogo: nie stać Cię nie kupuj 🙂 a nie potem się żalisz w internecie, ze gdzieś tam szwagrowi typ pod biedronka zaproponował panele 2tys zł taniej. Ludzie ogarnijcie się, serio

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
10 marca 2021 11:15
Odpowiedz do:  Leon Sarzak

Nie da się ukryć, że anonimowość komentarzy w internecie może prowokować różne działania. Cieszymy się, że jest Pan zadowolony z naszych usług! 🙂

enerad.pl
enerad.pl
12 marca 2021 08:11
Odpowiedz do:  Columbus (oficjalnie)

Cześć Drogi Columbusie 😉

Tak, zdajemy sobie sprawę z niedoskonałości obecnego systemu komentarzy. Każdy może napisać wszystko… Ale:
– widzimy działania innych firm, które próbują nadszarpnąć reputację innych podmiotów, konkurencji;
– widzimy działania własne firm, które mają na celu przedstawić samych siebie w lepszym świetle.

Staramy się nieustannie nadzorować proces moderacji i publikacji komentarzy wykluczając treści, które łamią nasze zasady – chcemy aby komentarze w naszym serwisie dostarczały Użytkownikom faktyczne, prawdziwe informacje, a Wam, Firmom, umożliwiały wsłuchiwanie się w głos Użytkowników / Klientów. Dziękujemy Wam, że tu jesteście i podjęliście się komunikacji z Klientami na naszej platformie.

Jednocześnie pragniemy Was poinformować, że nieustannie pracujemy nad nowym systemem ocen i komentarzy, który pozwoli na dostarczenie naszym Użytkownikom większej wartości i wiarygodności treści. Jeszcze chwilkę, będzie lepiej 😉

Gdybyście mieli jakieś uwagi lub pytania – zapraszamy do kontaktu.

Pozdrawiamy,
Zespół enerad.pl

Arek
Arek
3 marca 2021 07:58

Czytając komentarze mimo wszystko zdecydowałem się na instalacje firmy columbus ponieważ należy pamiętać fakt że zadowolny klient nie napisze komentarza a prędzej kupi flaszkę panu z którym podpisał umowe 😉 stąd też tu dużo negatywów. Ja mam instalacje 3 miesiące, wszystko sprawnie poszło. Jest ok.

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
10 marca 2021 11:14
Odpowiedz do:  Arek

Dziękujemy za miłą opinię!

Ania
Ania
3 marca 2021 00:10

Mam od pół roku instalacje wszystko bez zrzutu, polecam niezdecydowanym. Instalacja10 szt paneli czyste południe jyz eidac fajne uzyski w dni słoneczne:) czekam na wiosnę i myślę że instalacja działa bardzo poprawnie

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
3 marca 2021 08:21
Odpowiedz do:  Ania

Bardzo się cieszymy i życzymy słonecznej wiosny 🙂

Robert
Robert
2 marca 2021 13:36

Ja posiadam instalację z firmy Columbus od roku, oczywiście po zainstalowaniu, jak miałem jakiś drobny problem to nie ma z nikim żadnego kontaktu. Obecnie od miesiąca instalacja nie działa, dzwonię i tyle mego, fotowoltaika – Tak, firma Columbus – zdecydowanie Nie!!!

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
3 marca 2021 08:23
Odpowiedz do:  Robert

Panie Robercie, bardzo nam zależy na wyjaśnieniu tej sytuacji. Bardzo prosimy o maila pod adres bok@columbusenergy.pl – jeśli tylko jest Pan naszym Klientem, to znajdziemy Pana w historii kontaktów i sprawdzimy sprawę.

Marek
Marek
24 lutego 2021 11:31

Ja trochę z innej strony. O Columbus mam taką opinię że to taka wydmuszka. To firma, która może bardzo szybko “zwinąć” się z rynku gdyby była taka konieczność gdyż właściciel działa w innych branżach dochodowych. Ma świetny marketing – to prawda. Właściciel Pan Dawid Zieliński zadbał o to, wychodząc z założenia że on jest najistotniejszym w pozyskaniu klienta indywidualnego. Racja, że jak klient zostanie oczarowany ofertą to później jest trudno mu się wycofać więc kolejne etapy realizacji nie muszą się już “tak zgadzać”. Mam znajomego współzarządzającego funduszem inwestycyjnym nowych technologii (nazwy FI świadomie nie podam), który śledzi tą branżę gdyż buduje portfel inwestycyjny min. w oparciu o branżę fotowoltaiki. Prowadząc prezentację podejscia inwestycyjnego i dając różne przykłady powiedział że selektywnie podchodzi do wyboru spółek z tej branży (nie wszystko zloto co się świeci pomimo dobrej koniunktury) i jako przykład nieprzejrzystego, wątpliwego gracza według jego analizy notowanego na giełdzie podał firmę właśnie Columbus Energy. Dodam, że nie instalowałem nigdzie paneli bo mieszkam w bloku ale ta branżą mnie ciekawi pod innym kontem. Pozdrawiam

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
3 marca 2021 08:28
Odpowiedz do:  Marek

Panie Marku, mamy nadzieję, że przekona się Pan, że jednak nie jesteśmy “wydmuszką” 🙂

Czy rzeczywiście duża, notowana na giełdzie spółka ma większą szansę na “zwinięcie się”, niż niewielkie firmy? Zapewniamy: nigdzie się nie wybieramy, mamy jeszcze mnóstwo do zrobienia 🙂

Co do (anonimowej) opinii odnośnie inwestycji: rozumiemy, że różne osoby mają różne strategie i intuicje. To naturalne, choć jednocześnie trudno się nam do takich dość niekonkretnych zarzutów odnieść.

Pozdrawiamy!

Marcin
Marcin
19 lutego 2021 15:27

Witam. Moze ktoś tutaj doradzi jak walczyć z reklamacja i firma columbus.
Mianowicie.
Luty rok 2020 rok zaczęła działać (tak chociaz wtedy myslalem) instalacja.
Dodam ze podpisana umowa została we wrześniu 2019!!!
Najpierw czekalem na falownik miałbyc 3 fazowy przyszedł 1 fazowy…
Gdy już dotarł falownik pojawiła się firma która zajęła się zakładaniem.
Juz myslalem ze bedzie wszystko ok a tu kolejnym problemem okazało się uziemienie…
Wbili 17 szpilek uziemiających jedna po drugiej w ziemie i uziemienie nie wyszło wymagane 10 omów…poddali się…
Po kilku dniach sam wlasciciel firmy która to zakładała (podwykonawca columbus)
Przyjechal bo nie wierzyl w pomiary pracowników.
Po deszczach tez nie wyszedl pomiar.
Zdecydowali ze beda przekopywac mi ogródek…
2 szpilki w ziemie walcówka i za 2 metry znow 2 szpilki itd itd… uwierzcie ze przekopali ogródek wkolo jakiś 9 kompletów pomiaru brak… wkoncu zaczęli przekopywac wzdłuż budynku podjazd i po kolejnych kilku kompletach poprosili o kawe….w momencie mej nieobecności jeden z pracowników przyniósł z samochodu butelkę wody z solą i oszukali pomiary…
Byla klotnia itd ale odpuściłem.
Przyszedł czas na wymianę licznika wszyscy domownicy zadowoleni wkoncu bedzie po sprawie. Czas oczekiwania na licznik miesiac czasu i kiedy pojawił się Pan z firmy tauron w ost dzien.
Znow kolejna niespodzianka pan przywiózł licznik 1 fazowy bo taki zgłosiła firma columbus.
Kolejny czas odkręcanie dokumentów.
Nadszedł wkoncu luty super licznik 3 fazowy bedzie chodzic. Chodzi do dzisiaj ale!!!
Kolejny problem.
Meritum tematu
Pan który wyliczał z rachunku jaka instalacja mi wystarczy wyliczyl 4kw, za opóźnienia montażowe firma columbus dołożyła jeden panel, dodatkowo 1 panel zapasowy do wyliczen Pana znawcy z firmy columbus.
Juz we wrześniu 1 zgłoszenia ze wiecej prądu pobieram z sieci niz oddaje. Twierdzili ze niemożliwe ze napewno zle odczytuje liczniki.
Przyjeżdżał nawet serwisant z ich firmy i 2 niezależnych okazało się że faktycznie zużycie jest dużo większe niż ich wyliczenia ale nie mogłem nic zrobić az nie dostane rozliczenia rocznego.
Luty rok 2021 przychodzi do zapłaty wyrównanie 790zl!!!
Co mam zrobić jak z nimi walczyć?
Zapłaciłem wczoraj.
Chca mi zrobić wycenę ile mam dopłacić do paneli by podniesc ich produkcje.
Pomóżcie prosze

Marek
Marek
24 lutego 2021 11:41
Odpowiedz do:  Marcin

jako że jestem tu 1 raz i czytam komentarze ale pod kontem innym niż rozważanie montażu paneli poddam pewna myśl. Pan Dawid Zieliński – właściciel firmy ma swoją stronę na facebook. Napisz bezpośrednio do niego (wstaw posta itp) by się dobrze zajęli Pana sprawą. Nie wiem czy coś to da ale można zawsze spróbować tej metody

Columbus (oficjalnie)
Columbus (oficjalnie)
3 marca 2021 08:30
Odpowiedz do:  Marcin

Panie Marcinie, bardzo nam zależy na wyjaśnieniu tej sytuacji. Bardzo prosimy o maila pod adres bok@columbusenergy.pl – jeśli tylko jest Pan naszym Klientem, to znajdziemy Pana w historii kontaktów i sprawdzimy sprawę.

Hubert
Hubert
12 lutego 2021 13:05

Witam,
czy ktoś z Was miał przypadek, że podpisał umowę wstępną i chciał zrezygnować w ciągu 2 tyg.? Zostaliście obciążeni kwotą 2900zł za I ETAP? Jest możliwość odstąpienia od tej kwoty? Rozmawiając z przedstawicielem Columbus oznajmiono mi że nie ponoszę żadnych kosztów jeśli nie podpisze ostatecznej umowy finansowania (kredyt). Z góry dziękuje za odpowiedź.

Kamila
Kamila
13 lutego 2021 21:02
Odpowiedz do:  Hubert

Można wypowiedzieć umowę do 2 tygodni. Pewnie będą straszyć, że będzie trzeba zapłacić, ale ta klauzula jest niedozwoloną.

Anna
Anna
5 marca 2021 16:44
Odpowiedz do:  Kamila

witam, czy Pani odstąpiła od umowy? Może mi Pani dać znać jak się sprawa potoczyła? też chce odstąpić od umowy, którą podpisałam wczoraj. Nie wpłaciłam jeszcze żadnych pieniędzy. Proszę o kontakt
papsik@o2.pl

Iwona
Iwona
17 marca 2021 01:06
Odpowiedz do:  Anna

Ja tez chcę odstąpić od umowy. Dzień po podpisaniu zadzwoniłam, że chcę odstąpić a oni że mam zapłacić 2900 za pierwszy etap pracy. Po 16 godzinach od podpisania umowy? Ma ktoś wiedzę, czy się da odstąpić, bez kosztów?

Piotr
Piotr
31 marca 2021 20:37
Odpowiedz do:  Kamila

Jak pani przez to przeszła bo jestem w takiej samej sytuacji

Anannke
Anannke
18 lutego 2021 12:24
Odpowiedz do:  Hubert

Wyślij jak najszybciej listem poleconym za potwierdzeniem odbioru wypowiedzenie umowy zawartej na odległość, wzór ze strony UOKIKu: https://www.uokik.gov.pl/download.php?id=1216
W razie problemów skorzystaj z pomocy powiatowego lub miejskiego rzecznika konsumentów:
Dane teleadresowe dostępne są na stronach: https://www.uokik.gov.pl/rzecznicy.php oraz https://www.uokik.gov.pl/pomoc.php
Jeśli do tej pory nic nie wpłaciłeś to możesz spać spokojnie. Nie mogą żądać od Ciebie żadnych opłat.
W tej sprawie toczy się już prawdopodobnie postępowanie wyjaśniające: https://www.bankier.pl/wiadomosc/W-UOKiK-u-skargi-na-fotowoltaike-8057589.html

enerad.pl
enerad.pl
18 lutego 2021 15:00
Odpowiedz do:  Anannke

Zapraszamy również do naszego artykułu z bezpłatnym wzorem odstąpienia od umowy: https://enerad.pl/aktualnosci/odstapienie-od-umowy-fotowoltaika-jak-to-zrobic/

Hubert
Hubert
2 marca 2021 10:26
Odpowiedz do:  Anannke

Tak tez zrobiłem, wysłałem wypowiedzenie. Ale zastanawia mnie co zrobić z fakturą którą wystawili mi na email już na drugi dzień po rozmowie z przedstawicielem (podpisałem umowę w piątek a w sobotę była już faktura). Z fakturą przysłali dokumenty, które są zrobione na zasadzie kopiuj-wklej

Kamil
Kamil
2 marca 2021 23:28
Odpowiedz do:  Hubert

Jestem w identycznej sytuacji. Zrezygnowałem następnego dnia po podpisaniu umowy gdy zorientowałem się że umowa jest dla mnie niekorzystna, a wyliczenia sprzedawcy opierają się na wielu niewiadomych, które sprzedawca przedstawił jako pewnik np dofinansowaniu Mój prąd, co do którego jedyne co wiadomo na pewno to że się skończył. Oczywiście bardzo szybko wysłano mi kilka pdfow z gotowca jako 1 szy etap. W dniu wysłania pisma o rezygnacji, powiadomiłem też sprzedawcę o mojej decyzji, zadzwonił twierdząc że “on swoją robotę wykonał” i należy mu się 2900 za pierwszy etap. Dla mnie to jest próba wyłudzenia pieniędzy i nie zamierzam płacić ani złotówki i jestem gotowy na walkę w sądzie. Widzę też że podobnych przypadków jest więcej i w razie problemów proponuje trzymać się razem. Będę tu informował o rozwoju sytuacji.

Karol
Karol
4 marca 2021 17:45
Odpowiedz do:  Kamil

Niestety jestem w identycznej sytuacji… Przedstawiciel straszy karą…

Anna
Anna
5 marca 2021 14:19
Odpowiedz do:  Kamil

Hej, ja chce pomóc moim rodzicom, którzy wczoraj wpakowali się w umowę na fotowoltaikę. Jeszcze nie widziałam tej umowy, nie wiem czy to ta sama firma, bo oni podpisali umowę z Columbus Elite, dziś zaczęłam czytać komentarze i jestem zdrusgotana. Mam nadzieję, że im pomogę. Oczywiście oni nic sie nie dowiedzieli, że nie mogą odstąpić od umowy. Mam nadzieje, że da się to jakoś uratować.

Kamil
Kamil
7 marca 2021 19:52
Odpowiedz do:  Anna

Rodzice mają prawo do rezygnacji w ciągu 14 dni. Proszę im wydrukować wzór wypowiedzenia powyżej. Jeśli uważają że umowa jest dla nich niekorzystna niech go wypełnią i wyślą poleconym do siedziby Columbus. Ja tak zrobiłem i na razie nic się nie dzieje. Jeżeli Columbus podejmie jakieś kroki w kierunku wyłudzenia ode mnie tych 2900pln za pierwszy etap to będę o tym tutaj pisał. Columbus Elite to sprzedawcy tej firmy.

Anna
Anna
8 marca 2021 12:03
Odpowiedz do:  Kamil

Serdecznie dziękuje za odpowiedz! Tak tez dziś zrobię

Iwona
Iwona
17 marca 2021 01:11
Odpowiedz do:  Kamil

Matko jedyna w co ja się wkrecilam. […] Mam to samo.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Jan
Jan
18 marca 2021 16:47
Odpowiedz do:  Iwona

Dlaczego komentarz edytowany przez redakcje ?

Katarzyna Fodrowska
Katarzyna Fodrowska
19 marca 2021 08:47
Odpowiedz do:  Jan

Dzień dobry,

Panie Janku tu są zasady publikacji komentarzy w enerad.pl. W tym przypadku użytkownik użył słów, których publikacja mogłaby naruszyć nasze zasady. Dlatego pozwoliliśmy sobie, w ramach pilnowania porządku, zmodyfikować oryginalną treść, nie wypaczając jej sensu.

Pozdrawiam
Katarzyna Fodrowska
enerad.pl

IWONA
IWONA
19 marca 2021 21:12
Odpowiedz do:  Jan

NIE WIEM.

Ewa
Ewa
28 marca 2021 10:15
Odpowiedz do:  Kamil

Witam. Jak zakończyła się Pani sprawa. Jestem w podobnej sytuacji

Ewa
Ewa
28 marca 2021 10:20
Odpowiedz do:  Kamil

Nie upomninają się o wpłatę 2900?

Karol
Karol
2 kwietnia 2021 11:26
Odpowiedz do:  Ewa

Rezygnacja z umowy przyjęta jak na razie nikt się nie upomniał o żadna wpłatę. Zresztą ta wpłata jest nielegalna 🙂 pozdrawiam

piOtr
piOtr
1 maja 2021 14:05
Odpowiedz do:  Kamil

Czy tylko ja widzę tu brak komentarza oraz odniesienia się do tych niechlubnych praktyk firmy Columbus.

Maniek
Maniek
18 marca 2021 15:28
Odpowiedz do:  Hubert

Płaci się za wyliczenie które kosztuje normalnie 3 tysiące a na przecenia tylko 1zł, tak na chłopski rozum bo szkoda się produkować

Kamil
Kamil
19 marca 2021 19:55
Odpowiedz do:  Maniek

Typowy haczyk żeby złapanemu frajerowi nie przyszło do głowy żeby się wycofać jak sobie wszystko przemyśli.

Gdyby oferta była uczciwa sprzedawca sam by zachęcał żeby się zastanowić, przespać z decyzją w końcu podobno Columbusowi zależy na przemyślanej decyzji. Tymczasem sprzedawca na wzmiankę o potrzebie czasu do namysłu zaczyna rzucać bonusami za polecenie. Ja 2 razy prosiłem o czas do namysłu – sprzedawca rzucił na stół 4 bonusy za polecenie w łącznek kwocie 2 tys i przyznaję że zgłupiałem. Było to o 20ej byłem zmęczony i podpisałem te cholerne kwity, oczywiście nikt mi nie mówił że będą próbować wyciągnąć 2900 za odstąpienie. Rano miałem już na skrzynce paczkę pdfów z gotowca, z moimi danymi.

Dodatkowo sprzedawca wprowadził mnie w błąd biorąc do wszystkich wyliczeń rentowności program “Mój prąd” nie informując że ten skończył się w grudniu, a nowa edycja to jedna wielka niewiadoma.

Wahałem się do ostatniej chwili ale stwierdziłem że nie chcę się wiązać na tyle lat z firmą która stosuje takie nieuczciwe metody sprzedaży bo zapewne w innych kwestiach będzie do mnie podchodzić w ten sam sposób.

Last edited 3 miesięcy temu by Kamil
Paweł
Paweł
3 lutego 2021 15:33

Witam, czy znajdują się osoby które również mają problem z dofinansowaniem załatwianym przez firmę Columbus? Dofinansowanie miało znajdować się na mym koncie po miesiącu, mija ponad pol roku a dofinansowania jak nie było tak nie ma, a firma tłumaczy się ze nasze Państwo ma problemy finansowe, proszę o jakiekolwiek informacje, pozdrawiam.

Paulina
Paulina
6 lutego 2021 19:29
Odpowiedz do:  Paweł

Witam,
moi rodzice mają podobne problemy. Panele zamontowane w sierpniu zeszłego roku. Firma Columbus twierdzi, że wniosek o dofinansowanie wysłała w listopadzie. Niestety rodzice nie otrzymali żadnego potwierdzenia wysłania wniosku. Kiedy dzwonią do firmy Columbus odsyłają ich na stronę “Mój prąd” i tłumaczą, że termin rozpatrywania wniosku może się wydłużyć do 9 miesięcy. W poniedziałek sama zadzwonię do firmy Columbus, w celu uzyskania numeru e-wniosku(ponieważ taki numer uzyskuje się po wysłaniu wniosku elektronicznie). Jeżeli nie uzyskam wystarczających informacji i ich potwierdzenia zgłaszam sprawę do prokuratury.

Ela
Ela
3 lutego 2021 12:14

Zdecydowanie nie polecam Firmy Columbus Energy SA. Firma nie wywiązuje się z umowy, przeciąga rozwiązanie umowy która automatycznie powinna być anulowana w przypadku nie uzyskania finansowania. Dotyczy zwrotu wpłaty 1 tys. zł, skoro nie stać na zwrot takiej wpłaty to nie powinna funkcjonować.

Waldek
Waldek
3 lutego 2021 09:49

Witam wszystkich serdecznie,
podpisałem umowę z Columbus i po tym fakcie wszedłem na tą stronę no i zacząłem czytać komentarz, byłem przerażony tym co tu piszą,pomyślałem co ja zrobiłem, co to za firma.
Jednakże jestem na etapie zgłoszenia instalacji do Energii i jak do tej pory nie mogę mieć najmniejszych zastrzeżeń, po podpisaniu umowy i załatwieniu kredytu instalator miał zadzwonić w ciągu 10 dni, zadzwonił po 20 minutach i umówił się na instalację 3 dni później, położyli instalację w jeden dzień na gruncie, dodam JAK DOTĄD wszystko sprawnie, co chwilą dostaję informację o dalszym procesie, mam poczucie, że cały czas prężnie działają w moim temacie.
Jak dla mnie puki co Columbus na 5.
A jak będzie dalej ?, napiszę 🙂
dodam jeszcze, że instalacja realizowana w Pomorskim.
Pozdrawiam.

Adam
Adam
1 lutego 2021 18:37

Nie polecam firmy Columbus . Przed podpisaniem umowy , wszystko ładnie i pięknie . Panele założone z małymi poprawkami .Kontakt z biurem , zerowy . Nic nie wiedza. A reklamacja tylko mailowa z nikim nie ma kontaktu . Szczerze NIE POLECAM .

Adam
Adam
1 lutego 2021 18:03

Zakładałem instalacje w połowie października od podpisania umowy do montażu wszystko było super,po jakimś czasie a dokładnie około miesiąca zacząłem się dopytywać co z odbiorem i zmianą licznika.Okazuje się ze moje dokumenty ktoś z obsługi nieszczęsnej firmy zagubił i nikt nic nie wie… powodem zaniedbania zostałem pozbawiony dofinansowania a co najlepsze to niby moja wina ze wniosek o sfinansowanie programu mój prąd został wysłany za puzno. Pewnie jak bym nie dzwonił i pisał to do dziś by nie było faktury,odbioru tak jak moich pieniędzy. Nie polecam.

CZESŁAW
CZESŁAW
29 stycznia 2021 09:50

Ja podpisałem umowę z Columbusem, wpłaciłem 2000 zł jako wkład własny ale kiedy zorientowałem się że cena, jak dla mnie emeryta jest za wysoka, wypowiedziałem umowę. Były pewne problemy załatwieniem sprawy ale indywidualne podejście do konkretnego klienta i chęć pozytwnego załatwienia problemu, przez Panie z Columbusa, spowodowało że umowa została rozwiązana a wpłata zostanie zwrócona. za co Dziękuję !!!

Magda
Magda
13 lutego 2021 19:21
Odpowiedz do:  CZESŁAW

Witam
Jak udało się Panu rozwiązać umowę jakieś sugestie ,mógłby Pan co podpowiedzieć,z góry dziękuję za info

piotr
piotr
28 stycznia 2021 19:58

W zeszła sobotę moi znajomi zawarli ( zbyt niedokładne określenie) podpisali umowę, którą przedstawiciel – wg. mnie łowca skalpów zabrał ze sobą. Kontakt z przedstawicielem po dniu podpisania umowy zerowy, kontakt z BOK EC jakaś kpina. DO rzeczy, umowę chcą rozwiązać, a CE straszy ich jakąś karą ok 2,5 tys zl. Pytam więc kto miał z nimi jakąś przygodę i jak odstapić od umowy której nie mają w ręku??? Columbus Energy to kpina, po upchaniu ludziom 6,14 kWp za ponad 36 tys odcięli się od swoich klientów.

Anannke
Anannke
4 lutego 2021 03:13
Odpowiedz do:  piotr

Jeśli umowa była podpisana poza placówką firmy to normalnie wyślijcie wypowiedzenie umowy zawartej na odległość. Wzór jest na stronie uokiku. CE nie ma prawa żądać żadnej zaliczki w tej sytuacji, to straszak, żeby nie wypowiadać umowy.

ZBYSZEK
ZBYSZEK
27 stycznia 2021 13:41

Odnoszę wrażenie że jakość usługi Firmy CE zależy od miejsca gdzie w Polsce działa jaka ekipa. Dlatego jest tyle różnych komentarzy. Ja pochodzę z woj. kujawsko-pomorskiego i nie mogę narzekać na realizację usługi. Począwszy od spotkania z przedstawicielem, z którym do dziś mam kontakt telefoniczny. Instalację zamontowano mi początek lipca. Wszystkie formalności łącznie z finansowaniem ratalnym i złożeniem wniosków o dofinansowanie przebiegły sprawnie. Dofinansowanie dostałem przelew dopiero wczoraj, ale to już nie jest ich wina tylko rozpatrywanie wniosków w projekcie rządowym mój prąd tyle trwa. Odpukać na razie nie mam żadnych problemów i wszystko działa OK. Ja polecam i obym nie musiał zmieniać tego komentarza na negatywny.

Agata
Agata
27 stycznia 2021 11:45

Dziś dzwoniła do mnie pani z tej firmy w celu przedstawienia oferty, umówienia spotkania. Szczerze… byłam na tak tzn na spotkanie, ale teraz po przeczytaniu komentarzy to mam duże wątpliwości. Nie wiem co sadzić czy część komentarzy jest trollowa? Czy nie? Tak czy siak ktoś straci.

Przemysław
Przemysław
25 stycznia 2021 20:47

Uwaga: to nie hejt, choć tak może wyglądać. Zawiodłem się na Columbus Energy srodze. Nigdy więcej tej firmy. Zachęcam do kontaktu – jestem wiarygodny choć bardzo zawiedziony.

Arek
Arek
19 lutego 2021 22:18
Odpowiedz do:  Przemysław

Jestem po spotkaniu z przedstawicuelem columbus, wrażenie sprawiał dobre. Obawy jednak mam.

Janusz
Janusz
23 stycznia 2021 18:19

Witam, rok temu odwiedził Mnie PH Columbus Energy. Rozmowa była rzeczona, PH profesjonalny. Podpisaliśmy umowę. W ciągu kolejnych dni zastanawialiśmy się nad odstąpieniem( ze względu na cenę i różne komentarze w internecie).
Finalnie zdecydowaliśmy się na montaż. Po roku mogę ocenić firmę jako rzetelną. Za prąd nie dopłacam. W ciągu roku pojawił się błąd na falowniku. Serwisant zjawił się ciągu dwóch dni od zgłoszenia.
Poleciłem firmę znajomym i Oni, także są zadowoleni.
Pozdrawiam

Ewelina
Ewelina
22 stycznia 2021 10:59

Nie polecam. Tak jak piszą moi poprzednicy, przed podpisaniem umowy wszystko wygląda wspaniale. Niestety po dokonaniu płatności i montażu firma pokazuje swoje prawdziwe oblicze. W naszym przypadku zamontowano wadliwe panele, reklamacji nie uznali. Prawie 50 tysięcy złotych wyrzucone w błoto. Idziemy do sądu!Ludzie nie dajcie się oszukać, szukajcie innych rzetelnych firm!!!

Last edited 4 miesięcy temu by Ewelina
Grzegorz
Grzegorz
22 stycznia 2021 08:28

Od ponad roku jestem posiadaczem paneli fotowoltaicznych firmy Columbus Energy. Po około 10 miesiącach użytkowania na panelach zaczęły pojawiać się rozległe plamy wskazujące na nieszczelność paneli i parowanie zgromadzonej w nich wilgoci. Po zgłoszeniu reklamacji na pierwsze dwa panele uzyskałem odpowiedź, że panele się rozszczelniły i zostaną wymienione (oczywiście były to puste słowa). Niestety, gdy problem zaczął dotyczyć w zasadzie całej instalacji firma Columbus stwierdziła, że (bez jakiejkolwiek analizy technicznej na miejscu – opierając się tylko na dostarczonych zdjęciach) w zasadzie to tak ma być bo mój dom jest częściowo zacieniony i jak się wydaje ich panele po prostu w gratisie przetrzymują wilgoć. Dlatego ostrzegam wszystkich, którzy szukają paneli dla siebie. Dobrą firmę poznaję się po tym jak przebiega u niej obsługa posprzedażowa. A że nie jest to jak się okazało w moim przypadku dobra firma, wiec nie liczcie na to, że w razie problemów uzyskacie od nich pomoc.

Romek
Romek
25 stycznia 2021 09:00
Odpowiedz do:  Grzegorz

Ściema jak nic. Jakim cudem panele mogą przetrzymywać wilgoć. Konkurencja jak widać nie spi i ratuje się oczernianiem dobrej firmy. Ja mam od nich instalację i wszystko działa jak należy. Montaż bardzo ok, zadowolony jestem również z obsługi bo wszystko za mnie załatwili. Polecam

Łukasz
Łukasz
20 stycznia 2021 20:39

Ja nie polecam przedstawiciel na Dolnym Śląsku kłamie i nie potrafi wyliczyć poza tym główny panel sterowania porażka padł po pół roku

Marta
Marta
19 stycznia 2021 14:00

Polecam ta firmę miła obsługa ,zakładałem panele z tej firmy w sierpniu bardzo szybko i sprawnie monterą to poszło.

Marek
Marek
15 stycznia 2021 15:19

Wygląda to tak… Dzwoni Pani namawia na fotowoltaikę i umówią z gościem który przyjeżdża i wszystko określa w samych superlatywach.
Jak zapytałem się o zwrot to 8kWp miało się zwracać w ciągi 7-8 lat. Minął 2 rok i… z falownika wynika zwrot po 20 latach. Cena za instalację wyszła 55tys ot zajebisty biznes.
Poza tym trytki z kabli popękały i kable już wiszą na blachach a z przewiertu w dachu zacieka woda po kablach.. Jak przed montowaniem to telefonów co nie miara, podpisując umowę nie wiedziałem ze i poprawki sam se usuwaj. bo serwis 8mc jedzie.. a telefonów już nie odbierają
Nie wiem kto pisze te pochlebne komentarze ale ściema i niby firma na giełdzie ale klienta mają w żupie…
To samo kolega zakładał w lokalnej firmie i ma ich na telefon a zapłacił za instalację 10kw 33tys
Teraz dzwonią i namawiają szwagra że instalacja za free tylko płatność za rachunki…

Gonić dziadów daleko.

Magda B
Magda B
12 stycznia 2021 22:17

Witam serdecznie
Jeśli ktoś mógłby pomóc w skutecznym odstąpieniu od umowy albo coś poradzić bardzo proszę o pomoc

Ewa
Ewa
28 stycznia 2021 13:18
Odpowiedz do:  Magda B

Znalazłaś coś

Anannke
Anannke
4 lutego 2021 03:17
Odpowiedz do:  Ewa

Jeśli nie minęły dwa tygodnie od podpisania umowy można wysłać wypowiedzenie umowy zawartej na odległość. Wzór znajduje się na stronie UOKiKu.

Józef
Józef
12 stycznia 2021 13:45

Polecam tę firmę. Podpisana umowa, montaż w terminie przez kwalifikowaną grupę fachowców z Ukrainy. B. sympatyczni i godni zaufania ludzie. Zwrotu 5000 zł jeszcze nie otrzymałem, chociaż minęło już 3 miesiące. Chyba rozbuduję system jeszcze o 2 panele, co “uciągnie” ten falownik, kt,ory już posiadam