Fotowoltaika Edison Energia 2021 – opinie i recenzja

Firma Edison Energia realizuje projekty z zakresu doradztwa, montażu i serwisu instalacji fotowoltaicznych na terenie całej Polski. Przez lata intensywnie prowadzonej działalności wypracowała model biznesowy opierający się o kompleksowość usługi, a także propagowanie edukacji w obszarze pozyskiwania energii ze Słońca. Edison Energia Fotowoltaika chwali się najtańszym systemem finansowania inwestycji, wieczystą gwarancją na zysk, który generują panele fotowoltaicznie oraz bezpłatną analizą zapotrzebowania energetycznego. Kto może skorzystać z oferty firmy? Ile trzeba zapłacić za jej usługi i jak wygląda proces instalacji systemu fotowoltaicznego w Edison Energia? Sprawdziliśmy.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Edison Fotowoltaika, czyli inteligentna energia dla wymagających?

Misją przyjętą i komunikowaną przez firmę Edison Energia jest to, aby każdy mógł korzystać z energii słonecznej. Celem urzeczywistnienia tego założenia, Edison instaluje obecnie ok. 6000 paneli fotowoltaicznych miesięcznie na terenie całej Polski i może się pochwalić wypłaceniem za swoim pośrednictwem ponad 2 mln zł dotacji przeznaczonych na zakup i montaż systemów pozyskujących energię ze Słońca. Ponadto firma współpracuje z ponad 150 profesjonalnymi instalatorami i ponad 60 inżynierami projektującymi instalacje. Dzięki możliwości korzystania z usług tak rozbudowanego zaplecza, Edison Energia skutecznie propaguje w Polsce pojęcie “inteligentnej energii”, a więc takiej, która pokrywa nawet 90% zapotrzebowania, nie generując przy tym rachunków od zewnętrznych dostawców. Edison zakłada w swoich kalkulacjach średnie roczne podwyżki cen prądu na poziomie ok. 3,5%, co pozwala przyjąć, że dążenie do niezależności energetycznej, jest jedynym słusznym wyjściem.

Fotowoltaika w Edison Energia ma za zadanie sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. W tym celu instalator przyjął najwyższy standard VIP Care wspierający inwestorów na każdym etapie projektu. Audyt energetyczny wykonywany przez firmę opiera się na katalogu 50 dokładnie sprecyzowanych kryteriów, a jakość instalacji i jej bezpieczeństwo gwarantowane są przez rygorystyczne światowe normy jakości NEC 2017. Dzięki zastosowaniu autorskich rozwiązań i technologii najwyższej jakości, Edison komunikuje nawet do 25% więcej zysku z instalacji fotowoltaicznej, niż ma to miejsce w przypadku innych instalatorów. Wymaganiom klientów mają sprostać także opiekunowie pracujący na infolinii dostępnej przez 24h na dobę i 7 dni w tygodniu.


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 5.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Edison Energia Fotowoltaika – do kogo skierowana jest oferta?

Edison Energia kieruje swoją ofertę fotowoltaiczną do kilku grup klientów. Standardowo można wśród nich wyróżnić:

inwestorów prywatnych poszukujących fotowoltaiki dla domu,
inwestorów instytucjonalnych zainteresowanych rozwiązaniami, jakie oferuje fotowoltaika dla firmy,
użytkowników instalacji fotowoltaicznych, którzy poszukują usług serwisowych.

Oferta Edison Energia, którą firma przygotowała dla posiadaczy domów jednorodzinnych opiera się przede wszystkim na trzech zwizualizowanych w serwisie instalatora, planach finansowych Edisona. Dodatkowo, firma wskazuje na 5 podstawowych korzyści wiążących się z pozyskiwaniem energii elektrycznej ze Słońca. Należą do nich oczywiście oszczędności i obniżenie rachunków za prąd, niezależność polegająca na wykorzystywaniu wyprodukowanej energii i jej nadwyżek według potrzeb gospodarstwa, gwarancja trwałości paneli, możliwość uzyskania dofinansowania do fotowoltaiki 2021 oraz dbałość o ochronę środowiska.

Dla właścicieli firm, Edison Energia proponuje zdecydowanie bardziej rozbudowaną ofertę. Oprócz komunikowania podniesienia wartości biznesu i stworzenia nowoczesnej, ekologicznej firmy, przedsiębiorcy mogą liczyć na:

najtańsze finansowanie inwestycji na rynku,
dostęp do programu “Edison Opieka”, który gwarantuje całodobowy monitoring pracy instalacji,
Business Platinum Care, czyli opiekę indywidualnego doradcy oraz dedykowaną im infolinię,
dla posiadaczy instalacji VIP, usługę Energia Concierge,
audyty oraz dedykowane doradztwo.

Jak widać, obsługa klientów biznesowych w Edison Energia obfituje w ciekawe rozwiązania. Podobnie jest w przypadku usług serwisowych, które w zależności od użytkowania zamontowanej przez Edison, mogą być wykonywane bez opłat w podstawowym pakiecie. Osoby posiadające system fotowoltaiczny wykonany przez innego instalatora, także mogą skorzystać z serwisu oferowanego przez Edison Energia, jednak będzie to wymagało stosownych opłat.

Cena fotowoltaiki w Edison Energia

Kluczowym aspektem z punktu widzenia przyszłego użytkownika systemu fotowoltaicznego, jest koszt wykonania instalacji, a co za tym idzie czas, w którym inwestycja będzie miała szansę się zwrócić. Czynnikiem, który bezpośrednio wpływa zarówno na cenę systemu, jak i jego opłacalność, jest jakość zastosowanych paneli fotowoltaicznych. Najlepsze modele dostępne na rynku, wraz z opiniami użytkowników na ich temat obrazuje ranking paneli fotowoltaicznych 2021. Informacja o choćby szacunkowych kosztach wykonania instalacji opartej o konkretne moduły fotowoltaiczne jest tą, której najczęściej szukają potencjalni klienci na stronie internetowej instalatora. Niestety, w serwisie Edison Energia próżno szukać takich danych.

Jedyną informacją dotycząca kosztów, jakie przyjdzie ponieść użytkownikowi instalacji fotowoltaicznej, są wspomniane wcześniej plany abonamentowe Edisona. Skorelowane z wysokością miesięcznego rachunku za prąd i domyślną wartością corocznych podwyżek cen za energię, mają stanowić dla klienta zobowiązanie o niższej wartości niż to, wynikające z opłat dla zewnętrznych dostawców prądu.

Edison Energia - plany abonamentowe

Źródło: edisonenergia.pl

W naszej ocenie, zaprezentowane plany mogą być mało czytelne dla początkującego inwestora, który chce dowiedzieć się ile będzie go kosztowało całe przedsięwzięcie. Celem zdobycia tych informacji, musi on skontaktować się z doradcami Edison Energia i umówić na bezpłatne doradztwo w tej sprawie. Wątpliwości w użytkownikach odwiedzających serwis recenzowanego instalatora może także budzić fakt, że wyniki wskazywane przez udostępniony kalkulator fotowoltaiczny nie są tożsame z tymi widniejącymi w zaprezentowanych wyżej pakietach:

Kalkulator fotowoltaiczny - Edison Energia

Źródło: edisonenergia.pl

Dla przykładu, po zaznaczeniu wartości rachunku za prąd przekraczającej 450 zł/msc, kalkulator wskazuje na “Plan XXL” w wysokości 647 zł/msc. Jest to kwota zdecydowanie przekraczająca dotychczasowe miesięczne zobowiązanie inwestora. Oczywiście, ogólna wartość prognozowanych oszczędności tym samym wzrasta, jednak dla osoby, która pierwszy raz spotyka się z tego rodzaju rozliczeniem, może się ono wydać niejasne. Z tej przyczyny każdemu zainteresowanemu ofertą Edison Energia, polecamy kontakt z doradcą instalatora i dokładne przeanalizowanie kosztów.

Finansowanie instalacji w Edison Fotowoltaika

Inwestycja w instalację fotowoltaicznej to najczęściej koszt mieszczący się w granicach od 25 do 40 tys. zł. Dla wielu użytkowników będzie to zatem kwota, która wykroczy poza ich możliwości finansowe. Biorąc ten aspekt pod uwagę Edison Energia proponuje pomoc w uzyskaniu finansowania we współpracujących z instalatorem bankach. Kredyt na fotowoltaikę to tylko jedna z wielu możliwości, z jakiej może skorzystać przyszły użytkownik instalacji słonecznej. Dodatkowo, dostępny jest choćby leasing na fotowoltaikę, a także ogólnopolskie programy rządowe i samorządowe. W ramach tych dotacji można uzyskać pokrycie przekraczające 50% wartości inwestycji. Ważne, że wiele z tych systemów pomocowych może być ze sobą łączonych.

Tak jest w przypadku programu Mój Prąd oraz ulgi termomodernizacyjnej. To rozwiązanie promuje Edison Energia i zaznacza, że firma zawarła porozumienie o współpracy w zakresie wdrażania programu Mój Prąd, co ma gwarantować klientom instalatora szybsze i bardziej sprawne uzyskanie dofinansowania. Edison pomaga w gromadzeniu niezbędnej dokumentacji i dopełnieniu wszelkich formalności w ubieganiu się o dotację. Co ważne, w momencie składania wniosku instalacja musi być już zamontowana i podłączona do sieci energetycznej. Dlatego tak przydatne mogą się okazać bankowe formy dofinansowania, pozwalające na opłacenie pierwszych etapów inwestycji.

Edison Energia – fotowoltaika krok po kroku

W serwisie internetowych Edison Energia w klarowny sposób opisane jest 6 etapów, na które musi przygotować się przyszły użytkownik instalacji fotowoltaicznej, by móc cieszyć się energetyczną niezależnością. Należą do nich:

1. Konsultacje – bezpłatne spotkanie z Doradcą celem oceny możliwości montażowych i przeprowadzenia audytu energetycznego budynku;

2. Finansowanie – pomoc w uzyskaniu kredytu we współpracujących z instalatorem bankach;

3. Projekt – indywidualne przygotowanie planu instalacji w odniesieniu do profilu energetycznego i zapotrzebowania budynku;

4. Montaż – bezpieczna instalacja systemu fotowoltaicznego wraz z audytem powykonawczym;

5. Podłączenie – przyłączenie instalacji fotowoltaicznej do sieci energetycznej wraz ze wsparciem przy składaniu niezbędnej dokumentacji;

6. Opieka – stały kontakt z doradcami poprzez infolinię oraz monitorowanie funkcjonowania instalacji za pomocą dedykowanej aplikacji.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Fotowoltaika w Edison Energia – zalety, wady

Zalety fotowoltaiki w Edison Energia

Bezpłatny audyt energetyczny i wstępne doradztwo
Oddziały firmy w każdym województwie
Pomoc w uzyskaniu dofinansowania inwestycji
Dopasowanie wysokości abonamentu do rachunków za prąd
Infolinia dostępna 24/7
Ciekawe propozycje dla przedsiębiorców
Stosowanie najwyższej jakości technologii
Możliwość bezpłatnego skorzystania z serwisu

Wady fotowoltaiki w Edison Energia

Brak precyzyjnych informacji o kosztach instalacji
Bywają opóźnienia w realizacji
Pojawiają się trudności w kontakcie z firmą

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
Fotowoltaika od Edison Energia to dedykowane rozwiązania fotowoltaiczne, zarówno dla domów jednorodzinnych, jak i przedsiębiorstw. Pomoc przy uzyskaniu finansowania bankowego, a następnie dotacji programowych, to duży plus dla niedoświadczonych w tym obszarze klientów. Brakuje nieco przejrzystych informacji dotyczących kosztów samej instalacji fotowoltaicznej, jednak zapewnienie, że wartość raty kredytu zazwyczaj nie przekracza miesięcznego rachunku za prąd, pozwala nam polecić usługi firmy Edison Energia pod rozwagę.
4.1
Nasza ocena
Informacje o autorze

Marta Kazimierska

Specjalistka digital marketingu i zagadnień z dziedziny UX oraz SXO, znajdująca się na liście TOP 100 kobiet polskiej branży SEO. Zaangażowana w analizowanie wiedzy przedsiębiorców na temat znaczenia poszczególnych narzędzi marketingowych w osiąganiu sukcesu biznesowego. Szczególnie zainteresowana badaniem poziomu samoświadomości ekonomicznej Polaków. Entuzjastka propagowania rozwiązań z dziedziny energii odnawialnej i dbałości o środowisko naturalne.

Dodaj komentarz
guest
98 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Adam
Adam
18 czerwca 2021 09:53

Jak można nie wiedzieć co się ma w paczce? Jak można montować instalację 5 dni, skoro miało to trwać zaledwie 1 dzień?

Zespół Edison Energia jest niekompetentny!

Katarzyna
Katarzyna
17 czerwca 2021 10:50

Tak niekompetentnych doradców jeszcze nie spotkałam!

Najpierw nękali nas telefonami, później nie byli w stanie podać właściwych danych, doradzić. Wystawili nas do wiatru z dotacją, a ich panele to taniocha z Chin!

Nie popuszczę Wam tego, […] z nazwy Edison Energia!

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Kazimierz
Kazimierz
14 czerwca 2021 08:29

Portal wystawił Edison ocenę zawyżoną o przynajmniej dwa stopnie. Dopuszczający na szynach jest odpowiednią oceną!

Jak można mieć tak niewyedukowaną kadrę, już nie mówię o monterach, bo to osobna bajka, ale handlowiec tak wyliczył zapotrzebowanie na prąd, że moją instalacją dzisiaj może bawić się mój syn, bo do niczego innego się nie nadaje.

Pierwszy i ostatni raz, odradzam wszystkim!

Michał
Michał
11 czerwca 2021 10:55

Tak mi zamontowano dach, że jest cały porysowany, zwisają kable, spod paneli wystają profile. Tak to ma wyglądać Edison? Wasze standardy są poniżej jakiejkolwiek normy, która jest do przyjęcia!

Krzysztof
Krzysztof
8 czerwca 2021 08:51

Drodzy Państwo, Edison to skandal!

W umowie jest taki oto zapis:

wyrażam zgodę na świadczenie usług przed upływem 14 dni.

Co to oznacza? W praktyce pozbawia nas rezygnacji bez ponoszenia kosztu:
– pomiar w dniu podpisania umowy 300 zł
– projekt 1000 zł.

Mało tego, na drugiej stronie umowy jest oświadczenie, że klient został o tym fakcie poinformowany, co jest kłamstwem!

Zrezygnowałem z żoną z ich usług i jesteśmy 1300 zł stratni o 10 dniach! Nikt nam tych pieniędzy nie odda, a Edison udaje ślepych i głuchych, robiąc z nas idiotów!

Michał
Michał
2 czerwca 2021 14:55

Edison to porażka. Umowa podpisana 1 kwietnia. Przeciągali ile się da z projektem, gdyż od momentu akceptacji projektu biegnie termin montażu. Ekspresowy montaż to wielka ściema. Wciskanie ludziom, że będą mieli opiekę VIP to kolejna ściema. Opiekun nic nie wie, gdzie jest sprzęt nie wie, nie może dodzwonić się do logistyki itd. Osobną sprawą jest przedstawiciel. Gdy chodziło o podpisanie umowy to dzwonił, przyjeżdżał ile się daje udawał prawdziwego opiekuna. Teraz nie odbiera w ogóle telefonów. Przestrzegam wszystkich przed EDISONEM.

Tomasz
Tomasz
1 czerwca 2021 11:05

Spotkaliście się ze “ślimaczymi ścieżkami”? Mam ogromny problem z instalacją Edisona i nie wiem, czy jest jakaś rada na to?

Rafal
Rafal
29 maja 2021 11:07

Dzień dobry
Fatalne spotkanie
Na początek TZW handlowiec p.Kamil miło i treściwie i na tym koniec wszystko BAJKA
Następnie montaż. Kolejna bomba
OPÓŹNIENIE 20 DNI
A teraz czekam miesiąc na zmianę licznika
Gdzie w trakcie rozmowy wszystko miało trwać 20 dni
NO I PODZESPOLY
Gwarancja firmy drukowanymi literami
NIE CHINSKIE
A w głębi ukryte MADE IN CHINA
Oczywiście jest tam kilka plusów
Kultularna ekipa monterska i to tyle
No i konkretny TZW opiekun p.Przemyslaw
To koniec TZW plusow
NIE ZYCZE TAKICH DOZNAN
Proszę mocno się zastanowić

Sławek
Sławek
28 maja 2021 18:48

Polecam!
U mnie wszystko odbyło się bez żadnych problemów (woj. Zachodniopomorskie, okolice Gryfina). Umowa podpisana 18 września ubiegłego roku, projekt instalacji i zatwierdzenie bez problemów, firma Edison Energia złożyła wniosek o przyłączenie mikroinstalacji 26 października, a po wymianie licznika w listopadzie instalacja już produkowała prąd (do tej pory żadnych problemów).
Ekipa montażowa szybko uporała się z montażem, ilość zniszczonych dachówek – 0, instalacja wygląda estetycznie, co więcej w trakcie montażu zaproponowali nawet zmianę miejsca instalacji falownika z ganku na poddasze (sam o tym nie pomyślałem, a w pomieszczeniach nie ma śladu po instalacji).
Moim doradcą i opiekunem w trakcie całej procedury był Pan Andrzej. Bardzo wysoko oceniam tego doradcę – duża wiedza w temacie instalacji PV, dyspozycyjność i ciągłe zainteresowanie przebiegiem realizacji (to może dzięki niemu wszystko przebiegło bez większych problemów).
Czytając inne opinię jestem zdziwiony opisywanymi problemami.

Jolanta
Jolanta
28 maja 2021 13:23

Moja umowa podpisana 07.04 projekt zatwierdzilam miesiąc później
Co dzwonię to twierdzą że kompletują moja instalację teraz wyjeżdża na urlop o czym ich uprzedził obiecali że do 14 06 skompletują instalację zobaczymy okaze się jak nie to ja będę próbowała interweniować proszę o komentarze kogoś kto ma taki sam problem .przestrzegam wszystkich przed firma Edison […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Kazimierz
Kazimierz
28 maja 2021 10:35

Opowiem Wam hit: dzwonią do mnie od dobrych kilku miesięcy, urabiają, ja przekonuję żonę… przyjeżdża taki elegancik co niby wszystko wie, wszystko pięknie I CO? … trzymajcie mnie, chłop zgubił mój wniosek.

Rozumiecie to? To jest nie do pomyślenia.

Ryszard tel.504 045 975
Ryszard tel.504 045 975
26 maja 2021 22:13

c.d. do komentarza z dnia 7.05.2021r.
17.o4.21r. minął termin wykonania instalacji. 11.o5.21r. wypowiedziałem umowę i zażądałem zwrotu wpłaconych należności. Odezwali się, że nie są w stanie wykonać instalacji zgodnie z umową, a pieniądze zwrócą w ciągu 14-dni. I co i nic.
Do dzisiaj nie interesują się ani wykonaniem ani zwrotem pieniędzy.
Będę składał pozew do sądu cdn…

Witold
Witold
25 maja 2021 17:11

Firma profesjonalna polecam. Handlowiec pan Darek bardzo konkretny miły i kompetentny. Wszystko wykonane w terminie porządnie i schludnie. Nie mam zastrzeżeń. W razie potrzeby ponownie zleciłbym wykonanie instalacji firmie Edison. Pozdrawiam całą ekipę a w szczeg. Pana Darka.

Marek
Marek
21 maja 2021 20:46

Zdecydowałem się na napisanie tej opinii (choć nigdy tego robiłem) żeby bardzo przestrzec wszystkich, którzy zastanawiają się nad podpisaniem umowy z firmą Edison Energia na wykonanie instalacji PV w swoi domu. Od kiedy zapłaciłem za instalację czekam już ponad 5 miesięcy na przekazanie kompletu kart katalogowych poszczególnych elementów instalacji oraz protokołów z pomiarów rezystancji izolacji w obwodach instalacji elektrycznej (AC), pomiarów rezystancji izolacji w obwodach instalacji elektrycznej (DC), pomiarów skuteczności ochrony przeciwpożarowej w instalacjach elektrycznych zabezpieczonych wyłącznikami różnicowoprądowymi oraz pomiarów skuteczności instalacji odgromowej.
Nie dostałem kopii uprawnień świadectwa kwalifikacyjnego „E” i kopii uprawnień świadectwa kwalifikacyjnego „D” pracowników wykonujących instalację oraz certyfikatu dla instalatorów OZE wydanych przez Urząd Dozoru Technicznego. W tej sytuacji nie wiem jakimi kwalifikacjami dysponował podwykonawca firmy Edison Energia wykonujący instalację.
Audytor, który miał ocenić prawidłowość wykonania instalacji pojawił się po moim kilkukrotnym interweniowaniu dopiero 3 miesiące po wykonaniu instalacji. Stwierdził nieprawidłowość w zabezpieczeniu przeciwprzepięciowym instalacji i czekam już ponad 2 miesiące, aby ktoś się ze mną skontaktował żeby ustalić jak ten problem rozwiązać. Moje kilkukrotne prośby na infolinii oraz u regionalnego przedstawiciela handlowego o kontakt osoby decyzyjnej w tej sprawie nie przyniosły żadnego skutku i są kompletnie lekceważone. Nadmienię fakt, że kontakt z infolinią firmy jest płatny.
Nie dostałem żadnego dokumentu mówiącego o tym jaki jest okres gwarancji na wykonanie instalacji (prace instalacyjne).
Sytuacja w jakiej mnie postawiła firma Edison Energia może doprowadzić do tego, że w przypadku wystąpienia szkody w moim domu (np. pożar) nie dostanę od firmy ubezpieczeniowej żadnego odszkodowania ponieważ nie mam protokołów z pomiarów elektrycznych, które firmy ubezpieczeniowe w razie szkody zawsze wymagają. Żeby uniknąć takiej sytuacji, pomiary elektryczne instalacji muszę wykonać na własny koszt co jest absurdem bo wykonawca ma obowiązek dostarczyć protokoły potwierdzające, że instalacja jest bezpieczna.
Jeżeli za jakiś czas firma Edison Energia nie będzie istniała to nie będę mógł reklamować paneli PV – nie dostałem żadnego dokumentu potwierdzającego, że zakupione zostały panele Jinko Solar. Tak więc długoletni okres gwarancji w tej sytuacji nic dla mnie nie znaczy.
Mój przykład pokazuje, że firma Edison Energia nie dorosła do tego żeby prowadzić taki biznes. W razie problemów kontakt z osobą kompetentną i decyzyjną to istny dramat. Firma nigdzie nie podaje telefonów kontaktowych do żadnych swoich pracowników. W ciągu 5-ciu miesięcy ciągnącego się problemu i moich interwencji, tylko 2 razy kontaktował się ze mną Lider Działu Obsługi Klienta i to jedynie drogą mailową obiecując za każdym razem, że dokumenty, o które proszę zostaną w najbliższym czasie dostarczone. Po mojej kolejnej interwencji kilka dni temu dostałem jedynie krótkiego nic nie znaczącego maila z prośbą o cierpliwość. Firma jak widać za wszelką cenę unika ze swojej strony kontaktu telefonicznego. Trudno sobie wyobrazić gorszy standard obsługi klienta.
Czuję poirytowanie i bezsilność, że niestety nic nie mogę zrobić. Mój wybór firmy okazał się fatalny. Mam nadzieję, że jak najwięcej osób przeczyta tę opinię i nie podejmie współpracy z firmą Edison Energia. Na rynku są obecne firmy, które mają profesjonalne podejście do klienta i z całą pewnością nie należy do nich Edison Energia.
Warto też nadmienić, że firma instalatorska, która działa jako podwykonawca Edison Energia również bardzo źle się o nich wypowiadała.

Krystian
Krystian
7 maja 2021 08:17

Jak najbardziej polecam, właśnie elektrownia wymieniła mi licznik i tylko czekam na coraz bardziej słoneczne dni. Szybka realizacja – do pracy instalacji minęło ok. 1 msc od podpisania umowy, fachowo, estetycznie, i bezpiecznie (mam wysoki budynek). Zwracajcie uwagę, na audyt pomontażowy, gdzie baardzo często go brakuje, tutaj facet z edisona nie zostawił suchej nitki na swoich kolegach i sprawdzał dosłownie wszystko, na szczęście były tylko dwa mało istotne błędy, plus uzupełnił moje braki w wiedzy odnośnie fotowoltaiki. Jeszcze raz polecam!

Ryszard tel.504.045.975
Ryszard tel.504.045.975
7 maja 2021 16:10
Odpowiedz do:  Krystian

4.03.2021 podpisana umowa m.in. z opcją Edison Vip (że wykonają w ciągu 20-dni od zaakceptowania
projektu). Zapłaciłem 90% kosztów. Jest 7.05.2021r. i nic. Nikt się nie interesuje. Na pytanie dlaczego brak realizacji odpowiedź brzmi “kompletujemy sprzęt do wysyłki”. I tak od miesiąca.
Na e-maila nie odpowiadają.
Pracownicy niekompetentni, źle zorganizowani, a gdzie zarząd firmy żeby to naprawić ?
Firma nie ogarnia tematu, nie polecam, będę rezygnował z umowy.

Piotr
Piotr
27 kwietnia 2021 12:44

Handlowiec obiecywał gruszki na wierzbie, że szybki montaż, super obsługa itd. Tylko podpisałem umowę i zaczęły się problemy. Nie mogłem doprosić się o montaż, jak już po wielu bojach się udało, to jak zobaczyłem wiszące luzem pzrewody to się przeraziłem. obsługa klienta zbywa, że przyjadą, że poprawią, na moje pytanie kiedy odpowiadają – sprawa jest zgłoszona, w toku, proszę o cierpliwość i tak już 2 miesiąc… Nie polecam nikomu tych nerwów

Łukasz
Łukasz
26 kwietnia 2021 17:28

Ja firmę Edison oceniam super a zwłaszcza ich przedstawiciela pana Szymona. Umowa podpisana 8 04 montaż 23.04 teraz czekam na wymianę licznika dziś tj 26.04 dostałem wiadomość że zostało zgłoszone do ZE dla mnie super pozdrawiam Łukasz

AAA
AAA
19 kwietnia 2021 09:31

Doradcy handlowi beznadziejni. Obiecują złote góry (benefity za reklamowanie firmy, za wywieszenie ich banera) żeby tylko podpisać umowę, a potem z tych obiecanek nie ma nic. Audyt powykonawczy to też wielka farsa. Stwierdzili u mnie uszkodzona różnicówkę (zawiesza się) mieli wymienić. Minęły 4 miesiące od podłączenia instalacji i nikt się nie skontaktował w sprawie wymiany. Mimo nacisków z mojej strony dzwoniąc na ich infolinie , bo tylko jest taki kontakt, nie ma tam kompetentnej osoby która udzieliła by jakiejkolwiek informacji. odsyłają z powrotem do kontaktu z doradca handlowym. W ten sposób koło się zamyka i nic się nie dzieje. Ważne ,że złapali klienta, zarobili pieniądze a dalej radź sobie sam.

Nie polecam Edison Energia

Ppp
Ppp
16 kwietnia 2021 20:00

Uważajcie na umowy, przedstawiciel wszystkiego nam nie powiedział i po rezygnacji z umowy w przepisowych 14 dniach,mówi że mamy zapłacić za jego wizytę trzysta parę złotych, ,jakiś drobny podpunkt w umowie.

Tomasz
Tomasz
20 kwietnia 2021 17:46
Odpowiedz do:  Ppp

Uważajcie, nie ulegajcie pośpiechowi, który narzuca przedstawicel, aby szybko podpisać umowę bez czytania, w tym samym dniu.
Mnie również próbowano wprowadzić w błąd, licząc na to, że nie przeczytam umowy. Przedstawiciel zaznaczył w umowie (na pierwszej stronie), oczywiście nie pytając mnie o zdanie, sprytnie pomijając ten fakt, że wyrażam zgodę na świadczenie usług przed upływem 14 dni, co w praktyce pozbawia klienta rezygnacji bez poniesienia kosztu ( pomiar w dniu podisania umowy 300 zł i projekt, 1000). Mało tego, na drugiej stronie umowy jest oświadczenie, że klient został o tym fakcie poinformowany i że w przypadku rezygnacji (do której każdy ma prawo!) ponosi powyższe koszty. Kilka dni i 1300 zł to jest koszt odstapienia od umowy. Z tego, co poczytałem jest to powszechna praktyka w tej firmie.

Marle
Marle
21 kwietnia 2021 19:28
Odpowiedz do:  Tomasz

Miałam dokładnie tak samo, spraw trafi tam gdzie powinna, bo nikt nie ma prawa wyciągać kredyt w ciągu paru minut i unikać kontaktu jak tchórz (mowa o handlowcu) robią byle jaki projekt, a później straszą karami…a ze pieniądze tego samego dnia trafiają na konto firmy to już w ogóle jest przekręt…[…]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Arkadiusz
Arkadiusz
12 maja 2021 03:38
Odpowiedz do:  Tomasz

Witam. Dokładnie podobna sytuacja, na początku wszystko ładnie się zapowiadało. Przedstawicielka zorganizowała spotkanie bardzo szybko nawet w niedzielę, żeby tylko jak najszybciej podpisać umowę. Podczas spotkania na kilkukrotne pytania dotyczące punktów umowy odpowiadała “ten punkt Państwa nie dotyczy” np. opisywany powyżej odnośnie odstąpienia od umowy jak się potem okazało zostaliśmy obciążeni kosztami 300pln. Nasze odwołanie zostało zignorowane i otrzymaliśmy info że został wykonany obmiar naszego dachu, jak pytam…Kolejny punkt sposób załatwiania kredytu na instalację, bank o którym pierwszy raz słyszałem, decyzja o zdolności przyszła od razu. W kolejnym dniu miał być sms o przyznaniu pieniędzy, niestety jak się okazało był on zgodą na wypłatę dla Edisona o czym pani przedstawicielka nie raczyła nas poinformować. Gdyby nie to, że pojawiły się kolejne wątpliwości i nasz telefon do banku w sprawie odstąpienia od umowy montażu a tym samym od umowy kredytu nie wiedzielibyśmy że firma już otrzymała kasę. Zdecydowanie odradzam współpracę.

Nikt
Nikt
6 kwietnia 2021 15:51

Czy ktoś chętny, do pozwu zbiorowego przeciw Edison Energia??!

Andrzej
Andrzej
9 maja 2021 19:06
Odpowiedz do:  Nikt

Tak jestem chetny

Jolanta
Jolanta
28 maja 2021 13:27
Odpowiedz do:  Nikt

Chętnie tylko czekam do 14 06 czy wywiążą się zumowy

Irek
Irek
5 kwietnia 2021 20:38

Proponuję zasięgnąć informacji o Edisonie u jego klientów ale nie na stronie Edisona, w zakładce opinie. U mnie do momentu zakończenia montażu wszystko przebiegło błyskawicznie; umowa, kredyt. projekt , dostawa, montaż, audyt pomontażowy i umieszczenie przeze mnie opinii w internecie: błyskawica. Potem już nie było tak fajnie. Po miesiącu okazało się, że PGE nie otrzymało moich dokumentów, Edison twierdzi, że wysłał ale nie potrafi tego potwierdzić, ja nie mam kopii i zaczynają się schody

Nikt
Nikt
6 kwietnia 2021 16:01
Odpowiedz do:  Irek

Umowa na kredyt w 1 kolejności jest robiona, a tzw pomiar to zdjęcie z telefonu i brak kontaktu by tylko 14 dni minęło. Pracownicy tej firmy są słabi, ale na dach w zegareczku i w eleganckich bucikach nie chciało się wejść

Jakub Miśko
Jakub Miśko
23 marca 2021 18:01

POLECAM
Czytam te wszystkie opinie i nie wierzę w co “paczam”. Nie jestem jakimś mega fachowcem od fotowoltaiki jednak ponad rok śledziłem rynek, firmy i umowy. Od lutego mam swoje 7,48kW od Edisona na falowniku SolarEdge z optymalizatorami mocy.
1. Przedstawiciele (było ich dwóch w różnym czasie bo tak chciałem) obaj bardzo rzetelni i dobrze wyszkoleni.

2. UMOWA – jedyna firma, która zostawiła mi swoją umowę do zapoznania się z nią przez weekend. Z każdym następnym punktem umowy czułem się coraz bezpieczniej jako konsument.
Umowy innych firm czytane były tylko w obecności przedstawicieli i znikały bądź wogóle ich nie widziałem. Te, które przeczytałem miały zabezpieczenia wykonawcy, a nie konsumenta i ukryte w nich kwoty, o których miałem się dowiedzieć przy podpisaniu umowy.

3. SPRZĘT – najwyższej klasy do sprawdzenia w każdych rankingach ogólnoświatowych. Wiadomo… cały sprzęt foto pochodzi z Chin, ale po swojej branży wiem, że chińczyk chińczykowi nie jest równy.

4. MONTAŻ i AUDYTOR – przyjechała ekipa i po 8h zostawili tylko ślady kół na trawniku. Czysto, schludnie i bez zbędnego gadania, każdy wiedział co ma robić. Po montażu przyjechał audytor, który sprawdził poprawność zainstalowania instalacji. Razem szukaliśmy ewentualnych uszkodzeń dachówki, elewacji itd. nic nie znaleźliśmy.

5. OPIEKA – P. Przemek, z którym podpisałem umowę cały czas czuwał nad sprawnością logistyczną i nawet w dzień montażu był u nas. Do dziś jest pod telefonem. Sprawdziłem sprawność INFOLINII… działa i bez problemu można się na nią dodzwonić.

6. GWARANCJE – 25lat na prace instalacyjne, 25 lat uzysku energii, 25lat opieki servisowej oraz lata gwarancji producenckiej na elementy instalacji…. i to wszystko mam w UMOWIE…

7. CENA – fakt… nie najtaniej, a nawet drogo, ale jeśli te wszystkie gwarancje mam zawarte w umowie, która nigdzie po teczkach nie jest chowana przed moimi oczami… jestem służbistą i pedantem i uwierzcie Państwo, że warto wydać te 5-7 tysięcy więcej za spokojne sny i wolną szufladkę w głowie w dziale problemy. No i jeszcze program AMBASADOR czyli bony sodexo na 500,-zł za polecenie osoby, która podpisze umowę… sąsiedzi przychodzą, oglądają i podpisują… P.Przemysław podpisał dzięki mnie już 6 kolejnych umów, a ja szybciej dostałem te bony na kwotę 3000,-zł niż mój prąd, który ma wystartować z dniem 1 lipca 2021.

Sądzę, że większość tych niepochlebnych komentarzy jest wypisywana przez konkurencję, gdyż sam przed podjęciem decyzji odwiedziłem trzech konsumentów systemów od Edisona, których gdzieś tam przez znajomych znalazłem i żaden nie miał złej opinii po tej firmie.

Z CZYSTYM SUMIENIEM POLECAM.
I nie… Nie będę przyjmował wycieczek na obejrzenie instalacji. Jedynie Znajomi i ich znajomi, bo w końcu żona wyrzuci mnie z domu hahaha

Myślę, że moja opinia jest wyczerpująca, a na pewno zgadza się ze stanem faktycznym.

A tak na przyszłość… uważam, że jeśli zamieszcza się opinię negatywną, to należałoby przedstawić się z imienia i nazwiska, oraz wszelkie wątpliwości i pretensje wyjaśnić w firmie tym bardziej, że chyba innych umów niż ja z Edisonem nie macie.

Nikt
Nikt
6 kwietnia 2021 20:41
Odpowiedz do:  Jakub Miśko

Ale podstawiane…normalnie boki zrywać. Jesteś dobrze wyszkolony w pisaniu przez Edisona…

Zygi
Zygi
18 marca 2021 14:28

Opis powyzej jest piekny. Rzeczywistość juz nie. Czytajcie całą umowe a zobaczycie jak jest naprawde. Jak mozna kłamać w zywe oczy…

Dorota
Dorota
4 marca 2021 14:50

Firma Edison ma jedynie świetnie wykonany marketing sieciowy. We wrześniu 2020 r. podpisaliśmy umowę na elektrownie fotowoltaiczną. W tej chwili jest marzec 2021, spłacamy kredyt a elektrownia nie działa. Ekipa Edison montująca panele podziurawiła i pogięła nam cały dach. Od 3 miesięcy nie możemy załatwić tej reklamacji. Przestrzegam przed firmą. Nie wykonują audyty dachu. Projekty robią na podstawie mamy google, handlowiec nie ma kompetencji technicznych. Ekipa umawia się i nie przyjeżdża na czas. Po montażu paneli zostawili cały śmietnik ( palety, folie, obrzynki przewodów, peszli ). Od momentu zapłaty handlowiec przestał się nami interesować. Pomimo pozorów dobrej woli w załatwieniu sprawy, po 6 miesiącach dalej nie produkujemy prądu ze słońca )

Ryszard
Ryszard
3 marca 2021 11:26

[…] Przedstawiciele firmy Edison Energia są kompetentni i rzeczowi. Potrafią doradzić, wybrać najlepiej odpowiadające rozwiązanie i załatwić wszystkie formalności dotyczące płatności. Zawsze punktualni.
Firma instalująca fotowoltaikę z Lublina zakładająca robi to bardzo dobrze i przedstawia różne alternatywne rozwiązania umieszczenia wszystkich urządzeń w pomieszczeniu pytając o zdanie właścicieli. Instalacja zrobiona bardzo estetycznie.
W połowie stycznia montaż i od 19.02. 2021 działa po wymianie licznika.
Osoba robiąca odbiór techniczny jest bardzo skrupulatna i dokładna.
POLECAM

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Barbara
Barbara
19 lutego 2021 17:42

Nie polecam tej firmy!!!!! Umowy są tak skonstruowane aby nie można było odstąpić od umowy przed 14 dniami , niby umowa z szybkim montażem . Ceny z kosmosu .

Tomasz
Tomasz
2 marca 2021 21:08
Odpowiedz do:  Barbara

niech im pani wystawi ocenę na oferteo przed takimi należy przestrzegać innych klientów.

Nikt
Nikt
6 kwietnia 2021 16:02
Odpowiedz do:  Barbara

Może pozew zbiorowy?!

Magdalena
Magdalena
13 lutego 2021 08:43

Nie polecam szkoda nerwów. Od 6.11.2020 nie ma kto dokończyć już zaczętą instalacje.

Regina Wcisło-Pączek
Regina Wcisło-Pączek
4 lutego 2021 10:53

Jestem zadowolona ze współpracy z marką Edison Energia. Polecam

Katarzyna
Katarzyna
3 lutego 2021 15:04

Polecam. Umowa zawarta w styczniu 2021r. W dniu dzisiejszym- 03.02.2021- wymiana licznika i własny prąd. Jestem zadowolona z obsługi handlowca, podwykonawcy montującego panele jak i z szybkości wymiany licznika. U mnie wszystko było w porządku na każdym etapie.

Mili
Mili
26 stycznia 2021 17:43

Handlowiec DRAMAT, już na dzień dobry źle wyliczył moje zapotrzebowanie. Następnie udzielił mi kredytu, o którym nie wiedziałam, bo powiedział, że sprawdza moją zdolność kredytową…udało się wszystko odkręcić CUDEM.
NIE POLCAM, A WRĘCZ SUGERUJĘ, ŻEBY BARDZO UWAŻAĆ!!!

Marcin 1111
Marcin 1111
8 lutego 2021 21:20
Odpowiedz do:  Mili

Witam potwierdzam twoje słowa przedstawiciel dramat naopowiadał tak pięknie jak to będzie wyglądać i jak to będzie ładnie i co… Głupi podpisałem umowe.ale najlepsze wyliczy mi zamałe zapotrzebowanie (4.74 z pompą cieła gdzie rachunek za prąd mam ok 330zł na 2 mie) firma przelała sobie kase na swoje konto z kredytu bez mojej wiedzy gdzie na umowie niemiałem jeszcze wpisanej ceny bo niemiałem audytu cieplnego ale wstępną cene wiedziałem(44000-5000-7000=32000 z pompą ciepła) poczym okazało sie ze na umowie jest tylko mowa o fotowoltaice więc udałem sie do adwokata potwierdził to co napisałem powyżej napisaliśmy wypowiedzenie bo niemineło14 dni od podpisania umowy przyjeli odmowe poczym w nastempnych kontaktach liczyli mi moc fotowoltaiki 2razy i znowu zle wiec podzienkowałem ogólnie to dajcie sobie spokuj […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Nikt
Nikt
6 kwietnia 2021 16:07
Odpowiedz do:  Marcin 1111

Mam tak samo. Kredyt w 1 kolejności, później zdjęcie dachu i to na tyle. I brak kontaktu z przedstawicielem. A później nękanie.

Agnieszka
Agnieszka
16 lutego 2021 20:58
Odpowiedz do:  Mili

Witam. Czy mogę prosić o kontakt? Jestem w podobnej sytuacji i chciałabym porozmawiać. Podaję mój adres e-mail: agnieszka.ptak4@wp.pl

teresa
teresa
20 kwietnia 2021 15:27
Odpowiedz do:  Agnieszka

Ja dokładnie tak samo jak poprzednicy-kase zgrzytnęli a paneli nie ma

Marina
Marina
2 maja 2021 12:44
Odpowiedz do:  Mili

Witam proszę mi powiedzieć jak odkręciła pani to wszystko proszę o pomoc dokładnie mam taką samą sytuację … Też mnie okłamano przedstawiciel powiedział że sprawdza zdolność kredytową .

Łukasz
Łukasz
25 stycznia 2021 18:34

Firma Edison ok ale przedstawicieli maiom niedouczonych, złapać klienta a potem nara ma go gdzieś

Piotr
Piotr
25 maja 2021 19:57
Odpowiedz do:  Łukasz

Jestem zadowolony z firmy Edison jak również z przedstawiciela tej firmy pana Marka super organizacja

Urszula
Urszula
24 stycznia 2021 10:03

Posiadam instalacje 5,27 KW od Edisona od grudnia 2019 roku, jesteśmy bardzo zadowoleni, instalacja działa bez zarzutów, rachunki za prąd obecnie wynoszą 21,32 PLN co dwa miesiące więc w 100% spełnia nasze oczekiwania. Kilku sąsiadów też zdecydowało się na instalacje od Edisona po tym jak zobaczyli ile wynoszą nasze rachunki 🙂

Niezadowolony klient
Niezadowolony klient
22 stycznia 2021 17:44

Nie polecam firmy. Umowa podpisana w październiku w grudniu obiecali że będzie założone, w połowie stycznia dzwonili żeby zamontować i nie przyjechali dwa razy. W papierach podany mój zły nrumer telefonu i nie podany kod pocztowy więc osoby które miały zakładać nie wiedzą gdzie i nie mogą się skontaktować i dojechać. Po prostu bałagan w papierach. Wkońcu mam założone zobaczymy jak bedzie. Panowie, którzy zakładali mili widać że znają się na tym co robią lecz nie uprzedzili że przyjadą i nie było wykopu i kabla ponieważ panele są na gruncie.

Grażyna
Grażyna
22 stycznia 2021 17:39

WITAM DORATCA BYŁ PROFESJONALNY I NA TEMAT OPOWIEDZIAŁ KROK PO KROKU CO BĘDZIE ROBIONE WSZYSTKO BYŁO WIADOMO . A MONTARZYŚCI TO CHŁOPAKI BEZ ZARZUTÓW PRACA SZŁA EKSPRESOWA I PORZĄDEK ZOSTAWILI PO SOBIE PRACE NA 6+ CENA BYŁA UZGODNIONA PRZEZ DORACCE I WIEDZIELIŚMY ILE WSZYSTKO KOSZTUJE. JESTEM BARDZO ZADOWOLONA Z TEJ FIRMY! MOGĘ ŚMIAŁ POLECIĆ INNYM

Józef
Józef
20 stycznia 2021 12:02

Ja podpisałem umowę w listopadzie Zapłaciłem całość pieniędzy jest 20 styczeń a końca robót nie widać była ekipa kilka razy spieszyła robotę teraz nie można się doczekać poprawki zakładali parę dni jeszcze źle nie polecam tej firmy miałem jeszcze założyć pompę ciepła ale jak tak mają montować jak panele to dziękuję.

Jakub
Jakub
23 marca 2021 16:59
Odpowiedz do:  Józef

Przecież w Edisonie nie płaci się całości tylko transzami… Ktoś tu coś ściemnia P. Józefie

Xxx
Xxx
19 kwietnia 2021 22:05
Odpowiedz do:  Jakub

Płaci się transzami, ale gdy nie korzysta się z kredytu, Przy kredycie płaci się w całości, chociaż trudno zrozumieć taką zależność.

Zuzanna
Zuzanna
24 maja 2021 22:15
Odpowiedz do:  Jakub

Tak. 3 transze, ale pierwsze dwie na 90% wartości płatne już w momencie podpisania umowy. Pozostałe 10% po montażu, nawet jeśli coś nie gra musisz płacić. Przyznam że po zapoznaniu się z umową oniemiałam. Jest naszpikowania karami i obowiązkami kupujacego przy minimalnych zobowiązaniach firmy, w dodatku opatrzonych licznymi wyjątkami i “siłami wyższymi”. Ta umowa i całe podejście to skandal. Nie wiadomo nawet jakie panele zamontują… Niby dają gwarancję wydajności… I obiecują że 25 lat będzie działać… Dać temu wiarę? Na ile wiarygodne są dziś takie deklaracje? Warto poczytać o sytuacjach gdy gwarancję się traci…pewnie na to firma liczy… Podpisują te umowę chyba tylko ci co jej nie czytali, omamieni przez sprzedawcę. I jeśli ma się się szczęście i się trafi na dobrych podwykonawców, wszystko zagra – to się uda, przynajmniej na początku. Niestety nie wszystko bywa proste i wtedy co? Kupa kasy w kosmos i poważne kłopoty…

Cezary
Cezary
13 stycznia 2021 14:16

Terminy zakładania paneli są bardzo uciążliwe i nie zsynchronizowane. Umowa podpisana w grudniu i do końca grudnia miałem przyrzeczone założenie instalacji. Ekipa pojawiła się w styczniu i powiedziała, że nie będą zakładać bo pada. Żona wzięła 1 dzień urlopu. Wczoraj ekipa pojawiła się dopiero po 11:00 bo stwierdzili, że i tak muszą czekać aż szron puści. Oczywiście nie skończyli. Ja nie byłem cały dzień w pracy. Stwierdzili, że przyjadą dziś. Żona wzięła kolejny dzień urlopu. O godz. 8:00 otrzymałem telefon, że nie przyjadą bo ma padać śnieg i przyjadą jutro. Jest godz. 14:15 śnieg jak nie padał tak nie pada. Kolejny dzień stracony. Oczywiście jeśli jutro skończą. Miałem jeszcze podesłać Wam 2 klientów (1 już podesłałem z którym zawarliście umowę), ale w takiej sytuacji nie będę polecał, bo nie będę się za Was wstydził. Jak Firma ponoć 2ga w Polsce ma zamiar załatwić tę sprawę. Proszę o odpowiedź

mateusz
mateusz
19 stycznia 2021 16:14
Odpowiedz do:  Cezary

to jest standard w tej firmie, obiecują duzo a rezultatów brak, rowniez mialem taka sama sytuacje jak ty ale w pazdzierniku i do tej pory sie to za mna ciagnie, czlowiek tylko sie denerwuje

Marian
Marian
5 stycznia 2021 17:46

Jestem bardzo zadowolony z firmy Edison Energia.Firma solidna,rzetelna i słowna.W ciągu 1 dnia zamontowali porządnie całą instalację składająca się z 16 paneli. Firma godna polecenia.

Piotr
Piotr
5 stycznia 2021 15:13

Nie polecam firma nie rzetelna pobrała z Banku pieniądze za instalację której nie wykonała po interwencji instalacja zamontowana na sztukę z obejściem przepisów gdzie doszło do spalenia pojazdu ,sprawa obecnie skierowana do rzecznika sadu i na policję

niezadowolony que
niezadowolony que
5 stycznia 2021 08:49

jesli mozecie to unikajcie tej firmy jak ognia
wszystko co moglo wyjsc zle tak wyszlo. cala instalacja jest zle zamontowana nie wspominajac juz o dziurac w dachu
sprawa zakonczy sie w sądzie bo muso w koncu zakonczyc sie ten niechlubny proceder

Nikt
Nikt
6 kwietnia 2021 16:13
Odpowiedz do:  niezadowolony que

Ja bym proponowała pozew grupowy?

monter
monter
4 stycznia 2021 09:28

nie jestem zadowolony z usług tej firmy
byłam umówiona na rozmowe z handlwocem i 3 razy odmówił swoją wizyte
nie polecam

Damian
Damian
31 grudnia 2020 17:47

Jestem zadowolony z firmy szybko zalozyli panele.Trzech pracowników przyjechało od 7:00 do godziny 16:00 miałem zamontowane 16 paneli wszystko na gotowo podłączone do sieci i posprzątane. Super ekipa.

Helena i Zbigniew
Helena i Zbigniew
29 grudnia 2020 11:28

Polecam,firma wykonuję usługi profesjonalnie,jestem bardzo zadowolony,polecam wszystkim znajomym.
Teraz właśnie ta firma Edison,montuje panele mojemu synowi.Jest najlepsza.

Iwona Rzepecka
Iwona Rzepecka
28 grudnia 2020 10:02

Jestem teraz zadowolona zanotowała 10 paneli i dostałam bon 500zl poleciłam firmę

Grazyns
Grazyns
17 grudnia 2020 08:51

Jestem bardzo zadowolona z tej firmy i bardzo ją polecam zasługuje na 5

Dariusz
Dariusz
14 grudnia 2020 16:48

Witam wszystkich tragiczna firma nie moge się doprosić szczegółowej wyceny za co poniosłem takie koszta w odpowiedzi słyszę że to tajemnice firmy, jest to zatajenie kosztów nie związanych z częściami bo po wyliczeniu wstępnym koszt instalacji wynosi ok 12 tys a sumę która zapłaciłem na fakturE wynosi prawie trzydzieści tys
Problem jeszcSe dotyczy rachunków za te rzeczy powinny również być mi dostarczone a niechca mi dac

Iwona Rzepecka
Iwona Rzepecka
9 grudnia 2020 17:55

JESTEM ZADOWOLONA DOBRZE OBLICZYLI MAM 10 PALELI KOSZT 17500 JESTEM BARDZO ZADOWOLONA

Mili
Mili
26 stycznia 2021 17:40
Odpowiedz do:  Iwona Rzepecka

Z czego jest Pani zadowolona??? Bo chyba nie z ceny – najdrożej ever.

Beata
Beata
19 lutego 2021 16:10
Odpowiedz do:  Mili

Wierz z czego ta Pani zadowolą a Z Jakości!!!! ¡

Jola
Jola
9 grudnia 2020 16:45

Firma po niżej krytyki od sierpnia czekam,nie ma z kim rozmawiać olewka totalna.
Omijać szerokim łukiem.Jak się komuś kończy lub skończył czas realizacji proszę o kontakt.W KUPIE SIŁA.
jolju@vp.pl

Magdalena
Magdalena
13 lutego 2021 08:24
Odpowiedz do:  Jola

Witam. Jaki jest czas realizacji?

Nikt
Nikt
6 kwietnia 2021 16:16
Odpowiedz do:  Jola

Tez jestem tego samego zdania!!

Hanna K.
Hanna K.
8 grudnia 2020 11:36

Jestem bardzo zadowolona z Firmy EDISON. Firma wiarygodna,gwarancja najwyższej jakości. Podczas montażu nie było żadnych problemów,mili,chętni do udzielania porad i wyjaśnień,bardzo profesjonalni.Nie było żadnych opóźnień.Firma Edison pomaga w uzyskaniu dofinansowania ,byliśmy w stałym kontakcie. Instalacja działa bez zastrzeżeń .Cieszymy się że nasza decyzja sprawiła że z każdym krokiem zbliżamy się do czystego powietrza.

Bożena
Bożena
29 stycznia 2021 15:41
Odpowiedz do:  Hanna K.

Porozmawiamy za parę miesięcy o pani zadowoleniu.

kris
kris
6 grudnia 2020 14:02

Na poczatku wszystko pieknie i ladnie ale w rozmowie.po podpisaniu umowy brak kontaktu ,nikt nic niewie w twojej sprawie,opuznienia w terminie montazu,sam montaz to porazka,wkrety w krokwie i przy krokwach jak sie udalo.

Dex
Dex
16 grudnia 2020 09:15
Odpowiedz do:  kris

Mi montowali reraz w październiku 2020 i powiem tak tragedia jakas pomyłki w towarze 3 paczki i i kazda zla na dodatekwkrety powykręcane byle gdzie przy blasze na rombek powinny być inne uchwyty producent po zapytaniu nie uwzgledni mi gwarancji na blachę nie mam wyjścia ide z tym do sadu

Marek
Marek
3 grudnia 2020 19:51

Ja nie narzekam umowę podpisałem 3 tygodnie temu i dziś skończyli montować instalacje monterzy nawet nie najgorsi teraz czekam na wymianę licznika na 2 kierunkowy.