Fotowoltaika Edison Energia 2022 – opinie i recenzja

Firma Edison Energia realizuje projekty z zakresu doradztwa, montażu i serwisu instalacji fotowoltaicznych na terenie całej Polski. Edison Energia Fotowoltaika chwali się m.in. kompleksowością usług, “najlepszym” systemem finansowania inwestycji czy możliwością odbioru do 100% wyprodukowanej energii. Kto może skorzystać z oferty firmy? Ile trzeba zapłacić za jej usługi i jak wygląda proces instalacji systemu fotowoltaicznego w Edison Energia? Sprawdziliśmy.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Edison Fotowoltaika, czyli inteligentna energia dla wymagających?

Misją przyjętą i komunikowaną przez firmę Edison Energia jest to, aby każdy mógł korzystać z energii słonecznej. Celem urzeczywistnienia tego założenia, Edison instaluje obecnie ok. 19.000 paneli fotowoltaicznych miesięcznie na terenie całej Polski i może się pochwalić wypłaceniem za swoim pośrednictwem ponad 22 mln zł dotacji przeznaczonych na zakup i montaż systemów pozyskujących energię ze Słońca (z programu “Mój Prąd”). Ponadto firma współpracuje z ponad 220 profesjonalnymi instalatorami i ponad 100 inżynierów projektujących instalacje. Dzięki możliwości korzystania z usług tak rozbudowanego zaplecza, Edison Energia skutecznie propaguje w Polsce pojęcie “inteligentnej energii”, a więc takiej, która pokrywa nawet 90% zapotrzebowania, nie generując przy tym rachunków od zewnętrznych dostawców.

Należy jednak dodać, że fotowoltaika to nie jedyny filar działalności tej firmy. Oprócz niej, w ofercie Edison Energy znajdują się:

  • pompy ciepła zapewniające, bezemisyjne ogrzewanie i C.W.U;
  • magazyny energii – zwiększające autokonsumpcję i zapewniające stabilność pracy PV również w czasie przerw w dostawach prądu;
  • carporty fotowoltaiczne – które pełnią funkcję krytej wiaty oraz generatora energii;
  • ładowarki elektryczne, będące doskonałym uzupełnieniem instalacji PV oraz samochodu elektrycznego.

Edison – Energia 365

Warto wiedzieć, że firma Edison dołączyła do firm oferujących swoim klientom-prosumentom bilansowanie energii 1:1.

Podmioty korzystające z net-meteringu, zamiast odzyskiwać 80% nadwyżek odesłanych do sieci, dzięki współpracy Edison Energy ze sprzedawcą prądu Fortum, mogą teraz odzyskać 100% produkcji. Co ciekawe, prąd można wykorzystać nie tylko w miejscu jego wytworzenia, ale także w drugiej nieruchomości (również nienależącej do prosumenta). To od klienta zależy, do kogo trafi odzyskane 20% nadwyżek.

Na wykorzystanie nadprodukcji w dodatkowej lokalizacji mamy kolejnych 12 miesięcy (oprócz ustawowych 12 miesięcy dla energii wykorzystywanej w miejscu wytworzenia).

Jakie warunki trzeba spełnić? To opcja dla:

  • obecnych lub przyszłych klientów Edison Energia,
  • osób, które podpiszą umowę na sprzedaż energii z Fortum,
  • właścicieli instalacji PV o mocy do 10 kW.

Inaczej niż w przypadku, np. analogicznej oferty od Columbus Energy, tu nie ma znaczenia grupa taryfowa.


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 3.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Edison Energia Fotowoltaika – do kogo skierowana jest oferta?

Edison Energia kieruje swoją ofertę fotowoltaiczną do kilku grup klientów. Standardowo można wśród nich wyróżnić:

inwestorów prywatnych poszukujących fotowoltaiki dla domu,
inwestorów instytucjonalnych zainteresowanych rozwiązaniami, jakie oferuje fotowoltaika dla firmy,
użytkowników instalacji fotowoltaicznych, którzy poszukują usług serwisowych.

Na jaki zakres obsługi można liczyć w ramach oferowanej obsługi?

Edison Energia – fotowoltaika dla domu i firm

Oferta Edison Energia, którą firma przygotowała dla posiadaczy domów jednorodzinnych opiera się przede wszystkim na:

  • kompleksowej obsłudze, obejmującej audyt energetyczny, dobór właściwej mocy, montaż, a także zgłoszenie instalacji do sieci;
  • wsparciu, w uzyskaniu środków na finansowanie przedsięwzięcia (np. w formie kredytu, ale również dofinansowania do fotowoltaiki 2022);
  • podzespołów od uznanych producentów – w przypadku paneli mowa tu m.in. o Jinko Solar (markę tę znajdziecie w naszym rankingu paneli fotowoltaicznych) czy Risen Energy. Oprócz tego, Edison może pochwalić się produkcją i oferowaniem własnych modułów, pod nazwą Alva Solar. Jeśli chodzi o falowniki, to dostępne są urządzenia od SolarEdge (jednego z liderów sektora inwerterów), a także Sungrow czy Growatt.

Przedsiębiorstwom, Edison Energia proponuje zbliżony zakres usług, występujący jednak w dwóch wariantach:

  • Wariant Standard, który obejmuje gwarancję podłączenia do sieci (ważne gównie dla farm PV), monitorowanie instalacji 24/7, ubezpieczenie instalacji na 25 lat, opiekę inspektora nadzoru, dodatkowe zabezpieczenie PPOŻ;
  • Wariant Premium, który oprócz powyższych korzyści, zapewnia także indywidualnego opiekuna, zdalny podgląd instalacji, preferencyjną ofertę na instalację domową.

Firma, swoim klientom (nie tylko biznesowym) oferuje również usługi montażu, występujące również w pakietach. W zależności od wariantu i ceny, możemy liczyć m.in. na usługę monitoringu instalacji PV, badanie kamerą termowizyjną, darmowy przegląd roczny. Plusem jest, że Edison umieścił na swojej stronie cennik usług serwisowych, dostępnych poza pakietami.

Cena fotowoltaiki w Edison Energia

Kluczowym aspektem z punktu widzenia przyszłego użytkownika systemu fotowoltaicznego, jest koszt wykonania instalacji, a co za tym idzie czas, w którym inwestycja będzie miała szansę się zwrócić. Czynnikiem, który bezpośrednio wpływa zarówno na cenę systemu, jak i jego opłacalność, jest jakość zastosowanych paneli fotowoltaicznych. Informacja o choćby szacunkowych kosztach wykonania instalacji opartej o konkretne moduły fotowoltaiczne jest tą, której najczęściej szukają potencjalni klienci na stronie internetowej instalatora.

I tu, pojawia się pozytywne zaskoczenie, bo inaczej niż w przypadku wielu firm konkurencyjnych, Edison Energia udostępnia orientacyjne informacje na temat cen instalacji. Kalkulator fotowoltaiki Edison dedykowany jest odbiorcom indywidualnym, i oprócz kosztów pokazuje też potencjalną produkcję oraz przewidywane oszczędności. Jak w przypadku fotowoltaiki Edison wygląda cena? Przykładowo:

  • system o mocy ok. 3,24 kW będzie Was kosztować od 17.898 zł brutto,
  • instalacja PV o mocy 6 kW to już wydatek rzędu od 29.195 zł brutto,
  • za fotowoltaikę ok. 10 kW zapłacimy od 45.355 zł brutto.

Stawki nie odbiegają zatem od tych rynkowych, które oscylują w granicach +/-  4.000 – 6.500 zł.

Kalkulator fotowoltaiki Edison

Źródło: edisonenergia.pl

 

Finansowanie instalacji w Edison Fotowoltaika

Inwestycja w instalację fotowoltaicznej to najczęściej koszt mieszczący się w granicach od 25 do 40 tys. zł. Dla wielu użytkowników będzie to zatem kwota, która wykroczy poza ich możliwości finansowe. Biorąc ten aspekt pod uwagę Edison Energia proponuje pomoc w uzyskaniu finansowania we współpracujących z instalatorem bankach. Kredyt na fotowoltaikę to tylko jedna z wielu możliwości, z jakiej może skorzystać przyszły użytkownik instalacji słonecznej. Dodatkowo, dostępny jest choćby leasing na fotowoltaikę, a także ogólnopolskie programy rządowe i samorządowe. W ramach tych dotacji można uzyskać pokrycie przekraczające 50% wartości inwestycji. Ważne, że wiele z tych systemów pomocowych może być ze sobą łączonych.

Tak jest w przypadku programu Mój Prąd oraz ulgi termomodernizacyjnej. To rozwiązanie promuje Edison Energia i zaznacza, że firma zawarła porozumienie o współpracy w zakresie wdrażania programu Mój Prąd, co ma gwarantować klientom instalatora szybsze i bardziej sprawne uzyskanie dofinansowania. Edison pomaga w gromadzeniu niezbędnej dokumentacji i dopełnieniu wszelkich formalności w ubieganiu się o dotację. Co ważne, w momencie składania wniosku instalacja musi być już zamontowana i podłączona do sieci energetycznej. Dlatego tak przydatne mogą się okazać bankowe formy dofinansowania, pozwalające na opłacenie pierwszych etapów inwestycji.

Edison Energia – fotowoltaika krok po kroku

W serwisie internetowych Edison Energia w klarowny sposób opisane jest 6 etapów, na które musi przygotować się przyszły użytkownik instalacji fotowoltaicznej, by móc cieszyć się energetyczną niezależnością. Należą do nich:

1. Konsultacje – bezpłatne spotkanie z Doradcą celem oceny możliwości montażowych i przeprowadzenia audytu energetycznego budynku;

2. Finansowanie – pomoc w uzyskaniu kredytu we współpracujących z instalatorem bankach;

3. Projekt – indywidualne przygotowanie planu instalacji w odniesieniu do profilu energetycznego i zapotrzebowania budynku;

4. Montaż – bezpieczna instalacja systemu fotowoltaicznego wraz z audytem powykonawczym;

5. Podłączenie – przyłączenie instalacji fotowoltaicznej do sieci energetycznej wraz ze wsparciem przy składaniu niezbędnej dokumentacji;

6. Opieka – stały kontakt z doradcami poprzez infolinię oraz monitorowanie funkcjonowania instalacji za pomocą dedykowanej aplikacji.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Fotowoltaika w Edison Energia – zalety, wady

Zalety fotowoltaiki w Edison Energia

Bezpłatny audyt energetyczny i wstępne doradztwo
Filie firmy w każdym województwie
Pomoc w uzyskaniu dofinansowania inwestycji
Możliwość wstępnego oszacowania kosztów przed kontaktem z firmą
Ciekawe propozycje dla przedsiębiorców
Dostępność cenników serwisów

Wady fotowoltaiki w Edison Energia

Za część usług (np. monitoring instalacji), firma każde sobie płacić, choć konkurencja daje to w standardzie
Bywają opóźnienia w realizacji
Pojawiają się trudności w kontakcie z firmą

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
Fotowoltaika od Edison Energia to dedykowane rozwiązania fotowoltaiczne, zarówno dla domów jednorodzinnych, jak i przedsiębiorstw. Pomoc przy uzyskaniu finansowania bankowego, a następnie dotacji programowych, to duży plus dla niedoświadczonych w tym obszarze klientów. Brakuje nieco przejrzystych informacji dotyczących kosztów samej instalacji fotowoltaicznej, jednak zapewnienie, że wartość raty kredytu zazwyczaj nie przekracza miesięcznego rachunku za prąd, pozwala nam polecić usługi firmy Edison Energia pod rozwagę.
4.5
Nasza ocena
Informacje o autorze

Marta Kazimierska

Specjalistka digital marketingu i zagadnień z dziedziny UX oraz SXO, znajdująca się na liście TOP 100 kobiet polskiej branży SEO. Zaangażowana w analizowanie wiedzy przedsiębiorców na temat znaczenia poszczególnych narzędzi marketingowych w osiąganiu sukcesu biznesowego. Szczególnie zainteresowana badaniem poziomu samoświadomości ekonomicznej Polaków. Entuzjastka propagowania rozwiązań z dziedziny energii odnawialnej i dbałości o środowisko naturalne.

Dodaj komentarz
guest
224 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Kazik
Kazik
18 stycznia 2022 17:02

Wszystko przebiegło bardzo sprawnie. Montaż zakończony. Jestem bardzo zadowolony.

Janina
Janina
15 stycznia 2022 21:47

Jestem zadowolona z usług Edison. Wszystko przebiegło bez jakiegokolwiek problemu, instalacja śmiga juz prawie rok. Cieszymy się ze mamy swoją energię.

markowski
markowski
15 stycznia 2022 10:16

nie mam większych zastrzeżeń co do terminu realizacji, sam montaż poszedł bardzo sprawnie, na kontakt z firmą też nie mogę narzekać, jednym słowem polecam

PAULINA
PAULINA
12 stycznia 2022 20:32

Umowa podpisana w pod koniec października, wciąż nie mam założonej instalacji. Dział obsługi klienta to jakiś żart. Zero komunikacji, zero zainteresowania problemem. NIE POLECAM.

Arkadiusz
Arkadiusz
14 stycznia 2022 08:59
Odpowiedz do:  PAULINA

Podobna sytuacja umowa podpisana19/10/2021i owszem kasę pobrali z banku bo instalacją finansowana i do dzisiaj brak instalacji rozmowa z działem obsługi polega na tym iż Oni rozumieją pierwszy termin 60 dni drugi termin popodpisaniu aneksu termin do dzisiaj to jest 14/012022 koniec głupoty rozwiązuje umowę z winy Edisona i sprawa w zależności od sytuacji może skończyć się w sądzie

Dark
Dark
4 stycznia 2022 18:00

NIE POLECAM TEJ FIRMY. 4 MIESIĄCE TEMU PODPISAŁEM NA PANELE FOTOW. DO TEJ PORY NIE MAM ZAŁOŻONYCH . GDY DZWONIE NIE WIEDZĄ NIC NA TEMAT TERMINÓW ZAŁOŻENIA . PŁACĘ JUŻ DRUGĄ RATKĘ W BANKU. CHYBA BĘDĘ MUSIAŁ SOBIE SAM JE ZAŁOŻYĆ .JESTEM MOCNO ZAWIEDZIONY. FIRMA BARDZO PROBLEMOWA

Renata
Renata
3 stycznia 2022 10:51

Nie polecam firmy – tak jestesmy idiotami zapłaciliśmy juz za całość. We wrześniu podpisana umowa a paneli na dachu nadal nie ma. Totalna porazka. Dzwonienie nic nie daje – ładnie mowia ale robią co innego czyli nic !!!! Ludzie którzy to czytaj ostrzegam – nie podejmujcie współpracy z ta firmą (Edison) !

Kamil Lisowski
Kamil Lisowski
30 grudnia 2021 22:20

Dotychczasowa współpraca dobrze się układa. Mam dobry kontakt z moim opiekunem więc komunikacja z firmą jest na satysfakcjonujący poziomie. Audytor sprawdził instalację i nie orzekł żadnych usterek montażowych. Polecam!

Jolanta
Jolanta
28 grudnia 2021 16:32

Instalacja mojej fotowoltaiki to była czysta przyjemność. Materiały dostarczone w błyskawicznym tempie. Monterzy to fajne i sprytne chłopaki. Mieli cierpliwość, odpowiadali na moje wszystkie pytania.

Krysia
Krysia
28 grudnia 2021 13:10

U nas w 3 tygodnie po podpisaniu umowy instalacja zostala zamontowana. Pracownicy sa mili i uprzejmi.

Dżony
Dżony
27 grudnia 2021 15:59

Jestem zadowoloną klientką firmy Edison Energia SA. Trochę musiałam poczekać na panele, na które uparł się mój mąż Alva Solar Full Black 500W ale całość współpracy od początku do końca super. Polecam obecnie znajomym, a uruchomienie mieliśmy dzień przed Wigilią. Polecam szczerze, a gwarancja 25 lat na uzysk mocy daje nam spokojny sen. Justyna i Marek Rybnik

I d a
I d a
27 grudnia 2021 14:47

2 miesiące temu odbyła się u mnie prezentacja. Nie byłam zainteresowana od samego początku. Dziś dostałam maila z przedsądowym wezwaniem do zapłaty. Przestrzegam wszystkich nie wpuszczajcie do domów ich pracowników! Nie odbierajcie telefonów.
Jeśli jest nas więcej zostawiam swoje namiary [e-mail do wglądu w Redakcji]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Hubert
Hubert
25 grudnia 2021 11:46

Polecam ta firmę, po porównaniu 3 różnych ofert z innych firm, Edison wyszedł zdecydowanie najlepiej, patrząc na etetyke wykonania i cenę oraz jakość materiałów (materiały od znanych i dobrych producentów)

Irena
Irena
22 grudnia 2021 09:00

A na jestem zadowolona z firmy Edison i każdemu znajomemu polecam!
2 tygodnie po podpisaniu umowy instalacja została zamontowana.

Patka
Patka
21 grudnia 2021 13:57

Jestem bardzo zadowolona z wyboru firmy Edison Energia. Pracownicy są kompetentni i rzeczowi. Monterzy w ciągu jednego wykonali instalację. Licznik został wymieniony na dwukierunkowy i już produkuję swój prąd 🙂
Polecam !

Michał
Michał
20 grudnia 2021 22:02

Do autorki
Nie ma żadnej infolinii 24/7. Skąd Pani to wzięła?
Nie ma także żadnych oddziałów firmy w każdym województwie. Firma składa się z porozrzucanych handlowców i centrali w Warszawie

Emila Biernaciak
Emila Biernaciak
21 grudnia 2021 08:37
Odpowiedz do:  Michał

Dzień dobry,

w istocie, na stronie Edison Energia nie ma już informacji, że wsparcie telefoniczne dostępne jest przez całą dobę. Zaktualizowaliśmy już treść. Dziękujemy za zwrócenie uwagi 🙂

Jeśli chodzi o kwestię oddziałów, to bez względu na nomenklaturę czy kwestie organizacyjne, Edison Energia posiada przedstawicielstwa, które pokrywają swoim zasięgiem całą Polskę. I o to nam chodziło w powyższej informacji.

Pozdrawiam,
Emila Biernaciak
enerad.pl

Arkadiusz
Arkadiusz
17 stycznia 2022 22:13
Odpowiedz do:  Emila Biernaciak

jak zawsze rozumiemy ale pojąć nie umiemy zero kompetencji ze strony działu obsługi klienta a połączyć z kimś kompetentnym chyba mają zabronione albo takiego tam nie ma

Michał
Michał
20 grudnia 2021 21:58

Pozytywne komentarze pisze dział marketingu. Wyjątkowo leniwy dział marketingu, ponieważ robi kopiuj-wklej i daje te same komentarze na kilku stronach. Niby zadowoleni klienci nie mają co robić… Kto kupił u nich niech płacze. Wspomnieli o płatnych serwisach 550zl co roku?

enerad.pl
enerad.pl
21 grudnia 2021 08:19
Odpowiedz do:  Michał

Panie Michale,

wszystkie komentarze w naszym serwisie przechodzą moderację. Dokładamy wszelkich starań, aby były one wiarygodne i nie stały za nimi działy marketingu. Więcej o zasadach komentowania przeczyta Pan: Komentarze w enerad.pl – Zasady dla Użytkowników.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Małgorzata
Małgorzata
17 grudnia 2021 14:14

Panele założone w umówionym terminie, montażyści zostawili po sobie porządek. Jak na razie nie mam żadnych zastrzeżeń. Przegląd roczny instalacja przeszła bez problemów, audytor wytłumaczył działanie licznika i odpowiedział na wszystkie inne pytania. Jestem bardzo zadowolona z audytora jest profesjonalny ,a za razem miły i uprzejmy

Mila
Mila
17 grudnia 2021 12:17

Bardzo solidna i rzetelna firma. Faktycznie warto tutaj decydować sie na montaż fotowoltaiki, Polecam

zienkiewicz
zienkiewicz
17 grudnia 2021 08:57

Porównywałem kilka ofert i oferta tej firmy wydała mi się najkorzystniejsza ze względu na jakość materiałów i nie ukrywam także cenę. Jak na razie wszystko działa bez zarzutu, polecam tą firmę 🙂

ANDRZEJ
ANDRZEJ
15 grudnia 2021 16:30

Długo nie czekałem od podpisania umowy do montażu, około 3 tygodnie. Instalacja wykonana bardzo szybko i estetycznie, 2 dni z powodu zalegającego śniegu na dachu. Audyt był tylko formalnością.

lika
lika
14 grudnia 2021 12:18

Panele zakładali nam fachowcy z tej firmy i nie mogę narzekać, wszystko działa jak należy, a firma pomaga w uzyskaniu dofinansowania, teraz żałuję że się wcześniej na to nie zdecydowaliśmy

Mucha
Mucha
14 grudnia 2021 10:28

Jestem zadowolony z instalacji fotowoltaiczne, wykonana estetycznie mimo trudnych warunków, dziś została uruchomiona. Audyt instalacji bardzo dokładny.

Tadeusz
Tadeusz
12 grudnia 2021 09:42

panele założyłem ponad rok temu i co do parametrów technicznych nie mogę powiedzieć złego słowa, ale co do traktowania klientów to masakra. obiecują pomoc w załatwieniu dotacji mój prąd i nic. rok czasu czekania i nic. po interwencji meilowej dowiedziałem się że nie byłem zainteresowany 5tysiami dotacji mimo że rok temu dostarczyłem dokumenty do wniosku. przez rok nikt nie poinformował mnie że nie złożyli wniosku. panele ok ale obsługa masakra

Magdalena
Magdalena
8 grudnia 2021 17:43

Jestem załamana tym co Państwo opisują. Podpisałam umowę z tą firmą i od tego momentu zero kontaktu. Nie wiem po co zatrudniają pracowników na infolinii, automat może ich zastąpić bo i tak nie podają żadnych konkretów. Bez konsultacji ustalili termin montażu na 9.12- ostatni dzień wg umowy. Dzień przed planowanym montażem w aplikacji zmienili termin na 22.12. Nikogo nie obchodzi, że miałam już na wcześniejszy termin wolne, a być może na 22go plany. Na infolinii nikt nic nie wie. W obietnice oddzwonienia czy odpisania na maila już nie wierzę. Podobno przedstawiciel, który podpisywał ze mną umowę już nie pracuje. Oni nie wiedzą nic-1,5 tygodnia próbowałam się dowiedzieć czy przekop robi Edison czy ja, bo przedstawiciel zamiatał tę sprawę. Już się boję co będzie dalej. Chyba poproszę o pomoc prawnika i może uda się jeszcze z tego wyplątać.

Roman
Roman
3 grudnia 2021 14:45

Dzisiaj chcę się podzielić jak odbywa się montaż w Edisonie Energia. Nie wspomnę jak długo walczę o to aby oni raczyli mi założyć panele fotowoltaiczne . W dniu 1 grudnia około godz. 17:30 otrzymałem wiadomość z firmy monterskiej , że usługa będzie wykonana w dniu 6 grudnia a nie w dniu 2 grudnia. Pomijam już zmianę wcześniejszych ustalonych terminów .W rozmowie telefonicznej z panią która zadzwoniła do mnie oświadczyła mi że, nie zostanie wykonana usługa w wyznaczonym terminie gdyż firma i oni są zajęci i proponują ustalenie innego nie z godnie z tym co jest zapisane w paneleu klienta. Nie zgodziłem się na te warunki i po około pół godziny zadzwoniła ponownie że, przyjedzie do mnie ekipa jednak w dniu 2 grudnia. Oczywiście przyjechali do mnie panowie którzy wykonali założenie stelaży na dachu dokonując pomiaru od środka krokwi . Po zamontowaniu pan stwierdził, że się jemu nie udało dokładnie wkręcić 2 śrub i dokonał tzw. przestrzału trafiając w blachodachówkę po za krokwiami. Z uwagi na pogodę i silny wiatr umówiliśmy się z monterami, że dokończą resztę pracy w dniu dzisiejszym z samego rana. Dzisiaj jak “wariat” zwolniłem się z pracy aby być na miejscu. Niestety nikt mnie nie poinformował że nie przyjedzie lub może być opóźnienie pomimo że jeden z panów w dniu wczorajszym zapewniał mnie że na pewno zadzwoni do mnie bo mają jakąś poprawkę u nas w Ostrołęce i u mnie zrobią najpierw i założą panele, bo zostało im u mnie już nie dużo prac. Dzisiaj około godz. 11:30 ponownie zadzwoniła pani do mnie i oświadczyła mi że chce się umówić ze mną na wykonanie prac monterskich w dniu 10 grudnia jak mi odpowiada taki termin, gdyż wszyscy pracownicy są zajęci. Przekazałem jej że dzisiaj miała być dokończona praca i chcę rozmawiać z szefem. Po “dłuższej rzeczowej rozmowie” Pan właściciel firmy zapewnił mnie że znajdą dla mnie w końcu czas i postarają się wykonać usługę jak najlepiej i przyjadą w poniedziałek czyli 6 grudnia na godzinę 8 rano i dokończą pracę. W dniu dzisiejszym nie ma wiatru i można było zakończyć cały montaż. W poniedziałek ma padać i mają być znów wiatry. Zadzwoniłem dzisiaj do Edisona i zapewniono mnie że sprawę przekażą dalej i ktoś do mnie zadzwoni. Niestety w Edisonie jest cisza i jakaś zmowa milczenia. Napisałem dzisiaj ponownie do nich informację z panelu klient jakie mają podejście w stosunku do mnie. Z kierownictwa nikt oczywiście do mnie nie zadzwonił i chyba nie chce ze mną rozmawiać. Ja po prostu mam już dosyć użerania się z tą “psełdo idealną firmą”. Tak jak mają oni podejście do mnie to zaczynam powątpiewać w wszystkie zapisy w umowie łącznie z serwisem i monitoringiem. Postanowiłem opisywać ich poczynaniach na wszystkich forach w których jest Edison energia i niech się reszta ” chętnych ” ludzi od żegna od tej firmy. Niektórzy pracownicy tej firmy udają że dbają o klienta a tak naprawdę to mają to ….. O godzinie 14:10 zadzwoniła do mnie miła pani z Edison Energia i poinformowała mnie żebym udał się do PGE i poprosił ich o zmianę numeru domu a konkretnie o dopisanie jednej literki w adresie, bo ktoś z urzędników się pomylił i będzie to wielkim problemem. Czyli jak oni maja problem to zadzwonią wtedy do klienta aby za nich załatwiał sprawę. Taki jest Edison -Energia. Zobaczymy co będzie dalej. Nerwy człowiekowi już puszczają od tego wszystkiego. Bardzo żałuję że nakłoniono mnie do podpisania umowy na wykonanie fotowoltaiki przez tą firmę .

Bozena
Bozena
14 grudnia 2021 23:58
Odpowiedz do:  Roman

Też mam problem z tą firmą-do dziś nie mam założonych paneli A miałam mieć na początku października. Proszę zwolajmy się w grupie i razem coś uzgodniony aby już z nas nie kpiono

Darek
Darek
15 grudnia 2021 08:58
Odpowiedz do:  Bozena

Jak ma pani możliwość to niech pani rozejrzy się za inna firma bo Edison to porażka przerabiam to na własnej skórze na dotacji przez nich straciłem 2000 bo pani nie wiedziała o co chodzi w emailu i czytajcie umowy

Robert
Robert
25 grudnia 2021 22:39
Odpowiedz do:  Roman

Z edisona brałem fotowoltaikę w listopadzie 2019 , wszystko ok , cała papierologia włącznie z dotacją 5000 załatwiona przez nich , jedynie wniosek o wymianę licznika musiałem osobiście złożyć w PGE , trwało to 10 minut , chociaż na wymianę licznika czekałem około 30 dni , ale to nie wina Edisona , wszystko działa jak należy , falownik i oprzyrządowanie z najwyższej półki , też jestem z Ostrołęki

Roman
Roman
4 stycznia 2022 19:18
Odpowiedz do:  Robert

Ja nadal z nimi walczę. Kłamana każdym kroku. Już to im udowodniłem w ich e-mailach, gdzie sami sobie zaprzeczali. Firma porażka. Zobaczymy co będzie dalej, ale odradzam kontaktu z tą firmą . Wiem co piszę .

Patrycja
Patrycja
30 listopada 2021 21:13

Instalacja pracuje już ponad rok. W 100 % pokrywa moje zapotrzebowanie na energię elektryczną. Jestem bardzo zadowolona.

Adam
Adam
27 listopada 2021 15:17

Zakupiłem instalacje gruntową 4.4Kwhna falowniki growatt. Po roku wszystko, Ok z instalacją. Rachunki zgodnie z wyliczeniami symboliczne.

Jerzy
Jerzy
20 listopada 2021 11:39

Firma nie odbierała moich wiadomości, za odstąpienie od umowy po tygodniu zarządała 1300 zł kary. przedstawiciel poinformował mnie, że mogę odstąpic w Ciągu 14 dni.

Jan
Jan
17 listopada 2021 22:03

Firma to niestety jakaś porażka… podpisana umowa o wszyscy maja mnie gdzieś… interweniuje i nic. Nikt się nie poczuwa do żadnej odpowiedzialności. Czy naprawdę nie ma już normalnych firm… zdecydowanie nie polecam.

Magdalena
Magdalena
9 grudnia 2021 08:07
Odpowiedz do:  Jan

Czy coś się u Pana zmieniło? Jakieś postępy? Również czekam na montaż. Brak kontaktu, na infolinii odbijam się od ściany.

Tomasz
Tomasz
16 listopada 2021 08:47

Umowa podpisana w lipcu na początku, panele leżą w garażu konstrukcja też wszystko czeka na montaż kilkanaście telefonów które za dużo nie dały mamy 16 listopad .Żal i rozpacz .Brak kontaktu z kimkolwiek decyzyjnym na infolinii ludzie też nic nie wiedzą .Nie mogę wyjść z podziwu jak można tak działać . Czy ma ktoś kontakt do kogoś kto mógłby pomóc .Chyba tylko telewizja zostaje.

Janusz
Janusz
15 listopada 2021 11:17

Proszę o kontakt kogoś profesjonalnego z Działu Serwisu.
Moja instalacja posiada błędy montażowe i instalacyjne .

Lidia
Lidia
11 listopada 2021 18:16

Hej czekam na nałożenie 14 dni już minęło

marzena
marzena
10 listopada 2021 12:26

Jestem bardzo zadowolona z instalacji, zostala dobrze dobrana do mojego zuzycia. Po roku nic sie nie dzieje. Posiadam falownik solar edge moc instalacji 5.18.

Helena
Helena
10 listopada 2021 10:22

Jestem po przeglądzie instalacji, działała poprawnie przez rok. Posiadam instalacje 3,3 wyprodukowała nawet 400kwh więcej niż założenia w projekcję.

Ewa Łowicz
Ewa Łowicz
4 listopada 2021 14:12

Posiadam instalacje 9.38kWp, falownik growatt instalacja pracuje juz rok, produkcja wieksza od zalozen projektowyvh 1100kWh. W ttm roku 9670kWh. Polecam wszysykim.

Elżbieta
Elżbieta
27 października 2021 11:25

Mam dwie instalacje 4kw i 3kw, falownik growatt. Jestem zadowolona z wykonania instalacji

Janusz
Janusz
26 października 2021 10:14

polecam firme

Slawek
Slawek
25 października 2021 17:51

Przegląd roczny bardzo udany, uzyski większe niż w projekcie o 300kwh. Posiadam instalację 5.2kwp na growatt. Audytor wyjaśnił wszystkie wątpliwości. Jestem zadowolony

Michał Lanuszny
Michał Lanuszny
25 października 2021 15:59

Przyznam że u mnie inwestycja przeszła sprawnie. Z montażu jestem zadowolony zwłaszcza że ekipa montażowa była kompetentna była skłonna do dyskusji. Jak to mówią “Szło się z nimi dogadać”. Współpraca z działem projektowym i działu audytu również była spoko. Szczerze polecam 🙂

Paweł Jędrzejewski
Paweł Jędrzejewski
25 października 2021 14:04

W mojej opinii współpraca z Edisonem jest bezproblemowa. Umowę na montaż podpisałem pod koniec sierpnia. Po 3 tygodniach montaż się zakończył. Co najlepsze montaż ten trwał zaledwie jeden dzień. Ekipa podłączyła falownik, skonfigurowała i podłączyła do internetu. Niestety mimo prób ekipy łączność wifi falownika była niestabilna. Na szczęście po montażu przyjechał audytor i rozwiązał ten problem. Generalnie sam audyt również efektywny, a audytor bardzo miły i chętny do pomocy. Polecam!

Ernest Zimmermann
Ernest Zimmermann
20 października 2021 14:10

Jeżeli chodzi o moją przygodę z Edisonem to mogę spokojnie dać 5 gwiazdek. Montaż przebiegł sprawnie zarówno jak i audyt. Jeszcze tylko czekam na licznik. Obsługę sobie chwalę. Audytor, ekipa montażowa oraz infolinia miła i pomocna. Krótko zwięźle i na temat: Polecam!

Kajtek
Kajtek
19 października 2021 16:00

To czego większość nie wie. Te pozytywne opinie są pisane przez pracowników firmy. Głównie handlowców. Skąd to wiem? Bo pracowałem tam i też mi kazali pisać wszędzie pozytywne opinie. Współczuję klientom. Te gwarancje to można o kant tyłka obić. Jak ktoś nie wie, to żeby podtrzymać gwarancje musi robić PŁATNY SERWIS. Aktualnie 519zl. Za rok pewnie tysiąc. Żyła złota z biednych klientów.
Kontakt z firmą tragiczny na każdym polu. Tak naprawdę wszystko jest zrzucane na przedstawiciela bo infolinia to istny kabaret. Firma świadomie nie udostępnia żadnych numerów telefonów i na maile nie odpisuje. Dopiero pozew sądowy daje im do myślenia, do czego Was wszystkich zachęcam

Małgorzata
Małgorzata
19 października 2021 13:28

Kupiłam instalacje gruntową o mocy 4.4kwp. Instalacja przebiegała sprawnie. Falownik został podłączony i skonfigurowany. Licznik wymieniono u mnie tydzień temu już pierwsze kilowaty oddane do sieci. Cały proces oceniam pozytywnie.

Darek
Darek
15 grudnia 2021 09:03
Odpowiedz do:  Małgorzata

Zobaczy pani za 6 miesięcy jacy oni to super sa

Dominika Kasiak
Dominika Kasiak
17 października 2021 12:03

Mają wiedzę i doświadczenie, dzięki czemu wiedzą jak dopasować odpowiedni system i całość zainstalować całość profesjonalnie. U mnie dodatkowo dołożyli panele nad samą wiata samochodową, która idealnie jest ustawiona do słońca

Mariusz
Mariusz
29 września 2021 23:22

Zakupiłem fotowoltaikę 3,6 kw za 19tys600zl. Tak mnie naciągnęli. A brat za 9,9kw w innej firmie zapłacił 31500zł
Od taka dobra ta Edison energia, na dodatek czekałem pół roku na zgłoszoną reklamację.

Krzysztof Polański
Krzysztof Polański
28 września 2021 14:57

Korzystam z instalacji Edisona już od roku.W trakcie eksploatacji fotowoltaiki nic się nie zepsuło. Energia też się bilansuje. Montaż właściwie przebiegł całkiem sprawnie. W ostatecznym rozrachunku mogę polecić Edisona innym użytkownikom 🙂

Irek
Irek
27 września 2021 14:01

NIE POLECAM!!!!! FIRMY EDISON Energia – całkowita porażka na rynku fotowoltaiki.
Przy wykonywaniu instalacji fotowoltaicznej wadliwie podłączono instalację do sieci. W wyniku powstałego zwarcia w instalacji trójfazowej trwałemu uszkodzeniu
uległy inne domowe urządzenia ( grzewcza płyta indukcyjna ) i przewód zasilający
urządzenie. Mimo potwierdzenia szkód przez audytora firmy EDISON Energia Pana Jacka ( ochrona danych osobowych, więc bez nazwisk) i złożonej pisemnie reklamacji brak jest jakiejkolwiek reakcji wykonawcy na pokrycie kosztów wyrządzonej szkody. Nie otrzymałem również żadnej odpowiedzi na złożoną reklamację mimo, iż ustawowy termin już dawno minął.
W trakcie rozmowy z Panią Agnieszką (podobno z działu reklamacji), otrzymałem propozycję negocjowania swoich roszczeń z elektrykiem firmy podwykonawczej Edisona.
Gwarantowana w umowie “opieka” EDISONA w zakresie inwestycji, to kłamstwo. Jestem przekonany, że również monitoring to kolejna “ściema”, kto miałby to robić – telemarketer???
Rzetelna firma nie chowa kierownictwa i odpowiedzialnych pracowników za słuchawkami infolinii.
Jedyny kontakt – a raczej jego brak, z osobami władnymi podejmować jakiekolwiek decyzje to infolinia i obietnica konsultanta (kolejna) iż ktoś oddzwoni.
Rozwiązanie problemu widzę jedynie na drodze sądowej. Brak rozliczenia inwestycji, to brak możliwości uzyskania dofinansowania. Ale to również sprawa do rozstrzygnięcia na drodze sądowej.
PRZESTRZEGAM !!!!!! przed nawiązywaniem współpracy z EDISON Energia.

Bozena
Bozena
15 grudnia 2021 00:07
Odpowiedz do:  Irek

Ale ja już w tym siedzę. Niestety -przed podpisaniem umowy to wszystko w opowiadaniu wyglądało pięknie.Niestety żeczywistość jest tragiczna.juz 3 miesiąc czekam na montaż i nic .I nikt nie odbiera telefonu A jeśli już to odpowiedzi są lakoniczne i nic nie wnoszące.Proszę o pomoc -może ktoś z Państwa potrafi mi podpowiedzieć jak mogę sobie poradzić z problemem i z tą firmą

Ewa
Ewa
10 września 2021 11:32

NIE POLECAM INSTALACJI paneli przez Tą firmę!!!!!!! . instalacja została po długim czasie (podpisanie umowy w lutym -montaż w kwietniu) to już po miesiącu pojawił się problem z komunikacją między falownikiem a wf . Firma obiecywała roczny monitoring instalacji ,jednak po wgraniu aplikacji zostałam pozostawiona sama sobie . Dział monitoringu w tej firmie to KATASTROFA !!!!!!!!!! ograniczają się do wysyłania maili z instrukcją ,,ZRÓB TO SAM ,, trzeba mieć stalowe nerwy żeby ,,załatwić ,, wizytę audytora lub serwisanta , a to że ktoś się pojawi nie oznacza że system będzie działać …..przez kilka dni wszystko ok a potem znów przestój . Muszę dodać że mam 59 paneli lepszej jakości oraz podobno super falownik …..a wina….? podobno sygnału wf, , energetyki za spadki napięcia ….takie mają tłumaczenie ….boję się co będzie za kilka lat ,skoro awarie są już po kilku miesiącach użytkowania. Radzę nie brać dużych firm które się chwalą jakie są duże….lepiej niewielką firmę która jest w zasięgu zdolną przyjechać kiedy trzeba …Edison reklamuje zapewnienie całodobowej opieki pracy instalacji ,a w soboty i niedziele telefon milczy….jeśli awaria ma miejsce w czwartek lub piątek na serwisanta – jeśli w ogóle przyjedzie – można liczyć w poniedziałek ( 4,5 dni brak produkcji) Pan audytor -bardzo miły – ale on przyjeżdza jak dostaje zlecenie ….Problem jest na poziomie monitoringu i wyżej ….

Waldy
Waldy
17 września 2021 23:54
Odpowiedz do:  Ewa

Edison nie zajmuje się usługa internetu.
Owszem. Jest monitoring ale internet ma zapewnić Pani. Bo jak firma. Ma monitorować falownik jak internetu nie ma Pani? Kupuje się kabel albo mocniejszy ruter. Wypisuje Pani wypowiedź w formie skandalu a internet na pani posesji firma ma wziąć z kosmosu? Jasno w umowie pisze ze do zapewnienia monitoringu jest potrzebny internet.

ewa
ewa
26 października 2021 18:37
Odpowiedz do:  Waldy

Niestety mija się Pan z prawdą .Internet mam w całym domu i był w chwili podłączenia systemu.Ekipa monterska która montowała falownik powinna go umieścić w takim miejscu żeby był zasięg -czyli blisko rutera ,który dodatkowo kupiłam żeby wzmocnić sygnał. Jak chcieliście monitorować system ( obiecany monitoring przez rok czasu) nie sprawdzając sygnału…..dodam że przez pierwszy miesiąc wszystko działało ,czyli zasięg był i odczyt również .Dopiero po wykłoceniu się przybył serwisant i rozłożył ręce kwitując że z taką sytuacją spotyka się pierwszy raz-jest internet a odczytu nie ma….I wie Pan co to ja wpadłam na pomysł żeby kupić kabel i go przeciągnąć ,zrobiłam to na własny koszt i teraz działa ….Nie ma Pan pojęcia o czym mówi….

Dorota Śmietana
Dorota Śmietana
9 września 2021 14:20

Jestem bardzo zadowolona. Ekipa montażowa przyjechała specjalnie w niedzielę ponieważ żaden inny dzień mi nie pasował. Bardzo zgrani i komunikatywni. Podobnie Edison energia spisała się na medal. Podzespoły przyjechały w komplecie. Projektant i dział realizacji były bardzo pomocne. Audytor Szymon sprawdził instalację i ocenił montaż na perfekcyjny. Ta firma jest genialna!

Agnieszka
Agnieszka
7 września 2021 14:52

Wysoki audytor sprawdził i wytłumaczył niejasności. Montaż szybko i solidnie. 3.8kW na gruncie.