Fotowoltaika Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika 2022 – opinie i recenzja

Firma Edison Energia (która zamienia się w Polenergia Fotowoltaika)  realizuje projekty z zakresu doradztwa, montażu i serwisu instalacji fotowoltaicznych na terenie całej Polski. Edison Energia Fotowoltaika chwali się m.in. kompleksowością usług, “najlepszym” systemem finansowania inwestycji czy możliwością odbioru do 100% wyprodukowanej energii. Kto może skorzystać z oferty firmy? Ile trzeba zapłacić za jej usługi i jak wygląda proces instalacji systemu fotowoltaicznego w Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika? Sprawdziliśmy.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Edison Fotowoltaika / Polenergia Fotowoltaika, czyli inteligentna energia dla wymagających?

Misją przyjętą i komunikowaną przez firmę Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika jest to, aby każdy mógł korzystać z energii słonecznej. Celem urzeczywistnienia tego założenia, Edison / Polenergia Fotowoltaika instaluje obecnie ok. 19.000 paneli fotowoltaicznych miesięcznie na terenie całej Polski i może się pochwalić wypłaceniem za swoim pośrednictwem ponad 22 mln zł dotacji przeznaczonych na zakup i montaż systemów pozyskujących energię ze Słońca (z programu “Mój Prąd”). Ponadto firma współpracuje z ponad 220 profesjonalnymi instalatorami i ponad 100 inżynierów projektujących instalacje. Dzięki możliwości korzystania z usług tak rozbudowanego zaplecza, Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika skutecznie propaguje w Polsce pojęcie “inteligentnej energii”, a więc takiej, która pokrywa nawet 90% zapotrzebowania, nie generując przy tym rachunków od zewnętrznych dostawców.

Należy jednak dodać, że fotowoltaika to nie jedyny filar działalności tej firmy. Oprócz niej, w ofercie Edison Energy / Polenergia Fotowoltaika znajdują się:

  • pompy ciepła zapewniające, bezemisyjne ogrzewanie i C.W.U;
  • magazyny energii – zwiększające autokonsumpcję i zapewniające stabilność pracy PV również w czasie przerw w dostawach prądu;
  • carporty fotowoltaiczne – które pełnią funkcję krytej wiaty oraz generatora energii;
  • ładowarki elektryczne, będące doskonałym uzupełnieniem instalacji PV oraz samochodu elektrycznego.

Edison / Polenergia Fotowoltaika – Energia 365

Warto wiedzieć, że firma Edison była jedną z firm oferujących swoim klientom-prosumentom bilansowanie energii 1:1.

Podmioty korzystające z net-meteringu, zamiast odzyskiwać 80% nadwyżek odesłanych do sieci, dzięki współpracy Edison Energy ze sprzedawcą prądu Fortum, mogli odzyskać 100% produkcji. Co ciekawe, prąd można wykorzystać nie tylko w miejscu jego wytworzenia, ale także w drugiej nieruchomości (również nienależącej do prosumenta). To od klienta zależy, do kogo trafi odzyskane 20% nadwyżek.

Na wykorzystanie nadprodukcji w dodatkowej lokalizacji klienci mieli kolejnych 12 miesięcy (oprócz ustawowych 12 miesięcy dla energii wykorzystywanej w miejscu wytworzenia).

Jakie warunki obowiązywały? Opcja ta, była dostępna dla:

  • obecnych lub przyszłych klientów Edison Energia,
  • osób, które podpiszą umowę na sprzedaż energii z Fortum,
  • właścicieli instalacji PV o mocy do 10 kW.

Inaczej niż w przypadku, np. analogicznej oferty od Columbus Energy, tu nie ma znaczenia grupa taryfowa.

Uwaga! Wraz ze zmianą Edison na Polenergia Fotowoltaika znikły wszelkie informacje na temat oferty “Energia 365”.


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 4.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika – do kogo skierowana jest oferta?

Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika kieruje swoją ofertę fotowoltaiczną do kilku grup klientów. Standardowo można wśród nich wyróżnić:

inwestorów prywatnych poszukujących fotowoltaiki dla domu,
inwestorów instytucjonalnych zainteresowanych rozwiązaniami, jakie oferuje fotowoltaika dla firmy,
użytkowników instalacji fotowoltaicznych, którzy poszukują usług serwisowych.

Na jaki zakres obsługi można liczyć w ramach oferowanej obsługi?

Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika – fotowoltaika dla domu i firm

Oferta Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika, którą firma przygotowała dla posiadaczy domów jednorodzinnych opiera się przede wszystkim na:

  • kompleksowej obsłudze, obejmującej audyt energetyczny, dobór właściwej mocy, montaż, a także zgłoszenie instalacji do sieci;
  • wsparciu, w uzyskaniu środków na finansowanie przedsięwzięcia (np. w formie kredytu, ale również dofinansowania do fotowoltaiki 2022);
  • podzespołów od uznanych producentów – w przypadku paneli mowa tu m.in. o Jinko Solar (markę tę znajdziecie w naszym rankingu paneli fotowoltaicznych) czy Risen Energy. Oprócz tego, Edison może pochwalić się produkcją i oferowaniem własnych modułów, pod nazwą Alva Solar. Jeśli chodzi o falowniki, to dostępne są urządzenia od SolarEdge (jednego z liderów sektora inwerterów), a także Sungrow czy Growatt.

Przedsiębiorstwom, Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika proponuje zbliżony zakres usług, występujący jednak w dwóch wariantach:

  • Wariant Standard, który obejmuje gwarancję podłączenia do sieci (ważne gównie dla farm PV), monitorowanie instalacji 24/7, ubezpieczenie instalacji na 25 lat, opiekę inspektora nadzoru, dodatkowe zabezpieczenie PPOŻ;
  • Wariant Premium, który oprócz powyższych korzyści, zapewnia także indywidualnego opiekuna, zdalny podgląd instalacji, preferencyjną ofertę na instalację domową.

Firma, swoim klientom (nie tylko biznesowym) oferuje również usługi montażu, występujące również w pakietach. W zależności od wariantu i ceny, możemy liczyć m.in. na usługę monitoringu instalacji PV, badanie kamerą termowizyjną, darmowy przegląd roczny. Plusem jest, że Edison umieścił na swojej stronie cennik usług serwisowych, dostępnych poza pakietami.

Cena fotowoltaiki w Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika

Kluczowym aspektem z punktu widzenia przyszłego użytkownika systemu fotowoltaicznego, jest koszt wykonania instalacji, a co za tym idzie czas, w którym inwestycja będzie miała szansę się zwrócić. Czynnikiem, który bezpośrednio wpływa zarówno na cenę systemu, jak i jego opłacalność, jest jakość zastosowanych paneli fotowoltaicznych. Informacja o choćby szacunkowych kosztach wykonania instalacji opartej o konkretne moduły fotowoltaiczne jest tą, której najczęściej szukają potencjalni klienci na stronie internetowej instalatora.

I tu, pojawia się pozytywne zaskoczenie, bo inaczej niż w przypadku wielu firm konkurencyjnych, Polenergia Fotowoltaika udostępnia orientacyjne informacje na temat cen instalacji. Kalkulator fotowoltaiki Edison / Polenergia Fotowoltaika dedykowany jest odbiorcom indywidualnym, i oprócz kosztów pokazuje też potencjalną produkcję oraz przewidywane oszczędności. Jak w przypadku fotowoltaiki Edison / Polenergia Fotowoltaika wygląda cena? Przykładowo:

  • system o mocy ok. 3,24 kW będzie Was kosztować od 17.898 zł brutto,
  • instalacja PV o mocy 6 kW to już wydatek rzędu od 29.195 zł brutto,
  • za fotowoltaikę ok. 10 kW zapłacimy od 45.355 zł brutto.

Stawki nie odbiegają zatem od tych rynkowych, które oscylują w granicach +/-  4.000 – 6.500 zł.

Kalkulator fotowoltaiki Edison

Źródło: polenergia-pv.pl

 

Finansowanie instalacji w Edison Fotowoltaika

Inwestycja w instalację fotowoltaicznej to najczęściej koszt mieszczący się w granicach od 25 do 40 tys. zł. Dla wielu użytkowników będzie to zatem kwota, która wykroczy poza ich możliwości finansowe. Biorąc ten aspekt pod uwagę Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika proponuje pomoc w uzyskaniu finansowania we współpracujących z instalatorem bankach. Kredyt na fotowoltaikę to tylko jedna z wielu możliwości, z jakiej może skorzystać przyszły użytkownik instalacji słonecznej. Dodatkowo, dostępny jest choćby leasing na fotowoltaikę, a także ogólnopolskie programy rządowe i samorządowe. W ramach tych dotacji można uzyskać pokrycie przekraczające 50% wartości inwestycji. Ważne, że wiele z tych systemów pomocowych może być ze sobą łączonych.

Tak jest w przypadku programu Mój Prąd oraz ulgi termomodernizacyjnej. To rozwiązanie promuje Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika i zaznacza, że firma zawarła porozumienie o współpracy w zakresie wdrażania programu Mój Prąd, co ma gwarantować klientom instalatora szybsze i bardziej sprawne uzyskanie dofinansowania. Edison pomaga w gromadzeniu niezbędnej dokumentacji i dopełnieniu wszelkich formalności w ubieganiu się o dotację. Co ważne, w momencie składania wniosku instalacja musi być już zamontowana i podłączona do sieci energetycznej. Dlatego tak przydatne mogą się okazać bankowe formy dofinansowania, pozwalające na opłacenie pierwszych etapów inwestycji.

Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika – fotowoltaika krok po kroku

W serwisie internetowych Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika w klarowny sposób opisane jest 6 etapów, na które musi przygotować się przyszły użytkownik instalacji fotowoltaicznej, by móc cieszyć się energetyczną niezależnością. Należą do nich:

1. Konsultacje – bezpłatne spotkanie z Doradcą celem oceny możliwości montażowych i przeprowadzenia audytu energetycznego budynku;

2. Finansowanie – pomoc w uzyskaniu kredytu we współpracujących z instalatorem bankach;

3. Projekt – indywidualne przygotowanie planu instalacji w odniesieniu do profilu energetycznego i zapotrzebowania budynku;

4. Montaż – bezpieczna instalacja systemu fotowoltaicznego wraz z audytem powykonawczym;

5. Podłączenie – przyłączenie instalacji fotowoltaicznej do sieci energetycznej wraz ze wsparciem przy składaniu niezbędnej dokumentacji;

6. Opieka – stały kontakt z doradcami poprzez infolinię oraz monitorowanie funkcjonowania instalacji za pomocą dedykowanej aplikacji.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Fotowoltaika w Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika – zalety, wady

Zalety fotowoltaiki w Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika

Bezpłatny audyt energetyczny i wstępne doradztwo
Filie firmy w każdym województwie
Pomoc w uzyskaniu dofinansowania inwestycji
Możliwość wstępnego oszacowania kosztów przed kontaktem z firmą
Ciekawe propozycje dla przedsiębiorców
Dostępność cenników serwisów

Wady fotowoltaiki w Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika

Za część usług (np. monitoring instalacji), firma każde sobie płacić, choć konkurencja daje to w standardzie
Bywają opóźnienia w realizacji
Pojawiają się trudności w kontakcie z firmą

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
Fotowoltaika od Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika to dedykowane rozwiązania fotowoltaiczne, zarówno dla domów jednorodzinnych, jak i przedsiębiorstw. Pomoc przy uzyskaniu finansowania bankowego, a następnie dotacji programowych, to duży plus dla niedoświadczonych w tym obszarze klientów. Brakuje nieco przejrzystych informacji dotyczących kosztów samej instalacji fotowoltaicznej, jednak zapewnienie, że wartość raty kredytu zazwyczaj nie przekracza miesięcznego rachunku za prąd, pozwala nam polecić usługi firmy Edison Energia / Polenergia Fotowoltaika pod rozwagę.
4.5
Nasza ocena
Informacje o autorze

Marta Kazimierska

Specjalistka digital marketingu i zagadnień z dziedziny UX oraz SXO, znajdująca się na liście TOP 100 kobiet polskiej branży SEO. Zaangażowana w analizowanie wiedzy przedsiębiorców na temat znaczenia poszczególnych narzędzi marketingowych w osiąganiu sukcesu biznesowego. Szczególnie zainteresowana badaniem poziomu samoświadomości ekonomicznej Polaków. Entuzjastka propagowania rozwiązań z dziedziny energii odnawialnej i dbałości o środowisko naturalne.

Dodaj komentarz
guest
287 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
24 czerwca 2022 10:32

Ja chciałabym pochwalić firmę przede wszystkim za organizację, w tym samym dniu przyjechały do mnie panele z falownikiem i chłopaki do montażu. Pracowali do samego wieczora ale w ciągu jednego dnia wszystko zamontowali. Instalacja sprawdzona przez Audytora. Fachowcy!

Marcelina
Marcelina
23 czerwca 2022 09:51

Ja jestem bardzo zadowolona z firmy. Umowę podpisałam w marcu. Obiecali, że załapię się jeszcze na “stare zasady rozliczania”. Jak powiedzieli tak zrobili !
Moc instalacji wynosi 5 kW. Produkcję prądu sprawdzam na aplikacji. Z czystym sumieniem mogę polecić firmę.

Łukasz
Łukasz
17 czerwca 2022 10:44

Witam nie polecam firmy po zamontowaniu paneli w zeszłym roku koniec listopada początek grudnia audytor stwierdził źle wykonany montaż od tamtej pory do dnia dzisiejszego mają problem żeby przyjechać i poprawić. Ktoś siedzi i za nic bierze chyba pieniądze na infolini tylko przepraszają nikt nic nie wie zero zainteresowania

Adrzej
Adrzej
6 czerwca 2022 16:17

Jestem zadowolony z instalacji. Szybko zamontowane 4,29 jeden dzień na gruncie. Audytor musiał zaktualizować oprogramowanie bo falownik Foxess trzeba było uruchamiać ręcznie każdego dnia, po aktualizacji działa bez problemów.

Dorota Maus
Dorota Maus
31 maja 2022 10:40

Czekam na zwrot pieniedzy juz miesiąc , czuję sie oszukana przez przedstawiciela firmy.
Trudny kontakt z firmą. Zdecydowanie nie polecam.

Ewa
Ewa
27 maja 2022 12:42

Polecam firmę, instalacja pracuje prwlawidlowo

Gosia
Gosia
19 maja 2022 15:11

Instalacja fotowoltaiczna pracuje ponad rok czasu, produkcję obserwuje w telefonie. Pokrywa w całości moje zapotrzebowanie, już nie płacę rachunków za prąd. Na początku się wahałam ale teraz wszystkim polecam

Kazimierz
Kazimierz
12 maja 2022 12:10

Oceniam firme bardzo dobrze. Zamontowala mi instalacje przed zmiana przepisow tak jak obiecali. Panele 500 W, falownik Foxess.

Andrzej
Andrzej
10 maja 2022 12:26

Uważajcie !!! Umowa podpisana 2-luty 2022 i zapewnienie miłej pani która sprzedaje produkt trafiliście państwo w najlepsze ręce i najlepsza firmę a okazuje się odwrotnie Niedokończona praca, kontakt z pracownikami cynicznymi […] podpisałeś to się martw i czekaj już jest 3,5 miesiąca a FotoVoltaika jeszcze nie działa !!! Może ktoś z osób bardziej kompetenych przeczyta to i coś z tym zrobi. NIEPOLECAM!!!

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Robert
Robert
3 maja 2022 14:30

Nie polecam wymienionej firmy . Pol roku czekałem na instalacje […] Zwlekanie z dokumentami. Tylko kasa ich interesuje a reszta martw się sam.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Kacper
Kacper
22 kwietnia 2022 15:29

Polecam serdecznie świetna firma:) Instalacja działa jak należy

Stanislaw
Stanislaw
22 kwietnia 2022 10:08

Jesteśmy zadowoleni z montaż i dostawa w porządku. Instalacja pracuje

Ireneusz
Ireneusz
15 kwietnia 2022 14:22

Polecam firmę, świetnie wykonana instalacja.

Henryk
Henryk
12 kwietnia 2022 11:23

Panele przyjechały terminowo, montaż ze strony ekipy Pana Andrzeja, szybko i profesjonalnie wykonany, także firme jak najbardziej polecam.

Jarosław
Jarosław
11 kwietnia 2022 21:54

Przestrzegam przed tą firmą po podpisaniu umowy tylko nerwy i nerwy na spotkaniu Pan bajki wciska a później odsyłanie jeden do drugiego montażyści to jacyś podwykonawcy którzy nie umieli przewodu w poziomie zamontować a kable tak wbili w rozdzielnie że miałem pożar w skrzynce dotacji też nie dostanę bo nikt nie złożył wniosku w starym roku a w nowym to już nowe warunki a kłamali że jest złożony a jak chciałem numer wniosku to dopiero przysłali formularz do wypełnienia masakra żenada itd. aż boję się gdy się coś zepsuję czytając opinie innych klientów

krystian
krystian
5 kwietnia 2022 12:42

Odstąpiliśmy od umowy na fv 18.02 2022,po wpłaceniu pierwszej transzy .Do tej pory nie zwrócono pieniędzy,dzwoniliśmy już jakieś 10-12 razy żadnego odzewu.

Jarosław
Jarosław
11 kwietnia 2022 20:24
Odpowiedz do:  krystian

To powodzenia życzę proszę nie czekać tylko się udać do prawnika bo napewno się Pan nie doczeka

Pawel
Pawel
24 marca 2022 11:17

Rozbudowałem instalacje założoną przez Edison. Dodatkowo w maju będę miał montowana pompę ciepła 9kw. Polecam.

Jacek
Jacek
23 marca 2022 13:08

Założyłem panele z Edison energia rozbudowanemu z polenergia. Dołożone panele już pracują ze starą instalacja solaredge 16+4. Nazwa zmieniona jakość ta sama. Polecam

Józef
Józef
22 marca 2022 12:20

Firma w 2 tygodnie od podpisania umowy zamontowała panele i będę sie rozliczał na starych zasadach. Mam 6 paneli i falownik Growatt. Czekam na wymianę licznika przez Tauron. Polecam sąsiadom i rodzinie

Marzena
Marzena
17 marca 2022 15:40

Witam. Mam pytanie do osób które miały bądź mają taki problem jak ja. Fotowoltaikę od firmy EDISON założyłam w październiku 2020 i do tej pory nie otrzymałam zwrotu dofinansowania 5 tyś zł. Przedstawiciel firmy nie odbiera ode mnie telefonów. Czy wie ktoś jak to ugryźć?

marcin
marcin
17 marca 2022 11:58

Jedna wielka porazka.mieli zwracac za rachunki gdy panele nie wyprodukuja zakladanej ilosci energi a tak nie jest. dzial reklamacj boi sie kontaktowac z klientem

Jarosław
Jarosław
11 kwietnia 2022 20:26
Odpowiedz do:  marcin

Proszę iść do prawnika ten zapis jest na umowie

Dariusz
Dariusz
16 marca 2022 18:51

cześć założyłem panele w lipcu 2021 zapłaciłem za panele 17 tyś mineło pół roku i nie mam żadnego wzrotu tego dowfinansowania w kwocie 5 tys

Marcin
Marcin
21 kwietnia 2022 17:04
Odpowiedz do:  Dariusz

Hej, mam pytanie czy udało się rozwiązać sprawę?

Jurek
Jurek
13 marca 2022 11:46

Dzień dobry wszystkim !!! Jest tak że trzeba troszkę cierpliwości, mało że maja dużo klientów, to sa utrudnione dostway na pewno w związku z zawirowaniami na lotniskach w związku z wojnami wschodnimi, u mnie było wszystko wg opisu w reklamie, a nawet trzy dni wcześniej, Trzeba tez wymyśłic coś takiego że podwykonawcy pojechali walczyć, za co im chwała / z innej strony ten medal wygląda troszkę szary – jeśli by wziąść Państwa deklaracje do różnistych deklaracji, Nawet moje polecenia – też są zadowoleni, Pozdrawiam.

Hanna
Hanna
3 marca 2022 10:52

Firma porażka, panele miały być 2do3 tygodni, a mijają 3 miesiące i zero odzewu, na maile nikt nie odpowiada, zostałam oszukana, przestrzegam przed tą firmą

Michał
Michał
28 lutego 2022 14:08

Ciekawe w oparciu o co ta ocena. Jestem klientem i szcerze odradzam. U mni maja 1 gwiazdke i to tylko dlatego ze mnie sie nie da. Istalacja nie dziala od miesiąca i nie można sie doprosić serwisu. Na maile nie odpowiadają, kontakt na linii telefonicznej tylko z nieskażonymi wiedzą. po 20 min wiszenia na telefonie radosnie oswiadczyli ze w ciagu 2óch tygodni skontaktuje się Audytor aby umówić wizytem celem potwierdzenia że insstalcja nie działa, a lampki na falowniku na czerwono. Radzę omijać z daleka.

Jurek
Jurek
13 marca 2022 11:41
Odpowiedz do:  Michał

dzien dobry – nie lubie jak ludzie nie moga sobie poradzić ze zwykłym wyłącznikiem – tzn powinno się podejść do falownika od dołu / wg mojej instrukcji obsługi/ i wystarczy go przełączyć – po 5 sekundach nalezy ustawic przelacznik w poprzedniej pozycji i po strachu – Pozdrawiam – Ppowodzenia

Barbara
Barbara
17 lutego 2022 21:33

Umowa podpisana w listopadzie. Do dnia dzisiejszego nie mamy nic oprócz rat i kilku profili na stelaż.Do tej pory coś obiecywali A w dniu dzisiejszym usłyszałam słowa”nie będę obiecywał”. Ludzie dobrze się zastanówcie. SZCZERZE ODRADZAM.

Marcin
Marcin
21 kwietnia 2022 17:06
Odpowiedz do:  Barbara

Hej a jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy?

Grzegorz
Grzegorz
16 lutego 2022 20:34

Kto wystawia te oceny prawda jest taka że podpiszesz umowę i mamy cię potem kontakt jest utródniony

Katarzyna
Katarzyna
31 maja 2022 19:52
Odpowiedz do:  Grzegorz

Utródniony ??? Proszę nauczyć się polszczyzny.Moze dlatego jest utródniony 😉 firma super profesjonalna

Irek
Irek
11 lutego 2022 12:10

Nie polecam – sprzedaży i obsługi – masakra nikt nic nie wie a sprzedawca nie odbiera telefonów.
Jedyne co mogę pochwalić to ekipę instalatorów za naszej wschodniej granicy.
Na pewno są inne firmy z którymi jest mniej nerwowo.

ZDZISŁAW
ZDZISŁAW
9 lutego 2022 12:47

Juz zmienili nazwe teraz nazywaja sie POLENERGIA przestrzegam wszystkich nie zawierajcie z nimi umoy bo to jest duzy problem.Wczoraj byl u mnie kurier bo przywiozl meble podjechal pod brame ja wychodze a on a on ze zdziwieniem mowi mowi przeciez te panele ja przywozilem na poczadku grudnia i jeszcze nie zalozone NA PRADE NIE POLECAM TEJ FIRMY

Marta
Marta
5 lutego 2022 10:55

UWAGA!
po podpisaniu umowy z firmą Edison, razem z mężem po 5 dniach zrezygnowaliśmy z oferty zakupu paneli. Jakie było nasze zdziwienie, kiedy otrzymaliśmy fakturę na kwotę 7500 zł za wyliczenie i projekt. nazwali to pierwszym etapem.
Oczywiście nie mamy zamiaru płacić, bo przedstawiciel wyraźnie powiedział, że mamy 14 dni na odstąpienie od umowy.
Czy ktoś miał podobną sytuację?

Jarosław
Jarosław
11 kwietnia 2022 20:43
Odpowiedz do:  Marta

Tak trzymać i nie płacić mają Państwo prawo do odstąpienia od umowy w ciągu dwóch tygodni i tak jak byście zapłacili to może awnajlepszym razie za pół roku mieli założoną ja tyle czekałem.i to po awanturach i rezygnacji od umowy

Katarzyna
Katarzyna
31 maja 2022 19:55
Odpowiedz do:  Marta

Jeśli złożone zostało odstąpienie i mieliście Państwo do tego prawo zgodnie z zawartą umową to sytuacja nie może mieć miejsca. Proszę dokładnie przeczytać zapis o prawie do odstąpienia. Zapewne jest inaczej niż Państwo przedstawiacie sytuację.

Barbara
Barbara
2 lutego 2022 10:37

[…] UMOWA PODPISANA W LISTOPADZIE A PANELI NIE MA . TELEFONÓW NIE ODBIERAJĄ JEDYNIE DORADCA Z KTÓRYM BYŁA PODPISANA UMOWA. OBIECUJE ,ŻE DOŁOŻY WSZELKICH STARAŃ I NA TYM SIĘ KOŃCZY. SĄSIAD W TYM SAMYM CZASIE PODPISAŁ Z INNĄ DUŻĄ FIRMĄ I PANELE MIAŁ PRZED ŚWIĘTAMI

Komentarz edytowany przez Redakcję.

anita
anita
30 stycznia 2022 10:59

Polecam usługi tej firmy, montowali w naszej firmie instalację fotowoltaiczną i wszystko jest ok, funkcjonuje jak należy. Firma wywiązałą sie ze wszystkiego w ustalonym terminie.

Kasia
Kasia
27 stycznia 2022 21:16

Wszystkie negatywne opinie pewnie pisze konkurencja. Ja jestem bardzo zadowolona z wyboru firmy Edison Energia. Moja instalacja składa się z bardzo dobrej jakości falownika Solaredge oraz paneli typu fullblack o mocy 500 W. Monterzy są prawdziwymi kaskaderami, w bardzo trudnych warunkach pogodowych uwinęli się w 2 dni. Polecam wszystkim zainteresowanym

enerad.pl
enerad.pl
28 stycznia 2022 08:25
Odpowiedz do:  Kasia

Pani Kasiu,

w naszym serwisie dokładamy wszelkich starań, aby widoczne komentarze nie były wynikiem działań konkurencji. Dlatego też przed opublikowaniem komentarze przechodzą moderację. Szczegóły znajdzie Pani tu: Komentarze w enerad.pl – Zasady dla Użytkowników.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Tomasz
Tomasz
28 stycznia 2022 20:26
Odpowiedz do:  Kasia

Konkurencja ? Myślałem że będę z ich usług zadowolony a tutaj zonk . Wprowadzili mnie w błąd […], podpisałem że będę miał na dachu instalacje ,po wpłaceniu pieniędzy projektant stwierdził że się nie da , przypadek ?? I zaczęło się , odstąpienie ,zwrot kosztów itd . Miesiąc w […] . Nie polecam tej firmy ! Znalazłem inna z polecenia i o kilka tys tańsza( z dobrymi komponentami )

Komentarz edytowany przez Redakcję.

ZDZISŁAW
ZDZISŁAW
1 lutego 2022 14:14
Odpowiedz do:  Kasia

nie to nie pisze konkurencja tylko zawiedzieni klijencibo nie dosc ze zaplacili za panele to jeszcze za prad musza placic […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Slawomir
Slawomir
26 lutego 2022 19:27
Odpowiedz do:  Kasia

Tak mi zrobili w jeden dzień ,ale wykonanie to jest dramat kable ponaciagane elektryk niemal nawet troszkę wyobraźni aby zostawić zapas peszla z kablem do zakopania pod kostke.ogolnie słabiutko profile wbijane bo tak szybciej długo by opisywać .Mówili że poprawia no zobaczymy czekam

Michał
Michał
28 lutego 2022 14:11
Odpowiedz do:  Kasia

pozytwne opinie to chyba tylko oni sami sobie pisza. Nie mialem jeszcze doczynienia z niczym gorszym […] Pani poczeka az się coś zepsuje i doświadczy serwisu. Pierwszy audytor taki geniusz ze przy odbiorze różnicówkę spalił, boje sie co przyjedzie na awarię.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

ZDZISŁAW
ZDZISŁAW
26 stycznia 2022 20:12

NO NIE WIEM CZEMU TAK CHWALICIE TĘ FIRMĘ BO U MNIE UMOWA PODPISANA 9 LISTOPADA MIELI ZAŁOŻYĆ 17 GRUDNIA [ DO DZIŚ SIĘ NIE POKAZALI A DO DZWONIĆ SIĘ
OPRÓCZ BIURA OBSŁUGI KLIENTA GDZIE NIC NIE MOGĄ OPRÓCZ ŻE WIADOMOŚĆ PRZEŚLIA DALEJ I TAK BEZ ODZEWU DO DZIŚ A DZWONIE PRZYNAJMNIEJ 2 RAZY W TYGODNIU TAK ZE NIE POLECAM NIKOMU

Tomasz
Tomasz
28 stycznia 2022 20:29
Odpowiedz do:  ZDZISŁAW

Potwierdzam ! Mają 60 dni w umowie , ale nie ma ustępu w umowie że jak się spóźnia to nic im nie zrobisz i tutaj jest problem z tą firmą . Pytałem się doradcy i sam nie umiał znalesc druczka w umowie . Proponuję odstąpić od umowy ,tak samo jak ja to zrobiłem i napisać że nie wywiązali się z umowy .

ZDZISŁAW
ZDZISŁAW
1 lutego 2022 13:59
Odpowiedz do:  Tomasz

A JAK TO PAN ZROBIL BO JA DZWONIE I NIC NIE DA SIE ZALATWIC DZIS DZONILEM ODEBRALA MILA PANI ALE POWIEDZIALEM ZE JESLI DO 15 LUTEGO NIE ZALOZA TO NIE WPUSZCZE ICH NA DACH I SPRWE ODDAJE DO SADUBO NA NOWYCH WARUNKACH NIE CHCE SASIEDZI PODPISALI DUZO POZNIEJ UMOWE Z IDNA FIRMA I JUZ MAJA GOTOWE WSZYSTKO TAK ZE JEZELI MOZE PAN NIECH OSTRZEZE PAN ZNAJOMYCH PRZED TA FIRMA JA JUZ TO ZROBILEM

Dawid
Dawid
25 stycznia 2022 22:32

Audytor Piotr genialny. POLECAM TĄ FIRME. Fachowo, wszystko na temat, duża widzą i pomoc w każdym aspekcie. Życzył bym sobie tylko takich firm na naszym rynku. Żadnych problemów z instalacją wszystko zgodnie z terminem, a telefony odbierane nawet po godniach pracy (przepraszam nie zauważyłem która to już godzina) serdecznie polecam

Albert
Albert
25 stycznia 2022 11:41

Kilkanascie razy dzwoniono do mnie w natretny sposob z roznych numerow i gdzie za wiekszoscia razy mowilem ze nie interesuje mnie to i prosze nie dzwonic to kompletnie nie licza sie z tym co się mowi wiec, nie jest to firma godna polecenia nie reklamuje sie w natretny sposob produktow godnych polecenia.

Katarzyna
Katarzyna
31 maja 2022 20:00
Odpowiedz do:  Albert

Przypuszczam że Pan nie wie nawet z której formy do Pana dzwonią, jest ich ponad 22 000. Proszę nie oczerniać firmy bez podstaw. pozdrawiam

Karol K
Karol K
24 stycznia 2022 12:13

Jestem zadowolony choć po audycie okazało się, że uziemienie jest za wysokie. Audytor zrobił pomiary i zlecił poprawienie. Czekam teraz na przyjazd ekipy. Mimo wszystko polecam, zwłaszcza po wizycie audytora, bo do tej pory byłem sceptyczny.

Anna
Anna
24 stycznia 2022 11:38

Pomimo długiego, bo dwumiesięcznego o oczekiwania na zamontowanie paneli jesteśmy zadowoleni. Kupiliśmy instalacje na gruncie z falownikem growatt i dwustronnymi panelami. Audytor był zarówno w trakcie montażu jak i po, wykonał pomiary i upewnił, że wszystko jest dobrze zrobione. Jak na razie polecam.

Agnieszka
Agnieszka
4 lutego 2022 19:21
Odpowiedz do:  Anna

A mogę wiedzieć kiedy została podpisana umowa ? My podpisaliśmy 8 listopada , na takie same panele i ten sam falownik . Niestety instalacji do dziś nie mamy , dostarczyli tylko konstrukcję . Firma tłumaczy się problemami logistycznymi w dostawie podzespołów . Obiecują już trzeci termin , ostatni to połowa lutego . Czekam cierpliwie , później będę działać bardziej radykalnie bo na nowych zasadach instalacji nie chcę .

Marcin
Marcin
21 kwietnia 2022 17:08
Odpowiedz do:  Agnieszka

Hej już wykonali instalacje u ciebie?

Katarzyna M
Katarzyna M
23 stycznia 2022 20:57

Polecam usługi tej firmy, zdecydowanie dobrze wszystko zostało wykonane. Jestem zadowolona.

Kazik
Kazik
18 stycznia 2022 17:02

Wszystko przebiegło bardzo sprawnie. Montaż zakończony. Jestem bardzo zadowolony.

Janina
Janina
15 stycznia 2022 21:47

Jestem zadowolona z usług Edison. Wszystko przebiegło bez jakiegokolwiek problemu, instalacja śmiga juz prawie rok. Cieszymy się ze mamy swoją energię.

markowski
markowski
15 stycznia 2022 10:16

nie mam większych zastrzeżeń co do terminu realizacji, sam montaż poszedł bardzo sprawnie, na kontakt z firmą też nie mogę narzekać, jednym słowem polecam

PAULINA
PAULINA
12 stycznia 2022 20:32

Umowa podpisana w pod koniec października, wciąż nie mam założonej instalacji. Dział obsługi klienta to jakiś żart. Zero komunikacji, zero zainteresowania problemem. NIE POLECAM.

Arkadiusz
Arkadiusz
14 stycznia 2022 08:59
Odpowiedz do:  PAULINA

Podobna sytuacja umowa podpisana19/10/2021i owszem kasę pobrali z banku bo instalacją finansowana i do dzisiaj brak instalacji rozmowa z działem obsługi polega na tym iż Oni rozumieją pierwszy termin 60 dni drugi termin popodpisaniu aneksu termin do dzisiaj to jest 14/012022 koniec głupoty rozwiązuje umowę z winy Edisona i sprawa w zależności od sytuacji może skończyć się w sądzie

Łukasz
Łukasz
22 stycznia 2022 15:53
Odpowiedz do:  Arkadiusz

Jak rozwiązał pan umowę bo u mnie ta sama sprawa i jestem ciekaw

ZDZISŁAW
ZDZISŁAW
1 lutego 2022 17:55
Odpowiedz do:  Arkadiusz

A jak pan to zrobi skora z ta firma nie ma zadnego kontaktu

Adam
Adam
21 stycznia 2022 18:37
Odpowiedz do:  PAULINA

Jestem kolejnym zadowolonym klientem..Wszystko poszło sprawnie..Montaż na moją prośbę odbył się po tygodniu,założyli w jeden dzień.. Polecam

Dark
Dark
4 stycznia 2022 18:00

NIE POLECAM TEJ FIRMY. 4 MIESIĄCE TEMU PODPISAŁEM NA PANELE FOTOW. DO TEJ PORY NIE MAM ZAŁOŻONYCH . GDY DZWONIE NIE WIEDZĄ NIC NA TEMAT TERMINÓW ZAŁOŻENIA . PŁACĘ JUŻ DRUGĄ RATKĘ W BANKU. CHYBA BĘDĘ MUSIAŁ SOBIE SAM JE ZAŁOŻYĆ .JESTEM MOCNO ZAWIEDZIONY. FIRMA BARDZO PROBLEMOWA

ZDZISŁAW
ZDZISŁAW
1 lutego 2022 18:22
Odpowiedz do:  Dark

TAKA SAMA SYTUACJA JAK U MNIE NAPENO ICH NIKOMU NIE POLECE DALEM KILKA KOMENTARZY JESLI KTOS TO PRZECZYTA TO MORZE NIE DA SIE NACIAGNAC

Renata
Renata
3 stycznia 2022 10:51

Nie polecam firmy – tak jestesmy idiotami zapłaciliśmy juz za całość. We wrześniu podpisana umowa a paneli na dachu nadal nie ma. Totalna porazka. Dzwonienie nic nie daje – ładnie mowia ale robią co innego czyli nic !!!! Ludzie którzy to czytaj ostrzegam – nie podejmujcie współpracy z ta firmą (Edison) !

Kamil Lisowski
Kamil Lisowski
30 grudnia 2021 22:20

Dotychczasowa współpraca dobrze się układa. Mam dobry kontakt z moim opiekunem więc komunikacja z firmą jest na satysfakcjonujący poziomie. Audytor sprawdził instalację i nie orzekł żadnych usterek montażowych. Polecam!

Jolanta
Jolanta
28 grudnia 2021 16:32

Instalacja mojej fotowoltaiki to była czysta przyjemność. Materiały dostarczone w błyskawicznym tempie. Monterzy to fajne i sprytne chłopaki. Mieli cierpliwość, odpowiadali na moje wszystkie pytania.

Krysia
Krysia
28 grudnia 2021 13:10

U nas w 3 tygodnie po podpisaniu umowy instalacja zostala zamontowana. Pracownicy sa mili i uprzejmi.

Dżony
Dżony
27 grudnia 2021 15:59

Jestem zadowoloną klientką firmy Edison Energia SA. Trochę musiałam poczekać na panele, na które uparł się mój mąż Alva Solar Full Black 500W ale całość współpracy od początku do końca super. Polecam obecnie znajomym, a uruchomienie mieliśmy dzień przed Wigilią. Polecam szczerze, a gwarancja 25 lat na uzysk mocy daje nam spokojny sen. Justyna i Marek Rybnik

Adaś
Adaś
5 kwietnia 2022 12:28
Odpowiedz do:  Dżony

No jasne, a to że są obowiązkowe przeglądy, za które trzeba zapłacić jedyne 15 tys. zł w tym całym okresie, to też CI daje spokojny sen? 😀

I d a
I d a
27 grudnia 2021 14:47

2 miesiące temu odbyła się u mnie prezentacja. Nie byłam zainteresowana od samego początku. Dziś dostałam maila z przedsądowym wezwaniem do zapłaty. Przestrzegam wszystkich nie wpuszczajcie do domów ich pracowników! Nie odbierajcie telefonów.
Jeśli jest nas więcej zostawiam swoje namiary [e-mail do wglądu w Redakcji]

Komentarz edytowany przez Redakcję.