Fotowoltaika PV Poland 2021 – opinie i recenzja

PV Poland to młoda firma, która systematycznie buduje sobie coraz silniejszą pozycję w branży. Z oferowane przez nią usług, związanych z zaprojektowaniem i zamontowaniem fotowoltaiki, skorzystało już wielu klientów, zarówno indywidualnych, jak i biznesowych. Czym wyróżnia się fotowoltaika PV Poland?

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

PV Poland – spółka córka Krajowego Instytutu Energetyki Rozproszonej

Tym, czym odznacza się PV Poland, jest z pewnością jej pochodzenie. Firma, powstała bowiem jako spółka córka Krajowego Instytutu Energetyki Rozproszonej. Podmiot ten przez lata zajmowała się przygotowywaniem szeroko zakrojonych audytów, ekspertyz i analiz dotyczących sektora energetycznego, ze szczególnym uwzględnieniem odnawialnych źródeł energii.

Swoim doświadczeniem, KIER do tej pory wspierał przede wszystkim większe przedsiębiorstwa oraz jednostki administracji publicznej, wskazując im sprawdzone sposoby na efektywne i odpowiedzialne zarządzanie gospodarką energetyczną. Z czasem jednak firma postanowiła połączyć teorię z praktyką i zacząć oferować kompleksowe usługi, uwzględniające również montaż instalacji fotowoltaicznych. Tak narodziła się spółka PV Poland.

Fotowoltaika PV Poland to zatem doskonałe połączenie merytorycznej wiedzy ekspertów z profesjonalną realizacją. Na co konkretnie mogą liczyć klienci firmy?


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 3.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź ofertę fotowoltaiki

Fotowoltaika PV Poland – czego można spodziewać się po ofercie?

PV Poland, korzystając z doświadczenia jakie stoi za KIER opracowała przemyślaną ofertę, obejmującą:

  • profesjonalny, bezpłatny audyt fotowoltaiczny, który wskaże ile można zaoszczędzić dzięki fotowoltaice,
  • opracowanie projektu instalacji, dostosowanej do potrzeb klienta,
  • wsparcie w kwestii finansowania – PV Poland współpracuje w tym zakresie z rzetelnymi instytucjami finansowymi. Pomaga też zdobyć środki z programów rządowych i unijnych.
  • sprawny i fachowy montaż – odbiór instalacji odbywa się przy wizycie specjalisty z UDT,
  • szybkie i wygodne przyłączenie fotowoltaiki do sieci – PV Poland bierze na siebie całość formalności.

Z usług firmy może skorzystać każdy podmiot, zainteresowany produkcja czystej energii ze słońca. PV Poland skupia się przede wszystkim na:

  • gospodarstwach domowychfotowoltaika dla domu to obecnie jedna z najczęściej realizowanych opcji. W ramach swoich usług dla klientów indywidualnych, PV Poland zapewnia m.in. 30 lat gwarancji producenta na instalację fotowoltaiczną i jej wydajność, wysokiej klasy urządzenia (m.in. panele z funkcją samoczyszczenia) oraz idealnie dobraną moc zestawu (w razie niedowymiarowania, firma dopłaci do Waszych rachunków!). Co ciekawe, konsumenci mogą również skorzystać z opcji “Fotowoltaika – testuj przez rok”. W ramach rozwiązania, możecie przez rok sprawdzać działanie instalacji, a jeśli efekty Was nie zadowolą, wystarczy, że oddacie panele a firma wypłaci Wam wasze pieniądze.
  • przedsiębiorcach – klienci biznesowi to kolejna z grup, która chętnie decyduje się na fotowoltaikę PV Poland. Firmy cenią sobie kompleksowo przygotowaną ofertę, uwzględniającą profesjonalny audyt, wysokiej klasy komponenty, terminowe wykonanie oraz wsparcie w pozyskaniu dofinansowanie do fotowoltaiki dla firm. Co istotne, PV Poland dla Was, jako firmy, może zrealizować różne typy inwestycji – np. farmę fotowoltaiczną, fotowoltaikę na gruncie czy instalację na dachu lub ścianie budynku (również na budynkach biurowych i przemysłowych).
  • gospodarstwach rolnych – to jedna z grup najbardziej uzależnionych od stanu środowiska. Dlatego też po fotowoltaikę PV Poland chętnie sięgają rolnicy oraz ogrodnicy, którzy chcą dbać o środowisko i jednocześnie oszczędzać. Fotowoltaika dla rolnika to doskonałe rozwiązanie szczególnie teraz, gdy mogą oni korzystać z szeregu ulg i dotacji.

Finansowanie fotowoltaiki PV Poland

Jak wspominaliśmy, PV Poland zatroszczyło się kwestię dogodnego finansowania inwestycji w fotowoltaikę dla swoich klientów. Na co możecie liczyć? Firma pomoże Wam dobrać najkorzystniejszą formę finansowania, a także przygotuje i uzupełni dokumentację niezbędną do uzyskania środków z programów publicznych (takich jak np. z programu “Mój prąd”) czy komercyjnych źródeł. Wśród dostępnych opcji znajduje się:

  • kredyt na fotowoltaikę – czyli, opcja skierowana do szerokiego grona interesariuszy – osób fizycznych, firm oraz rolników. PV Poland współpracuje w tym zakresie m.in. z BGŻ BNP Paribas.
  • leasing fotowoltaiki – to rozwiązanie dedykowane przede wszystkim podmiotom prowadzącym działalność gospodarczą. Dzięki niemu można czerpać z korzyści związanych z fotowoltaiką, nie angażując jednocześnie własnych środków.
  • abonament na fotowoltaikę to możliwość ratalnego spłacania instalacji, przeznaczona dla gospodarstw domowych. Wysokość rat jest tak dobrana, by nie przekraczała wysokości rachunków za prąd, dzięki temu inwestor nie odczuwa dodatkowych obciążeń.
  • dofinansowanie z funduszy rozwoju OZE – PV Poland jest na bieżąco ze zmianami prawnymi, umożliwiającymi uzyskanie dodatkowych środków z różnego rodzaju programów krajowych i europejskich. Klienci firmy mogą więc liczyć na merytoryczne wsparcie w wyborze i wnioskowaniu o pieniądze z tego typu projektów.

PV Poland – Twoja własna elektrownia słoneczna krok po kroku

W jaki sposób można skorzystać z możliwości jakie daje fotowoltaika PV Poland? Procedura jest bardzo prosta i wymaga od Was minimum wysiłku.

1. Zgłoszenie

Pierwszym krokiem jest zamówienie bezpłatnej konsultacji z doradcą PV Poland. Wystarczy, że uzupełnisz wniosek umieszczony na stronie, a przedstawiciel firmy niezwłocznie skontaktuje się z Tobą i ustali dalsze kroki postępowania.

2. Audyt fotowoltaiczny

Na podstawie kilku podstawowych informacji, takich wysokość rachunków, typ dachu, nasłonecznienie, azymut czy moc przyłączeniowa, specjaliści z PV Poland opracują projekt instalacji, idealnie dopasowany do Waszych potrzeb. Przy audycie otrzymacie też wycenę instalacji oraz kalkulację oszczędności.

3. Podpisanie umowy

Podczas podpisywania umowy otrzymasz podsumowanie wszystkich ustaleń i ostateczną ofertę współpracy. Jeśli będziesz tego potrzebować, PV Poland pomoże Ci również dobrać i zdobyć optymalną formę finansowania.

4. Montaż instalacji

Instalacja zaczyna się zwykle w terminie od 7 dni do 4 tygodni od podpisania umowy. Co ważne, jej odbiór będzie nadzorowany przez przedstawiciela UDT, tak byście mieli pewność, że wszystko zostało zamontowane zgodnie z najwyższymi standardami.

5. Przyłączenie do sieci

Po montażu, od generowania czystej energii ze słońca dzieli Was już tylko procedura przyłączenia. Na szczęście, związane z tym formalności pozostają po stronie PV Poland.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Fotowoltaika PV Poland – zalety i wady

Jakie plusy i minusy ma oferta PV Poland? Czy warto ją wziąć pod uwagę?

Zalety fotowoltaiki PV Poland

Wyjątkowo szerokie zaplecze merytoryczne – PV Poland tworzą eksperci Krajowego Instytutu Energetyki Rozproszonej
Dobrze zaplanowana oferta, odpowiadająca na potrzeby różnych grup klienckich
Ubezpieczenie fotowoltaiki w cenie instalacji
30-letnia gwarancja na wydajność instalacji
Wysokiej klasy podzespoły – m.in. odporne na zabrudzenie panele
Szybka realizacja przedsięwzięcia
Odbiór instalacji przez UDT – gwarancja fachowego montażu
Pomoc w kwestii doboru i uzyskania finansowania
Możliwość przetestowania instalacji przez rok

Wady fotowoltaiki PV Poland

Brak informacji na temat orientacyjnych kosztów

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
Fotowoltaika PV Poland, choć stosunkowo nie dawno pojawiła się na rynku, może stanowić silną konkurencję dla większych i bardziej znanych firm. Za instalatorem stoi gruntowna wiedza na temat rynku i odnawialnych źródeł energii, czerpana z doświadczeń Krajowego Instytutu Energetyki Rozproszonej. W połączeniu z fachową usługą montażu (potwierdzoną przez odbiór instalacji przez przedstawiciela UDT) tworzy to ofertę, obok której trudno przejść obojętnie. Firma stawia na wysokie standardy i zadowolenie klienta - decydując się na fotowoltaikę PV Poland możecie liczyć m.in. na długą gwarancję, ubezpieczenie instalacji w cenie usługi, a nawet opcję testowania fotowoltaiki na rok. Szkoda jedynie, że firma nie opisała szerzej wykorzystywanych podzespołów. Zabrakło też chociażby orientacyjnej informacji o wysokości kosztów, co dla klientów jest zwykle bardzo ważne. Mimo tego, z pewnością jest to oferta, którą warto rozważyć.
4.8
Nasza ocena
Informacje o autorze

Emila Biernaciak

Ukończyła Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. Ekspertka w zakresie fotowoltaiki. Zapalona badaczka zagadnień związanych z finansami, energetyką oraz marketingiem w sieci. Szczera fanka i propagatorka ekologicznych rozwiązań, które mogą zmienić świat na lepsze. Niespokojny duch, wciąż szukający nowej wiedzy i doświadczeń. W wolnym czasie czyta powieści Stephena Kinga i śledzi trendy motoryzacyjne.

Dodaj komentarz
guest
92 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta
Danuta
19 października 2021 21:12

Nie polecam PV Poland umowa podpisana w połowie lipca, a do dzis nie mam nawet ustalonego terminu instalacji

Piotr
Piotr
19 października 2021 11:06

Jeśli chcecie mieć problemy to Pv Poland. Umowa podpisana w maju montaż miał być w przeciągu 4 tyg. Panele zamontowane w wrześniu! Teraz okazuje się że błędnie zgłosili instalację do PGE kolejny miesiąc w plecy. Po informacji że błędnie przesłali dokumenty mieli dosłać poprawione. Po telefonie(sukces że ktoś odebrał) okazuje się że do tej pory tego nie zrobili a czas leci. Moja cierpliwość się kończy…

Katarzyna
Katarzyna
17 października 2021 22:42

Polecam pv poland😉 najlepiej wywiązał
Się ze wszystkiego handlowiec Paweł i montażysta Darek ! Super robota !
Reszta to prawda u nich trochę kuleje… ale ja już mam instalacje i jestem ogolenia zadowolony.

Piotr
Piotr
13 października 2021 19:30

Montaż zakończony. Proces przebiegł bardzo sprawnie. Wybrałem Bauer 365W.
Również polecam Pana Ryszarda z woj. Śląskiego. Facet na poziomie – zawsze odbierał i oddzwaniał.

Paweł
Paweł
13 października 2021 19:10

Realizacja zgodnie z ustaleniami. Pompa i fotowoltaika działa.
Wszytko w porządku.

Jan
Jan
12 października 2021 18:20

Ja niestety mam negatywne doświadczenia z PV Poland. Umowę podpisałem 28.04.2021r. Montaż miał być w ciągu 2-ch tygodni. Zamontowano 25.09.2021r. Mieli załatwić dotację , nie załatwili. Facet po mojej interwencji przysłał mejla co trzeba złożyć do nich. Złożyłem pełnomocnictwo wczoraj bez podłączenia. Nie ma jeszcze licznika. On mi dziś odpisał że nabór wniosków się zakończył. W korespondencji nie było mowy o żadnym terminie. Za opóżnienie w montażu dostałem rekompensatę za opłaty za prąd za 1 (jeden ) miesiąc. Kiedy upomniałem się o pozostałe miesiące znależli w umowie akapit mówiący o braku odpowiedzialności firmy w przypadku działania siły wyższej. Tak więc nie polecam tej firmy.

PV Poland
PV Poland
13 października 2021 10:19
Odpowiedz do:  Jan

Panie Janie,

niestety NFOŚiGW zakończył nabór wniosków wcześniej niż zakładano. Program miał trwać do 22.12.2021 r., jednak 06.10.2021 r. został zamknięty nabór wniosków o dofinansowanie z powodu wyczerpania budżetu programu. Na decyzje NFOŚiGW niestety PV Poland nie ma wpływu.

z poważaniem
Zespół PV Poland

Daniel P
Daniel P
10 października 2021 13:17

Jak sprawdzałem firmy to gdzie nie wszedłem na opinie to każda firma ma negatywne . I komu miałem wierzyć? Ostatecznie decyzję podjąłem że będę współpracować z PV Poland. Postawiłem na jakość komponentów i jestem zadowolony. Solar Edge i Bauer. U mnie zrobili montaż w ciągu 5 tygodni.
Polecam handlowca ze Śląska Pana Ryśka- konkret gość!

Zdzislaw
Zdzislaw
10 października 2021 12:43

Polecam PV Poland! Miałem obawy czytając komentarze ale jestem po montażu i wiem, że PV Poland „odjechała” konkurencji więc te złe opinie to robota pracowników innych firm. Typowo polskie.
Proszę Państwa wszytko jest w porządku a dłuższy czas realizacji to efekt dużej ilości zleceń o czym mnie poinformowano. Pozdrawiam.

Dariusz
Dariusz
2 października 2021 11:23

Przestrzegam przed PV POLAND !!!! Nie dajcie się nabrać. Firma stosuje niedozwolone praktyki przy zawieraniu umów. W umowie nie ma żadnej wzmianki o terminach wykonania co PV POLAND umiejętnie wykorzystuje już po zawarciu umowy. Zwodzenie, kłamstwa, dezinformacja to to co wychodzi im najlepiej. Przed zawarciem umowy przedstawiciel obiecuje ze cały proces to max 4-5 tygodni. Obecnie mija 9 tydzien a instalacja nie jest zamontowana. Sprawa bedzie miała finał w UOKIK.

PV Poland
PV Poland
4 października 2021 15:50
Odpowiedz do:  Dariusz

Panie Dariuszu, zaproponowaliśmy termin montażu Pana inwestycji, jednak nie został on przez Pana zaakceptowany. Trwa ustalanie nowego terminu, który będzie zgodny z Pana oczekiwaniami.

Z poważaniem
Zespół PV Poland

Anna
Anna
29 września 2021 11:28

Polecam firmę Pv poland.
montaż miałam co prawda 7 tyg, ale handlowiec powiedział mi ze będzie to około 6/8 tyg. monterzy super. handlowiec też. to ze z biurem jest słaby kontakt, to akurat prawda, ale u mnie nadrabiał za nich handlowiec.

Małgorzata
Małgorzata
27 września 2021 13:15

Zdecydowanie nie polecam. Umowa podpisana była 3 miesiące temu. Po dostarczeniu konstrukcji i paneli, miał być kontakt w ciągu 2 tygodni w sprawie montażu. Czekam od miesiąca i nie mam żadnej informacji dot. montażu. Kontakt jest utrudniony, częsty brak odpowiedzi na maile, a dzwoniąc można najczęściej usłyszeć, że wszyscy konsultanci obecnie prowadzą rozmowy.

Tomek
Tomek
27 września 2021 11:10

Polecam fotowoltaikę od firmy PV Poland. Cena rozsądna, komponenty dobra. Handlowiec nadzorował cały proces, od projektu po montaż, Ekipa montażowa bardzo sprawna i sympatyczna. Czekam na podłączenie do sieci, ale już mnie zgłosili. Polecam Tomek

robert
robert
19 września 2021 21:46

Moim zdaniem firma wywiązała się z tego co mówił handlowiec, z zauważyłem
Na swoim Przykładzie to u nich dział wysyłek (magazyn), trochę kuleje ale za to handlowiec i montaż pierwsza klasa. I finalnie z czystym sumieniem mogę polecić firmę pv poland, nie szukałem ofert cenowej a jakościowej i myśle ze pv poland, spełniło moje oczekiwania! Pozdrawiam

Paulina
Paulina
22 września 2021 11:41
Odpowiedz do:  robert

Dzień dobry, jak długo czekał Pan na realizację usługi?

Andrzej
Andrzej
18 września 2021 10:36

Polecam firmę PV poland. Firma wykonała montaż na najwyższym poziomie, obsługa handlowca tak samo. Jedyne to co można poprawić, to obsługa logistyki. Ale finalnie jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam z mazowieckiego !

Dariusz
Dariusz
16 września 2021 16:54

Polecam PV POLAND, moim zdaniem stanęła na wysokości zadania. Były niedociągnięcia, ale w której firmie ich nie ma ? Jestem zadowolony z obsługi, montażu i handlowca. Chociaż moglibyście poprawić swoją infolinię, bo ciężko się dodzwonić. Ale za to handlowiec odbierał bez problemu.
Pozdrawiam,
Darek !

Artur
Artur
16 września 2021 12:13

Polecam firmę, handlowiec powiedział ze montaż będę 4-6 tyg, co prawda wyrobili się w 5 wiec jest tak jak powiedział. Panele wyglądają bardzo ładnie na dachu, montaż bardzo fajny, co prawda zostawili mi paletę, ale mi się przyda wiec nie jest złe. Polecam.

Paulina
Paulina
15 września 2021 10:41

Rzetelna firma, godne polecenia podejście do klienta. Montaż na czas, serdecznie polecam!

Anna
Anna
8 września 2021 20:32

Szczerze polecam firmę! Świetna oferta, dobry produkt i profesjonalny montaż. Instalacja wygląda cudownie.

Bożena
Bożena
7 września 2021 11:58

Świetna współpraca, mimo że na montaż musiałam czekać przez pogodę byłam na biezaco6 informowana, panowie na dachu spędzili dwa dni. Bo instalacja duża i skomplikowana. Na taką firmę warto czekać bo sprawna współpraca a panele. Na dachu wyglądają bardzo ładnie. Bożena ze slaska

Marek
Marek
3 września 2021 15:50

Nasza współpraca zapowiadała się obiecująco. Jednak umowę podpisaliśmy końcem maja, montaż miał nastąpić do końca czerwca ostatecznie nastąpił dzisiaj czyli 3 września. Więc panowie przedstawiciele handlowi rozmijają się z prawdą. Zobaczymy co będzie z pozostałymi obietnicami 🤔

darek
darek
2 września 2021 22:29

Stanowczo odradzam, daje im się pełnomocnictwo na załatwienie formalności, a po 5 miesiącach otrzymuję rachunek na prawie 1000 PLN z PGE za energie. Nie dopełnili formalności przy zgłoszeniu jak i przy zgłoszeniu za dofinansowanie. Brak kontaktu telefonicznego, na maile nie odpisują.. Są kontaktowi do momentu wpłacania pieniędzy. Prace montażowe niechlujnie wykonane, uszkodzenia tynków wewnątrz posesji.

PV Poland
PV Poland
6 września 2021 16:42
Odpowiedz do:  darek

Panie Dariuszu,

jest Pan w stałym kontakcie z naszym działem serwisu. Jak tłumaczyliśmy formalności z operatorem sieci (zmiana umowy) leżą po Pana stronie i ewentualne roszczenia w tej kwestii należy składać właśnie do operatora. Wniosek o dofinansowanie w Państwa imieniu został przez nas złożony prawidłowo, należy czekać na odpowiedź z NFOŚiGW(co może, jak oficjalnie podaje NFOŚiGW, trwać ok. 6-7 miesięcy). Kwestia montażu była również z Państwem wyjaśniania i nasz serwis na miejscu ocenił, że to nie nie instalacja fotowoltaiczna, ani żadne prace z nią związane nie są przyczyną usterki. W razie jakikolwiek wątpliwości proszę kontaktować się z działem serwisu serwis@pvpoland.pl

Z poważaniem PV Poland

Dariusz
Dariusz
9 września 2021 10:12
Odpowiedz do:  PV Poland

Kontakt z działem serwisu, tylko w jakiej formie, nie odpowiadacie na moje emeile, a w jakim celu dałem pełnomocnictwo, mieliście wszystko załatwić o strony formalnej. Wniosek o dofinansowanie złożony po mojej interwencji to co tu mówimy o prawidłowościach.

Dorota
Dorota
1 września 2021 14:33

Jestem w sytuacji wielu osób. Umowę podpisałam w końcu KWIETNIA 2021 r.! Dziś 1 WRZEŚNIA.a ja NADAL nie mam zamontowanej instalacji, i nawet nie mam terminu montażu instalacji. Pierwsza paczka z elementami przyszła w czerwcu, potem dłuuugo nic i po wielu telefonach do doradcy który podpisywał z nami umowę – kolejna paczka na koniec lipca. Teraz, po miesiącu wszystko leży na podwórku i niszczeje, narażone na deszcz i słońce. Terminu instalacji nie mam, doradca nie odbiera telefonu (zgłasza się automatyczna sekretarka) ani nie oddzwania. Proszę mi powiedzieć, jak mam komuś polecić tą firmę? Co dalej robić? W tym momencie nie mam ani pieniędzy ani instalacji. A czas biegnie – miałam nadzieję, że w lecie zdąży się trochę tej energii nagromadzić, ale nic z tego. Jestem stratna ten sezon i przyszły, Przestrzegam – nie podpisujcie umowy z PV Poland!

PV Poland
PV Poland
2 września 2021 10:44
Odpowiedz do:  Dorota

Szanowna Pani Doroto,

O opóźnieniach, które były niezależne od PV Poland została Pani poinformowana w oficjalnym piśmie od Zarządu. Zaproponowaliśmy Pani również rekompensatę za czas oczekiwania. Doradca, który podpisał z Panią umowę już nie współpracuje współpracuje z PV Poland, dlatego w razie jakichkolwiek wątpliwości proszę dzwonić bezpośrednio do biura lub napisać maila na adres kontakt@pvpoland.pl – dział montażu udzieli wszystkich informacji.

Z poważaniem
PV Poland

Paulina
Paulina
22 września 2021 11:43
Odpowiedz do:  Dorota

Czy instalacja została już u Pani zamontowana?

Dorota
Dorota
23 września 2021 08:25
Odpowiedz do:  Paulina

Montaż rozpoczął się WRESZCIE w zeszłym tygodniu i nadal trwa. Przypominam umowę zawarłam 28.IV.br. i wbrew temu ja się wyżej tłumaczy PV Poland – NIKT MNIE NIE UPRZEDZAŁ ŻE POTRWA TO TAK DŁUGO – NIGDY BYM SIĘ NA COŚ TAKIEGO NIE ZGODZIŁA. Rekompensaty otrzymałam 340 zł, , jak wyliczono za energię którą mogłabym w tym czasie wyprodukować. A co z utraconym dofinansowaniem, które od niedawna obniżono? Ponadto nie wiem czy je w ogóle otrzymam przy takim tempie prac PV Poland.
Obecnie panele są już na dachu, urządzenia i kable podprowadzone. Natomiast czekam na elektryka, który ma wszystko popodpinać i uruchomić. Być może w przyszłym tygodniu się pojawi. Muszę nadmienić, że panowie z ekipy montażowej bardzo fachowi i dokładni (jest to firma odrębna od PV Poland).
Moja rada dla ewentualnych klientów PV Poland – w umowie są terminy, ale tylko dla klienta – dotyczą kolejnych transz płatności. Nie ma płatności – nie ma prac. Natomiast nie ma żadnych terminów dla wykonawcy, można czekać przysłowiowy ruski rok, bez żadnych konsekwencji dla wykonawcy.

PV Poland
PV Poland
23 września 2021 15:52
Odpowiedz do:  Dorota

Pani Doroto, nie straciła Pani szansy na dofinansowanie, ponieważ aktualna edycja “Mojego Prądu” nadal trwa, a poprzednie edycja zakończyła się w grudniu 2020 r. O powodach opóźnienia (niezależnych od nas) była Pani informowana. W razie jakichkolwiek uwag prosimy o kontakt z biurem kontakt@pvpoland.pl

Kamil
Kamil
30 sierpnia 2021 20:26

NIE POLECAM
Montaż porażka – blach pogięta, podziurawiona, dach cieknie już po miesiącu od montażu!

PV Poland
PV Poland
31 sierpnia 2021 17:14
Odpowiedz do:  Kamil

Panie Kamilu, sytuacja została zgłoszona do ubezpieczyciela. Z poważaniem PV Poland

Kamil
Kamil
1 września 2021 21:53
Odpowiedz do:  PV Poland

Tak, Zostala zgloszona dopiero po wyslaniu wezwania przedsadowego i nadal nie jest zalatwiona

PV Poland
PV Poland
2 września 2021 09:51
Odpowiedz do:  Kamil

Ewentualne reklamacje proszę składać na adres mailowy serwis@pvpoland.pl

Kamil m
Kamil m
12 września 2021 19:57
Odpowiedz do:  PV Poland

Zglaszam non stop i macie to gleboko….
Spotkamy sie w sadzie.

Kamil M
Kamil M
3 września 2021 19:20
Odpowiedz do:  PV Poland

Gwarancja to kpina. Klient staje sie petentem wobec ubezpieczyciela PV Poland a sama PV Poland ma to w powazaniu.

Sugeruje weryfikacje Kupujacym

Bartosz
Bartosz
16 sierpnia 2021 22:18

Polecam firmę ! Podpisałem umowe z PV Poland i nie żałuje! Podpisałem umowe ponieważ firma jest z Warszawy, a montaż był w okolicach. Firma zrobiła to co miała zrobić ! Czyli montaż i zgłoszenie ! Jestem zadowolony z montażu i z obsługi serdecznie polecam tą firmę.

Arkadiusz
Arkadiusz
13 sierpnia 2021 19:37

Polecam Pv Poland. Ostatnio firma wykonała u mnie instalacje fotowoltaiczną. Panele najwyższej jakości i w dobrej cenie. Praca wykonana bardzo szybko i sprawnie. Bardzo miła pani w biurze obsługi klienta zawsze służyła chętnie pomocą. Firma dbająca o klienta. Jestem bardzo zadowolony z Pv Poland i zamierzam polecać znajomym. Arek

Mirosław G
Mirosław G
11 sierpnia 2021 07:58

Wszytko w porządku . Dobra cena w stosunku do konkurencji i lepszy sprzęt . Polecam

Adam
Adam
9 sierpnia 2021 23:43

Polecam PV POLAND, firma zrobiła to co miała zrobić, czyli montaż i obsługa ba wysokim poziomie. Handlowiec dobrze zorganizowany, co nie zadzwoniłem, to było załatwione. Były małe niedociągnięcia w całym procesie, ale finalnie jestem bardzo zadowolony i polecam ! Pozdrawiam z okolic Warszawy ! Dla handlowca Pana PH. Oraz dla całego zespołu

Wiola B.
Wiola B.
6 sierpnia 2021 08:56

Instalacja wygląda rewelacyjnie. Miły przedstawiciel przyjechał dopilnować montażu i zostawić gadżety firmowe. Przemiła pani w biurze obsłudze klienta. Polecam 🙂

Krystian
Krystian
5 sierpnia 2021 11:32

Panie Grzegorzu ,
Ten portal jest dla klientów a nie dla pracowników konkurencji.
Polecam PV Poland i nie zgadzam się z opiniami. Nie bez powodu są już na drugim miejscu. Pozdrawiam

Grzegorz
Grzegorz
6 sierpnia 2021 11:51
Odpowiedz do:  Krystian

Nie jestem pracownikiem konkurencji tylko zdesperowanym klientem zwodzonym od 30 maja br. przez firmę PV Poland. Na dowód moich wypowiedzi poniżej jest do mnie jedyna jak dotychczas odpowiedź PV Poland. Ja lojalnie w e-mailach informowałem PV POLAND, że jeżeli nadal nie będą wywiązywać się z umowy montażu instalacji fotowoltaicznej ( trwa to już 3 miesiące), to taką nierzetelność,
okłamywanie i lekceważenie klienta opiszę w mediach społecznościowych. Firma PV POLAND więc zamiast skupić się na montażu fotowoltaiki, do czego się zobowiązała, ucieka się do dezinformacji ( czyt. poniższe posty). Jeżeli nadal nie będę miał terminu montażu instalacji fotowoltaicznej to w kolejnym komentarzu opiszę (oczywiście na moim przykładzie) jak nieudolnie działają poszczególne działy PV POLAND.

Piotr
Piotr
30 sierpnia 2021 14:39
Odpowiedz do:  Grzegorz

Mam taką sama sytuację jak Pan. Też od maja czekam aż ktoś łaskawie przyjedzie i założy mi te panele.Czy już Pan się doczekał? A Pan Krystian to chyba pracownik tej żenującej firmy.

Grzegorz
Grzegorz
2 sierpnia 2021 09:13

Dziś 2 sierpnia a ja podpisałem umowę 30 maja i niestety nie mam zamontowanej instalacji, a nawet nie mam terminu montażu instalacji. Podtrzymuję moją opinię, że PV Poland to firma przed którą trzeba uciekać. Przestrzegam nie podpisujcie umowy z PV Poland bo jak już ją podpiszecie to niestety firma nie szanuje klienta. Ponoszę koszty za prąd i kredyt zaciągnięty na instalację fotowoltaiczną i najlepsze miesiące nie produkuję prądu. Sąsiedzi podpisali umowę z inną firmą 15 czerwca i już instalacja im działa, prąd produkują bo i licznik mają już zmieniony. Przestrzegam uciekajcie od firmy PV Poland, pozytywne komentarze pewnie piszą pracownicy i przedstawiciele tej firmy.

Paulina
Paulina
22 września 2021 11:46
Odpowiedz do:  Grzegorz

Czy zainstalowano już Panu panele?

Mariusz
Mariusz
1 sierpnia 2021 20:05

Bardzo sprawy i szybki montaż ! Bardzo dobry kontakt z handlowcem, jak nie odbierał,
To oddzwaniał. Mam instalacje 7 KW i jestem bardzo zadowolony ! Zdecydowałem się na tą firmę i naprawdę nie żałuje ! Polecam !

Tomek
Tomek
31 lipca 2021 00:34

Umowa podpisana 13 czerwca. Dzisiaj OSD wymienił licznik i wszystko chodzi. Był drobny problem z modułem WIFI ale przyjechał serwis i wszystko ustawił. Polecam

Romuald
Romuald
30 lipca 2021 15:40

Ja polecam PV Poland mimo niezrozumiałych komentarzy. Dla mnie jest jasne że PV Poland realizuje instalacje na wysokiej jakości sprzęcie- na bardzo dobry sprzęt trzeba poczekać. Wszyscy którzy chcą instalacje za tydzień czasu to nich skorzystają z lokalnych firm typu „Janusz PV”. Pozdrawiam solidna ekipe montażowa!

Marek
Marek
16 lipca 2021 11:40

Polecam PV POLAND szybka wysyłka elementów fotowolkaniki i montaż jeden dzień teraz czekam na wymianę licznika okolice Krakowa

Grzegorz
Grzegorz
15 lipca 2021 06:20

Nie jestem zadowolony z PV Poland i nie polecam firmy PV Poland, a nawet przestrzegam przed skorzystaniem z ich usług. Na montaż instalacji fotowoltaicznej czekam już ponad półtora miesiąca. Podpisałem umowę pod koniec maja, a paneli nadal nie mam. Montaż miał byś po 3 tygodniach, upłynęło już ponad sześć. PV Poland twierdzi, że zawalił dostawca paneli czyli firma Bauer i będzie jakaś rekompensata w ciągu 14 dni. To wszystko PV Poland nie spełnia. Obiecują gruszki na wierzbie. Wobec powyższego już na początku współpracy nie dba o klienta, co gorsze w ogóle tym się nie przejmują. Napiszą kolejny wymijający komentarz jacy są wspaniali, a ich klienci źli. Ja zapłaciłem i nie ma paneli, nie produkuję prądu o takiej dogodnej porze roku czyli cały czerwiec oraz lipiec, natomiast muszę za niego płacić, przesunął się też mój udział w Programie “Mój Prąd 3.0”. Rodzina i sąsiad widząc co się dzieje u mnie już zrezygnowali z PV Poland, firma z którą oni podpisali umowę wykonała im instalację w ciągu 7 dni, a montaż trwał jeden dzień. Nie wiem co będzie dalej to nie jest profesjonalna firma, gorzej to są amatorzy, tak ja oceniam. Dam jeszcze tydzień PV Poland i będę kontaktował się z UOKiK. Jedną publikacją powyższą nie wzruszę tej zmarzliny, ale może ktoś to przeczyta i wyciągnie właściwe wnioski!

PV Poland
PV Poland
16 lipca 2021 12:55
Odpowiedz do:  Grzegorz

Panie Grzegorzu, dziękujemy za wyrażenie opinii. Tak jak pisaliśmy w oficjalnym piśmie, które do Pana wysłaliśmy, opóźnienie dostawy paneli było niezależne od PV Poland, niemniej jednak postanowiliśmy zrekompensować Panu czas oczekiwania na montaż. Głęboko wierzymy, że będzie Pan zadowolony z wykonanej przez nas instalacji. Pozdrawiamy serdecznie, Zespół PV Poland.

Grzegorz
Grzegorz
26 lipca 2021 13:48
Odpowiedz do:  PV Poland

Nadal nie zmieniłem zdania, że PV Poland to firma, która nie wywiązuje się z umowy. Dziś mamy 26 lipca a ja nadal nie mam paneli i ponoszę dalej podwójne koszty. Nadmieniam, że umowę podpisałem 30 maja 2021 r. Owszem za miesiąc czerwiec otrzymałem zwrot kosztów prądu, ale już kolejny miesiąc mija a ja nadal nie produkuję prądu a płacę kredyt za fotowoltaikę, której nie mam oraz kolejną fakturę za prąd.Firma zwodzi i obiecuje z tygodnia na tydzień, że będzie montaż instalacji.
Przestrzegam Wszystkich przed tą firmą. Dziś jadę uzyskać poradę prawną w związku z przedłużającym się brakiem montażu instalacji fotowoltaicznej i ponoszonych kosztów.

Andrzej
Andrzej
12 lipca 2021 15:48

Jestem zadowolony ze współpracy. Fachową obsługą, handlowiec wszystko wyjsnil. Ekipa montażowa super. Pozdrawiam z łodzi. Andrzej

dominika
dominika
5 lipca 2021 16:58

Zdecydowanie nie polecam firmy PV Poland. Przy wyborze sama kierowałam się pozytywnymi opiniami, ale teraz myślę, że większość z nich to opinie wystawiane przez pracowników PV Poland. Podstawowym zarzutem jest to, że z klienta po podpisaniu umowy stałam się petentem. Brak profesjonalizmu wyszedł juz na etapie przygotowana projektu (w pierwszej wersji projektu panele wirtualnie zaprojektowano na dachu sąsiadującego segmentu). W umowie nie ma zawartego terminu montażu paneli – ja poprosiłam o dodanie takiego zapisu, jednak firma nie respektowała ani terminu dostarczenia paneli, ani montażu (bez wcześniejszego uprzedzenia, że są jakiekolwiek problemy). W umówionym dniu montażu ekipa w ogóle się nie pojawiła (straciłam dzień urlopu). Po montażu przed domem zostaje cały bałagan – panowie od montażu powiedzieli, że nie mają możliwości wywiezienia opakowań po panelach, więc je po prostu zostawili. Przestrzegam też przed zapisami dotyczącymi 30 letniej gwarancji na panele – niby jest, ale dowodem zakupu potrzebnym do reklamacji jest faktura, której firma PV Poland nie przekazuje (cytuję z maila od firmy) “ponieważ zawiera informacja poufne dla przedsiębiorstwa”. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie współpracy z PV Poland – przy tak dużej ofercie innych firm proponuję poszukać innej, bardziej rzetelnej i takiej, która dba o klienta nawet po podpisaniu umowy.

PV Poland
PV Poland
6 lipca 2021 09:45
Odpowiedz do:  dominika

Pani Dominiko, przykro nam, że nie jest Pani zadowolona z naszej usługi. Jednak o zmianie terminu montażu została Pani wcześniej poinformowana przez naszego koordynatora ds. montażu. Kwestie związane z gwarancją oraz wszystkie nieprawidłowości związane z działaniem instalacji należy zgłaszać na serwis@pvpoland.pl. Kwestiami technicznymi, również gwarancjami zajmuje się nasz specjalista ds. serwisu. Jeśli jednak nie chciałaby Pani korzystać z naszej pomocy i bezpośrednio kontaktować się z producentem, do zgłoszenia wystarczy umowa z PV Poland i numer seryjny paneli, który Pani otrzymała. Jest Pani również w posiadaniu faktury wystawionej przez PV Poland. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zapraszamy do kontaktu z działem serwisu serwis@pvpoland.pl

Donat
Donat
3 lipca 2021 11:27

Udało się wspólnie rozwiązać sytuację, także poprzedni komentarz nie aktualny.

Bartosz W.
Bartosz W.
25 czerwca 2021 01:29

Instalacja 6.57 kW wykonana bardzo sprawnie. Estetyka i jakość wykonania na wysokim poziomie. Kulturalna i profesjonalna ekipa, dobry kontakt z BOK.

Elzbieta
Elzbieta
24 czerwca 2021 19:31

Jeśli chcecie wiedzieć , które e-maile zostały bez odpowiedzi proszę o kontakt telefoniczny kompetentnego pracownika. Po raz już nie wiem który proszę o dostosowanie dokumentacji do stanu faktycznego i kopię zgłoszenia wykonanej instalacji do Państwowej Straży Pożarnej. Tylko tyle i aż tyle. Nie wywiązaliście się z umowy.
Klientom radzę : nie płaćcie ostatniej raty przed otrzymaniem wszystkich dokumentów.

PV Poland
PV Poland
25 czerwca 2021 14:19
Odpowiedz do:  Elzbieta

Pani Elżbieto, proszę napisać wiadomość na adres serwis@pvpoland.pl

Zdzisław Socha
Zdzisław Socha
24 czerwca 2021 13:09

Klasycznie dałem się nabrać tak jak piszesz. Najważniejsze podpisać umowę i wpłatę dokonać A później to już pod górkę. Przed podpisaniem instalacja miała być podłączona w ciągu miesiąca. Upływa trzeci miesiąc A ja płacę za światło i kredyt za solary. Fakt też jest taki że przepisy pozwalają na taki proceder

Dorota
Dorota
23 czerwca 2021 11:08

Ja także mam ten sam problem. Dzisiaj dostałam pismo, że instalacja zamówiona i zadatkowana w marcu będzie wykonana w drugiej połowie lipca ( a kto mi da gwarancję, że na pewno w tym okresie). Pieniądze wyrzucone w błoto za ten rok. Obiecali rekompensatę 300 zł – nie wiem czy się śmiać, czy płakać.

Marcin W
Marcin W
22 czerwca 2021 20:30

Jestem zadowolony z obsługi. Ze wszystkich ofert wybrałem PV Poland ze względu na moduły firmy Bauer. Pozdrawiam z Katowic.

Elzbieta
Elzbieta
22 czerwca 2021 10:58

Nie polecam. Instalacja zrobiona w lutym. Praca trwała 2 dni, zakończenie o godz. 23, bo jutro nowa robota i nie ma czasu na przełożenie na 3 dzień. Instalację montują wyłącznie robotnicy z Ukrainy, z którymi trudno się porozumieć. Zmieniono układ paneli w stosunku do projektu. Nie było żadnego odbioru technicznego, więc nie mam pojęcia czy wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuką budowlaną.Do dziś nie otrzymałam właściwej dokumentacji czyli schematu paneli uzgodnionego ze specjalistą do spraw p.poż. Nie zgłoszono również mojej instalacji do Państwowej Straży Pożarnej, chociaż taki obowiązek wynika z przepisów prawa budowlanego. Gwarancja również warunkuje wypłatę odszkodowania od przestrzegania przepisów prawa budowlanego i ochrony ppoż, więc ta dokumentacja jest mi niezbędna. Pisanie e-meili, sms- bez odpowiedzi; telefony giną w próżni, brak odpowiedzi.

PV Poland
PV Poland
22 czerwca 2021 16:03
Odpowiedz do:  Elzbieta

Pani Elżbieto,

wszystkie zmiany projektu są zawsze ustalane z Klientem. Zapewniamy Panią, że nasi pracownicy to najwyższej klasy specjaliści i dołożyli wszelkich starań aby instalację zakończyć jak najszybciej, szanując Państwa i swój czas. Schemat instalacji został podpisany przez specjalistę ds. p.poż. i taki dokumenty został do Pani wysłany (razem z całą dokumentacją). Po montażu został podpisany protokół obioru. Nie znaleźliśmy żadnych wiadomości od Pani, które zostawilibyśmy bez odpowiedzi. Jeśli ma Pani jakiekolwiek uwagi do instalacji proszę o kontakt z działem serwisu serwis@pvpoland.pl

z poważaniem
Zespół PV Poland

Andrzej
Andrzej
21 czerwca 2021 18:06

Ja mam z nimi podobną sytuację, podpisałem umowę 07.05.2021, 90 procent wartości wpłacone i cisza, jakieś pozorne, nic nie znaczące ruchy.

Krystyna
Krystyna
15 czerwca 2021 16:52

W mojej ocenie firma wykonała instalacje bardzo profesjonalnie. Na każdym etapie firma i doradca służyła informacją. Ze względu na trudny dach zdecydowałam się na Solar Edge oraz bardzo długa gwarancję produktową ( 30 lat) moduły Bauer. Moduły wyglądają kapitalnie!

AGATA
AGATA
10 czerwca 2021 06:56

Mam wrażenie, że pozytywne opinie wystawiają sami pracownicy bądź ich znajomi. U mnie instalacja 3,4 kw 10 paneli montaż to 3 dni oraz dodatkowy dzień na usunięcie usterek. Panele niezlicowane względem siebie, zaślepki popękane, 3/4 ostatnich dwóch paneli zawieszonych w powietrzu ( zakotwiczenie ostatniej szpilki 76cm od krawędzi panelu), nieusunięcie farby do uziemienia. Brak ogranicznika przepięć AC, nie podłączony przewód ochronny w skrzynce AC/DC- porażenie prądem gwarantowane. Pogięcie dachu nad wiatrołapem. Umowa podpisana w lutym 2021, do dnia dzisiejszego nie otrzymałam właściwych gwarancji. Handlowiec zapewniał o 30 latach gwarancji na panele i 10 na falownik, niestety w praktyce oznacza to tyle, że w dniu montażu dostałam kartę gwarancyjną z datą 01.10.2019 i gwarancją na 20 lat, falownik na 5 lat. Na fakturach nie ma informacji ile kosztują poszczególne elementy instalacji, ani jaki jest koszt montażu. Zainstalowano niewłaściwy falownik. Do elektrowni zgłoszono również niewłaściwy falownik. Jeśli szukają Państwo profesjonalistów to w firmie PV Poland będzie ich ciężko spotkać. Proszę się mocno zastanowić nad współpracą z firmą PV Poland, zwłaszcza, że kapitał spółki wynosi zaledwie 20 tyś. zł czyli niejednokrotnie mniej niż koszt instalacji. Dziś 9.06 mija 57 dni od instalacji, a ja nadal nie mam poprawnych kart gwarancyjnych, ostatnia “dobra rada” od pracownika serwisu brzmi następująco: ‘Również Pani jako właściciel danego urządzenia może poprosić ich (dystrybutora) o wyjaśnienie w sprawie karty gwarancyjne swojego falownika”-pisownia oryginalna. To tyle w kwestii profesjonalizmu pracowników spółki.

PV Poland
PV Poland
22 czerwca 2021 20:23
Odpowiedz do:  AGATA

Pani Agato, wszystkie problemy były na bieżąco rozwiązywane, łącznie w wymianą blachy. Cała instalacja była wykonana zgodnie z Pani wymaganiami i oczekiwaniami. Opóźnienie związane z wysyłką (przedłużeniem) gwarancji wynikało z braku odpowiedzi od producenta falownika (codziennie się kontaktowaliśmy) o czym również była Pani wielokrotnie informowana.
Jeśli ma Pani uwagi co do wykonanej przez nas instalacji prosimy o wysłanie maila na adres serwis@pvpoland.pl.

Z poważaniem
Zespół PV Poland.

AGATA
AGATA
23 czerwca 2021 08:23
Odpowiedz do:  PV Poland

PV Poland usterki, które wymieniłam nie powinny mieć racji bytu. Firma, która uważa się za profesjonalną nie dopuszcza do pracy pracowników, którzy nie mają podstawowej wiedzy nt instalacji. To nie ja powinnam zgłaszać te wszystkie wady tylko powinien być odbiór techniczny zapewniony – klient nie musi się znać na instalacji w końcu zleca to zadanie “profesjonalnej firmie”. Pytanie ile takich bubli jest na dachach nieświadomych Waszych klientów? Nie wyobrażam sobie żeby te usterki i zniszczona blacha nie były usunięte gdyż zniszczeń dokonali Państwa pracownicy. Czas oczekiwania 69dni na gwarancje to jest kolejny temat rzeka, myślę że jest gros klientów, którzy nawet nie są świadomi, że nie mają poprawnych gwarancji. Komunikacja z serwisem niemalże codzienne dopytywanie się o gwarancje przez 69 dni sprawiło, że taką gwarancję dostałam.

Ala
Ala
9 czerwca 2021 21:12

Jestem zadowolona. Polecam.

Joanna
Joanna
9 czerwca 2021 01:06

Bardzo polecam PV Poland i przedstawiciela ze Śląska! Bardzo profesjonalne podejście do klienta , wszystko wytłumaczył i po podpisaniu umowy był w stałym kontakcie z nami. Jesteśmy zadowoleni z montażu. Posiadamy moduły Full Black z 30 letnią gwarancją typu glass glass. Pozdrawiam

Marcin
Marcin
8 czerwca 2021 23:08

Bardzo polecam firmę pv poland, jestem z mazowieckiego i naprawdę wszystko przebiegło jak trzeba. Było małe opóźnienie z montażem, ale niestety przez pogodę. Handlowiec pierwsza klasa, poleciłem mu 2
Klientów i nie żałuje, oni również, instalacja na południe 5 KW, a wyprodukowała około
5300 wiec jestem mega zadowolony!