Fotowoltaika Smartsolar 2022 – opinie i recenzja

Firma Smartsolar, na rynku energii elektrycznej funkcjonuje już od ponad 10 lat. Pierwsze doświadczenia w branży zdobywała, oferując klientom usługi doradztwa w zakresie efektywności energetycznej, uzupełnione o sprzedaż energii elektrycznej. Odpowiadając na potrzeby inwestorów, firma weszła również do branży odnawialnych źródeł energii. Dzięki temu, w ramach fotowoltaiki Smartsolar, możecie teraz produkować własną energię ze słońca, chroniąc środowisko i obniżając rachunki za prąd. Jak wyglądają szczegóły oferty?

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Fotowoltaika Smartsolar – nowa jakość dla klientów

Smartsolar to instalator, która na rynku wyróżnia się profesjonalizmem. Firma posiada ponad 200 pracowników i handlowców, 25 ekip montażowych, dzięki którym realizacje odbywają się sprawnie i fachowo (wykonują ponad 20 montaży dziennie). Co istotne, oprócz zakupów od lokalnych dostawców, Smartsolar, we własnym zakresie importuje i magazynuje urządzenia, wchodzące w skład montowanych instalacji. Firma posiada własny magazyn o powierzchni ponad 3,5 tys. m2. Daje to większą elastyczność w dostępie do podzespołów i możliwość optymalnego dopasowania rozwiązań do każdego klienta.

Gdy już o urządzeniach mowa, trzeba podkreślić, że fotowoltaika Smartsolar opiera się na podzespołach z najwyższej półki. W przypadku przypadku paneli fotowoltaicznych, mowa tu o producentach takich jak:

Są to marki, które regularnie zdobywają wysokie pozycje w branżowych rankingach (m.in. Tier 1, PVEL, a także w naszym rankingu paneli fotowoltaicznych).

Również jeśli chodzi o falowniki, Smartsolar stawia na liderów. Do instalacji realizowanych przez firmę trafiają urządzenia m.in. od producentów takich jak Fronius, SolarEdge, Huawei czy Steca. Oprócz tego, wykonawca korzysta również z mikroinwerterów Hoymiles. Dzięki nim można z łatwością rozbudować instalację PV, a także w dokładniejszym stopniu monitorować jej pracę.

Choć wysokiej jakości materiały zapewniają niezawodność i bezpieczeństwo, firma daje aż 5 lat gwarancji na montaż, 15 lat gwarancji na konstrukcje naziemne i od 10 do 30 lat na pozostałe urządzenia (moduły i mikroinwertery fotowoltaiczne).


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 3.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź ofertę fotowoltaiki

Dla kogo jest fotowoltaika Smartsolar?

Zastanawiasz się, czy fotowoltaika Smartsolar jest dla Ciebie? Z pewnością – instalator, przygotował bowiem kilka wariantów oferty, która obejmuje kluczowe grupy potencjalnych inwestorów.

  • Fotowoltaika dla firmy – z usług oferowanych przez Smartsolar mogą skorzystać zarówno mniejsze przedsiębiorstwa, zainteresowane mikroinstalacjami o mocy do 50 kWp, jak i duże firmy celujące w duże instalacje i farmy fotowoltaiczne. Bez względu jednak na wielkość organizacji, firmy inwestujące w fotowoltaikę mogą osiągnąć wiele – m.in. zmniejszyć rachunki za energię, zbudować swój wizerunek jako firmy przyjaznej środowisku czy też zarabiać na sprzedaży czystej energii.
  • Fotowoltaika dla rolnika – oferta Smartsolar została również przemyślana pod kątem gospodarstw rolnych, które coraz chętniej sięgają po odnawialne źródła energii (OZE). Odpowiadając na specyficzne potrzeby tej grupy klienckiej, firma dostarcza instalacje odporne m.in. na amoniak (występujący w nawozach rolnych) czy mgłę solną.
  • klienci indywidualnifotowoltaika dla domu to obecnie jedno z najczęściej wybieranych rozwiązań. Instalacje dla gospodarstw domowych są bowiem objęte szeregiem dofinansowań i zachęt podatkowych (dostępna jest m.in. dotacja z programu “Czyste powietrze” czy tzw. ulga termomodernizacyjna). W Smartsolar, fotowoltaikę łatwo można połączyć z komplementarnymi rozwiązaniami, takimi jak magazyn energii (firma jest prekursorem w Polsce jeśli chodzi o magazynowanie energii w połączeniu z mikroinwerterami) czy ogrzewanie fotowoltaiczne (z użyciem pompy ciepła lub pieca elektrycznego).

Ile kosztuje fotowoltaika Smartsolar? Ceny i finansowanie

Zanim przejdziemy do szczegółowego omówienia cen fotowoltaiki Smartsolar, warto podkreślić, że koszty instalacji są zwykle zależne od kilku kwestii, indywidualnych dla każdej inwestycji. Wpływ na cenę fotowoltaiki w 2022 ma zatem m.in:

  • wielkość instalacji – zasadniczo, im większa moc instalacji, niż niższy koszt w przeliczeniu na 1 kWp,
  • rodzaj i moc użytych podzespołów – urządzenia, takie jak panele fotowoltaiczne czy inwertery różnią się parametrami pracy, wytrzymałością i niektórymi funkcjami. Im bardziej zaawansowane podzespoły wybierzemy, tym koszt przedsięwzięcia będzie wyższy,
  • miejsce prac montażowych – usługa montażu to ok. 20% całkowitych wydatków na inwestycję. Udział ten może być jednak większy, jeśli prace będą przebiegały na gruncie czy na dachu np. o skomplikowanej budowie.

Ile zatem zapłacimy za fotowoltaikę Smartsolar? Aby poznać precyzyjną odpowiedzieć na to pytanie, najlepiej poprosić o ofertę pracownika firmy. Dzięki temu otrzymamy wycenę adekwatną do naszych potrzeb.

Jak sfinansować inwestycję? Z tym nie powinno być problemu, gdyż firma zapewnia swoim klientom indywidualnym dostęp do kredytu na fotowoltaikę, na preferencyjnych warunkach. Przedsiębiorstwa będą natomiast mogły skorzystać oferty z leasingu na fotowoltaikę.

Fotowoltaika Smartsolar – Twoja energia ze słońca krok po kroku

Jak sięgnąć po korzyści, jakie oferuje ten instalator? Procedury są bardzo proste. Firma zatroszczyła się bowiem o to, aby ograniczyć wszelkie związane z tym formalności do niezbędnego minimum.

Krok 1.

Wszystko zaczyna się o Waszego kontaktu z Smartsolar. Możecie nawiązać go m.in. telefonicznie lub wykorzystując do tego specjalny formularz dostępny na stronie. Co warto podkreślić, firma przygotowała dla swoich klientów specjalny kalkulator oferty, który również pozwala przesłać zgłoszenie, wraz ze wstępnymi danymi na temat planowanej inwestycji.

Krok 2.

Kolejnym krokiem jest przeprowadzany przez specjalistę Smartsolar audyt fotowoltaiczny. Na podstawie uzyskanych wówczas informacji, m.in. wysokości rachunków oraz planowanego miejsca inwestycji, zostanie opracowany wygląd instalacji i plan działań montażowych. Z racji pandemii, firma stara się ograniczyć kontakt bezpośredni, dlatego etap ten może odbyć się zdalnie (z wykorzystaniem kontaktu telefonicznego i specjalnej platformy online). W ramach podsumowania audytu, w zależności od wielkości instalacji, klient może otrzymać szczegółowe, kilkudziesięciostronicowe opracowanie techniczne (dla projektów o mocy powyżej 50 kWp) lub wizualizację (mikroinstalacje o mocy do 10 kWp).

Krok 3.

Jeśli wszystkie ustalenia zostaną zaakceptowane przez obie strony, podpisywana jest umowa i ustalany jest termin montażu. Czas prac instalacyjnych zwykle nie przekracza kilku dni roboczych.

Krok 4.

Podłączenie fotowoltaiki do sieci to ostatni krok, który dzieli Was od produkowania czystej i taniej energii ze słońca. Co ważne, Smartsolar wspiera swoich klientów w związanych z tym formalnościach.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Smartsolar fotowoltaika – zalety i wady

W większości przypadków, Smartsolar może liczyć na pozytywne opinie klientów. Co cenią sobie inwestorzy?

Zalety fotowoltaiki w Smartsolar

Bardzo dobre podzespoły – producenci urządzeń wykorzystywanych przez firmę to czołówka branży
Rozszerzona oferta – w ramach swoich usług, Smartsolar dostarcza również m.in. pompy ciepła czy magazyny energii
Pomoc w uzyskaniu środków na sfinansowanie inwestycji – np. za pomocą dotacji, kredytu czy leasingu
Rozbudowana sieć własnych ekip monterskich
Przejrzyste zasady współpracy
Gwarancja na montaż – aż 5 lat

Wady fotowoltaiki Smartsolar

Brak możliwości oszacowania kosztów przed kontaktem z firmą

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
Smartsolar to jedna z ciekawszych opcji dostępnych na rynku. Dużym plusem jest fakt, że firma korzysta z pewnych podzespołów, cenionych na rynku za wydajność i bezawaryjność. Większość z nich obejmuje kilkunastoletnia lub kilkudziesięcioletnia gwarancja produktowa. Dodatkowo, na swoje usługi Smartsolar daje aż 5 lat gwarancji. Na uwagę zasługuje opracowany przez instalatora kalkulator, który pozwala oszacować koszt inwestycji. Dzięki niemu, już na początku współpracy wiemy, na jakie wydatki należy się przygotować. Szkoda, że jego znalezienie na stronie nie jest proste. Nie mniej jednak, za ofertą przemawia szereg argumentów, m.in. jasne zasady współpracy, własne ekipy monterskie oraz możliwość skorzystania z rozszerzonej oferty (np. połączenia magazyn energii i fotowoltaika).
4.8
Nasza ocena
Informacje o autorze

Emila Biernaciak

Ukończyła Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. Ekspertka w zakresie fotowoltaiki. Zapalona badaczka zagadnień związanych z finansami, energetyką oraz marketingiem w sieci. Szczera fanka i propagatorka ekologicznych rozwiązań, które mogą zmienić świat na lepsze. Niespokojny duch, wciąż szukający nowej wiedzy i doświadczeń. W wolnym czasie czyta powieści Stephena Kinga i śledzi trendy motoryzacyjne.

Dodaj komentarz
guest
120 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Rozwadowska Magdalena
Rozwadowska Magdalena
28 stycznia 2022 13:06

Świetna jakość obsługi klienta. Sprawny montaż i fachowa ekipa. Rodzice są bardzo zadowoleni i z czystym sumieniem mogą polecić tę firmę! 🙂
Moduły full black na czarnym dachu wyróżniają się 🙂

KRZYSZTOF
KRZYSZTOF
27 stycznia 2022 23:22

Dwa tygodnie temu usługa zamontowania na moim dachu instalacji fotowoltaicznej o mocy 9,7kwp została wykonana w sposób bardzo profesjonalny, Panowie poradzili sobie z nawet niestandardowym założeniem paneli, ponadto dokładnie posprzątali po sobie, pracowali z pełnym zaangażowaniem i w ustalonym terminie. Polecam korzystanie z usług firmy smartsolar.pl, kompleksowa obsługa, załatwiają papierkową robotę, montaż, wniosek o wymianie licznika, dokumenty PPOŻ.

Lesiu
Lesiu
25 stycznia 2022 20:40

Mam instalacje z tej firmy i jestem zadowolony. Przedstawiciel nie był natrętny jak co niektórzy z innych firm którzy perfidnie mi podsuwali umowe żeby podpisać.Reprezentant Smartsolar przyjechał powiedział co miał do powiedzenia,przysłał ofertę, na maila.Wybrałem ich przyjechali podpisali umowę, jedyna awersja z mojej strony to to że montaż był do puźnej nocy i obawiałem się żeby nie spadli z dachu ale pewnie są tak zasypani robotą że […] do nocy.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Piotr Walasek
Piotr Walasek
25 stycznia 2022 17:37

Profesjonalna ekipa montażowa. Bez problemu zamontowali panele fotowoltaiczne, tak aby wszystko sprawnie działało. Instalacja na dachu skośnym pokrytym dachówką ceramiczną 8,1kwp z mikroinwerterami Hoymiles. Handlowiec sprawnie i rzeczowo przedstawił ofertę woj. zachodniopomorskie. Dziękuje za doradztwo !

Kot Kazimierz
Kot Kazimierz
25 stycznia 2022 14:28

Potrafią dobrze doradzić, a wykonanie i instalacja paneli fotowoltaicznych na najwyższym poziomie. Szczerze polecam!

Filip Nowakowski
Filip Nowakowski
25 stycznia 2022 12:02

Firma zawarła ze mną umowę ( woj. śląskie ) w listopadzie 2021 roku , gdzie planowany termin montażu był przewidziany na początek grudnia 2021 r. Handlowiec który dokonywał audytu (P. Bartosz) i otrzymał ode mnie szczegółowe wymiary domu nie widział kłopotu z montażem instalacji , zaproponował montaż falownika Foxx i paneli jako skuteczne rozwiązanie. Firma od momentu podpisania umowy do dnia umówienia montażu – MIESIĄC po terminie – kontaktowała się ze mną drogą e-mailową i jeden raz telefonicznie. Montażyści pojawili się nareszcie 13 stycznia 2022 roku ale po oględzinach i pomiarach które wcześniej nie zostały dokonane ( a POWINNY) stwierdzili , że instalacja nie będzie działała zgodnie z założonymi parametrami , a także przepisami montażu ( 30 centymetrów od komina , czego nie przewidziano). Ekipa montażowa czekała 4 h na decyzję i w końcu po moim interwencyjnym telefonie dowiedziała się , że montażu nie będzie . Od tamtej pory temat umarł , kilkanaście razy próbowałem nawiązać kontakt bezpośredni , udało mi się dwa razy – ale pomimo obietnicy że sprawa ruszy z miejsca i instalacja zostanie przeprojektowana , oraz będzie ( nie z mojej winy) nowa wycena – nic nadal nie otrzymałem. Sprzęt wysłany do montażu blokuje mi garaż z którego nie mogę korzystać, a czas leci i firma nic nie robi by doprowadzić sprawę do końca . Wystawili mi jedynie fakturę bez jakiegokolwiek rabatu z terminem płatności do końca stycznia, a o montażu i sposobie jego wykonania oraz nowych nieuzasadnionych kosztach NIC !

PRZESTRZEGAM PAŃSTWA bo podejście firmy do kontraktów która rzekomo zajmuje tu pierwsze miejsce w rankingu to JAWNA KPINA z klientów. Jeśli komuś zależy na profesjonalnym podejściu to naprawdę radzę uważnie przeczytać komentarze i wybrać innego usługodawcę i nie dać się tak nabić w butlę jak ja i moja rodzina.

Witold Urbanek
Witold Urbanek
24 stycznia 2022 14:53

Serdecznie polecam tą firmę!! Montaż wykonali bardzo sprawnie. Decyzja padła na moduły Ja Solar 455 z falownikiem FoxEss, instalacja gruntowa 2-podporowa 9,55kWp.
Cena atrakcyjna, sprzęt przyzwoitej jakości.

Bartłomiej
Bartłomiej
22 stycznia 2022 14:55

Profesjonalne doradztwo przedstawiciela tej firmy pozwoliło mi wybrać świadomie moduły i mikroinwertery Hoymiles ponieważ poszukiwałem rozwiązania bezpiecznego. A niestety falownik sieciowy jakieś zagrożenie pożarowe stanowi. Instalacja 9,72 kwp zamontowana w 2 dni na początku stycznia, zgłoszenie do zakładu energetycznego wysłane. Czekam na licznik 🙂
Polecam smartsolar.pl

Monika Zebik
Monika Zebik
21 stycznia 2022 12:27

Nie byliśmy z mężem przekonani co do fotowoltaiki. Jednak po konsultacji panowie rzeczowo nas przekonali i nie żałujemy. Moduły Trina Solar 385 FULL BLACK pięknie wyglądają na Naszym dachu + mikroinwertery Hoymiles.
Dziękujemy serdecznie!

Jarosław
Jarosław
21 stycznia 2022 12:05

Polecam firmę Smartsolar wszystko dobrane fachowo zlecenie wykonane profesjonalnie.
Konkretna firma

Izabela
Izabela
21 stycznia 2022 09:43

Fotowoltaika Smartsolar serdecznie polecam wszystko na czas, Pan Sebastian profesjonalista, wybór paneli w tej firmie to jeden z moich najlepszych zakupów. Jeszcze raz szczerze polecam.

Iwona Żmuda
Iwona Żmuda
20 stycznia 2022 13:57

Zdecydowałam się na Smartsolar.pl z polecenia, które okazało się bardzo trafne. Firma jest bardzo rzetelna, dba o terminy jak i o jakość. Wywiązali się z umowy, jak i terminu montażu. Instalacja działa bez najmniejszych zarzutów. Montaż zakończony w listopadzie, licznik wymieniony, produkcja ruszyła. Mikroinwertery Hoymiles sprawują się tak jak handlowiec przedstawiał na spotkaniu. Zachęcam do tego typu rozwiązania 🙂

Marcin S
Marcin S
19 stycznia 2022 10:51

Tak czytam te komentarze i chwilami się zastanawiam, czy dotyczą tej samej firmy…Ja osobiście nie mogę nic złego napisać o Smartsolar. Mam jak najlepsze zdanie, na każdym etapie. Polecam Pana Fabiana z Pomorza, zawsze mogłem liczyć na jego wsparcie.

Marta Sobecka
Marta Sobecka
19 stycznia 2022 09:24

Na firmę trafiłam z polecenia. Znajomy zakładał panele, więc i ja się skusiłam. Uważam, że była to dobra decyzja, wszystko tak jak chciałam. Umowa podpisana na początku grudnia, panele od początku stycznia na dachu 5 kwp. Polecam smartsolar.pl

Danuta
Danuta
19 stycznia 2022 00:02

[…] Umowę zawarłam w październiku i wtedy został uruchomiony kredyt wiec firma dostała kasę do tej pory nie mam założonej fotowoltaiki .Do firmy nie można się dodzwonić a ze sprzedawca był kontakt tylko przez pierwsze dwa tygodnie . Telefony tylko odbiera z nie znanych sobie numerow .

Komentarz edytowany przez Redakcję.

smartsolar.pl
smartsolar.pl
19 stycznia 2022 09:05
Odpowiedz do:  Danuta

Szanowna Pani,

Prosimy o kontakt na adres reklamacje@smartsolar.pl z opisem sytuacji (wyjaśnimy Pani przypadek). Klientów z października mamy zamontowanych

Jeżeli chodzi o infolinie to nie weryfikujemy dzwoniących numerów przed ich odebraniem. Z powodu bardzo dużego zainteresowania fotowoltaiką w ostatnich miesiącach czasem trudno dodzwonić się do Nas. Prosimy również o kontakt z Naszym biurem pod wskazany adres e-mail: biuro@smartsolar.pl

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Sławomir
Sławomir
27 stycznia 2022 10:41
Odpowiedz do:  smartsolar.pl

Wprowadzacie w błąd – ja podpisywałem umowę w październiku i instalacji nie mam rozpoczętej. Miałem wyznaczony termin, nikt się nie pojawił, nie miałem informacji o zmianach w realizacji. Po telefonach dowiedziałem się, że na darmo wziąłem dwa dni urlopu. Instalacja się opóźni. Nie mam nowego terminu realizacji.

Mirek
Mirek
18 stycznia 2022 23:08

Tragedia. Zrobili mi projekt a po przyjedzie ekipy okazało się , że montaż jest niemożliwy bo handlowiec źle wykonał audyt. Dramat! Zrezygnowałem z usług i wypowiedziałem umowę. Dałem się nabrać na jakiś pakiet premium […] Mikrofalowniki realnie maja 12 lat gwarancji w standardzie i nie są montowane pod każdym z paneli tylko jeden przypada na 4 panele aby cena usługi była niższa bo inaczej tego by nigdy nie sprzedali. Trzeba stosować przedłużki aby podłączyć moduły o większym rozmiarze do mikrofalownika.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

smartsolar.pl
smartsolar.pl
19 stycznia 2022 08:55
Odpowiedz do:  Mirek

Szanowny Panie,

Mikroinwertery Hoymiles przeznaczone są do montażu na 4, 2 i 1 moduł. Zgodnie ze sztuką montażową dobiera się jak najwięcej HM-1500 (poczwórnych), każdy z modułów jednak pracuje niezależnie. Proszę nie komentować skoro nie zna Pan zasad montażu instalacji fotowoltaicznych opartych na mikroinwerterach.

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Tomasz
Tomasz
19 stycznia 2022 21:25
Odpowiedz do:  smartsolar.pl

@ smartsolar
no nie do końca każdy z 4 działa oddzielnie bo mikrofalownik ma dwa MPPT, przy 4 modułach działają parami po dwa

„Pierwszy na świecie jednofazowy mikroinwerter” zaprojektowany dla 4 paneli słonecznych z podwójnymi MPPT, z szerokim zakresem napięcia wejściowego prądu stałego (16-60 V) i niskim napięciem rozruchowym (tylko 22 V).

smartsolar.pl
smartsolar.pl
20 stycznia 2022 13:02
Odpowiedz do:  Tomasz

Panie Tomaszu,

Tak, rzeczywiście w karcie katalogowej mikroiwnertera Hoymiles dla 4 modułów HM-1500 napisane jest tak jak Pan napisał (cytat). Natomiast każdy moduł działa niezależnie. Jeżeli 1 z modułów podłączonych do HM-1500 zacieni się to tylko ten jeden będzie pracował słabiej, trzy pozostałe pracują maksymalną mocą na dany moment. Identyczna sytuacja jak przy Solar Edge, gdzie do każdego modułu podłączony jest optymalizator mocy.

Proszę najpierw weryfikować treść swoich wpisów, a później umieszczać w sieci. Dodanie nierzetelnych informacji wprowadza użytkowników tego serwisu w błąd

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Michał Ibrahim
Michał Ibrahim
18 stycznia 2022 23:03

Pozdrawiam Pana Arkadiusza Z Opola wszystko dobrane fachowo były lekkie opóźnienia ale po za tym jestem zadowolony

Tomasz
Tomasz
18 stycznia 2022 21:20

Smartsolar microiwentery
Napisze iż nie jestem pracownikiem tylko klientem mam instalacje na microinweterach od ponad roku. Działa bez zarzutu do tego widzę każdy panel jaki ma uzysk można sprawdzić nawet jak działa każdy microinweter z osobna temperatury napięcia uzysk. A teraz klika plusów instalacji na mikroinwerterach
1 Bezpieczeństwo
2 nadzór ewentualnie wyłapanie nieprawidłowości
3 łatwość rozbudowy
4 Niezależność pracowania każdej fazy ważne jak napięcie skoczy powyżej to wyłączy lub ograniczy 2 panele lub 1 mikroinwerter a nie cała instalacje jak przy centralnym
5 szybsze wstawanie instalacji lepsze i niezależne działanie na zabrudzenia paneli o cieniu nie wspominając
To chyba najważniejsze

A falownik centralny
1 To duże napięcie stałe niebezpieczne dla życia i pożaru i większe obciążenia przewodów
2 problem rozbudować instalacje
3 lepsze uzyski na falowniku centralnym całość pracuję jak najsłabszy panel
4 w razie awarii całość nie pracuje a gdzie jest problemem jak nie wiadomo trzeba szukać wadliwego panela lub przewodu
5 w razie uszkodzenia falownik centralny nic nie działa a w przypadku mikroinwerter tylko 4 panele w zależności jaki to mikroinwerter 1,2, 4

Jak ja szukałem firmy to też większość proponowała falownik centralny tylko jak zadałem pytanie czy to bezpieczne i jak zlokalizować ustereke to panowie no jak trzeba rozbierać i mierzyć do tego przeglądy.
DLATEGO PO DŁUGIM OKRESIE ROZEZNANIA CO JEDNA I DRUGA OPCJA MA WYBRAŁEM MIKROINWERTERY HOYMILES I SMARTSOLAR I NIE ŻAŁUJĘ I NIE ROZUMIEM NIEKTÓRYCH WPISÓW TO BRAK WIEDZY WYSTARCZY POCZYTAĆ I POMYŚLEĆ. A JEŚLI CHODZI O WCISKANIE TO WIĘKSZOŚĆ FIRM WCISKA FALOWNIK CENTRALNY SMARTSOLAR NAPEWNO NIE LECZ UŚWIADAMIA CO INWESTOR ZYSKA.

MYŚLĘ ŻE BĘDZIE CORAZ WIĘCEJ INSTALACJI NA MIKROINWERTERACH LUDZIE KTÓRZY CENIĄ BEZPIECZEŃSTWO WYBIORĄ MIKROINWERTERY A KOSZT PODOBNY.
MĄDRYCH WYBORÓW ŻYCZĘ

Dziękuję i pozdrawiam Smartsolar. Klient.

Paweł Zawiła
Paweł Zawiła
18 stycznia 2022 15:41

Zlecenie wykonane naprawdę profesjonalnie zaczynając od obsługi po realizację całego projektu. Panele wybrane z górnej półki JINKO 405 N-TYPE czarna rama i mikroinwertery, Firma zadbała przy montażu aby nic nie zostało uszkodzone.

Henryk Malinowski
Henryk Malinowski
18 stycznia 2022 15:30

Dziękuję za profesjonalną obsługę na każdym etapie inwestycji. Komponenty barczo dobre, montaż profesjonalny, wysłanie wiosku do Taurona w ciągu paru dni po montażu. Polecam wszystkim smartsolar.

Leszek Nowacki
Leszek Nowacki
16 stycznia 2022 16:39

Jak widać firma Smartsolar odpowiada na zarzuty tylko wybrańcom. Osoby które otrzymują odpowiedz na swoje skargi należą do wąskiego grona szczęściarzy, którym coś trzeba odpowiedzieć żeby zachować na tym portalu normy przyzwoitości i móc naciągać kolejnych klientów na stratę nerwów i finansów.

Tomasz
Tomasz
18 stycznia 2022 20:36
Odpowiedz do:  Leszek Nowacki

Nie ma problemu z kontaktem z tą firmą zawsze starają się pomóc.
NIE zostawiają klijeta bez pomocy.

Mieczysław W.
Mieczysław W.
15 stycznia 2022 18:45

Jestem świeżo po montażu instalacji (zachodniopomorskie). Generalnie jestem zadowolony. Było lekkie opoźnienie w realizacji ale firma zachowała sie uczciwie i nie byłem na tym stratny. Ekipa montażowa duży plus za podejscie do tematu. Wybrałem świadomie mikrofalowniki i nie żałuję. Od początku miałem dobry kontakt z przedstawicielem, który przedstawił mi wszystkie rozwiązania.
duzym plusem było to ze otrzymałem namiar na innych klientów którym robili instalacje – mogłem porozmawiac i sprawdzic w swojej okolicy jakosc wykonania.
sasiad który wybrał inna firme dalej czeka na montaz wiec nie zgodze sie z niektórymi tutaj wpisami

Kania
Kania
18 stycznia 2022 13:52
Odpowiedz do:  Mieczysław W.

To jest portal dla klientów a nie dla pracowników firmy.

Wiktor P.
Wiktor P.
15 stycznia 2022 07:48

Po kilku wizytach handlowców z różnych firm wybrałem smartsolar. To był dobry wybór. Montaż w październiku, wszystko działa jak trzeba. Monitoring każdego moduły widzę w aplikacji tak jak zapewniano za spotkaniu z handlowcem. Jednak warto było wybrać Mikroinwetery HOYMILES. Serdecznie polecam.

Bronisław Edyk
Bronisław Edyk
14 stycznia 2022 22:05

Polecam tą firmę. Umowa podpisana w listopadzie, dostarczenie towaru bez zarzutu, ekipa wstawiła się w wyznaczonym terminie. Instalacja na mikroinwerterach 5kwp moduły Ja Solar 455.

Jan
Jan
14 stycznia 2022 12:58

Firma tragedia. Nikt nie odbiera a handlowiec ze śląska był tylko wtedy jak trzeba sprzedać. Wcisnął mi mikrofalowniki . Uważajcie !

smartsolar.pl
smartsolar.pl
14 stycznia 2022 15:17
Odpowiedz do:  Jan

Szanowny Panie,

Prosimy o kontakt na adres reklamacje@smartsolar.pl – chcemy zweryfikować zasadność opinii jak również autentyczność wpisu. Samo imię nic Nam nie mówi.

Niczego Naszym klientom nie wciskamy tylko wybierają świadomie najlepszą ofertę dla siebie. Posiadamy instalacje fotowoltaiczne oparte o falownik centralny jak również opcje Premium czyli mikroinwertery. Wszystkim Naszym klientom przedstawiamy równice pomiędzy tymi rozwiązaniami.

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Miłosz
Miłosz
14 stycznia 2022 16:13
Odpowiedz do:  Jan

Panie Janie jak nie jest za późno to może Pan odstąpić od umowy do 14 dni. Ja się nie dałem nabrać na żadne mikrofalowniki i żadne premium . To chiński towar . Nie ma w Polsce firmy serwisującej tylko jakaś fundacja .

Marcin
Marcin
18 stycznia 2022 16:12
Odpowiedz do:  Miłosz

Człowieku co Ty piszesz tutaj za herezje 😀 Znawca się znalazł. W Stanach, Holandii i Australii montuje się głównie mikroinwetery. Proponuję doszkolić się, a później wypowiadać. Na głupotę nie ma lekarstwa 🙂

Tomasz
Tomasz
18 stycznia 2022 20:30
Odpowiedz do:  Miłosz

Dzień dobry jaki chiński towar microiwentery hoymiles to jedne z najlepszych na rynku.
A co najważniejsze bezpieczne dla domu człowieka.
Instalację można łatwo nadzorować każdy panel z osobna a hoymiles ma przedstawiciela w Polsce.
Lepsze uzyski i tak dalej myślę, że do właściciela instalacji najważniejsze jest bezpieczne użytkowanie ale jak ktoś lubi spawarkę niech zakłada falownik centralny. A następna sprawa to że produkt jest produkowany w Chinach to nie znaczy że zły.

Dariusz Gojko
Dariusz Gojko
14 stycznia 2022 07:45

Polecam smartsolar.pl Montaż w woj. Zachodniopomorskim. Przedstawiciel Pan Sebastian wszystko wytłumaczył, przedstawił kilka wariantów do wyboru. Bardzo kompetentny fachowiec w tej dziecinie. Umowa podpisana w listopadzie. Montaż zaraz po świętach. Serdecznie polecam firmę i tego handlowca.

Leszek Nowacki
Leszek Nowacki
13 stycznia 2022 12:36

Zdecydowanie nie polecam firmy Smartsolar Firma nie wywiązuje się z umowy mimo uiszczenia należności za instalacje, brak kontaktu i zwodzenie klienta. PROSZĘ OMIJAĆ TE FIRMĘ

Jan
Jan
10 stycznia 2022 15:53

Zdecydowanie polecam firmę Smartsolar. Kontakt, profesjonalizm na wysokim poziomie

Kamil Kamyk
Kamil Kamyk
5 stycznia 2022 10:19

Firmę oceniam pozytywnie!

Etap podpisania umowy – oceniam pozytywnie.
Przedstawiciel miły, nienachalny ( tak jak niektórzy.)
Podczas prowadzenia rozmów udzielił mi wszystkich informacji odnośnie proponowanych rozwiązań.

Czas realizacji – mimo wszystko (poniżej przyczyna) oceniam pozytywnie

W umowie zapisane jest 25 dni. Termin został lekko nagięty, ale jestem w stanie to zrozumieć bo sam pracuje w ”budowlance” i wiem jak to wygląda od kulis. Pewnych rzeczy nie można przeskoczyć. – pogody, choroby, zdarzeń losowych, czy nawet niepowodzeń po stronie partnerów biznesowych/dostawców. Czytam te niektóre komentarze i jestem w szoku. Proszę Państwa więcej cierpliwości i wyrozumiałości. Rozmowa , rozmowa i jeszcze raz rozmowa.
A propo rozmowy 😉
Jedyny minus to Wasza infolinia. Ciężko się dodzwonić. Dlaczego?
Mało ludzi czy tak obciążona infolinia?

Mimo powyższego, kontakt jest możliwy. Napisałem maila i na drugi dzień otrzymałem wszystkie informacje.

Dostawa Towaru – pozytywnie
Towar przyszedł 12 dni przed montażem.
Nie uważam dostaw ”z różnych źródeł” za minus tak jak opisali to poprzednicy. Wszystko dało się bez problemu dograć.
Sam na swoje budowy zamawiam towar, więc wiem jak to wygląda.

Panele i konstrukcja zostawione przez kuriera we wskazanym miejscu.- bez uwag.
Mogłem wykupić opcję ”dostawa jednym transportem” ale była to usługa dodatkowo płatna. – dziękuję, wolę się osobiście zaangażować 😉

Montaż – oceniam pozytywnie.
Ekipa super! Widać że znają się na robocie. Mam nadzieję że niedługo będę mógł porównać dwie instalacje – swoją i sąsiada. Podpisywaliśmy umowę w podobnym czasie ale sąsiad jeszcze czeka na termin. Mógł też instalację zrobić w SmartSolar, ale wybrał inną ofertę. Mimo wszystko jest dobrej myśli – CZEKAMY!

Rozliczenie – pozytywnie.
Na zakończenie prac firma przesłała fakturę pomniejszoną o rekompensatę ustaloną z działem reklamacji – super!.

Reasumując:
Firmę SmartSolar mogę polecić z czystym sumieniem.

Kasia
Kasia
4 stycznia 2022 20:26

A ja polecam firmę Smartsolar. Nie rozumiem niektórych klientów. Trzeba czekać cierpliwie na montaż. U mnie też były opóźnienia, ale wiadomo mamy zimę i czas montażu trochę się przedłużył. Mój sąsiad również skorzystał z oferty tej firmy. Ceny również mają korzystne. Polecam

Mariusz
Mariusz
4 stycznia 2022 16:21

To jakim cudem Smartsolar jest u was w rankingu numerem 1.Przecież to bzdura.Nie publikujcie negatywnych opinii o tej firmie.

enerad.pl
enerad.pl
5 stycznia 2022 09:27
Odpowiedz do:  Mariusz

Panie Mariuszu,

publikujemy opinie, które spełniają nasze standardy – proszę zapoznać się z naszym regulaminem: Komentarze w enerad.pl – Zasady dla Użytkowników.

Panie Mariuszu, obserwujemy rynek i przyglądamy się działaniom firm fotowoltaicznych. Od kilku miesięcy większość instalatorów ma problemy związane z sytuacją w kraju i na świecie (pandemia, przerwane łańcuchy dostaw) – proszę sobie zobaczyć opinie o innych firmach.

Jeśli chodzi o pozycję firmy w naszym zestawieniu, to oprócz komentarzy Użytkowników pod uwagę bierzemy również jakość komponentów, zakres usług, dostępność usług na terenie kraju etc.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Mariusz
Mariusz
4 stycznia 2022 15:39

Ustawka niewiarygodne recenzje o firmie Smartsolar

enerad.pl
enerad.pl
4 stycznia 2022 16:01
Odpowiedz do:  Mariusz

Panie Mariuszu,

nie ma żadnej ustawki, wszystkie komentarze przechodzą przez moderację. Dokładamy wszelkich starań, aby opinie publikowane w naszym serwisie były wiarygodne.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Mariusz
Mariusz
3 stycznia 2022 17:18

Odradzam firmę Smartsolar.Prosty montaż na gruncie trwał 3 dni.Ekipa taka profesjonalna że gdybym nie pożyczył im swoich narzędzi to montaż trwałby możliwie że dłużej.Podwykonawcy podwykonawców.Dostawy elementów instalacji nieskoordynowane bez informacji i uprzedzenia o dostawie.Dodzwonienie się do firmy graniczy z cudem a Pan konsultant z którym podpisywałem umowę to już chyba nie pracuje.Same Problemy.Firma do tej pory nie wywiązała się z zawartej umowy.Wykupiłem przedłużoną gwarancję na zakupione mikroinwertery minęło już ponad trzy miesiące i nadal nie dostałem certyfikatów gwarancyjnych.Firma zwala winę na dystrybutorów u których zakupiła mikroinwertery.Wystawienie certyfikatu w innych firmach trwa do 2 tygodni.Klient całą dokumentację dostaje w dniu końcowego montażu bo standardowo na montaż od podpisania umowy czeka się miesiąc. Mydlą oczy że wysłali informację tylko pewnie spadła do spamu i jej nieprzeczytałem.Oni nie tylko są nieprofesjonalni ale i niepoważni.Składam zawiadomienie na Policję i wznoszę sprawę do sądu Proszę o kontakt wszystkie niezadowolone i pokrzywdzone osoby przez firmę Smartsolar pod nr tel. [nie publikujemy numerów telefonu]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Piotr K.
Piotr K.
3 stycznia 2022 16:56

Polecam smartsolar.pl! Był poślizg, ale w sumie jak słucham sąsiadów, którzy podpisali umowy z innymi firmami długo przede mną i do dziś nie mają instalacji, a ja mam jutro wymianę licznika, to jestem zadowolony. Mimo wszystko poszło sprawnie i bez problemów. Dziękuję

Dominika i Błażej
Dominika i Błażej
3 stycznia 2022 08:41

Jesteśmy mega zadowoleni z profesjonalnej obslugi, doradztwa- szczególnie dziękujemy Panu Sebastianowi za cierpliwe tłumaczenia i pomoc na każde zadane pytanie :). Wszystko poszlo mega sprawnie, w ciągu miesiaca od podpisania umowy, ekipa zamontowała panele. Chłopaki zrobili to bardzo sprawnie i starannie, za co bardzo dziękujemy.
Każdemu, kto ma wątpliwości polecamy kontakt z Panem Sebastianem!

Mariusz
Mariusz
31 grudnia 2021 12:37

Szybko, sprawnie i na temat. Po stokroć polecam.

Tomek
Tomek
30 grudnia 2021 06:02

Dzień dobry pytanie do właścicieli instalacji na mikroinwerterach czy zgłaszacie swoje instalacje do straży, pożarnej czy nie.?

smartsolar.pl
smartsolar.pl
31 grudnia 2021 10:13
Odpowiedz do:  Tomek

Dzień dobry,

Komplet dokumentów do straży pożarnej wysyłamy do klientów. Przekazane dokumenty Klienci we własnym zakresie składają do najbliższej straży pożarnej.
Jeżeli jeszcze nie otrzymał Pan tych dokumentów to proszę oczekiwać na wiadomość z Naszej strony.

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Tomasz
Tomasz
7 stycznia 2022 21:00
Odpowiedz do:  smartsolar.pl

Czekam na dokumenty

Piotr
Piotr
3 stycznia 2022 12:18
Odpowiedz do:  Tomek

Do straży pożarnej trzeba zgłaszać instalacje powyżej 6,5 kWh.
Wtedy jest obowiązek zabezpieczenia przed przepięciami

Piotr
Piotr
29 grudnia 2021 23:27

Zdecydowanie odradzam tą firmę.
Poza przedstawicielem który był miły zero kontaktu.
Infolinia nie działa. Po pół godzinnym słuchaniu muzyki rozłącza połączenie.

Termin montażu już dawno minął.
Od początku, oraz 2 tygodnie przed planowanym terminem uprzedzałem że mieszkam za granicą i nie mogę siedzieć w Polsce czekając na kolejne przesyłki i montaż.
Dzwonili, kłamali a gdy próbowałem wykonać tel zwrotny to albo ta osoba była na zwolnieniu albo już nie pracuje.
Tam panuje haos nad którym chyba nikt nie panuje.

W końcu udało mi się zdobyć kontakt do właściciela.
Obiecywał rekompensatę i szybką instalację.
Zamieszanie było przez jeden dzień.

W końcu przyjechała ekipa…
Instalacji nie dokończyli. Obiecali że za kilka dni się pojawią.

Ktoś zadzwonił i zaproponował mi 150 zł upustu za cały miesiąc czekania na nich w Polsce 😂

Dla świętego spokoju zgodziłem się.
A w tym czasie już dostałem fakturę do zapłacenia na pełną kwotę chociaż nie wiem kiedy ta beznadziejna firma dokończy swego dzieła.

Zdecydowanie nie polecam.

Poważnie rozważam drogę postępowania sądowego.

smartsolar.pl
smartsolar.pl
31 grudnia 2021 10:30
Odpowiedz do:  Piotr

Dzień dobry,

Ponieważ mamy “gorący okres” i wysokie zainteresowanie instalacjami fotowoltaicznymi czasem jest problem z dodzwonieniem się na infolinie. Zachęcamy kontakt e-mailowy biuro@smartsolar.pl lub bezpośrednio do przedstawiciela z którym zawarł Pan umowę: On przekaże temat do odpowiedniego Opiekuna Realizacji.
Bardzo Nam przykro, że tym razem nie mogliśmy dostosować się do Pana pracy za granicą kraju. Natomiast za każdym razem staramy się uwzględniać plany urlopowe, pracę za granicą Naszych klientów.
Grudzień nie rozpieszczał Nas z pogodą. Na dachach w całej Polsce zalegał śnieg i pokrywa lodowa. Ze względów bezpieczeństwa ekip monterskich zaplanowane montaże musiały zostać przełożone na inny termin. Co spowodowało opóźnienie w montażu Pana instalacji. Umowę, którą Pan podpisał jest mowa o “sile wyższej”: to właśnie jest taki przypadek.
Każdego Naszego klienta u którego powstało w ostatnim czasie opóźnienie w terminie montażu poinformowaliśmy e-mailem jak również telefonicznie.150zł to rekompensata za opóźnienie i straty w uzyskach.

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Krystian
Krystian
25 grudnia 2021 21:06

Instalacja założona przed samymi świętami. Był lekki poślizg o którym byliśmy poinformowani więc ok. Znajomi czekali kilka miesięcy dłużej w innej firmie bez żadnej informacji także tydzień w te czy w te nic nie zmienia. Długo szukaliśmy odpowiedniej firmy i to był dobry wybór. Jestem zaskoczony negatywnymi opiniami ale może zależy to od doradcy? Szczecin serdecznie poleca!!!

Katarzyna
Katarzyna
25 grudnia 2021 18:07

Gorąco polecam. Świetny kontakt z przedstawicielem, szybka realizacja usług

Joanna
Joanna
25 grudnia 2021 18:04

Byłam miło zaskoczona obsługą i profesjonalizmem. Rozważaliśmy ofertę kilku firm i finalnie zdecydowaliśmy się na instalację i mikroinwentery od Smartsolar. Doradca był pomocny na każdym etapie, a standardowo nie obyło się bez stresu i przeszkód 😅 mimo że były utrudnienia technicznie ostatecznie udało się znaleźć rozwiązanie. Polecam niezdecydowanym 👍

Monika
Monika
21 grudnia 2021 22:15

Polecam smartsolar.pl. Montaż wykonany bez żadnych zastrzeżeń. 5 dni po terminie wymagalności umową, ale w trakcie BUMU wynikłego z powodu zmian przepisów to i tak ok 🙂 Ekipa przyjechala punktualnie, montaż poszedł SPRAWNIE, nawet posprzątali po sobie co świadczy o Ich profesjonalizmie. Instalacja 3,5kwp, moduły pięknie prezentują się na dachu. Zdecydowalismy się z mężem na mikroinwetery ponieważ to rozwiązanie bezpieczniejsze, wydajniejsze i daje możliwość rozbudowy instalacji w przyszłości. Przedstawiciel dokładnie wytłumaczył techniczne aspekty fotowoltaiki jak również zaproponował najlepsze kredytowanie na rynku. Jesteśmy zadowoleni i będziemy polecać 🙂

Justyna Gadomska
Justyna Gadomska
21 grudnia 2021 08:58

Od ponad dwóch miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką instalacji zamontowanej przez Smartsolar.
Montaż odbył się bardzo sprawnie mimo nienajlepszych warunków pogodowych. Wszystko działa bez zarzutu, w aplikacji widzę produkcję na każdym panelu. Polecam!

Magdalena Woźniak
Magdalena Woźniak
21 grudnia 2021 00:57

POLECAM!!! Zaprosiłam kilku handlowców z różnych firm w celu przedstawia i złożenia oferty na fotowoltaike. Tylko przedstawiciel smartsolar wytłumaczył temat przejrzyście. Instalacja 9,72kwp + Mikroinwetery HOYMILES
Stawiam na jakość i bezpieczeństwo dlatego wolałam dopłacić do tego rozwiązania. Instancja działa 3 miesiące bez żadnych zastrzeżeń. Już poleciłaś tą firmę znajomym. Również zadowoleni z oferty i montażu. Dużo słonecznych dni wszystkich życzę 🙂

Katarzyna
Katarzyna
20 grudnia 2021 15:39

Odradzam współpracę z tą firmą. Kontakt tylko do momentu podpisania umowy i przelania I transzy, w moim przypadku 30 456 zł plus 23 000 kredytu. Pieniądze na koncie firmy, jest już trzy tygodnie po terminie montażu i dalej nie wiem kto i kiedy zamontuje panele. Zupełny brak kontaktu ze strony firmy, na maile brak odpowiedzi, dodzwonić się nie można. Do tej pory udało mi się to dwa razy, ale rezultat żaden. Dzisiaj dowiedziałam się, że szukają ekipy montażowej. Poleciłam firmę dwóm znajomym, sytuacja identyczna więc przypadek nie jest odosobniony. Wszyscy skontaktowaliśmy się już z prawnikiem.

smartsolar.pl
smartsolar.pl
21 grudnia 2021 20:57
Odpowiedz do:  Katarzyna

Dzień dobry,

Dynamiczne zmiany prawne w obszarze OZE oraz związany z tym znaczący wzrost zainteresowania instalacjami fotowoltaicznymi (przede wszystkim październik / listopad) powoduje, iż niektóre z montaży napotykają opóźnienia.
Jednocześnie zapewniamy, że dokładamy wszelkich starań, aby możliwie jak najszybciej wykonać montaż Państwa instalacji.
Niestety, nie pomagają nam w tym:
• wciąż trwająca pandemia SARS-CoV2, dotykająca pracowników, kurierów, magazynierów,
dostawców i wszystkich naszych Klientów i współpracowników;
• wydłużone terminy produkcji krajowych producentów i dostawców konstrukcji i komponentów;
• opóźnienia przewoźników;
• pogoda
Wszystkie powyższe czynniki mają swój pojedynczy jak i całościowy wpływ na powstawanie opóźnień w realizacji niektórych montaży.
Każdego Naszego klienta u którego powstało w ostatnim czasie opóźnienie w terminie montażu poinformowaliśmy e-mailem jak również telefonicznie.
Grudzień/styczeń to miesiące w których niewielki “zator” z montażami zostanie w pełni rozładowany.
Prosimy o chwilę cierpliwości.

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Sebek
Sebek
19 grudnia 2021 07:46

Firma godna polecenia. Montaż zakończony 4 dni temu, a wniosek do Enea już wysłany. Przedstawienie oferty oceniać na 100 punktów. Przedstawiciel Smartsolar okazał się najbardziej komponentny, odpowiedział na wszystkie moje pytania. Montaż tydzień po terminie ale to zrozumiałe, pogoda u Nas coraz gorsza i zapewne dużo mają zleceń z powodu zmiany przepisów od 1 kwietnia. Firma posiada duży wybór w modułach, falownikach jak również posiadają mikroinwetery. Poczytałem o zaletach mikroinwerterów i potwierdziło się to z tym co przedstawiał Pan Arkadiusz na spotkaniu. Teraz tylko czekam na licznik dwukierunkowy i będę śledził uzyski każdego moduły z osobna dzięki Mikroinwerterom i aplikacji którą mam już wgraną do telefonu 🙂 Warto skorzystać z usług tej firmy :))

Maciej
Maciej
14 grudnia 2021 23:35

Polecam firmę. U mnie w małopolsce jestem bardzo zadowolony z instalacji a przede wszystkim mikroinwerterów.

Wojciech Widuto
Wojciech Widuto
14 grudnia 2021 12:48

Nie polecam. Umowa zawarta jeszcze w sierpniu, czas realizacji już dawno minął, a my ciągle nie mamy wykonanego montażu. Próbowano zrzucić winę na konstrukcję dachu, ale po wizycie audytora (zlecone przez firmę Smartsolar) ten argument upadł. Z ostatnich informacji jakie dostałem wynika, że nie potrafią znaleźć firmę monterską w Szczecinie (korzystają z podwykonawców). Ostatnie 3 maila wysłane do handlowca i działu realizacji bez odpowiedzi. Przed podpisaniem umowy wszystko było ok. Teraz gorący czas na fotowoltaikę, więc warto dwa razy przemyśleć wybór firmy, ponieważ zostało mało czasu na realizację przed zmianą przepisów.

smartsolar.pl
smartsolar.pl
21 grudnia 2021 21:02
Odpowiedz do:  Wojciech Widuto

Dzień dobry

Po imieniu i nazwisku “Wojciech Widuto” nie znajdujemy Pana w Naszej bazie klientów.
Prosimy o kontakt pod nasz adres biuro@smartsolar.pl – chcemy zweryfikować niekorzystną opinie jak również autentyczność wpisu.

pozdrawiam
Zespół smartsolar.pl

Wojciech Widuto
Wojciech Widuto
28 grudnia 2021 10:50
Odpowiedz do:  smartsolar.pl

Dzień dobry,

dzień wcześniej (tj 20.12.2021) dzwonicie do mnie (Pani Renata P…bicka), na moją prośbę wysyłacie maila również do mnie i nie ma problemu z zidentyfikowaniem mojej osoby. Ale odpisując na publicznym forum już jest problem… Od samego początku w relacjach z Państwem występuję z upoważnienia żony […]

Dodam też, że podczas rozmowy telefonicznej 20.12.2021 oraz mailowo po jej zakończeniu obiecaliście Państwo przedstawić termin realizacji w dniu 27.12.2021. Niestety nikt się, ze mną nie skontaktował w tym dniu…. Kolejny termin, który nam podajecie i nie dotrzymujecie – brak kontaktu.

Skoro już teraz dokładnie wiecie o jaką inwestycje chodzi, a jednocześnie jest utrudniony kontakt z Państwem to czy możecie w swojej odpowiedzi podać dokładnie ile tygodni/miesięcy temu minął umowny termin realizacji?

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Jerzy
Jerzy
7 grudnia 2021 10:03

Polecam firmę Smartsolar. Przedstawiciel handlowy p. Fabian zaraz po określeniu zapotrzebowania na instalację pojawił się na audyt, doradził określając jakie najlepsze wybrać komponenty ( 3 razy po 3 oferty instalacji). Przez cały czas aż do dzisiaj sympatyczny kontakt z p. Fabianem. Po wyborze oferty udało się trochę zejść z proponowanej ceny, uwzględnił w projekcie umowy wszystkie moje zastrzeżenia, które zostały dopisane do umowy w formie aneksu. Po podpisaniu umowy następny audyt i wizualizacja instalacji – następnego dnia otrzymałem gotowy projekt do akceptacji. Po dwóch tygodniach od podpisania umowy rozpoczęły się dostawy komponentów instalacji. Termin instalacji wyznaczono na początek listopada i szczęśliwie o dwa dni przesunięto – lało jak z cebra a to nie jest dobre dla właściwej instalacji osprzętu elektrycznego. Instalatorzy wykonali pracę rzetelnie z zachowaniem wszelkich norm w zakresie prac instalacyjnych (pracowali nawet w niedzielę). O sposobie instalacji dowiadywałem się z Internetu – montażyści wykonali to jak na filmach pokazowych a ponadto na moją prośbę nieodpłatnie wykonali izolowanie na dachu instalacji solarnej. Odpalenie instalacji niestety było trudne ponieważ skończyli późno wieczorem i wskazania systemu były szczątkowe. Zgłoszenie instalacji nastąpiło w połowie listopada i od 3 grudnia instalacja działa. Aktualnie czekam na wydłużone gwarancje na mikroinwertery – p. Fabian uprzedził, że może to potrwać gdyż producent wysyła zbiorcze przedłużenia gwarancji i na pewno je dostanę. Kontakt z przedstawicielem firmy wzorcowy, jeśli nie odbiera od razu to zawsze po chwili oddzwania. Pozdrawiam zespół Smartsolar

Grzegorz
Grzegorz
7 grudnia 2021 09:33

U mnie wszystko sprawnie przebiegło, super komponenty. Polecam