Votum SA – opinie i recenzja

Osoby szukające pomocy w uzyskaniu odszkodowania może zainteresować oferta Votum SA. To jedna z najdłużej działających kancelarii odszkodowawczych na rynku. Od 2005 roku Votum obsłużyło ponad 270 000 klientów, uzyskując na ich rzecz odszkodowania warte prawie 2,5 mld zł. Warto jednak wiedzieć, że Votum SA stosowało niedozwolone klauzule w umowach (Decyzja Prezesa UOKiK), czym naraziło swoją reputację. Czy firma będzie w stanie ją odbudować? Postanowiliśmy sprawdzić kluczowe informacje o Votum. Zapraszamy do naszej recenzji ich usług!

Bezpłatna Konsultacja z Ekspertem Odszkodowawczym

Jakie usługi świadczy Votum SA?

Votum zaczynało jako firma odszkodowawcza (jeszcze jako Centrum Odszkodowań SA) specjalizująca się w sprawach o szkody osobowe oraz rzeczowe. Niedawno Votum zajęło się też pomocą dla frankowiczów. Rozwój Votum SA jest imponujący, gdy uwzględnimy usługi świadczone w ramach grupy kapitałowej. Znajdziemy tu np. spółki prowadzące działalność rehabilitacyjną, klub biznesu oraz usługi na rynku energii.

struktura grupy kapitałowej Votum SA

(źródło: DM BOŚ Bank)

W ramach swojej głównej działalności Votum SA pomaga, gdy staramy się o:

  • odszkodowanie osobowe (np. w wyniku wypadku komunikacyjnego, wypadku w pracy czy poślizgnięcia/potknięcia),
  • odszkodowanie majątkowe (szkoda na pojeździe lub nieruchomości),
  • pomoc przy roszczeniach za stosowanie przez banki klauzul abuzywnych oraz przy zwrocie prowizji, gdy dokonaliśmy wcześniejszej spłaty kredytu.

Nad sprawami o odszkodowania pieczę sprawują profesjonalne kancelarie prawne należące do grupy kapitałowej Votum SA. Obecnie Votum może się pochwalić współpracą z szóstką kancelarii prawnych, co dobrze świadczy o przygotowaniu firmy do prowadzenia nawet najcięższych sporów przed sądami.

Szukając pomocy w dowolnej kancelarii odszkodowawczej pamiętajmy, aby przed skorzystaniem z usług firmy sprawdzić, kto będzie naszym pełnomocnikiem oraz jakie kompetencje posiada (czy jest np. adwokatem lub radcą prawnym).

Poza tym, że Votum świadczy komplementarne usługi odszkodowawcze, to spółka dokonuje też ekspansji na zagraniczne rynki: czeski, słowacki i ukraiński. Jeżeli np. mieliśmy wypadek u naszych południowych sąsiadów, to Votum może być dobrym miejscem do sprawdzenia, na jaką pomoc możemy liczyć.

Bezpłatna Konsultacja z Ekspertem Odszkodowawczym

Jak działa Votum Odszkodowania?

Dochodzenie roszczeń odszkodowawczych przez Votum nie odbiega od tego jak robią to inne firmy. Po otrzymaniu zgłoszenia od klienta, dokonują darmowej analizy sprawy i jeżeli jest ona opłacalna, to od tego czasu klient może liczyć na kompleksową pomoc.

Votum zajmie się ustaleniem podmiotu odpowiedzialnego za naszą szkodę, zgromadzi odpowiednią dokumentację sprawy, zajmie się negocjacjami w części polubownej i formalnościami, gdy nasze roszczenie trafi do sądu.

Dobrą praktyką kancelarii odszkodowawczych powinna być pomoc przy gromadzeniu dokumentacji. Zanim jeszcze dokonają ostatecznej decyzji o prowadzeniu sprawy o odszkodowanie klienta.

Warto wiedzieć, że model działania firm odszkodowawczych sprawia, że szybka weryfikacja naszych roszczeń jest dla nich kluczowa. Pierwszym kryterium branym pod uwagę będzie możliwość dochodzenia odszkodowania (brak przedawnienia) a drugim opłacalność prowadzenia naszej sprawy.

Votum udostępnia klientom formularz zgłoszeniowy on-line lub informacje o incydencie możemy przekazać telefonicznie. To absolutnie wystarczy, ale w szybkiej analizie przydatny byłby live chat. Mogłoby to oszczędzić czas osobom, których roszczeniami nie jest zainteresowane Votum.

Gdy już zostaniemy klientem Votum, to zyskamy dostęp do panelu klienta, gdzie możemy na bieżąco monitorować naszą sprawę i utrzymywać kontakt z naszym pełnomocnikiem. Z jego poziomu mamy wgląd do dokumentów, pism, wniosków oraz wysokości zgłoszonego odszkodowania. To zdecydowany atut, który poprawia przejrzystość działań Votum i naszą kontrolę nad roszczeniem.

W prostszych roszczeniach odszkodowawczych (np. w przypadku szkody na pojeździe i zaniżonym kosztorysie naprawy), często wystarczy, że firma odszkodowawcza złoży odwołanie lub w etapie przedsądowym wynegocjuje zadowalającą nas stawkę odszkodowania.

Votum SA – prowizja i koszty

Niestety ani na stronie Votum SA, ani na Votum Odszkodowania SA nie ma informacji o wysokości prowizji jaką pobiera firma za dochodzenie roszczeń. Votum nie podaje ile kosztują ich usługi. Niestety brak konkretnych kwot jest niechlubną normą w tej branży. Taką praktykę, można w pewnym sensie wyjaśnić różnym poziomem złożoności spraw. Przykładowo roszczenie odszkodowawcze z OC sprawcy wypadku komunikacyjnego jest łatwiejsze niż np. proces w imieniu osób spłacających kredyt we frankach szwajcarskich.

W rzeczywistości duże kancelarie odszkodowawcze powinny mieć całą procedurę dosyć dobrze usystematyzowaną. W końcu ich model działalności jest możliwy do schematycznego określenia: od pozyskania klienta, weryfikacji jego sprawy i uzyskania optymalnego odszkodowania (polubownie lub w sądzie). I tak rzeczywiście jest – przynajmniej w przypadku struktur sprzedaży w Votum Odszkodowania SA.

UWAGA!!! AKTUALIZACJA z dnia 2021-06-09!

Drodzy Czytelnicy,

zostaliśmy wezwani przez Votum Odszkodowania S.A. do usunięcia linku, który prowadził do regulaminu struktur sprzedaży Votum Odszkodowania S.A z dnia 20.12.2019 roku oraz do umieszczenia poniższego oświadczenia:

TREŚĆ OŚWIADCZENIA:

„W związku z opublikowanym w dniu 06.05.2021 r. artykule: „ Votum SA – opinie i recenzja”, wskazujemy że jego autor Pan Mateusz Gwardecki, wykorzystał w sposób nieuprawniony materiały objęte tajemnicą przedsiębiorstwa Votum Odszkodowania S.A. (w myśl art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji), a to: Regulaminu Struktur Sprzedaży Votum Odszkodowania S.A., z dn. 20.12.2019 r., obowiązującego od 01.07.2020 r., który został zamieszczony do pobrania w treści w/w artykułu. Autor nie uzyskał zgody na używanie wspomnianego wyżej dokumentu i w jego posiadanie wszedł w sposób niedozwolony, bez wiedzy spółki Votum Odszkodowania S.A.”

Kilka słów wytłumaczenia – dla naszych Użytkowników, jak i przedstawicieli VOTUM S.A.: powyższy dokument jest nadal publicznie dostępny tu (na stronie Votum Odszkodowania SA) i tu. Należy jeszcze dodać, że w czasie, gdy powstał niniejszy artykuł, powyższy regulamin można było znaleźć w wynikach wyszukiwarki Google. Natrafiłem na niego w bardzo prosty sposób: wpisałem w wyszukiwarkę google frazę: “site:https://votum-odszkodowania.pl/ Regulamin” i w wynikach wyszukiwania pojawił się link do dokumentu, który jak się okazuje jest objęty tajemnicą przedsiębiorstwa. Z ciekawości sprawdziłem swoją historię przeglądarki i mam tu jak na dłoni przykład, że plik ten znalazłem w Google’u:

Nie wiedziałem, że na pliki, które są publicznie dostępne trzeba mieć pozwolenie… Dziś stosując taką metodę wyszukiwania rzeczywiście nie trafimy już na omawiany dokument. Jednak w czasie pisania tego artykułu, plik był indeksowany przez Google, chyba można zatem powiedzieć, że Votum nie podjął, przy zachowaniu należytej staranności, działań w celu utrzymania jego poufności. Ale w związku z wezwaniem musieliśmy nieco zmodyfikować treść artykułu, usunąć dokument i link do niego.

Drogie Votum, Drodzy Przedstawiciele Votum: na przyszłość bardzo ładnie Was prosimy: może najpierw napiszcie do nas maila w takiej sprawie? Nie będzie trzeba pisać tych wszystkich pism i w ogóle. My naprawdę nie wiedzieliśmy, że ten dokument jest TAJNY/POUFNY, że jest tajemnicą Waszego przedsiębiorstwa, był (i jest przecież) dostępny w publicznej sieci Internet. Naszym zadaniem było przedstawić Waszą działalność naszym Użytkownikom. Jak zwykle staraliśmy się jak tylko mogliśmy, znaleźliśmy ten dokument więc go opublikowaliśmy ¯\_(ツ)_/¯

Drodzy Użytkownicy, poniżej zmodyfikowana treść artykułu, zgodnie z wezwaniem przedstawionym nam przez Votum Odszkodowania SA.

W tym regulaminie (link usunięty) znajdziemy informacje skierowane do przedstawicieli Votum Odszkodowania. Jaką rolę pełni przedstawiciel? Według regulaminu do jego zadań należy m.in. pozyskiwanie nowych klientów i informowanie ich o sposobie wykonywania zawartej umowy.

Ważniejsze dla nas jako potencjalnych klientów jest to, że taki przedstawiciel ma jasno określone zasady otrzymywania wynagrodzenia. Charakterystyka potencjalnych spraw jest podzielona na cztery grupy. W tabeli A określone są natomiast zasady honorarium.

Prowizja przedstawiciela naliczana jest od łącznego honorarium netto danej sprawy. A to z kolei ustalane jest w ramach umowy podpisanej z klientem. Nadal zatem nie wiemy, ile zapłacimy za odszkodowanie.

Najczęściej prowizja waha się od ok. 20% do ok. 30% netto. Niestety firmy odszkodowawcze często zamiast informacji o kosztach brutto podają prowizję bez VAT. Pamiętajmy, że podawanie kwoty netto to naruszenie praw ochrony konsumenta.

W dodatku nie wiemy od czego dokładnie naliczana jest prowizja. Od łącznej sumy odszkodowania (także tej gwarantowanej?), czy może może od wywalczonej przez kancelarię dodatkowej kwoty roszczenia? Tych informacji Votum SA nie podaje. Na stronie votum-sa.pl nie można się też dowiedzieć, czy firma pobiera zaliczki lub inne opłaty przygotowawcze.

Votum opinie klientów

Roszczenia odszkodowawcze wymagają posiadania podstawowej wiedzy o zasadach procesowych. Brak należytej dbałości o swoją sprawę w procesie sądowym może skończyć się oddaleniem naszych roszczeń. Nic zatem dziwnego, że kierujemy się po pomoc do profesjonalnych kancelarii odszkodowawczych.

Jak jednak upewnić się, że sprawa, z którą przychodzimy będzie prowadzona z największą starannością? W tym celu często sięgamy po opinie innych osób. Nawet anonimowych z internetu. Niestety problem fałszowania opinii nie jest rzadki. Zauważył to już Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Według raportu “Fałszowanie opinii w internecie (październik 2020)” prawie połowa osób, które nie weryfikują prawdziwości opinii robią to tylko dlatego, że nie wiedzą jak można to zrobić.

Opinie w internecie mogą być przydatne, ale warto pamiętać, że:

  • opinie to nie fakty – negatywny albo pozytywna opinia może być efektem emocji towarzyszących użytkownikowi,
  • opinie pozytywne mogą być dodawane przez wynajętą agencję reklamową,
  • opinie negatywne mogą być pozostawiane przez konkurencję,
  • oceniając wiarygodność opinii nie uprzedzajmy się co do ich wyniku z góry.

Wskazówkami, które powinny wzbudzić naszą podejrzliwość wobec komentarzy może być:

  • częstotliwość dodawania komentarzy (czy pozytywne/negatywne opinie są dodawane dzień po dniu, w godzinach pracy),
  • zdjęcie użytkownika dodającego komentarz jest stockową fotografią,
  • dany użytkownik dodaje tylko pozytywne opinie (a ewentualne negatywne dotyczą np. tylko parków, miejsc rekreacyjnych, obiektów kultury itp.),
  • treść komentarzy, która się powtarza, jest pisana podobnym stylem lub takie same komentarze pojawiają się w różnych serwisach.

Opinie o Votum w Google Moja Firma

Posiadając powyższe wskazówki możemy sprawdzić opinie klientów, którzy pozostawiają komentarze pod wizytówką Votum SA (link do niej jest tutaj). Dlaczego zaczynamy od tego miejsca? Przede wszystkim dlatego, że Google stosuje automatyczny filtr spamu oraz zgodnie z polityką dodawania komentarzy, może usuwać podejrzane opinie. Jest to zatem dosyć wiarygodne źródło (w końcu sami korzystamy z niego przy tworzeniu naszego rankingu kancelarii odszkodowawczych).

Niestety nie jest to rozwiązanie idealne, bo mimo wszystko znajdziemy w Google Moja Firma opinie, które wskazują na działania marketingowe (nie tylko samej firmy, ale też i jej konkurencji). Przykłady? Oto i one. Naszą uwagę zwróciły np. same pozytywne komentarze (z pięcioma gwiazdkami), od osób, które w avatarze mają stockowe zdjęcie. Taki zabieg może być stosowany przez agencje reklamowe do uwiarygodnienia opinii.

opinia o votum

(źródło: https://goo.gl/maps/mAfuABt4hi4wxS3Y9)

A tutaj więcej stockowych zdjęć pana z niebieskim plecakiem. Na dokładkę ten sam użytkownik dodał pozytywną opinię dla Helpfind serwisu powiązanego ze spółką Votum.

Prezesem zarządu Helpfind jest Konrad Piechota, który zasiada w radzie nadzorczej Votum Energy i jest prezesem spółki Ekosynergia, której wspólnikiem od 11 września 2020 roku jest Votum SA.

opinia o votum sa

(źródło: https://goo.gl/maps/QCjDPGpon27oVP1R6)

Tu sytuacja lustrzanie podobna. To kolejne zdjęcie ze stocka, co widać pod tym linkiem. A w poza tym, użytkowniczka dodała też pozytywną opinię pod wizytówką Helpfind.

Opinia o Votum SA

(źródło:https://goo.gl/maps/rDTo4KPspPNtU9GL7)

Trzecia opinia i trzeci raz to samo: zdjęcie ze stocka (link), oraz pozytywna opinia pod wizytówka Helpfind (spółki powiązanej z Votum SA).

Opinia o Votum SA

(źródło: https://goo.gl/maps/UeT9zwJUWvBiALSHA)

Schemat ten sam co wyżej: zdjęcie ze stocka (link) i pozytywna opinia pod wizytówką Helpfind. Wszyscy czterej użytkownicy są frankowiczami (jak wynika z treści opinii pod Votum SA) i korzystali jeszcze z usług Helpfind.

Czy takie wskazówki wystarczą, żeby podważyć wiarygodność powyższych opinii. Niezupełnie. Może to nieprawdopodobny zbieg okoliczności i osób, które były frankowiczami, lubią zdjęcia stockowe, korzystały z usług Votum oraz Helpfind i pod obiema wizytówkami zostawiły pięć gwiazdek 😉

Natomiast sprawdzając negatywne opinie użytkowników, warto podkreślić, że Votum SA stosuje dobrą praktykę, w której stara się nawiązać kontakt z niezadowolonym klientem w celu rozwiązania problemu jaki napotkał.

Opinie o Votum w TrustMate.io

TrustMate to platforma, która umożliwia firmom prezentację zweryfikowanych opinii klientów. Przedsiębiorcy mogą zarządzać komentarzami (np. w celu mediacji) i prowadzić ich analizę (np. w celu poprawy świadczonych usług).

Idea stojąca za pomysłem TrustMate jest zrozumiała – użytkownicy w internecie chętniej dzielą się negatywnymi doświadczeniami. A pozytywne opinie zazwyczaj kończą się lakonicznym “polecam”. W związku z tym, TrustMate wprowadziło słownik podpowiedzi. Dlatego nie dziwmy się, że pozytywne opinie o Votum SA składają się często z tych samych zdań. To właśnie efekt wspomnianego słownika.

Teraz jednak kluczowe pytanie – czy opinie o Votum na TrustMate są reprezentatywne? Zweryfikowane komentarze pochodzą od osób, które otrzymały zaproszenie wysłane przez firmę. Wybór listy osób zaproszonych do opinii wybiera sama firma.

Votum SA a rankingi i porównywarki internetowe

Jak widać kierując się opiniami w internecie możemy podjąć niewłaściwą decyzję. A co z internetowymi porównywarkami lub rankingami? Tu za obiektywność odpowiadają ich redakcje. Co jednak można powiedzieć np. o rankingu kancelarii odszkodowawczych, gdzie pierwsze miejsce zajmuje firma mająca powiązania z właścicielem strony?

Czytelnicy money.pl (o czym można przeczytać w tym artykule) zwrócili uwagę na dziwną sytuację. Korzystając z porównywarki kancelarii frankowych na frankomat.com.pl byli w ostateczności prowadzeni do Votum. Wyjaśnienie jest dosyć proste.

Okazuje się, że frankomat.com.pl należy do spółki Helpfind (partnera Votum SA). To nic zaskakujące, że dwie firmy współpracują ze sobą. Jednak ciekawiej robi się, gdy sprawdzimy inne strony z rankingami firm odszkodowawczych.

Według informacji na stronie frankomat.com.pl Helpfind jest twórcą trzech innych serwisów:

  • rankingfirmodszkodwawczych.pl
  • rankingkancelariiodszkodowawczych.com.pl
  • rankingodszkodowania.pl

Na pierwszej podanej stronie zwycięzcą rankingu jest sam Helpfind. Natomiast strona druga i trzecia pokazuje na pierwszym miejscu odpowiednio Votum i Votum Odszkodowania SA. W dodatku sprawdzając regulamin strony rankingodszkodowania.pl znajdziemy informacje, że właścicielem serwisu jest Law Stream sp. z o.o., czyli spółka, w której 55% udziałów ma Votum SA.

Natomiast na stronie rankingkancelariiodszkodowawczych.com.pl nie znajdziemy regulaminu, ani informacji do kogo należy strona. Wskazówką może być tylko taki sam numer telefonu do infolinii jak na stronie frankomat.com.pl (należącej do Helpfind) oraz sam link przekierowujący do wspomnianej porównywarki.

Podsumujmy dane jakie otrzymaliśmy, z tego krótkiego przeglądu powiązań między rankingami a Votum SA (informacje aktualne na dzień 7 maja 2021 roku):

Law Stream to spółka należąca do Votum SA, która jest właścicielem strony rankingodszkodowania.pl, na której to pierwsze miejsce z wynikiem 10/10 zajmuje firma Votum Odszkodowania SA. Co więcej według informacji na stronie frankomat.com.pl twórcą strony z rankingiem jest Helpfind – firma współpracująca z Votum SA.

Z współpracy tej zrodziły się też inne strony, np. rankingkancelariiodszkodowawczych.com.pl gdzie zwycięzcą rankingu jest Votum (też z wynikiem 10/10). Dodajmy, że na samej stronie nie znajdziemy żadnych informacji wskazujących bezpośrednio, że strona należy lub została stworzona przez Helpfind.

Czego dowiemy się o Votum na ich stronie www?

Informacje w sprawie odszkodowań i roszczeń frankowiczów znajdziemy na stronie: votum-sa.pl oraz votum-odszkodowania.pl. W obu miejscach otrzymamy przydatne porady i wskazówki. Potencjalnych klientów zainteresują też wygrane sprawy, którymi chwali się Votum SA.

Opis spraw prowadzonych przez Votum Odszkodowania jest źródłem wielu cennych informacji. Osoby zainteresowane usługami doradcy odszkodowawczego mogą sprawdzić w jakich sprawach Votum było skuteczne i jak wyglądał ich przebieg. W portfolio na stronie votum-sa.pl jest ponad 200 wygranych spraw, które dotyczą różnego rodzaju szkód: osobowych oraz rzeczowych. A to z pewnością nie wszystkie sprawy jakimi zajmowało się Votum SA.

Szkoda tylko, że w przypadku wyroków sądowych, Votum SA nie podaje sygnatury orzeczenia. Na tej podstawie można by sprawdzić orzeczenie sądu np. w portalu orzeczeń https://orzeczenia.ms.gov.pl/. Tak samo brakuje na stronie informacji o kosztach prowadzenia sprawy.

Votum SA a decyzja UOKiK

Jeszcze do niedawana na stronie votum-sa.pl widniała informacja, o decyzji podjętej przez Prezesa UOKiK względem Votum. Wchodząc na serwis witał nas taki widok:

(źródło: https://web.archive.org/web/20210305214319/https://votum-sa.pl/)

Uwaga! Poniższy tekst został zmodyfikowany w związku z wezwaniem od Votum S.A.. Rzeczywiście popełniliśmy w nim semantyczne faux pas, stosując potoczne znaczenie słowa “kara” – przepraszamy za to Votum i naszych Czytelników, których mogliśmy w ten sposób wprowadzić w błąd. Poniżej publikujemy treść oświadczenia, zgodnie z wezwaniem jakie otrzymaliśmy:

TREŚĆ OŚWIADCZENIA:
„W związku z opublikowanym w dniu 06.05.2021 r. artykułem: „ Votum SA – opinie i recenzja”, wskazujemy że jego autor Pan Mateusz Gwardecki, wprowadził w błąd czytelników, oświadczając, że na Spółkę Votum SA. została nałożona kara przez UOKIK, podczas gdy wydana przez UOKIK decyzja Nr RKT-5/2020, z dnia 30 września 2020 r., nie zawierała sankcji w postaci kary Wobec powyższego treść: „Niestety decyzja UOKiK o nałożeniu kary za stosowanie klauzul abuzywnych pokazuje, że chęć zysku nie idzie zawsze w parze z najwyższą jakością usług. Pora zatem podsumować wszystkie mocne i słabe strony Votum SA.” jako nierzetelna wprowadza w błąd czytelników, za co przepraszamy. “

Zgadzając się w pełni z powyższą treścią, dokonaliśmy poprawek tekstu, ponieważ zależy nam na jak najrzetelniejszym informowaniu naszych czytelników. Zabrakło tutaj precyzji w komunikacji i zwiodła nas potoczność słowa “kara”. Już wiemy, że w języku prawniczym, jej znaczenie i waga jest zupełnie inna.

W naszej opinii wydanie decyzji przez UOKiK, w której zakazuje się Votum stosowania klauzul abuzywnych jest jednak przykładem negatywnej oceny działań prowadzonych przez Spółkę. Szczególnie, że – jak na ironię – Votum walczy przed sądami z bankami, które same miały niedozwolone zapisy w umowach o kredyt indeksowany lub denominowany w CHF. Jak widać odfrankowienie kredytu z kancelarią odszkodowawczą mogło być dla wielu konsumentów kolejną pułapką.

UOKiK doszukał się w umowach niedozwolonych zapisów. W jego ocenie wskazane w komunikacie treści między innymi stawiały Votum w bardziej uprzywilejowanej sytuacji, ponieważ spółka tylko na podstawie sobie wiadomych przyczyn mogła nie wytoczyć powództwa o zapłatę.

Natomiast konsument słusznie mógł zakładać na podstawie podpisanej umowy „kompleksowej obsługi sprawy bankowej”, że wraz ze zleceniem dochodzenia roszczeń wiąże się też wytoczenie powództwa – gdyby etap czynności przedsądowych nie był skuteczny. Co więcej, jak wskazuje Prezes UOKiK:

“Tylko od aktywnej postawy konsumenta i dobrej woli spółki zależy to, czy uiszczone wynagrodzenie zostanie proporcjonalnie rozliczone, stosownie do nakładu oraz czasu pracy poniesionego na etapie przedsądowym.”

Poza tym Prezes UOKiK wskazał, że część zapisów umowy, powodowała, że konsument nie miał decydującego zdania przy wyborze radcy prawnego lub adwokata reprezentującego go w postępowaniu. O szczegółach decyzji można przeczytać pod tym linkiem.

W wyniku interwencji UOKiK, Votum wycofało się ze stosowania i obowiązywania wskazanych w komunikacie klauzul abuzywnych.

Votum – kontakt i podstawowe informacje

Votum SA to polska spółka, która rozpoczęła działalność na rynku odszkodowań w 2005 roku. Obecnie w grupie kapitałowej znajdziemy m.in firmy świadczące usługi rehabilitacyjne, prawne a także związane z sektorem energii (OZE). Akcjonariuszem kontrolującym jest Andrzej Dadełło, który posiada 57% udziałów w akcjonariacie.

Struktura akcjonariatu Votum SA

(źródło: DM BOŚ bank)

W związku z ekspansją na rynki zagraniczne, Votum SA świadczy też usługi w Czechach, Słowacji i Ukrainie.

Warte odnotowania jest powołanie w 2007 roku przez spółkę fundacji Votum pomagającej osobom poszkodowanym w wypadkach. Votum SA realizuje cele koncepcji CSR (społecznej odpowiedzialności biznesu) prowadząc Polskie Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej Votum oraz program Pierwsze kroki dla osób poszkodowanych.

Kontakt Votum SA:

adres: ul. Wyścigowa 56i, 53-012 Wrocław;

telefon: +48 71 3393400;

infolinia: 800 217 417;

mail: biuro@votum-sa.pl

Bezpłatna Konsultacja z Ekspertem Odszkodowawczym

Votum SA mocne i słabe strony firmy odszkodowawczej

W grupie kapitałowej Votum SA są 24 spółki, które wspierają trzy główne segmenty działalności firmy jakimi są: odszkodowania, pomoc prawna i usługi rehabilitacyjne. Zakres usług i ich komplementarność pokazują siłę całej grupy. Mocą napędową dla Votum SA są obecnie sprawy toczące się w bankach o kredyty frankowe.

Niestety decyzja UOKiK zakazująca stosowania klauzul abuzywnych przez Votum pokazuje, że chęć zysku nie idzie zawsze w parze z najwyższą jakością usług. Pora zatem podsumować wszystkie mocne i słabe strony Votum SA.

Mocne strony Votum SA:

  • wieloletnie doświadczenie (na rynku od 2005 roku)
  • szeroki zakres usług,
  • sześć własnych kancelarii prawnych,
  • specjalność Votum SA to odszkodowania osobowe, rzeczowe i pomoc dla frankowiczów,
  • bezpłatna analiza i weryfikacja sprawy,
  • spółka notowana na giełdzie od 2010 roku,
  • możliwość kontaktu z firmą poprzez telefon, mail lub specjalny formularz,
  • baza wiedzy na stronie www z dobrze opisanymi wygranymi sprawami,
  • specjalny panel klienta do śledzenia postępów w prowadzonej sprawie.

Słabe strony Votum SA:

  • decyzja UOKiK zakazująca stosowania klauzul abuzywnych w umowach,
  • brak jakichkolwiek informacji o kosztach prowadzenia sprawy,
  • wygrane sprawy przed sądem nie mają sygnatury (brak możliwości weryfikacji),
  • brak możliwości recenzji i opiniowania usług firmy na Facebooku (Votum Odszkodowania SA),
  • brak live chatu.

Jakie kryteria przejęliśmy przy ocenie Votum SA?

Każda ocena nosi subiektywne cechy. Dlatego postanowiliśmy jak najlepiej wyjaśnić zasady przyznawania gwiazdek w recenzji firmy odszkodowawczej Votum SA. Dzięki temu mamy nadzieję, że uda nam się ograniczyć ryzyko braku obiektywności. Zakres ocen wynosi od 0 do 5 gwiazdek/punktów. Za każdy element lub mankament, który należałoby poprawić odejmujemy jedną gwiazdkę/punkt (w przypadku braku możliwości recenzji na FB to 2,5 gwiazdki). Natomiast za dobre praktyki (np. komunikację z klientami pozostawiającymi negatywne opinie) firma może otrzymać dodatkowe pół gwiazdki lub jedną. W ocenie EuCO wzięliśmy pod uwagę następujące kryteria:

1. zakres świadczonych usług

Grupa kapitałowa Votum oferuje szeroki zakres usług. Jednak dla osób, które zainteresowane są pomocą w sprawie odszkodowań kluczowe będzie w jakich roszczeniach specjalizuje się dana kancelaria odszkodowawcza. I tutaj Votum wypad dobrze. Zajmuje się szeroko pojętymi szkodami osobowymi, majątkowymi oraz pomaga frankowiczom. Brakuje tylko pomocy przy odszkodowaniach turystycznych i podróżnych (minus jedna gwiazdka). Jednak oceniając grupę jako całość warto dodać pół gwiazdki za solidną pomoc prawną (6 kancelarii prawnych, które mogą podjąć się bardzo trudnych spraw). Stąd wynik 4,5.

2. dostępność informacji na stronie

Na stronie znajdziemy ogólne i podstawowe informacje na temat świadczonych usług. Jest FAQ, baza wiedzy, informacje o wygranych sprawach (w portfolio Votum SA jest ich ponad 200). Trzeba docenić bardzo rzetelny opis przebiegu opisanych na stronie Votum. Brak sygnatur w orzeczeniach to minus 0,5 pkt (a nie minus 1 pkt), tylko dzięki dużej bazie dobrze opisanych wyroków. Brak informacji o kosztach usług (nie ma na stronie o nich nawet wzmianki) to -1 pkt. Za odpowiadanie na komentarze w Google Moja Firma +0,5 pkt. Stąd ocena cząstkowa to 4,00 punkty/gwiazdki.

3. dostępne kanały komunikacji z klientem

Z Votum SA możemy skontaktować się w telefonicznie, mailowo i przez specjalny formularz. Brakuje możliwości rozmowy przez live chat (-1 pkt). Za to Votum SA obecne jest w mediach społecznościowych. Plusem jest udostępnienie panelu klienta do kontaktu z pełnomocnikiem i kontroli przebiegu swojej sprawy (+0,5 pkt) Zatem ocena cząstkowa to 4,5.

4. dostępność opinii o firmie z wiarygodnych źródeł

Opinie w Google Moja Firma i Facebooku (mimo niedoskonałości) nadal są najlepszym źródłem informacji o firmach w internecie. Szczególnie w kontraście do innych platform łatwo zauważyć ich przewagę w walce z fałszywymi opiniami. Niestety Votum Odszkodowania SA nie udostępnia możliwości recenzji swoich usług na Facebooku (minus 2,5 punktu). W dodatku opinie o Votum SA psuje decyzja UOKiK o stosowaniu klauzul abuzywnych (Votum już się z nich wycofał). Stąd ocena końcowa 2,5.

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Zakres świadczonych usług
Dostępność informacji na stronie
Dostępne kanały komunikacji z klientem
Dostępność opinii o firmie z wiarygodnych źródeł
W grupie kapitałowe Votum SA znajdziemy firmy, specjalizujące się w działalności odszkodowawczej, prawnej, rehabilitacyjnej a nawet związane z rynkiem OZE. Votum Odszkodowania SA oferuje pomoc przy szkodach osobowych oraz majątkowych. Z pomocy tej firmy korzystają też frankowicze.
3.9
Nasza ocena
Informacje o autorze

Mateusz Gwardecki

Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Zwolennik biznesu odpowiedzialnego społecznie. Zainteresowany nowoczesną bankowością i znaczeniem pieniądza. W wolnych chwilach lubi czytać fantastykę naukową i przeszukiwać rynek idei.

Dodaj komentarz
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments