Fortum Opinie - Prąd, Gaz

Fortum - logo
Akredytacja
Ocena łączna firmy
starstarstarstarstar
5,00/5
Ilość ocen: 9
Dodaj opinię
Rozłożenie ocen
5 gwiazdek
100,00%
4 gwiazdek
0,00%
3 gwiazdek
0,00%
2 gwiazdek
0,00%
1 gwiazdek
0,00%
Szukasz zaufanego wykonawcy? Z nami go znajdziesz!
Sprawdź oferty

Fortum - podstawowe informacje

Fortum to fińska spółka energetyczna powstała w 1998 roku, w której 51% udziałów ma fiński skarb państwa. Firma działa w 10 krajach na świecie, m.in. w krajach skandynawskich i bałtyckich, Indiach, Polsce zatrudniając blisko 9 tys. pracowników.

Fortum jest w systemie enerad.pl w następujących branżach:

Nazwa branży Ocena z branży Sprawdź pozycję firmy
starstarstarstarstar
5,00/5 (Ilość ocen: 8)
Gaz
starstarstarstarstar
5,00/5 (Ilość ocen: 1)

Opinie o Fortum (9)

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Maria 09.07.2024r
Fortum

Firmę wybraliśmy na podstawie ofert od kilku dostawców, w naszym mieście jest taka możliwość. Rozmowa z przedstawicielem była konkretna, i w końcu zdecydowaliśmy się na podpisanie umowy na dostawę prądu. Do tej pory wszystko działa bez zarzutu.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
bugi 17.06.2024r
fortum

Z tą firmą współpracuję od dłuższego czasu i jestem zadowolony z efektów. Zero wtop z ich strony.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Atek 21.05.2024r
opinia o firmie

Wystawiam dobrą opinię, ponieważ współpraca układa się wzorowo.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Gaz
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
wika 12.05.2024r
super!

Fortum jest ok, rzetelnie i rozsądnie podchodzą do klienta.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Gorek 28.04.2024r
opinia

polecam. dobra obsługa, rzetelne informacje.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
celek 27.03.2024r
fortum

fortum jest porządną firmą, ma świetną ofertę,warto się zainteresować

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Dane ukryte - do wglądu w Redakcji 24.03.2024r
polecam

bardzo dobra firma. zero problemów! i niezłe ceny przy okazji.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Krzysztof k. 14.11.2023r
Dla Fortum

Jestem bardzo zadowolony z obsĺugi Pana Krzysztofa z Waaĺbtzycha. FORTUM to znakomita alternatywa dla Tauron

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Prąd
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Dorota Kazimierska 22.09.2023r
Polecam Fortum

Polecam Fortum.
Super możliwość zakupu prądu z Giełdy.
Przedstawiciel wytłumaczył jak można kupować prąd bez stałej ceny. Mam umowę od 4 kat. Teraz przedłużyłam i wiem, że można mieć taniej niż w Energa .
Polecam

Fortum nie posiada jeszcze żadnej opinii w tej branży.
Bądź pierwsza/y i podziel się swoją opinią z Użytkownikami serwisu.
Twoja opinia jest dla nas WAŻNA!
Szukasz zaufanego wykonawcy? Z nami go znajdziesz!
Sprawdź oferty

Fortum - recenzja enerad.pl

Fortum stawia na kompleksowość swoich działań i komfort klienta, dążąc do jak najwyższego poziomu zadowolenia z usług. Swoim klientom oferuje pakiet napraw, prywatną opiekę medyczną, dzięki której będą mogli zatroszczyć się o zdrowie swoje lub bliskich. Oferowana energia pochodzi z odnawialnych źródeł, dzięki czemu Fortum wspiera walkę ze smogiem.

Prąd dla firmy - taryfa A, B, C

Firma kieruje swoją ofertę do każdego segmentu przedsiębiorców. Sprzedawca umożliwia skorzystanie z szerokiego wachlarza usług dodatkowych, w tym:

  • audytu parametrów dystrybucyjnych, który pozwoli dobrać właściwą moc umowną i grupę taryfową do profilu działalności firmy;
  • produktów z rozliczeniem na podstawie stawek rynku hurtowego;
  • możliwości kontaktu z dedykowanym opiekunem handlowym;
  • portalu do samodzielnego kontraktowania cen dla posiadaczy produktu indeksowego;
  • całodobowego dostępu do portalu eBOK i aplikacji mobilnej Moje Fortum.

Prąd dla domu - taryfa G

Firma ma w swojej ofercie produkty skierowane do odbiorców indywidualnych - obsługuje odbiorców taryf: G11, G12, G12w. Spółka wprowadziła również na polski rynek usługę prądu na kartę – popularny, m.in. w Wielkiej Brytanii – system rozliczania za energię, polegający na szybkim i łatwym doładowaniu licznika za pomocą telefonu. Ofertę Fortum dopełnia pakiet prywatnej opieki medycznej, dopasowany do indywidualnych preferencji.

Struktura paliw zużytych do produkcji energii sprzedanej przez Fortum w 2022 roku:

Fortum - struktura paliw zużytych do wytworzenia energii w 2020

Gaz dla firmy - taryfy gazu dla firmy

Fortum posiada ofertę dla klientów biznesowych z różnymi grupami taryfowymi. W zależności od produktu klient może liczyć na np. gwarancję rynkowej ceny lub w przypadku dużych klientów, na indywidualne dopasowanie danej oferty do przedsiębiorstwa.

Gaz dla domu - taryfy gazu dla domu

W ramach oferty klient indywidualny, wraz z umową sprzedaży gazu otrzyma dodatkowe profity – m.in. pakiet napraw, wakacje od płatności, całodobowy dostęp do portalu eBOK i aplikacji mobilnej Moje Fortum, możliwość samodzielnego podawania stanu licznika.

Podstawowe informacje o firmie

Początki tej fińskiej firmy sięgają 1998 roku. Oficjalnie Fortum (Fortum Corporation) rozpoczęło działalność w styczniu 1999 r. Stopniowo korporacja zaczęła zaznaczać swoją obecność także w Szwecji, Norwegii, Litwie, Łotwie, Estonii, Indiach, Wielkiej Brytanii. W 2010 roku spółka Fortum uruchomiła nowoczesną elektrociepłownię w Częstochowie, należy ona do najbardziej ekologicznych w Europie Środkowo-Wschodniej. Wiosną 2016 roku Fortum rozpoczęło budowę nowej elektrociepłowni w Zabrzu, o wartości 870 milionów złotych.

Na polskim rynku spółka obecna jest od 2003 roku jako dostawca ciepła. Od 2016 roku Fortum na terenie całego kraju sprzedaje również energię elektryczną i gaz ziemny. Kapitał zakładowy w Polsce wynosi 348 mln zł. Firma, zgodnie ze swoją misją – dla czystszego świata, stawia w naszym kraju na zieloną energię i sprzedaje swoim klientom prąd pozyskany z odnawialnych źródeł.

Obszary działalności korporacji Fortum

Firma prowadzi działalność w dwóch głównych obszarach: sprzedaży prądu oraz dystrybucji gazu. Posiada zarówno gazociągi, którymi dostarcza gaz do swoich odbiorców, jak również infrastrukturę (stacje do regazyfikacji oraz przystosowane do tego cysterny), umożliwiającą dostarczać gaz w postaci skroplonej, tzw. LNG.

Fortum w Polsce specjalizuje się także w dostarczaniu ciepła sieciowego, czyli za pomocą sieci ciepłowniczej, które jest produkowane w elektrociepłowniach lub ciepłowniach, a następnie za pomocą sieci ciepłowniczej jest dostarczane do naszych domów.

Należy docenić społeczne zaangażowanie Sprzedawcy, który prowadzi kilka własnych projektów non-profit.

  • Fortum CleanUpTheWorld – sprzątanie świata (ang. Clean Up the World), czyli międzynarodowa kampania odbywająca się na całym świecie w trzeci weekend września. Inicjatywa ta odbyła się po raz pierwszy w 1989 roku w Australii i z roku na rok angażuje coraz więcej osób. Celem akcji było wzmocnienie świadomości ekologicznej oraz odpowiedzialności za środowisko naturalne wśród pracowników Fortum.
  • „Pomocne Fortum”, czyli #pomagaMY - celem cyklicznych działań jest osobiste wsparcie potrzebujących. W 2021 roku pracownicy wsparci swoją pracą oraz zebranymi darami Schronisko Dąbrówka koło Wejherowa.
  • Sadzenie lasu – w 2021 roku Fortum we współpracy ze start-upem społecznym Dotlenieni.org posadziło 15251 młodych drzew. Nasadzenia zostały zrealizowane w dwóch lokalizacjach. 7251 sadzonek drzew we Wrocławiu oraz 8000 na terenie nadleśnictwa Wipsowo na Warmii.
  • Program „Czysta Energia dla Wrocławia” ma na celu poprawę jakości powietrza w mieście poprzez umożliwienie dostępu do sieci ciepłowniczej jak największej liczbie mieszkańców. W ramach programu, na ściśle określonym obszarze Śródmieścia, Fortum na swój koszt przyłącza do sieci wszystkich chętnych.
  • Program Fortum dla Śląskich Dzieci, który pomaga rozwijać talenty uzdolnionej śląskiej młodzieży. Program powstał w 2012 roku z inicjatywy firmy energetycznej Fortum i jest realizowany we współpracy z Fundacją Pomocy Dzieciom Ulica na terenie Zabrza i Bytomia.

Obszar działania firmy

  • Gaz: Cała Polska
  • Prąd: Cała Polska

Fortum - kontakt i dane rejestrowe

FORTUM MARKETING AND SALES POLSKA SPÓŁKA AKCYJNA ul. Marynarki Polskiej 197 80-868 Gdańsk
Kontakt e-mail brak danych
Telefon 122 100 000
  • NIP: 7811861610
  • Regon: 301677244
  • Województwo: Pomorskie
  • Powiat: Gdańsk
  • Miasto: Gdańsk
  • Kod pocztowy: 80-868
  • Adres: ul. Marynarki Polskiej 197
Szukasz zaufanego wykonawcy? Z nami go znajdziesz!
Sprawdź oferty

Forum dyskusyjne o Fortum

dołącz do rozmowy
guest
285 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Mateusz
Mateusz
2023-09-13 08:17

Proszę o numer kontaktowy do przedstawiciela na teren Krakowa.

Aneta
Aneta
2023-07-11 11:58

Fortum bardzo polecam. Dziękuję za pomoc

Kremek
Kremek
2023-06-28 21:44

Nie ukrywam, negatywne opinie bardzo utrudniały mi decyzję. Niemniej niech się dzieje. Mija trzeci miesiąc współpracy z Fortum i chwale ją sobie. Nie mam nic do zarzucenia i jestem wdzięczny przedstawicielowi za uświadomienie mnie w temacie.

Edward
Edward
2023-06-26 15:10

Zdecydowanie polecam Fortum jako profesjonalną firmę. Jestem zadowolony, że dałem się przekonać do podpisania umowy z nimi. Mam małą firmę samochodową, ale też mam hale, które są ogrzewane gazem. Gaz to był problem kiedy w PGNiG faktury były masakryczne. Po skorzystaniu z rozwiązań od przedstawiciela Fortum, moje rachunki obniżyły się i cena spadła. Mam dobry kontakt z ich przedstawicielem i będę chciał także prąd od Niego.
Polecam.

Mateusz Nowak
Mateusz Nowak
2023-06-23 10:10

Jesteśmy bardzo zadowoleni z usług firmy Fortum jako sprzedawcy i dystrybutora gazu i prądu. Otrzymaliśmy pełną opiekę przedstawiciela na każdym etapie umowy, w tym późniejsze wizyty i doradztwo dotyczące efektywnego wykorzystania energii. Reakcje na zgłoszenia i ewentualne pytania zawsze są szybkie i konkretne. Polecamy sprawdzić i przekonać się samemu.

Janusz Gajda
Janusz Gajda
2023-06-14 04:42

Upoważniłem fortum (połowa 2021)do rozwiązania umowy z poprzednim dostawcą e.el.(Energa), początkiem tego roku otrzymałem od Energa żądanie uregulowania kary za zerwanie umowy.Fortum umyło ręce, Energa twierdzi, że umowę z ich firmą została zerwana, winnego oczywiście nie ma, ja zostałem z karą do zapłaty.

Kamil
Kamil
2023-06-02 08:30

Profesjonalne i miłe podejście. Jedne z najlepszych na rynku cen energii.

Katarzyna Zając Wajda
Katarzyna Zając Wajda
2023-05-31 12:02

Profesjonalnie rzeczowo pełne zadowolenie doradca sympatyczny zawsze sklonny do pomocy

Stefania
Stefania
2023-05-30 09:24

Pełen profesjonalizm , że strony Pani Magdaleny- polecamu. Zawsze dostępna I pomocna. Rachunki za gaz niższe niż w pgnig. Podpisaliśmy również umowe na energie. Załatwiła również nasze sprawy z fotowoltaika i odkupem nadprodukcji.

Julia
Julia
2023-05-26 18:36

Profesjonalizm to jest świetne określenie. Z firmą współpracuje od roku. Pani Agata (przedstawiciel) zawsze jest do dyspozycji, a potrafiłam zadzwonić z głupim pytaniem w sobotę wieczorem. Świetne stawki, rachunki place prawie o 50% mniejsze. Setedecznie polecam

Kamil
Kamil
2023-05-23 22:12

Bardzo zadowolony z usługi ceny nisze od konkurencji i niskie rachunki .
Polecam

Marek
Marek
2023-05-22 11:27

współpraca z Fortum Marketing & Sales jest bardzo pozytywnym doświadczeniem. Polecam każdemu, kto szuka profesjonalnego partnera biznesowego, który skupia się na potrzebach klienta i dba o środowisko naturalne.

Adrianna
Adrianna
2023-05-22 10:57

Bardzo polecam. Miła obsługa.

Total Turbo Service
Total Turbo Service
2023-05-22 09:59

Przede wszystkim, chciałbym podkreślić profesjonalizm obsługi klienta. Pracownicy Fortum są zawsze gotowi odpowiedzieć na wszelkie pytania i pomóc w rozwiązaniu problemów. Zawsze byli uprzejmi, pomocni i bardzo dobrze poinformowani na temat swoich produktów i usług.

Kolejnym punktem, który sprawia, że Fortum wyróżnia się na tle konkurencji, jest ich transparentność. Rozliczenia są jasne, łatwe do zrozumienia i nigdy nie napotkałem na żadne ukryte opłaty. Zawsze wiem, ile płacę i za co, co jest niezmiernie ważne dla mnie jako klienta.

Marek
Marek
2023-05-19 15:46

Profesjonalna obsługa. Dostępna jest pomoc ekspertów w energii jak i gazie. Dodatkowo, dzięki audytowi znacznie spadły moje koszty dystrybucyjne.

Ola
Ola
2023-05-19 11:22

Nasza firma ma ponad 20 punktów, w których mamy podpisane umowy na prąd i gaz. Jesteśmy wieloletnim, bardzo zadowolonym klientem. Każdy najmniejszy problem, pytanie, niejasność są natychmiast wyjaśniane przez naszą Opiekunkę Panią Krystianę. Firma działa na najwyższym poziomie, widać że bardzo im zależy, by odbiorca był usatysfakcjonowany. Z czystym sumieniem, polecam każdemu, kto myśli o podpisaniu umowy z Fortum, ponieważ nie zawiedzie się. Firma jest, pewna, sprawdzona i godna zaufania.

Paweł
Paweł
2023-05-18 12:15

Profesjonalna obsługa klienta. W każdej sprawie dostępna jest pomoc ekspertów w dziedzinie zarówno energii jak i gazu. Są bardzo elastyczni i profesjonalni. Dodatkowo, dzięki audytowi znacznie spadły moje koszty inwestycyjne.

Daniel
Daniel
2023-03-11 18:48

Dostałem fakture z Fortum i jestem w szoku, że to prawda. Brawo dla tej Firmy! Byłem sceptycznie nastawiony, natomiast moj rachunek potwierdził, że to dobra decyzja. Jest ponad połowe taniej niż miałem w PGE , w dodatku obsługa bardzo profesjonalna, Pan z Fortum załatwił mi kilka spraw bardzo szybko i nie musiałem sie ruszać ze stołka, stały kontakt z przedstawicielem i przede wszystkim tanio.
dziekuje , polecam.

Wanda
Wanda
2023-02-27 13:59

w ub. roku Fortum zmieniło system komputerowy. W zamian dodzwonić się nie można, system do strony e-bok też u mnie nie działa, nie mam możliwości zalogować się, automatycznie wyświetla się hasło, które jest nie prawidłowe. Nie wiem ile mam płacić w rzeczywistości, bo płacę w/g własnego uznania.

Rafał M.
Rafał M.
2023-02-24 16:41

Wydawać by się mogło ze są konkurencyjni, ale później za każda opóźniona w zapłacie fakturę przysyłają notę obciążeniową w wysokości 150zl. Faktury przychodzą bardzo nieterminowo. Są miesiące ze nic nie przyślą, a potem nagle przysyłają parę sztuk. Naprawdę jest trudno dopilnować tego ich bałaganu. Ogólnie człowiek się nabrał na tani prąd, a i tak wyjdzie, że będzie drogo. Dotrwam jeszcze do końca umowy ale raczej mnie już jako Klienta to nie zobaczą.