FG Energy Fotowoltaika – opinie i recenzja

FG Energy to firma, która do 2022 roku zajmowała się montażem fotowoltaiki na terenie całej Polski. Wykonawca realizował zarówno zlecenia prywatne, jak i biznesowe. Jak wyglądała oferta FG Energy?

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

FG Energy – informacje o firmie

Uwaga! Jak wynika z informacji z KRS oraz ze strony wykonawcy, FG Energy Sp. z o.o. pod koniec 2022 roku przekształciła się w: BO Energy Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa. Wraz ze zmianą nazwy, firma dawniej znana jako FG Energy wycofała się z realizacji instalacji fotowoltaicznych.

Firma BO Energy (w lutym 2022 roku Prezes UOKiK postawił zarzuty jeszcze spółce FG Energy) na początku 2023 roku została ukarana grzywną w wysokości 28 mln złotych za nieuczciwe praktyki. Chodzi m.in. o utrudnianie konsumentom dostępu do bezkosztowego odstąpienia od umowy fotowoltaiki, wprowadzanie w błąd co do współpracy z Ministerstwem Klimatu czy kosztów audytu. Więcej informacji znajduje się na stronie: https://uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=19196.

Firma FG Energy powstała w 2017 roku. W ramach swojej działalności oferowała m.in. usługi montażu instalacji fotowoltaicznych, które z czasem zostały uzupełnione o dodatkowe produkty – np. magazyny energii czy stacje ładowania. W szczytowym okresie swojej działalności, wykonawca działał na terenie całego kraju i wykonywał kilkaset instalacji miesięcznie.


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 7.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź ofertę fotowoltaiki

Oferta fotowoltaiki FG Energy – na czym polegała?

W czasie, gdy FG Energy oferowała usługi montażu instalacji fotowoltaicznej, działalność w tym zakresie opierała się na trzech filarach: fotowoltaice dla domu, fotowoltaice dla firm i fotowoltaice dla rolników. W ofercie znajdowały się również farmy fotowoltaiczne.

W ramach usługi fotowoltaiki FG Energy zapewniała:

Podzespoły wykorzystywane w fotowoltaice FG Energy

FG Energy bazował w swoich instalacjach m.in. na panelach fotowoltaiczne Jinko, od jednego z czołowych producentów modułów na rynku. Są to relatywnie tanie produkty, które jednak oferują dobrą wydajność. Ich gwarancja produktowa wynosi 12 lat, a na uzysk energii powyżej 80% – 25 lat.

Jeżeli chodzi o falowniki to FG Energy korzystał m.in. z produktów firmy Growatt. Falowniki tej firmy posiadają oficjalny serwis w Polsce, są ponadto cenione ze względu na stosunek jakości do ceny, szeroką ofertę oraz parametry pracy. Na urządzenia tej marki przysługuje 10-letnia gwarancja produktowa.

Jakie były koszty fotowoltaiki w FG Energy?

Podobnie jak wiele innych firm, dawne FG Energy nie podawało szczegółowych informacji na temat kosztów instalacji. Jest to dość częsta praktyka wynikająca z tego, że cena fotowoltaiki zależy od indywidualnych wymagań inwestora oraz miejsca montażu. Dla przykładu fotowoltaika na gruncie o mocy 6 kW, z inwerterem centralnym, będzie znacznie się różnić od instalacji fotowoltaicznej wykonanej na dachu z mikroinwerterami, nawet jeśli będą mieć tę samą moc.

Przybliżone koszty instalacji fotowoltaicznej można było poznać dopiero po kontakcie z firmą i wiązało się to z podaniem naszych danych i przeprowadzeniem audytu energetycznego.

Fotowoltaika FG Energy – krok po kroku!

Proces montażu PV w wykonaniu dawnej firmy FG Energy był zbliżony do standardowych praktyk rynkowych.

  1. Zgłoszenie zainteresowania usługami firmy – z przedstawicielami można było skontaktować się poprzez formularz zgłoszeniowy, maila, osobiście w biurze firmy lub telefonicznie.
  2. Audyt techniczny – to spotkanie pozwalało specjaliście z FG Energy ustalić zapotrzebowanie na energię, wykonać wstępny projekt, a także wycenić instalację fotowoltaiczną.
  3. Podpisanie umowy – na podstawie ustaleń przyjętych przez obie strony był przygotowany projekt i umowa. Po jej podpisaniu firma przystępowała do dalszych prac.
  4. Montaż instalacji fotowoltaicznej – firma wykonywała instalację w umówionym wcześniej terminie. Zazwyczaj przypadał on do 10 dni od podpisania umowy. Po wykonaniu prac następował odbiór instalacji fotowoltaicznej.
  5. Zgłoszenie instalacji – procedury związane z przyłączeniem instalacji fotowoltaicznej dawne FG Energy brało na siebie.
  6. Monitoring instalacji – przez pierwszy rok działania fotowoltaiki, FG Energy monitoruje jej pracę, aby jak najlepiej ją zoptymalizować.
Fotowoltaika FG Energy - krok po kroku

Źródło: fgenergy.pl

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Zalety i wady fotowoltaiki FG Energy

Opinie użytkowników, na temat fotowoltaiki FG Energy były zróżnicowane. Jakie były zalety i wady korzystania z usług dawnej spółki FG Energy?

Zalety fotowoltaiki FG Energy

Stosowanie niezłych podzespołów (m.in. inwertery Growatt i panele fotowoltaiczne Jinko).
Pomoc w uzyskaniu środków z dofinansowań.
Oferta była dostępna w całej Polsce.

Wady fotowoltaiki FG Energy

Firma została ukarana za nieuczciwe praktyki.
Brak szczegółowych informacji na temat kosztów instalacji.
Minimalna ilość danych na temat oferty.

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
FG Energy realizowała usługi fotowoltaiczne z wykorzystaniem bardzo dobrych podzespołów. Co więcej, wspierała klientów m.in. w pozyskaniu dotacji czy kredytu. Nie można jednak zapominać, że dawna spółka FG Energy stosowała wobec swoich klientów nieuczciwe praktyki - utrudniała odstąpienie od umowy czy powoływała się na nieistniejącą współpracę z Ministerstwem Klimatu. Za to została ukarana przez UOKiK. Wraz ze zmianą nazwy na BO Energy, dawna spółka FG Energy wycofała się z usług fotowoltaicznych.
3.4
Nasza ocena
Informacje o autorze

Łukasz Czajkowski

Entuzjasta Odnawialnych Źródeł Energii i zielonych technologii. Blisko mu zwłaszcza do fotowoltaiki - aktywnie szuka informacji nie tylko o jej działaniu, ale także o firmach, które się nią zajmują. Wolny czas lubi poświęcić na gry komputerowe oraz oglądanie seriali.

Dodaj komentarz
guest
68 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel
Daniel
15 maja 2023 17:08

Również mamy od tej firmy fotowoltaikę. Przedstawiciel, który przyjechał umiejętnie namówił nas na skorzystanie z ich usług. Na założenie czekaliśmy jakieś 1,5 miesiąca. Instalacja przyjechała kurierem na palecie (dopakowali 2 panele za dużo i magazynowali je u nas przez rok i w końcu odebrali). Przedstawiciel obliczył, że u nas starczy instalacja 5,72 KW i taką założyli. Zapewniał że dadzą większy falownik aby móc w przyszłości powiększyć. Okazało się, że falownik założyli na instalację o 5 KW. Nie możemy powiększyć bo już jest falownik obciążony. Na szczęście dostaliśmy dofinansowanie, ale walczyliśmy o nie prawie rok. Firma poleciała w kulki ponieważ instalacja nam nie wystarcza na okres zimowy. Jeśli taki problem też może przyczynić się do pozwu to proszę o kontakt, chętnie się przyłączymy. Ostatni rachunek na okres 1.1.2023 do 30.04.2023 na 1200 zł. Masakra nigdy nie wpuszczę nikogo do domu z telefonu. Najlepiej jechać do kogoś z okolicy.

REGINA
REGINA
23 kwietnia 2023 15:26

Ja także potrzebuję kontaktu z tą firmą

Zofia
Zofia
3 marca 2023 13:26

Witam czy mają państwo jakiś kontakt telefoniczny do firmy?

Monika
Monika
8 marca 2023 09:45
Odpowiedz do:  Zofia

Mój numer [Numer telefonu do wglądu w Redakcji]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Katarzyna
Katarzyna
26 lutego 2023 16:06

Chętnie się przyłącze do pozwu

Katarzyna
Katarzyna
26 lutego 2023 16:04

Ja też nie dostałam żadnej dotacji i też nie mam kontaktu jak dzwonię to nikt nie odbiera […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Wojtek
Wojtek
25 lutego 2023 08:56

Od Wrzesnia 2022 moja instalacja dziala na 50% (2 sekcje na 2 dachach).Jedna sekcja pracuje a druga nic nie daje.Reklamuje od pol roku i ciagle informuja mnie ze service bedzie jak najszybciej.W koncu przyslali nowy falownik (3 tygodnie temu) ,ktory nic nie poprawil sytuacji,jest tak jak poprzednio.Pan z serwisu stwierdzil uszkodzenie falownika.Nie ma kto tego sprawdzic a instalacja stoji bezuzytecznie.Dzwonimy do firmy codziennie i slyszymy tylko,ze sprawe przekaza dalej.Zero kontaktu z szefostwem firmy.Nie ma gdzie reklamowac instalacji.Sprawa juz sie zajal Rzecznik Praw Konsumenta.

Ewelina
Ewelina
24 lutego 2023 08:52

Moi rodzice również maja fotowoltaikę z tej firmy od kwietnia 2022r. ,wszystko narazie działa, ale nie otrzymali zwrotu dotacji w wysokości 3000 zł. Oczywiście jak u wszystkich kontakt z firmą się urwał.Chcemy się dowiedzieć czy jest jakaś szansa odzyskać te pieniądze.

Čihak
Čihak
17 lutego 2023 11:01

Projekt był błędny i z tego powodu na dachu zmieściło się 16 paneli, zamiast planowanych 18 paneli.
Zmniejszyłoby to planowaną wydajność.
Od dwóch miesięcy prosiliśmy o środek zaradczy (opracowanie nowego projektu i zakończenie montażu), ale nikt się z nami nie skontaktował, mimo wszelkich ponagleń.

KLARA
KLARA
3 stycznia 2023 09:57

SUPER INSTALACJA I WSZYSTKO DZIAŁA

Ewa
Ewa
2 stycznia 2023 11:36

Młoda ekipa, fajna energia i znają się na rzeczy. Instalacja u nas ma prawie 4 kilowaty i to spokojnie wystarcza, szkoda tylko że słońce nie świeci w Bydgoszczy przez cały rok

Karol
Karol
23 grudnia 2022 10:12

profesjonalne podejscie i szybki montaż. polecam

Piotr
Piotr
21 grudnia 2022 12:40

Jestem naprawdę zadowolony z wyglądu i pracy mojego systemu paneli

Adam
Adam
19 grudnia 2022 11:51

Firmę oceniam bardzo dobrze. Grali w otwarte karty, z góry tłumacząc jakie są plusy i minusy instalacji fotowoltaicznej przy obecnej sytuacji w kraju. Po podpisaniu umowy, wszystko poszło bardzo sprawnie i terminowo. Instalacja działa bez zarzutu już od paru miesięcy. Polecam.

Leon
Leon
14 grudnia 2022 09:47

U nas FG Energy zainstalowało 3,7 kW fotowoltaiki, już kilka miesięcy działa, prąd się produkuje, czekamy tylko na przyznanie dotacji, nie mamy nic do zarzucenia

Grazyna
Grazyna
10 grudnia 2022 13:26

Chetnie przylacze sie do złożenia pozwu do sadu.

Monika
Monika
20 stycznia 2023 07:30
Odpowiedz do:  Grazyna

Pani Grażyno proszę odezwać się do mnie na mail [e-mail do wglądu w Redakcji]
Będę właśnie zaczynała załatwiać sprawę sądowo
Wszystkich pokrzywdzonych proszę o kontakt

Komentarz edytowany przez Redakcję.

GRZEGORZ
GRZEGORZ
11 lutego 2023 12:21
Odpowiedz do:  Monika

My również chcemy dołączyć do pozwu

Antoni
Antoni
1 lutego 2023 09:03
Odpowiedz do:  Grazyna

Ja z chęcią tez chciałbym się przyłączyć do tego pozwu [e-mail do wglądu w Redakcji]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Grazyna
Grazyna
10 grudnia 2022 13:25

Firma fatalna po pol roku od podpiania umowy nic nie dziala. Koszmar!!!! Nikt nic nie wie. Zadnego kontaktu. Chyba wrogowi bym polecala taka firmę

Dawid
Dawid
7 grudnia 2022 12:52

Mam panele, wszystko działa, żadnego problemu nie było. Aplikacja nie działała, ale już wszystko naprawione. 🙂

Karina
Karina
6 grudnia 2022 13:35

Nie do konca byłam przekonana do fotowoltaiki, ale teraz nie zamieniłabym tego rozwiązania na nic innego. Bardzo rzeczowo wytłumaczył mi wszystko Pan Michał, doradca z małopolski. Dziękuję mu za to i za załatwienie formalności. Jedyne czego żałuję to tego, ze zdecydowałam się tak późno. Co do fimry nie mam zastrzeżeń.

Gabriela
Gabriela
3 grudnia 2022 16:40

Proszę o informację, czy mogę wypowiedzieć umowę o montaż paneli fotowoltaicznych. Umowa podpisana w październiku a do dzisiaj nie mam zamontowanej instalacji, rata kredytu tuż, tuż. Co chwilę nowe terminy instalacji, jestem u kresu wytrzymałości.

Małgorzata
Małgorzata
5 grudnia 2022 14:38
Odpowiedz do:  Gabriela

Miałam to samo….

Dzejkob
Dzejkob
29 listopada 2022 12:46

o żesz Ty co ja tu czytam. Aż przetre oczy ze zdziwnienia bo jestem w szoku. U mnie wszystko posżło elegancko. Jestem zadowolony z montażu, doradztwa i ceny. A co najważniejsze to luksusowo jest bo mam w domu ciepło (mam panele i pompę) i jeszcze kasa mi zostaje w kieszeni. Wreszcie zamiast na pellet kasę moge przeznaczyć na części do Żuczka mojego i spędzac czas na renowazcji go a nie na dokładaniu do kotła.

Honorata
Honorata
28 listopada 2022 16:40

Bardzo pozytywnie i bez problemów z montażem

Kamila
Kamila
24 listopada 2022 13:25

Ja jestem zadowolona z usług FG Energy. Szybki proces instalacji, pomocny handlowiec, a instalacja działa bez zarzutu.:)

Emilka
Emilka
24 listopada 2022 10:38

Usługa naprawdę bez zarzutu, sprzęt dobrej jakości, polecam z czystym sumieniem!

Alicja
Alicja
23 listopada 2022 13:18

Korzystałam i jestem zadowolona z usług. Wszystko przebiegło zgodnie z planem 🙂

Annna
Annna
23 listopada 2022 09:25

Bardzo pomocni i rzetelni, wszystko czarno na białym 🙂

Hania
Hania
22 listopada 2022 08:43

Poleciłabym każdemu! Super fotowoltaika, instalacje mam juz ponad rok, wszystko dziala oby jak najdluzej

Klara
Klara
17 listopada 2022 13:39

Jestem zachwycona doradcą, którego wysłali do mojego domu. Dawid od razu wyjaśnił, co możemy zrobić i ile zaoszczędzimy. Umieszczenie paneli poszło równie sprawnie. Polecam każdemu

zygmunt
zygmunt
25 października 2022 12:16

Niestety w tej chwili w internecie można znaleźć materiały o zarzutach jakie UOKiK postawił dwóm firmom fotowoltaicznym, w tym FG Energy m.in. za utrudnianie klientom odstąpienie od umowy. W artykułach można znaleźć między innymi takie informacje, które sugerują, że firma FG Energy utrudniała klientom odstąpienie od umowy a także twierdziła, że wraz z rozpoczęciem montażu klient traci prawo do odstąpienia od umowy, gdy przedmiotem sytuacji są elementy, które zostają w trakcie montażu nierozłącznie połączone z innymi. UOKiK udowadnia, że w instalacji fotowoltaicznej nie ma takich elementów, który nie można po zmontowaniu rozłączyć. Wątpliwości UOKiK budzi również „darmowy audyt”, którym reklamuje się firma. W opinii UOKiK FG Energy nie oferowało swoim klientom darmowego audytu, gdyż w przypadku odstąpienia od umowy firma FG Energy kazała sobie za audyt płacić określoną kwotę. OUKiK podkreśla również, że firma FG Energy nie tylko utrudniała swoim klientom odstąpienie od umowy ale również nie informowała ich o procedurze reklamacji z tytułu rękojmi, informując ich tylko o najprawdopodobniej mniej korzystnej gwarancji.

zygmunt
zygmunt
25 października 2022 12:04

Proszę o kontakt zrobionych w trąbe klientów tej firmy. Jestem jednym z Was. Trzeba ostrzec innych przed kontaktami z nimi poprzez wpisy na stronach FB ,Tylko zbiorowe działanie zmieni ich nastawienie do klientów.

Adrianna
Adrianna
25 października 2022 17:47
Odpowiedz do:  zygmunt

Witam ,moja Mama także ma problem […] z tą firmę szukamy rozwiazania

Komentarz edytowany przez Redakcję.

ryszard
ryszard
10 stycznia 2023 15:28
Odpowiedz do:  zygmunt

W grudniu 2021 podpisałem umowę na montaż, wpłaciłem zadatek. W lutym 2022 ledwo się do dzwoniłem do Pani. Ciągłe obiecanki o późniejszym terminie. Chcesz rozwiązać umowę, tracisz zadatek. W tej chwili sprawa zgłoszona do sądu. Chętnie z kontaktuję się z kimś, kto miał taka sytuację.

Dariusz
Dariusz
7 lutego 2023 15:12
Odpowiedz do:  zygmunt

[…] U mnie rok temu zakładali fotowoltalike co po pół roku okazało się źle pod pieli instalacje i przyszło do zaplaty 800zlotych za prąd.Co musiałem setki razy wydzwaniać żeby naprawili swój błąd przelozyli panele na drugą stronę dachu i przebieli inaczej instalacje i niby miało być dobrze a teraz przyszło mi do zaplaty tysiąc 200zl za prąd.Podaje swój numer [Numer telefonu do wglądu w Redakcji]vi szukam poszkodowanych tak jak ja i chce wytoczyć im sprawę w sądzie […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

enerad.pl
enerad.pl
8 lutego 2023 08:25
Odpowiedz do:  Dariusz

Panie Dariuszu,

dziękujemy za komentarz, ale zgodnie z zasadami naszego serwisu, w postach nie można zamieszczać danych kontaktowych. Informacje o tym, znajdzie Pan na stronie: Komentarze w enerad.pl – Zasady dla Użytkowników.

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Barbara
Barbara
12 października 2022 13:34

O Matko ,co ja tu czytam,mnie nie pomogli w uzyskaniu dofinansowania ale poza tym wszystko było ok i nadal jest,ale po przeczytaniu wszystkich komentarzy to zaczynam się bać,że coś może się wydarzyć…
Przedstawiciel z którym podpisywałam umowę rok temu nie pracuje już w tej firmie,ale telefon odebrał,poradził napisać pismo/skargę drogą pocztową ,czekam na piękną odpowiedź.
Jeśli nie otrzymam przyłączę się do państwa ,którzy chcą podać do sądu FG ENERGI.

Justyna
Justyna
17 sierpnia 2022 20:22

Nie polecam . Po założeniu instalacji brak kontaktu ; nie można się dodzwonić na żaden numer .

Adam
Adam
9 sierpnia 2022 08:34

Instalacja 4,68 kW ok a dalej
.Brak załatwienia dotacji 3 tys. zł -pomimo udzielenia pełnomocnictwa przedstawicielowi.
było wezwanie do uzupełnienia wniosku w czerwcu 2022 i milczenie do teraz nie odpowiadają mailowo a telefonicznie zbywają jak przedszkolaka , czy tylko niektórych w pełni obsługuja %
od sierpnia 2022 r do 08.2022 r

AGNIESZKA
AGNIESZKA
27 czerwca 2022 12:22

PRZESTRZEGAM PRZED TĄ FIRMĄ!!!!
NIE ODBIERAJĄ TELEFONÓW, NACIĄGNĄ BYLE BY PODPISAĆ UMOWĘ, PÓŹNIEJ MAJĄ W NOSIE. CHCIAŁAM ZMIENIĆ INSTALACJE DZWONIĘ OD TRZECH MCY PISZĘ EMAILE, DOTACJĘ OBIECALI MI WIĘKSZE NIE DOSTAŁAM NAWET 1/4 KWOTY OBIECANEJ. ZERO ODZEWU

Tadeusz
Tadeusz
6 czerwca 2022 08:51

firma nierzetelna umowę podpisałem 25 04 2022 . do końca maja Miałem mieć zamontowaną całą fotowoltaike do dnia 6 06 22 r. kurier dostarczył konstrukcję i 12 paneli w tym 3 rozbite

Paulina
Paulina
1 czerwca 2022 17:50

Firma nierzetelna i nieprofesjonalna. Po podpisaniu umowy całkiem olewają klienta. Nigdy nie można się dodzwonić. Na dostawę paneli umawialiśmy się 5 razy zanim skutecznie dostarczyli komponenty. Tydzień po montażu falownik nie działa. Umówili się dzisiaj na 16. Nikt nie przyjechał, nikt nie dał znać, nikt nie odbiera telefonów. Nie wyobrażam sobie jak można tak klienta traktować. Nie polecam.

Lucyna
Lucyna
20 maja 2022 11:36

Firma niekompetentną. Obiecują że wszystko załatwią (dotacje,kredyt na zakup paneli,itd),a potem nie odbierają tel.założyli mi panele na 9.68kw a do elektrowni Tauron zgłosili że mam10.12kw .przez co elektrownia pobiera sobie zamiast 20%to bierze 30%wyprodukowanej energii przeze mnie.PORAŻKA dzwonie ,piszę e-maile do firmy juz 4 miesiące żeby poprawili tą pomyłkę i nic.Dofinansownie z Agroenergii też mi obiecywali załatwić i nic przepadło. Przestrzegam nie dajcie się naciągnąćna piękne obietnice. Ja daje sprawę do sadu.

Artur
Artur
16 maja 2022 20:23

Mi obiecali kartę o wartości 5 tysięcy złotych i te kręty do tej pory nic nie dostarczyli. To samo dotyczy dotacji. Mieli mi przesłać potwierdzenie złożenia dotacji i niczego nie otrzymalem.pańi Malwina za dużo gada i nie ma w tym nic pokrycia. Mnie stać wiec ja czekam do końca tygodnia i zakładam sprawę w sądzie. Nie będzie mnie nikt z kwitkiem odsyłać. I potwierdzam co tu piszecie ładnie gadają a później mają zlewkę na klienta. więc ja sobie z nimi w sądzie powalczę

Paulina
Paulina
19 maja 2022 23:27
Odpowiedz do:  Artur

Proszę o kontakt, może razem będzie rażniej…

zygmunt
zygmunt
29 sierpnia 2022 20:32
Odpowiedz do:  Paulina

proszę o kontakt klientów ktorych zrobili na szaro: brak kontaktu, zmiany gwarancji, niewywiązywanie sie z zobowiązań, brak realizacji gwarancji. Spróbujemy razem są formy nacisku na nich.

zygmunt
zygmunt
25 października 2022 12:00
Odpowiedz do:  zygmunt

Proszę o kontakt ..dołaczenie do sprawy sądowej,

Monika
Monika
20 stycznia 2023 07:35
Odpowiedz do:  zygmunt

Panie Zygmuncie, gdzie można się do Pana odezwać?
mój mail [e-mail do wglądu w Redakcji]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Marzena
Marzena
16 maja 2022 10:06

Firma nierzetelna.Brak kontaktu z przedstawicielem.Pan Kamil odszedł z pracy z powodu braku płacenia pensji.Brak załatwienia dotacji pomimo udzielenia pełnomocnictwa przedstawicielowi.Falownik rozłącza się i nie działa 5 godz.pomimo zgłaszania problemu i ponoć widocznej aplikacji w FG energii nic nie robią w tej sprawie klient pozostawiony sam sobie.Zdecydowanie nie polecam tej firmy.Mili tylko jak chcą pozyskać klienta .uważajcie przed podjęciem decyzji

Elzbieta
Elzbieta
6 maja 2022 07:36

Nie polecam .[…].obiecujaa gdy umowa podpisana co innego robią.dotacja miała byc3000 teraz niema nic i informują że dokumentów nie mają .

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Darek
Darek
30 marca 2022 19:48

Ja czekałem 3 miesiące za nim zaczeło się coś dziać […] dwa miesiące panele leżały na podwórku po kilka razy się do nich wydzwaniało i tylko robili obietnice a nic z tego nie było .Jedynie mają dobrych monterów i to nie mają ludzi do montażu to montażysici musieli do mnie jechać 600 km .Miałem mieć 7 tysięcy dotacji a dziś dzwoniłem to już ma być 3 tysiące a kiedy to jak nie wiadomo.A jak u was ludzie z dotacjami co braliście od nich panele .A ten konsultant czy jak się zwie Paweł to jeszcze proponował 500 zł jak kogoś znajdę na podpisanie z nim umowy […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Niezadowolony klient
Niezadowolony klient
14 marca 2022 18:53

Wielki minus. Panele na dachu, falownik zamontowany, a prądu brak. Kontakt żałosny. Ciągłe zbywanie proszeniem o cierpliwość i obietnicami kontaktu. Tak jak przedmówcy, Od początku współpracy ciągle problemy. Nie polecam. Chyba że ktoś lubi problemy

Marcin
Marcin
23 lutego 2022 21:27

Zdecydowanie nie polecam. Takie same doświadczenia jak poprzednicy – nierzetelność, brak kontaktu, nieterminowość. Dodatkowo zmiany elementów instalacji na inne niż te, które były w umowie. Jeśli chodzi o ceny – zdecydowanie drogie, zwłaszcza biorąc pod uwagę jakość komponentów. Poprawki lub reklamacje? Droga przez mękę, mija drugi miesiąc i nikt nie przyjechał….

Witold
Witold
14 lutego 2022 18:53

Bardzo sprawnie pomogli w opracowaniu projektu i uzyskaniu kredytu. Potem brak kontaktu z przedstawicielem firmy. Audyt firmy po pół roku. Pomoc w uzyskaniu dofinansowania żadna. Gwarancja to przedruki że strony producenta. Nie polecam.

Dawid
Dawid
21 stycznia 2022 07:45

Nie polecam. Serwis miał być do 24 godzin a czekamy już prawie 2 tygodnie. Przedstawiciel p. Krzysztof z początku odbierał telefon, dopóki nie było problemów. Ale gdy takie się pojawiły kontaktu nie ma. Panele się wyłączają gdy tylko słońce zaświeci, porażka!!! Falownik miał byc mocny, bo na takim nam zależało, żeby móc w przyszłości w razie potrzeby dodać jakieś panele, a nawet nie potrafi ogarnąć założonych na dzień dzisiejszy 12 paneli, a gdzie wspomniana rozbudowa? Oni potrafią tylko pięknie mówić, a rzeczywistość jest inna. Aplikacja nie działa, 2 miesiące prosimy o pomoc i nadal nic.
Jeszcze jedna rzecz Pani na infolinii potrafi być tak bezczelna, że w pół zdania się wyłącza

Krystyna
Krystyna
2 stycznia 2022 13:29

Zgadzam się z poprzednikami. Firma nierzetelna. Przedstawicielka handlowa przy umowie zapomniała wspomnieć o istotnych dodatkowych kosztach związanych z kredytem (8tys). gdybyśmy o nich wiedzieli zdecydowalibyśmy się na gotówkowe opłacenie inwestycji. Dodatkowo przedstawicielka pomyliła nr. liczników w związku z tym opóźnienie miesięczne, o które już we własnym zakresie musieliśmy wydzwaniać, gdyż przedstawiciel handlowy p. Agnieszka od dnia podpisania umowy nie odbierała telefonów ani nie oddzwaniała. Jeżeli chodzi o montaż to w tym przypadku bezproblemowo.
Wielka uwaga – brak wsparcia ze strony przedstawiciela handlowego. Podpisała umowę zgarnęła prowizję za klienta i „tyle ją widzieli”

Wanda emerytka
Wanda emerytka
24 stycznia 2022 21:20
Odpowiedz do:  Krystyna

Nie polecam takiej firmy […] nie słowni tylko namawiają żeby wziasc na raty a jak już weźmiesz to klienta mają w dupie , dla nich nie jest ważny kijet tylko ta kasa co dostali,zrobili panele i źle podłączyli kabel do skrzynki ,i nie mogę się doprosić żeby to naprawili ,od 3 miesięcy. ciągle dzwonię i tylko mnie zmywają że zadzwonią jak coś będą wiedzieć już nie mam nadzieję że to poprawia zmieniłam kuchenkę a panele są jak atrapa ,żałuję teraz że się dałam namówić tak dobrze gadał a ta fiat niby pyta się mnie czy był aldyt niby mieli być a tu żywej duszy ,przyszło mi tylko dzwonić i czekać, a jak dzwonię do tego co przedstawiciela to teraz nie odbiera telefonu […] z taką firma żałuję teraz.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

dorota
dorota
7 czerwca 2022 19:09
Odpowiedz do:  Wanda emerytka

witam mam pytanie czy dziala u panstwa fotowoltaika?mam ten sam pronblem

Tomasz
Tomasz
12 lutego 2022 08:07
Odpowiedz do:  Krystyna

Potwierdzam w 100%!!!

Paulina
Paulina
19 maja 2022 23:29
Odpowiedz do:  Tomasz

Potwierdzam

Tomasz
Tomasz
31 grudnia 2021 16:50

Witam nie polecam danej firmy. Montaż paneli porażka, serwis porażka, nie można się doprosić żeby ktoś przyjechał i naprawił panele. W ciągu roku miałem problem dwa razy. Pierwszy raz po wykonaniu tysięcy telefonów przyjechali po półtora miesiąca, teraz czekam kolejne półtora i nie ma komu przyjechać…. Odradzam każdemu te firmę bo po dostaniu pieniędzy za panele nie można niczego się doprosić.

mirek
mirek
29 listopada 2021 22:40

firma byle jaka nie potrafia uruchomic aplikacji a za nia zapłaciłem. czekam juz 3 miesiace az cos zrobia kase wzieli i maja cie gdzies.

Adam
Adam
29 listopada 2021 07:27

Nierzetelna firma, płacę już trzecią ratę, a instalacja nadal nie działa. Miesiąc trwał montaż. Wiecznie czegoś brakowało, a o każdy kolejny etap trzeba było dzwonić i upominać się, np umówienie montażu, tydzień czekania i po tel. montaż umówiony. Złożenie wniosku do Tauronu, znowu dopiero po interwencji telefonicznej. Nie polecam tej firmy.

Renata
Renata
13 grudnia 2021 18:43
Odpowiedz do:  Adam

Czy coś więcej mogę się dowiedzieć o tej firmie?

Była pracownic
Była pracownic
9 listopada 2021 23:28

Nierzetelna firma, pracodawca. Nie wypłaca pensji i robi jej obcinkę według własnych upodobań. Nie polecam!

miki
miki
20 lutego 2022 00:10
Odpowiedz do:  Była pracownic

najgorsza firma, w której pracowałem