FG Energy Fotowoltaika 2022 – opinie i recenzja

FG Energy jest firmą zajmującą się fotowoltaiką, działającą na terenie całej Polski. Wykonawca realizuje zarówno zlecenia prywatne, jak i biznesowe. Jak przedstawia się oferta FG Energy? Z jakich urządzeń korzysta ten instalator? Jakie są koszty fotowoltaiki w FG Energy i kto dokładnie może skorzystać z usług? Sprawdźmy!

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

FG Energy – co warto wiedzieć o firmie?

FG Energy jest bardzo młodą firmą (powstałą w 2017 roku), która jednak szybko stała się jednym z większych podmiotów, specjalizujących się temacie energii odnawialnej (OZE).

Wykonawca działa na terenie całego kraju i wykonuje kilkaset instalacji miesięcznie. Z tak pokaźną liczbą wykonywanych instalacji, pracownicy szybko zyskują doświadczenie, co jest ważne przy wykonywaniu prac monterskich, zwłaszcza w zróżnicowanych warunkach.

Główną działalnością firmy jest fotowoltaika, przy czym oferta obejmuje nie tylko mikroinstalacje, skierowane do podmiotów produkujących energię na użytek własny, ale również farmy fotowoltaiczne. Co jeszcze warto wiedzieć o FG Energy?


Prąd ze słońca? Niższe rachunki za energię elektryczną? Nawet 4.000 zł dopłaty do fotowoltaiki z programu Mój Prąd?

W enerad.pl przygotowaliśmy dla Ciebie kompleksową usługę fotowoltaiczną. Skontaktuj się z naszym Specjalistą, który przeprowadzi Cię przez cały proces!

Sprawdź ofertę fotowoltaiki

Oferta fotowoltaiki FG Energy – jak się prezentuje?

Na samym wstępie warto zaznaczyć, że z oferty fotowoltaiki FG Energy może skorzystać każdy zainteresowany podmiot.

Największą część instalacji stanowią oczywiście instalacje dla podmiotów indywidualnych. Podobnie jak w przypadku innych firm na rynku, fotowoltaika dla domu także tutaj jest najpopularniejsza. FG Energy posiada doświadczenie zdobyte również w ramach fotowoltaiki dla firm i fotowoltaiki dla rolników.

W ramach usługi fotowoltaiki FG Energy może Wam zapewnić:

Oprócz tego w FG Energy możemy skorzystać z wielu innych usług. Firma oferuje m.in. projekt i montaż farm fotowoltaicznych (niestety nie ma na stronie nic o dzierżawie gruntów pod farmy słoneczne, z czego mogliby skorzystać przede wszystkim rolnicy). Dodatkowo, klienci biznesowi, indywidualni oraz rolnicy, mogą skorzystać z usługi montażu pomp ciepła, kotłów elektrodowych, magazynów energii oraz elektrowni wiatrowych.

Instalacje fotowoltaiczne nie mogłyby funkcjonować bez podzespołów. Z jakich paneli fotowoltaicznych i falowników korzysta FG Energy?

Podzespoły wykorzystywane w fotowoltaice FG Energy

FG Energy opiera swoje instalacje, o panele fotowoltaiczne Jinko, jednego z czołowych producentów modułów na rynku. Są to relatywnie tanie produkty, które jednak oferują dobrą wydajność. Ich gwarancja produktowa wynosi 12 lat, a na uzysk energii powyżej 80% – 25 lat.

Podzespoły wykorzystywane przez FG Energy

Źródło: fgenergy.pl

Jeżeli chodzi o falowniki to FG Energy korzysta głównie z firmy Growatt. Falowniki tej firmy posiadają oficjalny serwis w Polsce, są ponadto cenione ze względu na stosunek jakości do ceny, szeroką ofertę oraz parametry pracy. Na urządzenia tej marki przysługuje 10-letnia gwarancja produktowa.

Jakie są koszty fotowoltaiki w FG Energy?

Przejdźmy do kwestii, która jest niewątpliwe jedną z najciekawszych dla każdego potencjalnego inwestora OZE, a dokładnie do kosztów. Jak jest cena fotowoltaiki w FG Energy?

Niestety przedsiębiorstwo nie podaje szerszych informacji na temat kosztów instalacji. Firmy fotowoltaiczne często nie podają na swoich stronach kosztów związanych z instalacją. Jednym z powodów jest uzależnienie ceny od indywidualnych wymagań inwestora oraz miejsca montażu. Dla przykładu fotowoltaika na gruncie o mocy 6 kW, z inwerterem centralnym, będzie znacznie się różnić od instalacji fotowoltaicznej wykonanej na dachu z mikroinwerterami, nawet jeśli będą mieć tę samą moc.

Przybliżone koszty instalacji fotowoltaicznej możemy poznać dopiero po kontakcie z firmą i wiąże się to z podaniem naszych danych. Na szczęście wstępna wycena fotowoltaiki FG Energy jest darmowa.

Fotowoltaika FG Energy – krok po kroku!

Jeśli zastanawialiście się jak wygląda proces montażu z FG Energy, to możecie być spokojni, jest to bardzo proste, a większość obowiązków bierze na siebie FG Energy! Po kolei:

  1. Zgłoszenie zainteresowania usługami firmy – z przedstawicielami możemy skontaktować się poprzez formularz zgłoszeniowy, maila, osobiście w biurze firmy lub telefonicznie.
  2. Audyt techniczny – to spotkanie pozwalające specjaliście z FG Energy ustalić zapotrzebowanie na energię, wykonać wstępny projekt, a także wycenić instalację fotowoltaiczną. Warto tutaj przygotować rachunki za prąd, co ułatwi dobranie odpowiedniej mocy instalacji.
  3. Podpisanie umowy – na podstawie ustaleń przyjętych przez obie strony zostaje przygotowany projekt i umowa. Po jej podpisaniu firma przystępuje do dalszych prac.
  4. Montaż instalacji fotowoltaicznej – firma wykonuje instalację w umówionym wcześniej terminie. Zazwyczaj jest on wykonywany do 10 dni od podpisania umowy. Po wykonaniu prac następuje odbiór instalacji fotowoltaicznej.
  5. Zgłoszenie instalacji – procedury związane z przyłączeniem instalacji fotowoltaicznej FG Energy bierze na siebie.
  6. Monitoring instalacji – przez pierwszy rok działania fotowoltaiki, FG Energy monitoruje jej pracę, aby jak najlepiej ją zoptymalizować.
Fotowoltaika FG Energy - krok po kroku

Źródło: fgenergy.pl

I to wszystko, wraz z wymianą licznika na dwukierunkowy instalacja produkuje dla Was prąd ze słońca. Nadal jednak możecie korzystać z pomocy FG Energy z zakresu działania Waszej instalacji fotowoltaicznej.

Fotowoltaika – Bezpłatne Porównanie Ofert

Zalety i wady fotowoltaiki FG Energy

Opinie użytkowników, na temat fotowoltaiki FG Energy są w zdecydowanej większości pozytywne, choć pewnie znajdą się też osoby, które są niezadowolone.

Zalety fotowoltaiki FG Energy

Doświadczenie pracowników firmy.
Stosowanie niezłych podzespołów (inwertery Growatt i panele fotowoltaiczne Jinko).
Pomoc w uzyskaniu środków z dofinansowań.
Oferta dostępna w całej Polsce.
Serwis i opieka posprzedażowa.

Wady fotowoltaiki FG Energy

Brak szczegółowych informacji na temat kosztów instalacji.
Minimalna ilość danych na temat oferty.

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Stosunek jakości do ceny
Szybkość realizacji
Obsługa klienta
Zastosowane podzespoły
Montaż instalacji
Oferta
Fotowoltaika jest aktualnie często poruszanym tematem i wiele osób decyduje się na jej montaż w swoim domu czy firmie. Jest to szansa nie tylko na tańszy prąd, ale także czystsze środowisko. FG Energy kompleksowo realizuje instalacje związane z energią słoneczną. Firma realizuje zlecenia na terenie całego kraju. Klienci mogą liczyć na najwyższą jakość wykonania montażu przez doświadczonych pracowników firmy. Firma oferuje również montaż innych systemów OZE takich jak pompy ciepła czy ładowarki aut elektrycznych. Na stronie FG Energy brakuje jednak informacji na temat cen poszczególnych zestawów.
4.4
Nasza ocena
Informacje o autorze

Łukasz Czajkowski

Entuzjasta Odnawialnych Źródeł Energii i zielonych technologii. Blisko mu zwłaszcza do fotowoltaiki - aktywnie szuka informacji nie tylko o jej działaniu, ale także o firmach, które się nią zajmują. Wolny czas lubi poświęcić na gry komputerowe oraz oglądanie seriali.

Dodaj komentarz
guest
27 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
17 sierpnia 2022 20:22

Nie polecam . Po założeniu instalacji brak kontaktu ; nie można się dodzwonić na żaden numer .

Adam
Adam
9 sierpnia 2022 08:34

Instalacja 4,68 kW ok a dalej
.Brak załatwienia dotacji 3 tys. zł -pomimo udzielenia pełnomocnictwa przedstawicielowi.
było wezwanie do uzupełnienia wniosku w czerwcu 2022 i milczenie do teraz nie odpowiadają mailowo a telefonicznie zbywają jak przedszkolaka , czy tylko niektórych w pełni obsługuja %
od sierpnia 2022 r do 08.2022 r

AGNIESZKA
AGNIESZKA
27 czerwca 2022 12:22

PRZESTRZEGAM PRZED TĄ FIRMĄ!!!!
NIE ODBIERAJĄ TELEFONÓW, NACIĄGNĄ BYLE BY PODPISAĆ UMOWĘ, PÓŹNIEJ MAJĄ W NOSIE. CHCIAŁAM ZMIENIĆ INSTALACJE DZWONIĘ OD TRZECH MCY PISZĘ EMAILE, DOTACJĘ OBIECALI MI WIĘKSZE NIE DOSTAŁAM NAWET 1/4 KWOTY OBIECANEJ. ZERO ODZEWU

Tadeusz
Tadeusz
6 czerwca 2022 08:51

firma nierzetelna umowę podpisałem 25 04 2022 . do końca maja Miałem mieć zamontowaną całą fotowoltaike do dnia 6 06 22 r. kurier dostarczył konstrukcję i 12 paneli w tym 3 rozbite

Paulina
Paulina
1 czerwca 2022 17:50

Firma nierzetelna i nieprofesjonalna. Po podpisaniu umowy całkiem olewają klienta. Nigdy nie można się dodzwonić. Na dostawę paneli umawialiśmy się 5 razy zanim skutecznie dostarczyli komponenty. Tydzień po montażu falownik nie działa. Umówili się dzisiaj na 16. Nikt nie przyjechał, nikt nie dał znać, nikt nie odbiera telefonów. Nie wyobrażam sobie jak można tak klienta traktować. Nie polecam.

Lucyna
Lucyna
20 maja 2022 11:36

Firma niekompetentną. Obiecują że wszystko załatwią (dotacje,kredyt na zakup paneli,itd),a potem nie odbierają tel.założyli mi panele na 9.68kw a do elektrowni Tauron zgłosili że mam10.12kw .przez co elektrownia pobiera sobie zamiast 20%to bierze 30%wyprodukowanej energii przeze mnie.PORAŻKA dzwonie ,piszę e-maile do firmy juz 4 miesiące żeby poprawili tą pomyłkę i nic.Dofinansownie z Agroenergii też mi obiecywali załatwić i nic przepadło. Przestrzegam nie dajcie się naciągnąćna piękne obietnice. Ja daje sprawę do sadu.

Artur
Artur
16 maja 2022 20:23

Mi obiecali kartę o wartości 5 tysięcy złotych i te kręty do tej pory nic nie dostarczyli. To samo dotyczy dotacji. Mieli mi przesłać potwierdzenie złożenia dotacji i niczego nie otrzymalem.pańi Malwina za dużo gada i nie ma w tym nic pokrycia. Mnie stać wiec ja czekam do końca tygodnia i zakładam sprawę w sądzie. Nie będzie mnie nikt z kwitkiem odsyłać. I potwierdzam co tu piszecie ładnie gadają a później mają zlewkę na klienta. więc ja sobie z nimi w sądzie powalczę

Paulina
Paulina
19 maja 2022 23:27
Odpowiedz do:  Artur

Proszę o kontakt, może razem będzie rażniej…

zygmunt
zygmunt
29 sierpnia 2022 20:32
Odpowiedz do:  Paulina

proszę o kontakt klientów ktorych zrobili na szaro: brak kontaktu, zmiany gwarancji, niewywiązywanie sie z zobowiązań, brak realizacji gwarancji. Spróbujemy razem są formy nacisku na nich.

Marzena
Marzena
16 maja 2022 10:06

Firma nierzetelna.Brak kontaktu z przedstawicielem.Pan Kamil odszedł z pracy z powodu braku płacenia pensji.Brak załatwienia dotacji pomimo udzielenia pełnomocnictwa przedstawicielowi.Falownik rozłącza się i nie działa 5 godz.pomimo zgłaszania problemu i ponoć widocznej aplikacji w FG energii nic nie robią w tej sprawie klient pozostawiony sam sobie.Zdecydowanie nie polecam tej firmy.Mili tylko jak chcą pozyskać klienta .uważajcie przed podjęciem decyzji

Elzbieta
Elzbieta
6 maja 2022 07:36

Nie polecam .[…].obiecujaa gdy umowa podpisana co innego robią.dotacja miała byc3000 teraz niema nic i informują że dokumentów nie mają .

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Darek
Darek
30 marca 2022 19:48

Ja czekałem 3 miesiące za nim zaczeło się coś dziać […] dwa miesiące panele leżały na podwórku po kilka razy się do nich wydzwaniało i tylko robili obietnice a nic z tego nie było .Jedynie mają dobrych monterów i to nie mają ludzi do montażu to montażysici musieli do mnie jechać 600 km .Miałem mieć 7 tysięcy dotacji a dziś dzwoniłem to już ma być 3 tysiące a kiedy to jak nie wiadomo.A jak u was ludzie z dotacjami co braliście od nich panele .A ten konsultant czy jak się zwie Paweł to jeszcze proponował 500 zł jak kogoś znajdę na podpisanie z nim umowy […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Niezadowolony klient
Niezadowolony klient
14 marca 2022 18:53

Wielki minus. Panele na dachu, falownik zamontowany, a prądu brak. Kontakt żałosny. Ciągłe zbywanie proszeniem o cierpliwość i obietnicami kontaktu. Tak jak przedmówcy, Od początku współpracy ciągle problemy. Nie polecam. Chyba że ktoś lubi problemy

Marcin
Marcin
23 lutego 2022 21:27

Zdecydowanie nie polecam. Takie same doświadczenia jak poprzednicy – nierzetelność, brak kontaktu, nieterminowość. Dodatkowo zmiany elementów instalacji na inne niż te, które były w umowie. Jeśli chodzi o ceny – zdecydowanie drogie, zwłaszcza biorąc pod uwagę jakość komponentów. Poprawki lub reklamacje? Droga przez mękę, mija drugi miesiąc i nikt nie przyjechał….

Witold
Witold
14 lutego 2022 18:53

Bardzo sprawnie pomogli w opracowaniu projektu i uzyskaniu kredytu. Potem brak kontaktu z przedstawicielem firmy. Audyt firmy po pół roku. Pomoc w uzyskaniu dofinansowania żadna. Gwarancja to przedruki że strony producenta. Nie polecam.

Dawid
Dawid
21 stycznia 2022 07:45

Nie polecam. Serwis miał być do 24 godzin a czekamy już prawie 2 tygodnie. Przedstawiciel p. Krzysztof z początku odbierał telefon, dopóki nie było problemów. Ale gdy takie się pojawiły kontaktu nie ma. Panele się wyłączają gdy tylko słońce zaświeci, porażka!!! Falownik miał byc mocny, bo na takim nam zależało, żeby móc w przyszłości w razie potrzeby dodać jakieś panele, a nawet nie potrafi ogarnąć założonych na dzień dzisiejszy 12 paneli, a gdzie wspomniana rozbudowa? Oni potrafią tylko pięknie mówić, a rzeczywistość jest inna. Aplikacja nie działa, 2 miesiące prosimy o pomoc i nadal nic.
Jeszcze jedna rzecz Pani na infolinii potrafi być tak bezczelna, że w pół zdania się wyłącza

Krystyna
Krystyna
2 stycznia 2022 13:29

Zgadzam się z poprzednikami. Firma nierzetelna. Przedstawicielka handlowa przy umowie zapomniała wspomnieć o istotnych dodatkowych kosztach związanych z kredytem (8tys). gdybyśmy o nich wiedzieli zdecydowalibyśmy się na gotówkowe opłacenie inwestycji. Dodatkowo przedstawicielka pomyliła nr. liczników w związku z tym opóźnienie miesięczne, o które już we własnym zakresie musieliśmy wydzwaniać, gdyż przedstawiciel handlowy p. Agnieszka od dnia podpisania umowy nie odbierała telefonów ani nie oddzwaniała. Jeżeli chodzi o montaż to w tym przypadku bezproblemowo.
Wielka uwaga – brak wsparcia ze strony przedstawiciela handlowego. Podpisała umowę zgarnęła prowizję za klienta i “tyle ją widzieli”

Wanda emerytka
Wanda emerytka
24 stycznia 2022 21:20
Odpowiedz do:  Krystyna

Nie polecam takiej firmy […] nie słowni tylko namawiają żeby wziasc na raty a jak już weźmiesz to klienta mają w dupie , dla nich nie jest ważny kijet tylko ta kasa co dostali,zrobili panele i źle podłączyli kabel do skrzynki ,i nie mogę się doprosić żeby to naprawili ,od 3 miesięcy. ciągle dzwonię i tylko mnie zmywają że zadzwonią jak coś będą wiedzieć już nie mam nadzieję że to poprawia zmieniłam kuchenkę a panele są jak atrapa ,żałuję teraz że się dałam namówić tak dobrze gadał a ta fiat niby pyta się mnie czy był aldyt niby mieli być a tu żywej duszy ,przyszło mi tylko dzwonić i czekać, a jak dzwonię do tego co przedstawiciela to teraz nie odbiera telefonu […] z taką firma żałuję teraz.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

dorota
dorota
7 czerwca 2022 19:09
Odpowiedz do:  Wanda emerytka

witam mam pytanie czy dziala u panstwa fotowoltaika?mam ten sam pronblem

Tomasz
Tomasz
12 lutego 2022 08:07
Odpowiedz do:  Krystyna

Potwierdzam w 100%!!!

Paulina
Paulina
19 maja 2022 23:29
Odpowiedz do:  Tomasz

Potwierdzam

Tomasz
Tomasz
31 grudnia 2021 16:50

Witam nie polecam danej firmy. Montaż paneli porażka, serwis porażka, nie można się doprosić żeby ktoś przyjechał i naprawił panele. W ciągu roku miałem problem dwa razy. Pierwszy raz po wykonaniu tysięcy telefonów przyjechali po półtora miesiąca, teraz czekam kolejne półtora i nie ma komu przyjechać…. Odradzam każdemu te firmę bo po dostaniu pieniędzy za panele nie można niczego się doprosić.

mirek
mirek
29 listopada 2021 22:40

firma byle jaka nie potrafia uruchomic aplikacji a za nia zapłaciłem. czekam juz 3 miesiace az cos zrobia kase wzieli i maja cie gdzies.

Adam
Adam
29 listopada 2021 07:27

Nierzetelna firma, płacę już trzecią ratę, a instalacja nadal nie działa. Miesiąc trwał montaż. Wiecznie czegoś brakowało, a o każdy kolejny etap trzeba było dzwonić i upominać się, np umówienie montażu, tydzień czekania i po tel. montaż umówiony. Złożenie wniosku do Tauronu, znowu dopiero po interwencji telefonicznej. Nie polecam tej firmy.

Renata
Renata
13 grudnia 2021 18:43
Odpowiedz do:  Adam

Czy coś więcej mogę się dowiedzieć o tej firmie?

Była pracownic
Była pracownic
9 listopada 2021 23:28

Nierzetelna firma, pracodawca. Nie wypłaca pensji i robi jej obcinkę według własnych upodobań. Nie polecam!

miki
miki
20 lutego 2022 00:10
Odpowiedz do:  Była pracownic

najgorsza firma, w której pracowałem