OTOVO Opinie - Fotowoltaika

OTOVO - logo
Akredytacja
Ocena łączna firmy
starstarstarstarstar
4,83/5
Ilość ocen: 10
Dodaj opinię
Rozłożenie ocen
5 gwiazdek
70,00%
4 gwiazdek
30,00%
3 gwiazdek
0,00%
2 gwiazdek
0,00%
1 gwiazdek
0,00%
Szukasz zaufanego wykonawcy? Z nami go znajdziesz!
Sprawdź oferty

OTOVO - podstawowe informacje

Fotowoltaika w całej Europie ma się lepiej niż kiedykolwiek. W 2016 roku trend ten postanowili wykorzystać Andreas Thorsheim, Simen Fure Jørgensen, Lars Syse Christiansen oraz Andreas Bentzen, którzy założyli wówczas firmę OTOVO. W pierwszym roku funkcjonowania stała się ona liderem na norweskim rynku fotowoltaiki sprzedając panele fotowoltaiczne dla domów jednorodzinnych. Aktualnie Otovo prężnie rozwija się w Polsce i można zakupić od nich instalację w 13 krajach. W Polsce mają już zamontowane kilka tysięcy instalacji. Jakie propozycje dla polskich inwestorów ma norweska firma?

OTOVO jest w systemie enerad.pl w następujących branżach:

Nazwa branży Ocena z branży Sprawdź pozycję firmy
starstarstarstarstar
4,83/5 (Ilość ocen: 10)

Opinie o OTOVO (10)

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Łukasz 31.01.2024r
Otovo - opinia po montażu

Jestem bardzo zadowolony z usług firmy Otovo Zdecydowałem się na instalację paneli fotowoltaicznych w moim domu, a cały proces przebiegł naprawdę sprawnie i profesjonalnie.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Monika F 19.01.2024r
Firma na medal

Rewelacyjna firma. Zostałam profesjonalnie przeprowadzona przez cały proces od podjęcia decyzji , przez sprawy związane z dokumentacją do końcowego montażu. Prace ekipy, która zamontowała solary i inwerter sprawnie i szybko, były monitorowane przez firmę. Jestem pełna uznania, szczególnie dla pani Natalii Tochyn, pod której opiekę trafiłam. Z całego serca polecam firmę.

starstarstarstarstar
Ocena: 4,50/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Dane ukryte - do wglądu w Redakcji 30.12.2023r
Dobra organizacja, fachowy montaż

4,5 bo czasami utrudniony kontakt, ale zawsze na końcu wychodziło dobrze. Działa spoko, aplikacja spoko, wiadomo teraz zima więc lipa - ale mimo net billingu przy naszej autokonsumpcji wyjedziemy na swoje.

starstarstarstarstar
Ocena: 4,50/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Tadeusz W 21.11.2023r
klient

Zamówienie szybko raelizowane wsparcie techniczne bardzo profesjonalne i sympatyczne. Polecona firma instalacyjna P. Kacpra sprawnie wykonała montaż instalacji. Firma OTOVO godna polecenia. Tadeusz W.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Waldek Z 26.10.2023r
Firma stawia klienta na pierwszym miejscu

Jestem trudnym klientem a wszystkie moje zachcianki zostały spełnione. Pewnie mieli mnie już dość, ale nie pokazywali po sobie. Hehe, ja bym miał siebie dość, to w sumie bym nie miał im za złe. Ekipa na montażu dowiozła, jak miało być, wszyscy z biura też pomocni i kontaktowi. Polecam

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Mateusz 17.10.2023r
Super

Bardzo estetyczne wykonanie, pomoc w doborze lokalizacji i rozmieszczenia instalacji, żeby była najbardziej wydajna. Zakładałem panele w zeszłym roku i do tej pory nie miałem żadnych problemów ani z instalacją ani z finansowaniem, wziąłem w leasingu. Polecam firmę

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Maria M 06.10.2023r
Jakość i terminowość bez zastrzeżeń. Kontakt z firmą ok,same pozytywy

Kontakt z firmą był bez zarzutu. Każda moja wątpliwość czy pytanie zostało fachowo,prostym językiem wyjaśnione. Instalacja paneli przebiegła sprawnie. Nie mam żadnych zastrzeżeń co do wykonanej usługi. Co więcej , uzyskałam pomoc w sprawie rozwiązania problemu ze skokami napięcia a co za tym idzie wyłączeń falownika( dostalam wydruki pokazujące czestotliwosc wyłączeń i mogłam je przedstawić w firmie energetycznej). Polecam firmę Otovo za ich solidność, dobrą cenę i przemiłą obsługę. W chwili obecnej chce skorzystać z firmy i rozbudować istniejącą instalację.

starstarstarstarstar
Ocena: 4,50/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Krzysztof Polak 05.10.2023r
Dobra cena

Bardzo dobra firma.Fachowe doradztwo Bardzo dobry kontakt telefoniczny a ekipa monterska pierwsza klasa polecam z całego serca.

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Andrzej W 26.09.2023r
Fajna, nowoczesna firma

Mam instalacje od Otovo od 2 miesięcy. Instalacja zrobiona terminowo i bardzo estetycznie. Cena jedna z najlepszych na rynku, a już na pewno wśród dużych graczy. Polecam!

starstarstarstarstar
Ocena: 5,00/5
Fotowoltaika
Opinia zweryfikowana
Umowa zawarta
Usługa wykonana
Kamil Mejrowski 13.09.2023r
Uczciwa firma

Jestem bardzo zadowolony, bede polecal innym bo rzadko spotyka sie tak proklienckie podejscie. Swietna ekipa montazowa z Warszawy.

OTOVO nie posiada jeszcze żadnej opinii w tej branży.
Bądź pierwsza/y i podziel się swoją opinią z Użytkownikami serwisu.
Twoja opinia jest dla nas WAŻNA!
Szukasz zaufanego wykonawcy? Z nami go znajdziesz!
Sprawdź oferty

OTOVO - recenzja enerad.pl

Założona w 2016 roku w Oslo firma OTOVO odniosła na rodzimym rynku bardzo duży sukces jako dostawca najwyższej jakości paneli fotowoltaicznych, inwerterów, a przede wszystkim profesjonalnych i rzetelnych usług instalatorskich. Od początku swojej działalności OTOVO wykonała ponad 15.000 instalacji w 13 krajach Europy i od kilku lat rozwija się również w Polsce. Recenzowany podmiot wykorzystuje w swoich systemach panele renomowanych marek, takich jak Ja Solar, LONGi Solar czy Trina Solar, które uwzględnione zostały w pierwszej dziesiątce rankingu paneli fotowoltaicznych. W przypadku falowników są to natomiast tacy producenci, jak:

  • Fronius,
  • Huawei,
  • Solis,
  • Enphase (producent mikrofalowników).

Zarówno panele, jak i falowniki cechują się świetną wydajnością, trwałością i objęte są gwarancjami zapewniającymi bezpieczeństwo inwestycji i niezawodne działanie podzespołów.

Otovo jak większość firm w Polsce, współpracuje z podwykonawcami. Co warto jednak podkreślić, Otovo przejmuje całą gwarancję i zapewnia serwisowanie przez 10 lat od odebrania instalacji. Co istotne, firma stawia tylko na doświadczone ekipy – skrupulatnie sprawdza swoich instalatorów pod kątem jakości wykonywanej przez nich pracy i zadowolenia klientów, regularnie poddając grupy montażowe audytom.

Fotowoltaika OTOVO - dla kogo?

Fotowoltaika od OTOVO od założenia firmy skupiała się na inwestorach prywatnych, a więc właścicielach domów jednorodzinnych. To właśnie im przedstawiciele firmy dobierali i dostarczali panele fotowoltaiczne. Można zatem przyjąć, że głównym obszarem działalności firmy OTOVO jest fotowoltaika dla domu. Jednak, jak wynika z informacji przekazanych nam przez firmę, z jej oferty może skorzystać każdy. Bez względu zatem, czy interesuje Was np. fotowoltaika dla firmy czy fotowoltaika dla rolnika, możecie zwrócić się do OTOVO.

Propozycję współpracy z firmą OTOVO powinien rozważyć także potencjalny klient, któremu zależy na długofalowej opiece posprzedażowej ze strony instalatora. Okazuje się bowiem, że recenzowana firma zapewnia w swoim serwisie internetowym, iż pracujący w jej strukturach zespół wsparcia klienta, jest do dyspozycji inwestorów jeszcze przez długie lata od zakończenia inwestycji. Trzeba przyznać, że jest to innowacja na polskim rynku fotowoltaicznym.

Z oferty firmy OTOVO powinien skorzystać także każdy inwestor, dla którego ważne jest, aby ekipa montażowa była przedstawicielem lokalnej dla niego firmy. Dlaczego? Ponieważ założenie OTOVO, to właśnie wybór najbliższego klientowi instalatora w sensie geograficznym. Musi on oczywiście przejść uprzednio kwalifikacje w zakresie doświadczenia, posiadanych certyfikatów, ubezpieczenia OC i zaprezentować udokumentowaną historię realizacji.

Cena fotowoltaiki w OTOVO

Zaletą dla potencjalnego klienta zainteresowanego inwestycją w fotowoltaikę może być fakt, że w serwisie internetowym OTOVO będzie mógł znaleźć orientacyjne ceny instalacji fotowoltaicznej.

By otrzymać wstępną, niezobowiązującą ofertę wystarczy podać jedynie adres potencjalnej inwestycji – na tej podstawie system OTOVO wyliczy na wyjściową kwotę realizacji przedsięwzięcia. Po podaniu kilku dodatkowych szczegółów (m.in. typu pokrycia dachowego, kąta nachylenia dachu oraz danych kontaktowych) możemy otrzymać już dokładniejszą wycenę.

Jedną z największych zalet OTOVO, którą firma chwali się na stronie głównej swojego serwisu jest gwarancja najniższej ceny. Co ona oznacza? Dzięki specjalnie zaprogramowanej platformie, OTOVO jest w stanie wybrać dla swojego klienta instalatora z jego okolicy, który zaoferuje swoje usługi w najniższej cenie. Jednocześnie ważne, aby wybrany instalator posiadał jak najlepsze opinie wśród dotychczasowych klientów. W ten właśnie sposób OTOVO może pochwalić się systemem, za pośrednictwem którego udziela klientom gwarancji najniższej ceny.

Fotowoltaika OTOVO - jak skorzystać z oferty?

Proces inwestowania w fotowoltaikę za pośrednictwem firmy OTOVO przebiega w czterech uproszczonych krokach, z którymi potencjalny klient może się zapoznać wchodząc na główną stronę serwisu firmy. Współpraca z OTOVO ujęta została w następujących etapach:

1. Sprawdź potencjał swojego dachu – w pierwszym kroku na podstawie informacji dostarczonych przez klienta, OTOVO oblicza potencjał energetyczny budynku inwestora. Dodatkowo, na tym etapie wykonywana jest wycena całej inwestycji (montaż plus materiały), a także kalkulacja szacowanych oszczędności;

2. Oferta i personalizacja – w porozumieniu z klientem, doradcy OTOVO wykonują projekt instalacji, dobierają odpowiednie panele fotowoltaiczne i falownik, a także ustalają dogodny dla klienta termin montażu;

3. Instalacja oraz podłączenie – OTOVO zapewnia, że na tym etapie będzie do pełnej dyspozycji klienta przez cały proces montażu paneli aż do podłączenia instalacji do sieci energetycznej;

4. Tania energia min. do 2045 roku – OTOVO kreśli przed klientem perspektywę przyszłości, w której przez minimum 25 lat jego instalacja będzie produkowała tania i czystą energię, a jej ewentualne nadwyżki będą magazynowane w zakładzie energetycznym przez 12 miesięcy.

OTOVO umożliwia sfinansowanie instalacji PV na kilka różnych sposobów. W grę wchodzi:

  • kredyt na fotowoltaikę – firma współpracuje w tym zakresie m.in. z Santander Consumer Bankiem oraz BNP Paribas. Dzięki temu formalności może przeprowadzić całkowicie online.
  • zakup za gotówkę – który również odbywa się w 100% zdalnie.
  • leasing instalacji fotowoltaicznej dla klienta indywidualnego – oferowany na 20 lat. Po stronie OTOVO zostaje serwisowanie w trakcie trwania umowy (łącznie z wymianą falownika na nowy, jeśli zajdzie taka potrzeba). Leasing jest oferowany bezpośrednio przez spółkę powiązaną z OTOVO, nie przez bank.

Jakie gwarancje na fotowoltaikę daje OTOVO?

Tym, co w pewnym stopniu wyróżnia OTOVO na tle innych firm w branży fotowoltaicznej, jest wyszczególnienie gwarancji, jakich firma udziela w ramach wykonywanych usług. Należą do nich:

10-letnia gwarancja na instalację PV zakupioną za gotówkę lub w kredycie  – bez względu na gwarancję udzielaną przez producenta paneli fotowoltaicznych bądź partnerów instalacyjnych OTOVO, firma udziela dodatkowo 10 – letniej gwarancji na montaż i podzespoły fotowoltaiczne. Co istotne, klient nie musi dopłacać za tę korzyść – jest ona wliczona w cenę systemu;

20-letnia gwarancja na instalację PV w leasingu – osoby, którym zależy przede wszystkim na wygodzie mogą skorzystać z oferty na leasing konsumencki systemu fotowoltaicznego od OTOVO. Dzięki niemu nie muszą ponosić żadnych kosztów początkowych, a po czasie mogą zakończyć umowę lub wykupić system na własność. Ogromną zaletą jest to czas ochrony gwarancyjnej wydłużony do 20 lat, a także rata niższa niż w przypadku kredytu.

Warto dodać, że aby firmy instalacyjnej mogły w ogóle współpracować z OTOVO, muszą oferować minimum 5-letnią gwarancję na swoje usługi.

Zalety - OTOVO

  • Ogólnoeuropejskie doświadczenie.
  • Gwarancja najniższej ceny (dotycząca rynku lokalnego).
  • Montaż od lokalnego instalatora.
  • Panele i falowniki renomowanych producentów.
  • Wieloletnia opieka posprzedażowa nad klientem, w tym m.in. monitoring poprawności działania instalacji.
  • Nadzór nad przebiegiem procesu instalacji.
  • Wsparcie finansowe od największych skandynawskich inwestorów.
  • 10-letnia gwarancja na montaż i 25-letnia gwarancja na wydajność instalacji.
  • Przejrzyste zasady współpracy.
  • Możliwość wykonania samodzielnej wyceny, szybki kontakt telefoniczny z doradcą.
  • Elastyczność, różne formy finansowania (w tym leasing dla klienta indywidualnego, co jest rzadkością na rynku).
  • Marka o ugruntowanej pozycji, notowana na norweskiej giełdzie.

Wady - OTOVO

  • Korzystanie z podwykonawców (niektórzy klienci poczytają to jako wadę).

Obszar działania firmy

  • Fotowoltaika: Cała Polska

OTOVO - kontakt i dane rejestrowe

OTOVO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ul. Tytusa Chałubińskiego 8 00-613 Warszawa
Kontakt e-mail kontakt@otovo.pl
Telefon 22 307 35 66
  • NIP: 5272915472
  • Regon: 385149198
  • Województwo: Mazowieckie
  • Powiat: Warszawa
  • Miasto: Warszawa
  • Kod pocztowy: 00-613
  • Adres: ul. Tytusa Chałubińskiego 8
Szukasz zaufanego wykonawcy? Z nami go znajdziesz!
Sprawdź oferty

Forum dyskusyjne o OTOVO

dołącz do rozmowy
guest
44 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Konrado
Konrado
2023-08-29 00:00

oby firmy pokroju otovo znikły z rynku. amen

Grzegorz Majewski
Grzegorz Majewski
2023-08-24 18:26

Instalacją została zamontowana zgodnie z zamówieniem, szybko i bez konfliktowo. Bardzo polecam wykonanie i monterów.

Wladyslaw
Wladyslaw
2023-07-21 13:09

Pomimo wczesniejszych obaw odnosnie montazu fotowoltaiki jestem teraz zadowolony ze dalem sie przekonac Panu Mackowi.Po rzeczowych i pelnych wyjasnieniach mam juz od kwietnia swoj ,,darmowy,, prad.Polecam za szybkie i rzetelne wykonanie, pomoc i wyjasnienia w razie poczeby, super grupa montazowa, pelen profesionalizm!!!.Odnosnie Servisu pomagaja w kazdej sytuacji , naprawde szczeze polecam Otovo .Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Dawid
Dawid
2023-06-16 11:15

Zadowolenie z tej firmy maksymalne. O ile wcześniej byłem sceptycznie nastawiony do paneli, to teraz wszystkie obawy zostały rozwiane. Szybko, rzetelnie i czysto. Gorąco polecam

Paweł Głogowski
Paweł Głogowski
2023-06-10 09:25

Jestem bardzo zadowolony. Instalacja szybko wykonana i bardzo estetycznie. Nie mam się do czego przyczepić, mimo że lubię;)

Rafal
Rafal
2023-06-10 07:45

Ja jestem zadowolony z współpracy z ta firma. Jedyne w czym widzę problem to otrzymanie bonu po poleceniu osoby. Już czekam ponad miesiąc, słabe to….

Piotr
Piotr
2023-06-10 00:01

Kupiłem i się mile zaskoczylem. Poleciłem znajomym i są zachwyceni. Będę polecal dalej.

Co mi się podoba? Ze są kompetentni, zawsze odbierają lub odpisują że oddzwonia. Wszystko co się dzieje mogłem sprawdzić w apce, super sprawa, od razu masz datę montażu, jaki etap itd. Bardzo troszczą się o klienta, czuć zaangażowanie i chęć rozwiązania lub wyjaśnienia. Mili i kompetentni ludzie, jeśli ktoś będzie jeszcze szukał to zdecydowanie zachęcę.

Ciekawostka: pierwsza instalacje robiłem z nimi 2 lata temu. Ostatecznie wybrałem otovo ale prawie podpisałem z lokalnym instalatorem (z Katowic) bo miał fajna ofertę i cenę porównywalna. Teraz znajomi właśnie kończyli budowę domu więc dałem im namiary na obydwie firmy. Lokalny instalator już nie istniał, a pamiętam że obiecywał wieloletnią gwarancję…. 🙂 W otovo mam 10 lat , minęły dwa więc jest większa szansa że wypełnia niż lokalny Mietek którego szukasz jak wiatru w polu. Serio, nie bawcie się w Januszy bo to bokiem potem wyjdzie.

Wojciech
Wojciech
2023-06-08 13:58

Nie polecam tej firmy, same problemy panie tam pracujące bardzo nie sympatyczne przydzielona mi opiekun projektu wcale się nie interesowała, już nie mówiąc żeby coś doradziła traktowała mnie jak natręta szukajcie miejscowych firm

Waldek W.
Waldek W.
2023-06-07 09:18

Montowali u mnie i u sąsiada na gruncie. Dobra, stabilna dwupodporowa konstrukcja. Panowie z ekipy kontaktowi z niedalekiej okolicy. U sąsiada trzeba było podjechać i ustawić aplikacje do monitorowania, to bez problemu przyjechali po wymianie licznika. Polecam serdecznie, Waldek W.

Dawid
Dawid
2023-06-06 11:55

Z firmy OTOVO jestem bardzo zadowolony. Panowie z ekipy montującej przyjechali zrobili robotę posprzątali po sobie a wszystko w jeden dzień. Szczerze polecam

Mirosław
Mirosław
2023-05-29 13:58

Jestem pod wrażeniem wszystko szybko zwinnie i profesjonalnie a ekipa montażowa rewelacyjna cena też

Karol Jakubiec
Karol Jakubiec
2023-05-21 19:50

Dobra cena, profesjonalny Doradca. Wszystko przez telefon. Jesteśmy zadowoleni, kupiliśmy z magazynem energii. Pozdrawiam

Marta
Marta
2023-05-17 22:00

Rewelacja! Szukałam firmy która założy panele u moich rodziców, a w związku z tym że mieszkam na drugim końcu polski, nie mogłam tak sobie przyjechać i pogadać z handlowcem. Tutaj proces całkowicie zdalnie, a jedynie do czego zaangażowałam tatę, to zrobienie kilka zdjęć dachu i bezpieczników, a z montazem dostosowali się do obecności rodziców w domu, żeby nie musieli zmieniać swoich planów. Jest świetnie i pomocni pracownicy – mam poczucie że moi rodzice będą zaopiekowani w przyszłości, jeśli dojdzie do jakiejś awarii

Piotr Walczewski
Piotr Walczewski
2023-05-15 17:39

Wszystko sprawnie i estetycznie. Nawet żona zadowolona. Będę polecać, bo nawet za to płacą.

Krzysiekk
Krzysiekk
2023-05-11 08:21

Jestem BARDZO zadowolony!

Otovo
Otovo
2023-05-09 11:49

Dzień dobry, w przypadku utrudnionego kontaktu ze swoim doradcą technicznym zapraszamy do kontaktu przez infolinię główną 223073566, wybierając tonowo odpowiedni numer do działu, z którym chciałby się Pan skontaktować. Infolinia jest czynna w dni robocze od 9:00 do 17:00, poza godzinami pracy infolinii zachęcamy do pozostawienia wiadomości mailowej na adres kontakt@otovo.pl, bądź w sprawach serwisowych – serwis@otovo.pl.

Otovo
Otovo
2023-05-09 11:48

Dzień dobry, w przypadku utrudnionego kontaktu ze swoim doradcą technicznym zapraszamy do kontaktu przez infolinię główną 223073566, wybierając tonowo odpowiedni numer do działu, z którym chciałby się Pan skontaktować. Infolinia jest czynna w dni robocze od 9:00 do 17:00, poza godzinami pracy infolinii zachęcamy do pozostawienia wiadomości mailowej na adres kontakt@otovo.pl, bądź w sprawach serwisowych – serwis@otovo.pl.

Papszun
Papszun
2023-04-28 12:43

Mega oferta, super jakość. Na pewno wróce po kolejną instalację dla rodziców. Na tle innych firm to jest promyk nadzieji ze da sie jeszxze uczciwie dzialac na tym rynku

aneta
aneta
2023-04-20 17:20

Całkiem sprawnie i uczciwie. Zaskakują pozytywnie ceną do jakości.

Pablo
Pablo
2023-04-18 20:39

Wszystko super