Polenergia opinie 2022 – Fotowoltaika, Pompy ciepła

Korzystanie z odnawialnych źródeł energii powoli staje się koniecznością, a panele fotowoltaiczne coraz częściej stanowią element krajobrazu zarówno w miastach, jak i na wsiach. Firma Polenergia, która weszła na rynek już w 2000 roku, to dostawca nowoczesnych rozwiązań fotowoltaicznych dla małych, średnich i dużych przedsiębiorców  — a także dla odbiorców indywidualnych. Jeśli chodzi o działalność firmy Polenergia, fotowoltaika to jednak nie wszystko! Ta największa w Polsce, prywatna grupa energetyczna w ofercie posiada również pompy ciepła czy magazyny energii.

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Polenergia – zakres działalności


Fotowoltaika
Tak
Pompy ciepła
Tak
Magazyny energii
Tak
Stacje ładowania
Tak

Fotowoltaika Polenergia – cena, warunki

Co warto wiedzieć na temat fotowoltaiki od Polenergia? Przede wszystkim to, że doświadczenie związane z doborem i montażem systemów fotowoltaicznych firma zdobyła, przejmując dobrze znaną firmą Edison Energia.

Jeśli chodzi o PV zakres działań firmy Polenergia jest bardzo szeroki. Dlatego też nie da się z góry określić, ile kosztuje zakup oraz montaż instalacji fotowoltaicznej. Klienci mogą jednak liczyć na otrzymanie indywidualnej wyceny, adekwatnej do danej sytuacji. W tym celu należy wypełnić umieszczony na stronie internetowej formularz (znajdziemy go, klikając w przycisk “otrzymaj szybką ofertę”), a następnie poczekać na kontakt przedstawiciela firmy i przedstawienie wstępnej oferty oraz warunków ewentualnej współpracy. Na ostateczną cenę wpływa wiele czynników: na przykład liczba oraz miejsce montażu paneli fotowoltaicznych, lokalizacja budynku, rodzaj wybranych podzespołów.

Polenergia, jako jedyna firma fotowoltaiczna w Polsce, współpracuje z SGGW. W ramach tej współpracy stworzono laboratorium fotowoltaiczne, dzięki któremu studenci oraz instalatorzy mogą podnosić swoje kwalifikacje – z których później korzystają klienci.

Polenergia – fotowoltaika. Dla kogo?

Firma Polenergia kieruje swoje usługi do bardzo szerokiego grona klientów. Może z nich skorzystać więc praktycznie każdy, kto jest zainteresowany inwestycją w czyste, odnawialne źródło energii. Oferta skierowana jest zarówno do osób prywatnych, jak i do naprawdę dużych przedsiębiorstw oraz gospodarstw rolniczych.

Ci, którzy zdecydują się na skorzystanie z fotowoltaiki Polenergia, mogą liczyć na:

  • Profesjonalną, kompleksową obsługę i wsparcie na każdym etapie inwestycji.
  • 25-letnią gwarancję wydajności.
  • Wsparcie w uzyskaniu korzystnej oferty finansowania.

Na stronie firmy Polenergia przedsiębiorcy oraz klienci indywidualni znajdą prosty kalkulator, który umożliwi obliczenie tego, ile pieniędzy jesteśmy w stanie zaoszczędzić korzystając z paneli fotowoltaicznych. Co każda z tych grup powinna jeszcze wiedzieć na temat fotowoltaiki Polenergia?

Fotowoltaika dla firm ma na celu przede wszystkim zwiększenie niezależności energetycznej oraz skuteczną ochronę przed rosnącymi cenami prądu. Dodatkowo  — przedsiębiorstwo wykorzystujące fotowoltaikę buduje swój pozytywny wizerunek: biznesu ekologicznego, odpowiedzialnego społecznie. Polenergia wykonuje instalacje fotowoltaiczne dla firm na terenie całej Polski, a każda współpraca poprzedzona jest spotkaniem z doradcą i stworzeniem projektu, który uwzględnia ocenę zapotrzebowania energetycznego przedsiębiorstwa. Fotowoltaika dla biznesu wymaga zabezpieczeń: stosowane są atestowane rozdzielnice klasy IP65, a także zabezpieczenia DC i AC, wyłączniki różnicowo-prądowe i nadprądowe, dostosowane do wymogów instalacji klienta.

Fotowoltaika Polenergia to także oferta dla osób prywatnych. Firma oferuje swoim klientom kompleksowe wdrażanie nowoczesnych rozwiązań: nie tylko montaż, ale również merytoryczne konsultacje oraz analizę zapotrzebowania energetycznego. Przedsiębiorstwo wykorzystuje certyfikowane komponenty, wytwarzane przez uznanych na rynku producentów: na przykład falowniki Solar Edge oraz Sungrow, a także moduły fotowoltaiczne Risen czy Jinko. Fotowoltaika do domu jednorodzinnego może posiadać wydłużoną gwarancję: w przypadku niektórych wysokiej klasy paneli słonecznych wynosi ona nawet 40 lat!

W ofercie firmy Polenergia znajdują się dodatkowo rozwiązania kierowane do rolników. Dzięki instalacjom fotowoltaicznym rolnicy mogą liczyć na dodatkowe, regularne i stałe dochody  — oraz wytwarzać energię na własny użytek. Panele słoneczne mogą być umieszczane na dachu domu, na budynkach gospodarczych, na terenach stanowiących nieużytki rolne oraz na wiatach samochodowych, jako tzw. carport. Polenergia oferuje także tworzenie instalacji farm fotowoltaicznych, które mogą powstać na niewykorzystywanym przez gospodarstwo rolne terenie. Umożliwiają one generowanie dużych ilości prądu i sprzedaż ich do sieci w celu zwiększenia dochodu. Rolnicy mogą również wydzierżawić ziemię pod farmę fotowoltaiczną.

Fotowoltaika Polenergia – ceny

Nie da się określić ceny wykonania fotowoltaiki przez Polenergię bez podania konkretnych szczegółów oraz wymagań. Na stronie internetowej firmy znajdziemy jednak informację o tym, że w przypadku domów jednorodzinnych inwestycja w panele słoneczne zwraca się już po około 7 latach, a rachunki za prąd mogą stać się niższe o nawet 90%!

Obecnie w Polsce dostępne są liczne dofinansowania do instalacji paneli fotowoltaicznych. Jednym z nich jest rządowa inicjatywa “Mój Prąd” oraz ulga termomodernizacyjna, obowiązująca od stycznia 2019 roku. Klienci zainteresowani takim rozwiązaniem mogą skorzystać z bezpłatnego spotkania z doradcą firmy Polenergia, który przedstawi wszystkie szczegóły i pomoże w dopełnieniu niezbędnych formalności.

Rolnicy i klienci indywidualni mogą skorzystać między innymi z następujących ulg i dotacji:

  • Ulgi podatkowej w wysokości 25% kosztów inwestycji przy zakupie instalacji fotowoltaicznej na potrzeby gospodarstwa rolnego z własnych środków.
  • Ulgi termomodernizacyjnej, która umożliwia odliczenie od podatku kwoty wydatków poniesionych na realizację prac termomodernizacyjnych w domu jednorodzinnym (maksymalnie 53 tysiące złotych).
  • Programów regionalnych (Polenergia oferuje złożenie wniosku i dopełnienie formalności).
  • Programu AgroEnergia — wysokość dotacji sięga 20% kosztów budowy instalacji fotowoltaicznej dla rolnika indywidualnego.
  • Programu Czyste Powietrze  — przeznaczonego dla właścicieli jednorodzinnych budynków mieszkalnych. Dotacje mogą wynosić nawet 32 000 zł.
  • Dotacji Mój Prąd 4.0, która wynosi maksymalnie 20 500 zł.

Decydując się na fotowoltaikę Polenergia możemy liczyć na pomoc w pozyskaniu środków, z wybranego przez nas programu dotacyjnego.

Jak przebiega montaż fotowoltaiki od Polenergia?

Firma Polenergia może pochwalić się wykonaniem ponad 20 000 instalacji fotowoltaicznych! Przykłady dotychczasowych realizacji możemy znaleźć na stronie internetowej. Jak wygląda proces?

  • Pierwszym etapem współpracy jest kontakt inwestora z przedstawicielem firmy. Tworzona jest wstępna oferta, klientowi przedstawiane są możliwości.
  • Projekt instalacji wykonywany jest zawsze przez certyfikowanego projektanta.
  • Klient akceptuje projekt lub wprowadzane są ewentualne zmiany.
  • Panele są indywidualnie dobierane do potrzeb danego gospodarstwa lub firmy. W tym celu badana jest statyka dachu, specjaliści wybierają także odpowiednią konstrukcję wsporczą  — tak, by zoptymalizować funkcjonowanie instalacji.
  • Polenergia dba o to, by spełniać europejskie standardy montażu: instalacja przebiega zgodnie z obowiązującymi normami, za co odpowiadają certyfikowani instalatorzy. Po zamontowaniu instalacji klienci otrzymują dodatkowe szkolenie, które dotyczy obsługi instalacji oraz zasad BHP.

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Polenergia pompy ciepła – cena, warunki

Jak już wiemy zakres działalności firmy Polenergia jeśli chodzi o innowacyjne rozwiązania technologiczne opierające się na czystej i zielonej energii, jest szeroki. Posiada ona w swojej ofercie nie tylko fotowoltaikę, magazyny energii, czy stacje ładowania, ale i ekologiczne pompy ciepła, które cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Dotyczy to szczególnie powietrznych pomp ciepła, których segment osiągnął w pierwszym półroczu 2022 roku aż 131 proc. wzrost. Wpływ na tak duże zainteresowanie tym energooszczędnym źródłem ogrzewania ma przede wszystkim:

  • łatwy i szybki montaż, niż w przypadku gruntowych pomp ciepła;
  • duże oszczędności, w połączeniu bowiem pompy ciepła z ogrzewaniem podłogowym, koszty ogrzewania domu są od 40 do 70 proc. niższe niż wydatki związane z ogrzewania gazem ziemnym czy olejem opałowym;
  • wspomniane wcześniej uniezależnienie się od importu i ceny paliw kopalnych;
  • wielofunkcyjność pompy ciepła, która pozwala nie tylko ogrzewać, ale również chłodzić pomieszczenia, czy dostarczać ciepłą wodę;
  • dbałość o środowisko, pompa ciepła jest urządzeniem ekologicznym, które do swojej pracy wykorzystuje tylko 25 proc. z sieci, a aż w 75 proc. z OZE;
  • możliwość współpracy pompy ciepła z panelami fotowoltaicznymi, dzięki czemu można obniżyć rachunki za energię elektryczną i ogrzewanie domu do minimum;
  • wygoda i wyższy komfort życia, albowiem odpowiednio dobrane urządzenie jest całkowicie bezobsługowe;
  • możliwość uzyskania dofinansowania na pompę ciepła.

Firma Polenergia oferuje swoim klientom zarówno dobór odpowiedniej powietrznej pompy ciepła (w tym i jej dostępność), jak i 100 własnych, zweryfikowanych oraz wykwalifikowanych ekip monterskich. Do tej pory Polenergia sprzedała ponad 1.000 pomp ciepła.

Pompy ciepła od Polenergia – dla kogo?

Pompy ciepła od Polenergia są idealną propozycją dla tych wszystkich, którzy chcą odciąć się od stale rosnących cen paliw stałych (w tym cen gazu i węgla). Na ten moment bowiem to ekologiczna pompa ciepła jest najtańszym źródłem ciepła, doskonale sprawdzającym się zarówno w:

  • nowym budownictwie, gdzie może stanowić jedyne źródło ciepła;
  • domach modernizowanych, gdzie może współpracować z istniejącym już tam źródłem ciepła.

Pompy ciepła Polenergia to rozwiązanie skierowane do klientów indywidualnych, dla których ważna jest nie tylko wygoda, ale i niskie rachunki oraz dobro planety (w porównaniu z innymi urządzeniami grzewczymi są one najlepszym sposobem zmniejszenia śladu węglowego).

Polenergia pompy ciepła – oferta

W ofercie Polenergia znajdują się wysokiej klasy pompy ciepła wiodących producentów, takich jak: Euros Energy i Fox Air. Czym wyróżniają się proponowane urządzenia? Otóż, w przypadku powietrznych inwerterowych pomp ciepła Euros Energy będzie to:

  • wysoka efektywność (współczynnik COP wynoszący nawet 5);
  • bardzo cicha praca (dB 37);
  • dotykowy panel sterowania;
  • 5 lat gwarancji po podłączeniu do internetu (umożliwia to korzystanie z aplikacji na smartfonie i znacznie przyśpiesza działania serwisowe);
  • zaawansowane algorytmy wydłużające urządzenia i zmniejszające jego energochłonność;
  • nowoczesny design i ergonomia;
  • wbudowana klimatyzacja;
  • zaawansowana automatyka (4 tryby praca i automatyczna kontrola);
  • telemetria i zdalny serwis w standardzie.

Natomiast wśród głównych zalet powietrznych inwerterowych pomp ciepła Fox Air wymienia się:

  • przyjazny dla środowiska czynnik chłodniczy R32;
  • możliwość integracji z ogrzewaniem podłogowym oraz klasycznymi grzejnikami;
  • najwyższy na rynku współczynnik wydajności w klasie energetycznej A+++;
  • 10 lat gwarancji;
  • komponenty produkcji światowych liderów rynku;
  • najlepsze komponenty TIER 1;
  • polski serwis i dokumentacja;
  • materiał ASA i ochrona przed korozją;
  • aplikacja mobilna, panel dotykowy i zdalny monitoring;
  • inteligentne odszranianie;
  • nowoczesny design;
  • bezpieczeństwo i komfort użytkowników;
  • bardzo cicha praca i niska emisja hałasu.

Co ważne, klienci Polenergia liczyć mogą na kompleksową ofertę, od darmowego projektu i wyceny inwestycji (w tym doboru urządzenia i gwarancji jego dostępności), poprzez montaż pompy ciepła, przez własną ekipę monterską, a kończąc na serwisie.

Polenergia pompy ciepła – cena

Cena pompy ciepła w dużej mierze zależy od dolnego źródła, droższe są pompy ciepła gruntowe (ze względu na kosztowne prace ziemne i konieczność instalacji kolektora gruntowego pionowego lub poziomego), tańsze natomiast pompy ciepła powietrzne, które w swojej ofercie posiada Polenergia. Przy czym to, jaki będzie całkowity koszt zakupu i montażu pompy ciepła zależeć będzie m.in. od:

  • powierzchni ogrzewanej domu;
  • liczby mieszkańców;
  • projektowanego zapotrzebowania na ciepło w przypadku domów nowych;
  • dotychczasowego rocznego zużycia paliwa w przypadku budynków już istniejących;
  • górnego źródła ciepła, którym jest instalacja grzewcza (w przypadku niskotemperaturowych pomp ciepła najlepiej sprawdza się ogrzewanie płaszczyznowe);
  • parametrów jakimi charakteryzuje się urządzenie (wpływ na jego koszt mają m.in. współczynniki COP i SCOP oraz odpowiednio dopasowana moc pompy ciepła);
  • producenta pomp ciepła – im bardziej topowa marka, tym więcej zapłaci inwestor.

Każda osoba zainteresowana ekologicznymi rozwiązaniami może obniżyć ich koszt korzystając z różnego rodzaju dotacji OZE. W przypadku pomp ciepła, do najpopularniejszych należą:

Co istotne, również firma Polenergia przygotowała dla swoich klientów atrakcyjną promocję “Bon o wartości 1.500 zł na zakup pompy ciepła”. Na czym ona polega? Otóż, w jej ramach osoby, które w terminie od dnia 15 sierpnia 2022 roku do dnia 31 marca 2023 roku zakupią instalację fotowoltaiczną, otrzymają Bon Rabatowy w wysokości 1.500 zł brutto przy zakupie i montażu pompy ciepła.

Sprawdź bezpłatnie oferty fotowoltaiki

Polenergia – zalety i wady

Zalety:

Kompleksowa realizacja inwestycji
Przejrzyste zasady współpracy
Profesjonalne doradztwo
Szczegółowo przedstawiona oferta
Współpraca z doświadczonymi specjalistami
Całodobowe wsparcie techniczne
25-letnia gwarancja na wydajność instalacji

Wady:

Brak możliwości oszacowania ceny przed kontaktem z firmą
Występujące od czasu do czasu trudności komunikacyjne z firmą

Podsumowanie recenzji i nasza opinia
Instalacje fotowoltaiczne
Pompy ciepła
Magazyny energii
Obsługa klienta
Montaż instalacji
Oferta
Jeśli przyjrzymy się firmie Polenergia, opinie klientów nie pozostawiają wątpliwości: współpraca oceniana jest w zdecydowanej większości pozytywnie. Polenergia jest dużym i bardzo dynamicznie rozwijającym się przedsiębiorstwem i należy do największych producentów energii odnawialnej w Polsce. Warto zwrócić uwagę na znaczne doświadczenie oraz udział w dużych inwestycjach, a także ambitne, długofalowe programy. Polenergia stosuje wysokiej klasy podzespoły, a oferta skierowana jest do szerokiego grona klientów i obejmuje zróżnicowane usługi.
4.5
Nasza ocena
Informacje o autorze

Emila Biernaciak

Ukończyła Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu. Ekspertka w zakresie fotowoltaiki. Zapalona badaczka zagadnień związanych z finansami, energetyką oraz marketingiem w sieci. Szczera fanka i propagatorka ekologicznych rozwiązań, które mogą zmienić świat na lepsze. Niespokojny duch, wciąż szukający nowej wiedzy i doświadczeń. W wolnym czasie czyta powieści Stephena Kinga i śledzi trendy motoryzacyjne.

Dodaj komentarz
guest
64 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najpopularniejsze
Inline Feedbacks
View all comments
Zibi
Zibi
21 listopada 2022 18:44

To chyba jedyna firma na rynku oferująca stałe ceny prądu przy założeniu instalacji i to na kilka lat. Instalacja zamówiona w czerwcu i lipcu uruchomiona a za kWh 0,6 zł, choć cały czas jest nadwyżka kWh i tylko opłaty stałe. Jestem bardzo zadowolony.

Urszula, łódzkie
Urszula, łódzkie
21 listopada 2022 11:13

Nie polecam Firmy Polenergia! Wszystko było pięknie do podpisania umowy. Pan Jarosław, z którym zawarłam umowę zawsze był dostępny pod telefonem i odpowiadał na wszystkie próby kontaktu, od kiedy umowa została podpisana nie odbiera telefonów ani nie odpisuje na maile. Umowa została zawarta w kwietniu 2022 na montaż fotowoltaiki i pompę ciepła. Fotowoltaika została zamontowana zgodnie z ustaleniami, natomiast dostawa i montaż pompy ciepła to istny horror. Wstępnie pompa miała być na przełomie czerwca – lipca 2022, niestety do dziś tj. 21 listopad 2022 nie mam zamontowanej pompy. nie można z nikim (oprócz infolinii) porozmawiać, z nikim nie łączą ani nie udostępniają kontaktu…tragedia.

Janusz
Janusz
21 listopada 2022 18:50
Odpowiedz do:  Urszula, łódzkie

Zgadzam się z Panią w 100 %.Zastanawiam się czy ci ludzie mają sumienie ,i w nocy mogą spokojnie spać.

Bogdan
Bogdan
29 listopada 2022 13:39
Odpowiedz do:  Urszula, łódzkie

Ja mam jeszcze większy problem z Polenergią. W tym wypadku przedstawiciel Pani Joanna. Milion telefonów ze strony Pani Joanny przed podpisaniem umowy a teraz cisza. Nie odbiera telefonów. Nie oddzwania. Nie odpisuje na maile. Na infolinii nikt nic nie wie i kieruje do Pani Joanny. Jedna z instalacji z jakiegoś powodu generuje tyle energii biernej że rachunki zamiast zmaleć wzrosły. Miał sie ktoś tym zająć ale brak reakcji. Co więcej miał być jeden falownik, a wcisnęli dwa starego typu. Miał byc falownik z Modbus umożliwiający komunikacje z automatyka budynku na czym mi zależało a ten falownik moze sie komunikować jedynie z dedykowanym licznikiem którego tez niema jak założyć bo w jednej instalacji są dwa falowniki. W drugiej instalacji falownik nie wyłącza sie po zachodzie słońca. Trzecia instalacja do dzisiaj nie pracuje bo jak sie okazuje zaproponowane rozwiązanie nie ma prawa działać w taki sposób jak zapewniała nas Pani Joanna. Będzie to możliwe dopiero od lipca 2024 roku. Wyrzucone pieniądze w błoto. Czwarta instalacja utknęła na etapie projektu (od kwietnia) i próbują naciągać warunki umowy. Była mowa też o magazynie energii – cisza. Ofercie na odkup i sprzedaz energii – cisza. Miała byc gratyfikacja za polecenie klientów – instalacje wykonane u poleconych klientów a gratyfikacji niema. Jeszcze sam mam problemy bo tym osobom powiedziałem o tych pieniądzach i mieli je dostać. Teraz chyba sam będę musiał wypłacić. Omijacie tą firmę szerokim łukiem

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:43
Odpowiedz do:  Urszula, łódzkie

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

klient
klient
15 listopada 2022 18:23

Instalacja na dachu Panele jinco n-tape – sąsiad tylko patrzy jak moja instalacja pracuje a jego jeszcze śpi. Jestem Bardzo zadowolony

Klienr
Klienr
14 listopada 2022 19:28

Mam od nich instalacje. I muszę powiedzieć że zapłaciłem więc musiałem założyć, ale zapłaciłem pod wpływem kłamliwych i całkowicie nie zetelnych obietnic przedstawiciela teren Płocka. Ten młody człowiek to całkowicie niekompetentny i nie przygotowany […] Co innego mówi podpiera to telefonami do niby przełożonej a co inne go później ma miejsce. Kompletnie nie przygotowany wciska kit i tylko szybki przelew jest najważniejszy. Jak najdalej od tego człowieka.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Janusz
Janusz
15 listopada 2022 18:35
Odpowiedz do:  Klienr

Zgadzam się z Panem umnie było to samo. Do podpisania umowy z panią Aniom było wszysko Super. A potem prawdziwy Horror!!! Nie dotrzymywanie terminów i ciągle kłamstwa ze strony pani Ani. Dlatego uwaga na tom panią. Pomorskie.

Janusz
Janusz
12 listopada 2022 13:53

Nie polecam Firmy Polenergia umnie to były 3 miesiące nie przespanych nocy i nerwów. Przed podpisaniem umowy było wszysko Super. Ale potem to już tylko nerwy i prawdziwy Horror.

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:42
Odpowiedz do:  Janusz

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

Rafal
Rafal
9 listopada 2022 22:49

Te opinie negatywne są wyssane kompletnie z palca przez konkurencję.

Bzdura na bzdurze

Kompletnie nie możliwe

Może oczywiście pójść coś nie tak ale nie wszystko na raz

Komentarz może tu wpisać każdy

A konkurencja nie lubi Polenergii
Bo mało jest rzetelnych firm tak faktycznie rzetelnych

enerad.pl
enerad.pl
10 listopada 2022 08:28
Odpowiedz do:  Rafal

Panie Rafale,

dokładamy wszelkich starań, aby publikowane w serwisie komentarze nie były wynikiem działań konkurencji, dlatego też każdy wpis przechodzi moderację. Więcej informacji na temat zasad komentowania znajdzie Pan: https://enerad.pl/komentarze-w-enerad-pl-zasady-dla-uzytkownikow/

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Janusz
Janusz
12 listopada 2022 09:12
Odpowiedz do:  Rafal

A ja ostrzegam przed tom firmom Polenenergia.do podpisania umowy było wszystko OK. Ale potem chororor. 3 miesiące udręki z Tom Firmom. Nie polecam szkoda ZDROWIA.

Bogdan
Bogdan
29 listopada 2022 13:54
Odpowiedz do:  Rafal

Ja nie jestem konkurencją tylko zrobionym na szaro klientem tej firmy. Może Panu sie udało lub jest Pan pracownikiem. Niestety ja mam bardzo negatywne doświadczenia. Wciskanie starego sprzętu. Obiecywanie gruszek na wierzbie. Zero reakcji na zgłaszane problemy. Pani przedstawiciel z Krakowa nie odbiera telefonów. Nie oddzwania. Nie odpisuje na maile. Infolinia nic nie wie tylko odsyła do Pani Joanny. Projektant w jednej z lokalizacji rysuje zestaw na środku bramy wjazdowej i każe zatwierdzić projekt. Instalacje wysłane niekompletne. Pierwsza instalacja wysłana zupełnie inna niż miała być. Co więcej nikt nie powiadomił instalatora o planowanej dostawie. Sam musiałem to rozładować i zabezpieczyć w piwnicy. Po zainstalowaniu okazało sie ze ta sama instalacja tylko z prawidłowymi panelami przyjechała jeszcze raz. Drugi raz własnoręcznie musiałem znieść panele do piwnicy i zabezpieczyć bo jak zwykle nikt nie został o tym powiadomiony. Po wymianie zamontowanych już paneli na ten prawidłowy zestaw nie szło sie doprosić aby odebrali panele. Oczywiście ponownie wylądowały w piwnicy. Później nota z kancelarii prawniczej działającej w imieniu Polenergii z info o natychmiastowe wydanie paneli. Jak zadzwoniłem do kancelarii wytłumaczyć im w czym problem to nawet nie byli zdziwieni. Z dwóch wykonanych żadna nie pracuje prawidłowo. Trzecia zainstalowana od kilku miesięcy niemożliwa do uruchomienia. Czwarta nawet jeszcze nie zainstalowana. Tak sie bawimy od początku kwietnia. Proszę nie opowiadać o zawistnej konkurencji bo nią nie jestem

Marek
Marek
3 grudnia 2022 12:44
Odpowiedz do:  Rafal

A ty jesteś pracownikiem polenergia?

Adam
Adam
8 listopada 2022 18:26

Ostrzegam przed podpisaniem umowy z tą firmą. Dnia 13.09.2022 przyjechali tzw. “instalatorzy” zamontować pompę ciepła Do dnia dzisiejszego tj. 08.11.2022 pompa nie jest zamontowana prawidłowo. Pomimo 5 wizyt ekipy (w tym 2krotnej wizyty tzw. “audytora” ) nie potrafili prawidłowo zamontować pompy i usunąć usterek. Kontakt z firmą bardzo utrudniony – tylko infolinia. Brak kontaktu z kimkolwiek kompetentnym. Brak kogokolwiek odpowiedzialnego za montaż. Lekceważące traktowanie klienta, który zapłacił całkiem sporo – firma jest znacznie droższa od konkurencyjnych podmiotów. Ośmiokrotnie brałem urlop na żądanie, aby być w domu: ostatnio 07.11.2022. Dostałem informację, że będą instalatorzy – nikt się nie pojawił. Obecnie brak informacji co dalej. Jestem zmuszony do zatrudnienia innej firmy w celu prawidłowego montażu pompy. Wydawało mi się, że płacę za jakość. Niestety srogo się pomyliłem. Rozważam wystąpienie na drogę sądową w celu zwrotu kosztów zatrudnienia kolejnej firmy. Zainteresowanym szczegółami “współpracy” z Polenergią zostawiam do kontaktu mój e-mail [e-mail do wglądu w Redakcji]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Adam
Adam
9 listopada 2022 09:03
Odpowiedz do:  Adam

Proszę nie kasować adresu email. Jest zostawiony celowo. Osoby oszukane przez tę firmę – a wiem, że takich jest wielu – proszę o kontakt. Email do kontaktu: […].

Komentarz edytowany przez Redakcję.

enerad.pl
enerad.pl
9 listopada 2022 14:22
Odpowiedz do:  Adam

Panie Adamie,

zgodnie z regulaminem dodawania komentarzy, nie publikujemy danych personalnych oraz kontaktowych. Więcej informacji znajdzie Pan: https://enerad.pl/komentarze-w-enerad-pl-zasady-dla-uzytkownikow/

Pozdrawiamy
zespół enerad.pl

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:41
Odpowiedz do:  Adam

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

Wladek
Wladek
8 listopada 2022 10:49

Od 2 miesięcy fotowoltaika nie działa serwis odsyla do monitoringu i cały czas nie odpowiadają. Odradzam tą firmę

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:41
Odpowiedz do:  Wladek

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

Maria
Maria
8 listopada 2022 10:33

UWAGA: Absolutnie nie polecam tej firmy!
Zamontowali mi panele rok temu – do dziś nie są podłączone mimo pisania maili i prób kontaktu. Dzięki nim muszę teraz zapłacić Tauronowi 1000 zł za prąd ponieważ podpięto zły licznik. O żadnym zwrocie pieniędzy nie ma mowy z nimi.
Żałuję że wydałam pieniądze!

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:40
Odpowiedz do:  Maria

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

Jantar
Jantar
7 listopada 2022 08:10

Bardzo dziwne , kupiłem pompę 1 miesiąc temu i całość mam zamontowaną. Załatwili mi dotację. Jestem zadowolony bo nie potrzebuje palić ekogroszkiem.

Zbigniew
Zbigniew
7 listopada 2022 18:51
Odpowiedz do:  Jantar

Rzeczywiście dziwne. Napisz jaką pompę zamówiłeś i jaki region kraju, może w tym jest klucz. Zastanawiam, się czy tylko mnie tak dymają.

Maria
Maria
8 listopada 2022 10:35
Odpowiedz do:  Zbigniew

Nie tylko Pana, niestety. Nam nie chcą uruchomić instalacji od roku.

Ojciec
Ojciec
6 listopada 2022 08:19

Ta firma to pomyłka. Instalacja wykonana niechlujnie, przewody elektryczne umieszczone na elewacji budynku, ciągłe awarie i brak reakcji ze strony serwisu (oprócz zapewnień że będzie ok). Zdecydowanie nie polecam

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:39
Odpowiedz do:  Ojciec

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

Zbigniew
Zbigniew
6 listopada 2022 06:59

Nie polecam tej firmy. Ja podpisałem umowę na fotowoltaikę i pompę ciepła 29 stycznia. Fotowoltaikę, złożyli mi w kwietniu ,za pompą ciepła czekam i cały czas mnie zwodzą. Już straciłem nadzieję i skontaktowałem ,się z prawnikiem.

Maria
Maria
8 listopada 2022 10:37
Odpowiedz do:  Zbigniew

I jak sprawa? Chętnie się dołączę do zarzutów na Polenergie.

Zbigniew
Zbigniew
9 listopada 2022 09:50
Odpowiedz do:  Maria

W poniedziałek wysłałem 7 listopada wysłałem dwa email i list polecony z pismem od prawnika i następnego dnia zadzwonili, że dostarczą pompę do następnego wtorku ,czyli do 15. Jeżeli nie zamontują w ciągu dwóch tygodni to wezmę inną firmę, żeby to zrobili.

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:38
Odpowiedz do:  Zbigniew

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

Zbigniew
Zbigniew
1 grudnia 2022 12:58

Żarcik? To słaby ,bo na ten adres wysłałem pismo do was i na adres “Reklamacje…..” i tam jest numer umowy ,a żeby było jeszcze śmieszniej to w tej chwili monterzy od was montują mi pompę i od was dowiedzieli ,się przed montażem ,że dom jest nie zamieszkały.A my tu mieszkamy bez ciepłej wody z dwoma pochłaniaczami wilgoci i grzejnikami elektrycznymi,które żrą prod wyprodukowany przez fotowoltaikę.Jeszcze przypomnę -umowa podpisana 29 stycznia ,dwie wizyty audytorów ,którzy widzieli że dom jest zamieszkały i że nie ma żadnego innego źródła ciepła i ciepłej wody. Klientom (naiwniakom takim jak ja życzę wytrwałości) a firmie wielu zadowolonych klientów.

Juzef
Juzef
4 listopada 2022 03:17

Nie polecam tej firmy czekam ponad pół roku na montaż pompy ciepła.

Polenergia Fotowoltaika
Polenergia Fotowoltaika
30 listopada 2022 18:37
Odpowiedz do:  Juzef

Szanowny Panie, chcielibyśmy dokładnie zbadać sprawę. Prosimy o wysłanie maila z opisem sytuacji na adres dok@polenergia-pv.pl w tytule wskazując numer umowy.

Darek
Darek
29 października 2022 22:26

Nie ma dnia abym nie był nękany telefonem z Pol Energii. Po zablokowaniu jednego numeru dzwonią z następnego
Wszystkie prośby o zaniechanie wszelkich prób kontaktu pozostają bez echa

jarek
jarek
22 października 2022 20:21

wszystko zgodnie z ustaleniami i warunkami w umowie. fotowoltaika na dachu . fullblack polecam

marcin
marcin
17 października 2022 20:00

też czekam na pompę ciepła pół roku niby mają zainstalować ją do końca pazdziernika zobaczymy

Bartek
Bartek
28 października 2022 15:53
Odpowiedz do:  marcin

Ja czekam 7 m-cy, po tym okresie tel. z terminem montażu na koniec października i tu uwaga mistrzostwo świata kilka godzin przed montażem tel z biura obsługi, termin muszą przełożyć o 7 dni. Dno,muł i kupę wodorostów

Darek
Darek
14 października 2022 09:03

Niestety jestem zmuszony wystawić opinie negatywną. Firma pomimo ,że nie wywiązała się z umowy oferując po pół roku od podpisania umowy papę ciepła zupelnie inna niż w umowie to dodatkowo potrąciła pieniądze za audyt.

Edyta
Edyta
13 października 2022 20:00

Firma rzetelna do czasu podpisania umowy. Potem w momencie złożenia reklamacji zaczyna się dramat. Poza możliwością kontaktu, tylko mailowego z jednym człowiekiem stojącym murem za firmą nie ma z kim rozmawiać. Wiadomo jaki jest efekt reklamacji.
Zdecydowanie odradzam podpisywania umowy z tą firmą.

Maria
Maria
8 listopada 2022 10:41
Odpowiedz do:  Edyta

No tak, bardzo dobrze to Pani ujęła.
Już widzę, że będzie ciężko, a walka z nimi trwa od roku. Ta firma to jakaś masakra, zróbmy jakiś pozew zbiorowy może…

Robert
Robert
12 października 2022 12:29

Zdecydowanie potwierdzam opinie Pana Wojciecha. Firma warta uwagi do czasu podpisania umowy a potem schody. Z winny Polenergii nie mogłem korzystać z zapłaconej instalacji przez ponad pół roku w okresie letnim z uwagi na fakt że przedstawiciel handlowy nie sprawdził mocy przyłączeniowej budynku która okazała się za mała. Wszelki kontakt mailowy i telefoniczny był podobny do prób kontaktu Pana Wojciecha.
Konstrukcja umowy jest taka że za wszystko winę ponosi inwestor.
Zdecydowanie odradzam podpisanie umowy z Polenergią. Jest kilka zdecydowanie lepszych firm na rynku. Prowadzę kolejna inwestycje ale już z inna firmą. Bez porównania lepiej i bardziej komfortowo.

January
January
8 października 2022 00:14

Zostali największym sprzedawcą fotowoltaiki w Polsce. Mają 25% sprzedanych instalacji na rynku. Firma sprawdzona. Polecam

Jan
Jan
7 października 2022 14:45

Dołączam do pozytywnych opinii na temat firmy. Bardzo rozbudowana oferta produktowa.

Ryszard
Ryszard
4 października 2022 20:38

Jestem zadowolony ze współpracy z firmą Polenergia. Zakładali mi fotowoltanike, jestem na etapie oczekiwania na wizytę pracownika elektrowni do wymiany licznika. Przez wszytkie etapy przeprowafzil mnie przedstawiciel Łukasz. Wszystko od podpisania umowy do montażu paneli trwało niecałe trzy tygodnie. Zrobił to profesionalnie, był dyspozycyjny i pomocny na każdym etapie. Jestem bardzo zadowolony ze współpracy z firmą i jej przedstawicielem. Aby elektrownia zadziałała tak sprawnie i szybko
Polecam firmę, oraz Łukasza .

wojciech
wojciech
4 października 2022 10:44

polenergia najgorsza firma z jaką miałem do czynienia całkowity brak kompetencji wszystko dobrze do momentu podpisania umowy ja czekałem 4 miesiące na fotowoltaikę utrudniony dostęp do osób teraz po roku nie mogę się doczekać przeglądu pompy i termin minioł i gwarancja przepadła można dzwonić nawet kilka razy dziennie pani grzedznie odpowiada że przekażę sprawe i nic mija tydzeń dwa i nic dzwonię i tosamo pani przekaże nie połączy ani nie poda nr.tel.tylko przekaże i znowu tydzień dwa i nic i tak wkoło.Umowy są tak zrobione że każda nieprawidłowość to twoja wina ja miałem przypadek że z fotowoltaiką montowałem pompe ciepła zapomnieli policzyć pompy ciebła przy obliczaniu potrzebnej mocy po roku musiałem słono zapłacić elektrowni przy odwołaniu stwierdzili że ja podpisałem projekt i na taki się zgodziłem i to moja wina bo mogłem sobie zażyczyć większą moc.Umowę miałem o 5 tyś zaniżoną i mimo kwoty jaką miałem na umowie musiałem dodać te 5 tyś żeby uruchomić projekt ,kable z fotowoltaiki dotykają blachodachówki jest to zagrożenie pożarowe 1,5 roku nie mogę się doczekać kiedy przyjadą to poprawić ,pompe ciepła zamontowali w taki sposób że czujnik zewnętrzny był w kierunku słonca co zakłucało pracę pompy,oraz nie umieli ustawić prawidłowo parametrów pompa grzała jak jej się chciało dopiero z serwisu gwarancyjnego ustawili prawidłowe parametry to tyle chociaż było tego więcej

Krystian
Krystian
1 października 2022 19:45

Największa firma energetyczna w Polsce . Najlepsza oferta na rynku. Polecam!

Jan
Jan
3 grudnia 2022 21:06
Odpowiedz do:  Krystian

Jaka oferta? Wprowadzanie ludzi w błąd z gwarancja ceny na 8lat (z możliwością podwyżki czytajcie umowy) i najlepsze opłata handlowa 80zlotych miesięcznie.handlowcy obiecują złote góry żebyś tylko podpisał umowę(przy tobie dzwoni do swojego kierownika który niby daje ci lepsza ofertę pod warunkiem ze podpiszesz umowę dzisiaj i odrazu przelew).nie polecam

Aneta
Aneta
28 września 2022 11:40

Bardzo polecam współpracę z Panią Sylwią […] świetnie doradza dyspozycyjna i kompetentna osoba dostosowuje sie do klienta doradzi wszystko wytłumaczy Przwdstawicielka z powołania i cudowny człowiek prywatnia Do tego w ciagu tygodnoa od podpisania umowy przywiezli już panele po nastepnych trzech dniach odbył się montaż Polecam przedstawicielke i firmę Aneta

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Emilia
Emilia
26 września 2022 13:21

Nie wiem skąd tyle pomyj na firmę?[…] Z jednym takim miałam już umowę. Miałam być w starym systemie rozliczeń, i co ? Pan widmo. Dobrze że zaliczka wróciła na konto. Pan Jarek z Polenergii wszystko ogarnął łącznie z kredytem. Fotowoltaika działa, pompa ciepła działa, teraz tylko czekam na dotacje.

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Arnold
Arnold
23 września 2022 19:01

Polenergia to zbyt poważna aby poniższe opinie były prawdziwe . Nie są zgodne z rzeczywistością . Jestem bardzo zadowolony. Ciekaw jestem ile tych lokalnych firemek zostanie które są z kapitałem własnym 5 tys?

Janusz
Janusz
12 listopada 2022 08:54
Odpowiedz do:  Arnold

Wszystkie negatywne opinie to w 100% prawda. Sam to przeszłem.Nie polecam!!!!

Jan
Jan
3 grudnia 2022 21:09
Odpowiedz do:  Arnold

Każda firma może ogłosić „bankructwo” i wtedy te niby gwarancje możesz sobie włożyć pomiędzy bajki

Bartosz
Bartosz
23 września 2022 16:16

Polecam.jestem zadowolony

Zofia
Zofia
17 września 2022 22:15

Nie polecam firmy. Wydzwaniają jak nienormalni na początku. Jak już dostaną pieniądze to cisza, niby obiecują że zajmą się papierologią a jest więcej bałaganu niż pożytku i w końcu trzeba samemu jeździć i naprawiać ich błędy. A panowie od montażu to totalna fuszerka. Robota stoi bo panowie pół dnia spędzają na fajeczce i wygłupach a na końcu okazuje się że same szkody po sobie zostawiają. Dramat. Zapewnienia o super ofercie to bujda. Lepiej zostać przy starym dostawcy energii niż podpisywać z nimi szemrane umowy.

Zenon
Zenon
13 września 2022 16:01

Za ciągłe nękanie telefonami ta firma powinna zostać zdelegalizowana!!!

Władysław
Władysław
3 września 2022 09:21

Świetna firma polecam

Paweł
Paweł
31 sierpnia 2022 17:28

Fotowoltaiki nie polecam. Serwis nie działa. Od 2 miesięcy w samo lato mam nie naprawione a falnownik po miesiącu działania się popsuł. Telefony nie przyspieszają sprawy. Nie polecam !

Wieslaw
Wieslaw
29 sierpnia 2022 13:08

Znacie kawały z radia Erewan z czasów CCCP?Jeden z nich:Czy to prawda że w ZSRR pszenica rośnie tak wysoko jak słupy telegraficzne?Odpowiedź: może nie tak wysoko, ale za to tak rzadko.Tak właśnie sprawy się mają z firmą Polenergia.Dawid i Piotr mają rację […]

Komentarz edytowany przez Redakcję.

Dawid
Dawid
19 sierpnia 2022 16:35

Od czego by tu zacząć 😁 pan Robert. M obiecywał tyle że szok warunki na starych zasadach szybkość montażu itd że wszystko załatwi… Tymczasem od 3 miesięcy moja fotowoltaika ładnie wygląda na dachu tylko 😂 audytor był na początku zlecił poprawki.. Wykonali je ale po kolejnej wizycie audytora jest więcej do poprawienia niż było za pierwszym razem servis polenergia mówił że 3d i przyjedzie nowa firma monterów z audytorem moje tydzień kolejny i kolejny zjawił się audytor ale bez firmy która miała to poprawić i ja dalej czekam 4 tydzień aż ktoś w końcu raczy podłączyć ją tak by produkowała energię architekt co to projektował wyliczył ze w ciągu roku musi mi wyprodukować dana liczbę Energi tymczasem moja tylko ładnie wygląda na dachu… Pan Robert po upływie 14d możliwości odstąpienia od umowy już nie odbiera telefonu miał załatwić wniosek o zmianę na dwukierunkowy licznik wszystko sam musiałem załatwiać takich ludzi powinno się wystrzeliwać w kosmos 😔 dzwonię do pół energia czy ktoś w końcu to poprawi to panie mi tylko mówią że ponaglają prośby o to i nic więcej nie mogą zrobić hehe śmiech na sali kasę dostali i totalnie wyje… Na klienta każdej osobie kto chce nawiązać jakąkolwiek współpracę z tą firmą odradzam totalna porażka a powyższa ocena 4.5/5 to jest żart na wielu innych forach jest mnóstwo podobnych opinii że sobie lecą itd

Piotr
Piotr
6 sierpnia 2022 07:02

Mam pompę ciepła z Polenergi. Nie polecam. Wiele można by pisać, ale najgorsze co zrobili to zamontowali niezgodny z umową zbiornik ciepłej wody użytkowej. Od 2 miesięcy nie mogę się doprosić aby naprawili swój błąd.

Janina
Janina
1 sierpnia 2022 21:18

Faktycznie to bardzo profesjonalny zespół. Nie wiedzieliśmy od czego zacząć, a chcieliśmy właśnie zamontować fotowoltaikę na swoim dachu. Fachowcy z Polenergia Fotowoltaika wszystkim się zajęli. Warto było wybrać właśnie te firmę, gdyż mamy dzięki nim, nowoczesne panele a wykonanie całej instalacji, jest na naprawdę wysokim poziomie.

Łukasz
Łukasz
1 sierpnia 2022 15:03

“opinie klientów nie pozostawiają wątpliwości: współpraca oceniana jest w zdecydowanej większości pozytywnie”. Niestety opinie klientów są zdecydowanie w większości negatywne. Po spotkaniu z doradcami podzielam opinie, że na ta firme trzeba minimum bardzo uważać! Doratcy pięknie opisują że mają zieloną i najtańszą energie na rynku, przy zainstalowaniu fotowoltaniki z tej firmy umowę na sprzedaż energii można podpisac na 8lat. W umowie ukryte koszty – abonament 45zł/msc., długie terminy-60dni i bandyckie zobowązania finansowe-płace 90% i mam projekt plus panele na palecie przed domem. Ciekawę ile bym czekał na ten montaż? Zdecydowałem się na bardziej lokalną firmę gdzie terminy w umowie sa krótsze, a płatności 30% do czasu montażu. Przestrzegam aby dokadnie przeczytać umowę.